Когато хората наричат БКП „партията-майка" дори не си дават сметка каква истина изричат | webcafe.bg
Webcafe

Бесни, Стари и Проклети*

Боряна Йотова
13.10.2010, 10:42 (обновена 15.10.2010, 13:35)
тодор живков

След юлския си триумф през 1962 г. - снемането на Югов, Тодор Живков се разправя със стария партиен елит, но все пак действа грижовно с мотива "Защото са наши другари"...

Когато хората наричат БКП "партията-майка" дори не си дават сметка каква истина изричат.

И не защото тази партия е създала всички днешни български партии. Нито защото е "разгонила фамилията" на много български граждани. А защото е възпитала няколко поколения "мамини синчета", които продължават да страдат от Едипов комплекс. И да го отреагират по един или друг начин.

В България хората са свикнали да възприемат партиите като бюро по труда. Когато "нашата партия" е на власт, тя ни дава работа, привилегии, обучения. Дава ни облаги.

Дайте да дадем на нашите

Така е било някога с БКП. Членството в нея е давало предимство, давало е издигане в кариерата. Давало е жилище. Давало е пътувания в чужбина. Давало е ... всичко.

И с времето, вместо в съмишленици, партийците са се превърнали в клиенти в древноримския смисъл на думата - хора, които се намират под покровителството на даден патриций или патрон.

В Древния Рим отношенията между клиента и патрона са били основани върху верността (fides) и взаимните задължения (obligationes), включително и по отношение на политиката. Клиентите са били важна опора на политическата върхушка и техният брой бил важно свидетелство за авторитета и обществената сила на патрона.

Също както в Древния Рим, в Съвременна България клиентите са освободени роби, които не още не са осъзнали своята свобода. Затова и често по партийните събрания хората искат от партията си едва ли не да намери съпруга на сина им - стар ерген.

Как задълженията стават облаги, а идеалите - за лична употреба

Така постепенно задълженията (на латински obligationes) са се превърнали в облаги, а идеалите и идеите за бъдещето - в лична полза. И, лека-полека, хората са започнали да участват само там, където виждат своето собствено бъдеще в най-прекия смисъл на този израз.

Вероятно заради това в България някога не е имало дисиденти. А сега няма сериозни различия в риториката на различните партии. Всъщност, сигурно се броят на пръсти тези, които са чели предизборната програма на някоя партия, преди да пуснат бюлетина "за" или "против" нея.

Когато попитате някой защо гласува за ГЕРБ, ДСБ или БСП, той ще ви каже, че харесва лидера й. С други думи - харесва патрона. Ако пък членува в някоя партия или е разочарован от нея, със сигурност мотивът му е, че вижда или не вижда там своето бъдеще - т.е. заради облагите. Права и ползи, без задължения.

Понякога някой се оплаква

От време на време някой проплаква, че партията му се е превърнала в ЕООД. Или че повечето партии в България са лидерски.

От време на време някой се оплаква, че неговите съпартийци са мачкани и уволнявани. И че се налага тази или онази партия да защити кадрите си. Никой обаче дори не се сеща да защити ценностите и идеалите на партията си, когато те са обект на посегателство.

Сигурно и вероятно затова бедни градове си избират десни кметове и бедни граждани си избират десни правителства и парламенти.

Сигурно и вероятно затова най-често гласуваме не за този, който мисли като нас, и вярва в същите неща, а който е обещал да ни оправи. За колкото дни може.

Сигурно и вероятно затова псуваме управляващите на майка.

И нищо чудно, че накрая те ни стават бащи.

*Заглавието е на редакцията - по аналогия с нов филм, озаглавен "Бесни Страшни Пенсии". Трилърната шегичка "БСП" или "Бесни, страшни пенсии" тръгва от петък предпремиерно по нашите екрани. Заглавието на филма в оригинал е RED (Retired Extreme Dangerous) и в него Брус Уилис е пенсиониран специален агент. Играят Морган Фрийман, Джон Малкович, Хелън Мирън. Афишът с червеното БСП (на английски red е червено) е за хора с чувство за хумор.

Oще: бсп  деца  идеи  лидер  облаги  партия  патрони  съмишленици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

7 zvezdha | 17.10.201016:33

я го правешкия циганин и национален предател как е лъснал на снимката Много щастлив
Абе вие нормални ли сте? Живеете в годините на ренесанса в европа. Говорите и спорите за луеви и дийесни луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

6 SILANCE | 15.10.201010:38

До Андрей.В този ред на мисли,спортните коментатори са още по-зле - независи-
мо от възрастта им,за тях не съществува разтягане на сухожилие,а разтежение. За юнаците в рекламите не съществуват канцеларии,а единствено офиси.Дали не
считат,че този начин на изразяване ги прави и по-компетентни?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

5 Ateista | 15.10.201009:21

Авторе,бедняците - тоест изметта на всяко общество си избират ЛЕВИ,а не десни кметове.
Това,което си написал е брутално невярно,а това разваля впе4атлението от нелошата статия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2010, 11:28

4 kawata | 14.10.201011:43

"Също както в Древния Рим, в Съвременна България клиентите са освободени роби, които не още не са осъзнали своята свобода."

Едно изречение, в което в най-стегнат вид се дава отговор на въпроса защо пропад(н)а българският преход!

Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

3 ot4eto | 14.10.201011:04

"Сигурно и вероятно затова бедни градове си избират десни кметове и бедни граждани си избират десни правителства и парламенти."

Не знам автора в каква вселена живее, но в тази която аз живея е точно обратното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 10:58

2 Васил Лазаров | 14.10.201010:59

Е, браво бе, хора! Вие откривате топлата вода!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.02.2010, 10:03

1 Andrei | 14.10.201010:36

Драги авторе,
Добре си написал статията, много верни неща си казал, но "отреагират" не е българска дума, а русизъм (отреагироват). Българската дума е РЕАГИРАМ, а не ОТРЕАГИРАМ. Ето как комунистическите години са се отразили и на теб, защото тогава неправилно започна да се употребява тази дума.
   

оценка

+0 -0