Смъртта на най-добрата ми приятелка | webcafe.bg
Webcafe

Смъртта на най-добрата ми приятелка

Веселячка
03.02.2011, 14:13 (обновена 03.02.2011, 14:35)
двама, мъже, жени

Когато с теб се срещнем непознати... - времето не прави разлика в пола на приятелите

Преди три години някой ми каза че приятелите си идват и си тръгват от живота ти. Те са близки до теб в определен момент, после се появява някой друг, който споделия новия момент с повече разбиране към теб, после пак се сменя моментът и така... цял живот.

Аз бях смутена, възмутена и учудена. Изпитах съжаление към този човек, чиито виждания за приятелството бяха толкова практични и незадълбочени. Изпитах гняв, защото някой се опитваше да ме убеди че ПРИЯТЕЛИТЕ МИ, които бяха центъра на света за мен, днес са тук, но утре няма да ги има.

Сега седя пред този бял лист и си мисля как ли аз съм изглеждала в очите на този проозорлив човек. Който ми каза една истина, която аз смачках и изхвърлих без изобщо да погледна дори. Глупава, наивна, живееща в измислен, нереалистичен свят. Вярваща в идеали, които най-вероятно никога не са съществували освен в мислите на младите и в тинейджърските ни вярвания.

Днес пътувайки в тролея срещнах НАЙ-ДОБРАТА ми приятелка от училище. Момичето , което беше моята сестра. Момичето, което никога не съм си представяла, че ще отсъства от живота ми. Момичето, с което си споделяхме всяка мисъл, която ни минаваше през главата, момичето, с което запазихме това приятелство през студентските си години, когато аз бях далеч и срещите бяха по-трудни. Момичето, с което споделих най-съкровените тайни на младостта. Момичето, с което имахме толкова силно приятелство, че когато завършихме университета и пак бяхме в един град, събрахме една голяяяяма сърцата компания от новите ни приятели и заедно с празници, смях и веселие започнахме да навлизаме в ЖИВОТА.

Същият този живот, който само след няколко години ни направи толкова чужди един за друг, че днес тя ме подмина в тролея. Погледна ме право в очите и седна на седалката с гръб към мен. Пътувахме в този тролей, на две крачки една от друга, тя ми беше обърнала гръб и все едно не съществувах. Все едно 15-те години, през които сме се чували по 100 пъти на ден и сме обсъждали по цели нощи всяка малка и нищожна подробност от живота ни, никога не са били.

Какво ни раздели, какво ни накара да сме непознати, въпреки цялата ценност о т живота, която сме споделили и която знаем една за друга? Дали пак животът в България е виновен за това? Дали напрегнатото ежедневие, дребните проблеми, умората?

А не е ли истина, че ако имаш приятел, с когото да споделиш целия този товар, ще се почувстваш по-добре. Ако вместо да се вглъбиш и зациклиш в проблема, седнеш на по питие сред стари и добри приятели, които дори и да не ти помогнат, ще те изслушат, а после ще се посмеете над миналите неволи. А те през призмата на времето винаги изглеждат смешни, дребни и нелепи.

Защо животът ни затвори и ни изолира? Защо сега ни е по-добре да си седим сами на дивана вкъщи, вместо да излезем и да се отворим за живот? Та ние сме само на 30 години. Какво ни се случва, че забравяме да живеем толкова рано?

Това ли е истината, че всичко в живота е временно и за момента - младостта, силата, самотата, увереността, властта... И всеки етап идва с подходящите приятели, любови и ценности. И всичко това ни променя толкова много, и животът така ни моделира, че обръщайки се назад не можем сами да се познаем, камо ли да би познаят най-добрите ни приятели от ученическите години.

Oще: години  жени  приятелство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 14:42

16 Liliya Teliiska | 10.02.201116:41

Много ми хареса!!! И мога да говоря от личен опит, че наистина така се получава. За съжаление вечно приятелство няма...даже не знам дали и приятелство съществува въобще(между момичета/жени, при мъжете е различно). Всичко е на базата на личната облага и полза... И винаги тези взаимоотношения (уж приятелството) се разпадат, когато злобата и завистта достигнат своя пик. Просто повечето момичета/жени не могат искрено да се зарадват на успехите на своите приятелки. Завистта и чувството, че другото момиче те превъзхожда интелектуално или пък има повече постижения в работата, кариерата и т.н. развалят приятелствата. Тъжно, но факт... и аз така загубих "най-добрата си приятелка" Усмивка


