Експерти търсят Визията на София, обяви Фандъкова | webcafe.bg
Webcafe

Експерти търсят Визията на София, обяви Фандъкова

Webcafe
24.07.2017, 15:44 (обновена 25.07.2017, 12:09)
Йорданка-Фандъкова

Екип от експерти трябва да изготви визията, на базата на която ще се случат промените в Общия устройствен план на София

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков и главният архитект на София Здравко Здравков представиха екип от експерти, който до септември 2018 г. трябва да изготви визията, на базата на която ще се случат промените в Общия устройствен план на София. Интересното е, че членовете в този екип са хора, които са външни за Столична община и са експерти в определени области. Целта на подбора е преговорите по промените да протекат под формата на диалог между общината, експертите, неправителствените организации и гражданите.

Членовете на екипа са Десислав Димов (право и нормативна база), Жоро Пенчев (технологии), Калоян Карамитов (устройствено планиране), Миглена Герасимова (социология), Рашид Рапид (околна среда), Адрияна Михайлова (комуникации) и архитект Любо Георгиев, който е ръководител на екипа.

Изработването на стратегията ще струва на Столична община около 500 хил. лева.

В летните месеци на 2017 г. ще бъдат събрани наличните данни за града, а през есента ще започне публичното дискутиране на различните теми. На основата на дискусиите, през пролетта на 2018 ще бъде предложен работен вариант на Визията за София, а през есента на 2018 тя следва да бъде приета от Столичен общински съвет. Проучванията, изводите и анализите ще бъдат основа на работата по актуализацията на Общия устройствен план на Столична община, която ще започне през следващата година.

Кметът на Столична община подчерта, че  това ще е една "споделена визия за София", целта на която е събирането на информация от всички страни, генериране на нови идеи и предприемане на реални мерки за решението на различни проблеми за развитието на София.

Работата по инициативата включва събиране, обобщаване, създаване, дискутиране и анализ на информацията по всички теми, свързани с бъдещето на София.

Инициативата е на Столичeн общински съвет и е част от бъдещите стратегии за дългосрочно развитие на града до 2050 г. Основните приоритети при актуализацията на ОУП са защитата на зелените площи, въвеждане на иновативни решения и съхраняване на културното наследство.

Oще: адрияна михайлова (комуникации  архитект любо георгиев  визия за софия  десислав димов (право и нормативна база)  жоро пенчев (технологии)  йорданка фандъкова  калоян карамитов (устройствено планиране)  миглена герасимова (социология)  рашид рапид (околна среда)  фандъкова 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.