На авторката мога да кажа само, че може да се радва!!!Точно така, радвай се, защото си разбрала, че това момиче не ти е приятелка и никога не е била. Успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2011, 20:59

15 Kalina | 07.02.201116:58

Случват се и такива неща, не е необходимо някой да лъже, а пък и да е излъгал, историята е трогателна. Нали и по телевизията непрекъснато ни лъжат, ама я гледаме, да не говорим за филмите и т.н. Дори и да е лъжа, статията е много хубава и трогателна. А това е целта. Ако не съществуваше художествената измислица.... къде ли щяхме да сме сега.....Ама не е нобходимо да плюем по всички художествени измислици, особено, ако не можем да им направим правилен разбор :-) иначе заприличваме на едни стари, грозни баби от едни други художествени измислици, на име "приказки" - баби яги.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

14 pueblo | 06.02.201106:59

Шокиран MILENA,коментарите към статията са 13(с твоя) не знам къде видя 40 отрицателни,да го уеба..... пък и да са 40,дори и отрицателни,не разбирам какво лошо има в това.нали затова са написани-за да бъдат коментирани Намига
и що така разправяш ,че не си госпожа,щото си само на 19?????
къде е връзката Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

13 Милена | 05.02.201113:20

Не съм госпожа ,едва на 19 съм Усмивка)Ммм да имате право за прочитането на статията ама наистина ли мислите ,че е необходимо веднага да се появят 40 отрицателни коментара,когато просто някой човек споделя лично преживаване!?...........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2010, 02:58

12 Polya Pavlova | 05.02.201106:37

Г-жа Милена, а аз как да разбера, че една статия не ми харесва, без да я прочета?? Като тази например.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

11 Haha | 04.02.201115:54

Айде стига! Възможно е да не я е видяла. И аз съм недоскив, и то доста - много познати се оплакват зад гърба ми, че се правя, че не ги виждам. Просто не е вярно! Наистина не довиждам и от пуста суета често не си нося очилата.
А самата авторка защо не се е поздравила приятелката си - е така, за всеки случай?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2010, 23:44

10 Charles Grant | 04.02.201112:27

Ами толкоз за женското приятелство. Някой накоро пак беше се оплаквал по тази тема.
При мъжете е малко по-различно. Може би с годините интересите започват да се разминават, контактите се губят, но доверието никога! Имам само няколко приятели, ама ако трябва да дам на някого милион долара на съхранение не бих се двоумял даже да им се обадя. Между нас са отношения на уважение и доверие. Дори жените си можем да доверим, знаем, че никой от нас няма да тръгне да ги съблича жената да приятеля си. Е, за любовниците не важи, тях си ги делим понякога. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

9 OrchiiDea | 04.02.201110:26

Малко е прекалена драматизацията, но разбирам авторката. И на мен ми се е случвало, и аз нямах обяснение. Първата ми "най-добра приятелка", с която бяхме постоянно заедно, отиде за известно време да учи другаде и се върна с "амнезия". Още си спомням как се зарадвах да я видя, а тя ме подмина, сякаш не ме е видяла. Много ми стана кофти, но пък рано се научих да не го преживявам толкова. Все пак бяхме на по 14-15. По- късно ми се е случвало и с други приятелки, но има и много такива, с които се "помним" от малки деца.
Друг е въпросът, че с много от тях вече няма какво да си кажем, но със сигурност е много приятно да видиш позната стара муцуна :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

8 pueblo | 04.02.201103:09

Шокиран е ти верно ли не знаеш що така се е случило???
няма как да е без причина........всъщност има:1.приятелката ти рязко е загубила паметта си или 2.припознала си се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

7 Amor Mio | 04.02.201100:05

Веселячке, не съди прибързано. Има лесни причини да те подмине. Ако от 10 години работи на компютър, може наистина да не те види без очила. Да не говорим, че и ти си се променила евентуално. А ако има страховит здравен проблем и въобще не иска да говори с никого, за да не се разплаче, преди да е подредила в главата си проблема? Ето ти прости ситуации.
По скоро въпросът е защо ти не й се обади? Нали си и била най-добрата приятелка? Я помисли дали статията ти не е за твоята смърт!
   

оценка

+0 -0