Нищонеправещите в България | webcafe.bg
Webcafe

Нищонеправещите в България

А. Ненкова, DW
19.10.2012, 08:19 (обновена 21.10.2012, 09:11)
Момиче и момче в Борисовата градина

Снимка: © Стоян Георгиев

Без работа, без бъдеще

България е шеста в ЕС по брой на младежите, които нито учат, нито работят. А тези, които инвестират много време и средства, за да завършат висше образование, все по-често установяват, че от много учене полза май няма.

Последните данни на Евростат са еднозначни: и през третото тримесечие на тази година младежката безработица в България е продължила да расте. Всъщност безработицата сред младите не е български феномен. В световен мащаб всеки осми на възраст между 15 и 24 години си търси работа, сочи доклад на ЮНЕСКО, публикуван тази седмица. Около 25 процента от младите хора изкарват не повече от 1,25 долара на ден, което неизменно ги обрича на доживотна бедност.

В европейски план начело на тази печална класация са Гърция и Испания - всеки втори грък и всеки втори испанец на възраст до 25 години е без работа. Най-малко са безработните младежи в Австрия, Германия и Холандия - под 10%. Дванайсет от страните в ЕС отчитат младежка безработица над 25%. По данни на Евростат, към края на септември близо 5,5 милиона младежи до 25 години са били без работа, като над 3 милиона от тях са жители на страните от еврозоната.

Къде е България?

През 2011 година младежката безработица в България е възлизала на 26.6%, което определено е над средното за Европа. През 2012 година положението се е влошило още повече - Евростат отчита, че към средата на годината младежката безработица е достигнала 29,6%. Тези цифри нареждат България на шесто място в Европа.

Международната организация на труда не вещае нищо добро за младите българи - през следващите години те ще изпитват огромни затруднения при намирането на първа работа. А тези, които все пак успеят, ще са застрашени от опасността да „отпаднат" от трудовия пазар - заради оптимизациите, които въвежда бизнесът.

"Файдата" от ученето

Все по-често младите българи ще попадат в капана на временната заетост и сезонната работа. Тоест - ще им се налага да извършват труд, който не изисква висока квалификация или образование. Което пък е поредната илюстрация на крилатата фраза, че „от много учене файда няма".

През 2011 година 82% от близо 180-те хиляди работещи младежи на възраст до 24 години са със средно образование, а едва 8% от тях имат диплома за завършено висше образование, сочи статистиката на българското социално министерство. И все пак: две трети от младите хора, които през 2011 година са били безработни и не са си търсели работа, посочват като причина за това продължаването на образованието си.

Дори и най-яростните привърженици на философията „залудо работи, залудо не стой" отдавна вече са наясно, че образованието в България се задъхва пред летвата, която издига бизнесът. Ето един пример: средната работна заплата в родния софтуерен бранш е една от най-високите в страната - 2 388 лева. Същевременно обаче във всяка софтуерна компания има средно по 8 незаети работни места, което може да означава само едно - кандидатите за работа просто не са достатъчно добре подготвени. Неслучайно софтуерната индустрия настоява за подобряване на IT-образованието.

Стажуване до дупка

Слабата подготовка в училище и в университета не е единствената спънка пред търсещите работа млади хора. Препъва ги и т. нар. „липса на опит". Тази дупка може да се запълни чрез стажуване, предлага държавата. Преди броени дни Зорница Русинова, зам. министър по социалните въпроси, съобщи, че тази есен започват първите ученически и студентски практики - над 16 000 младежи ще трупат опит във фирми или в администрацията. Около 2 100 младежи пък ще се включат в схемата „Първа работа", която ще действа две години. Въпросът е дали започването на стаж няма да се окаже по-трудно от започването на работа - поради големия брой кандидати. Поне такъв беше опитът досега.

Вместо заключение

Когато човек е изправен пред силна конкуренция и нов избор, правилните решения са две: или да подобри това, което върши, или да опита нещо ново. Добрата новина е, че от тази есен държавата стартира сериозен опит да даде шанс на онези млади българи, които бягат след мечтите си. Дано този път успее.

DW.de

Oще: безработица  образование  работа  стажанти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

33 yoda_science | 20.03.201309:52

Прави ми впечатление, че сте взели да броите коментарите на този или онзи. Наистина имам много друга работа, но сега е времето на протестите, тоест времето на раждането на нови идеи. Ако сега не пишем, просто е по-добре изобщо де не пишем. Друго - не виждам някаква реална идея от това, което казвате. Споровете дали така е по-добре или иначе просто са безсмислени, когато продължават дълго време. Селското стопанство няма как да е добре, защото земята сега е раздробена и всеки иска да изкара средства за да не работи, тоест да я продаде например за фотоволтаици, но не и за да я работи. Как може да се подобри това? Ние махнахме с ентусиазъм ткзс-тата, но в Израел кибуците си работят и най-интересното е, че никой не казва, че в държавата Израел е настъпил комунизъм. Явно тук е необходимо да се създаде принципен механизъм, например взимане на цялата земя под ареда от държавата и тя да организира обработването и. Не ми иска да казвам, "само така" ще стане това или онова, но ако искаме някой да работи, той може да го направи се направи като му се осигури възможност. Сега няма работни места, защото няма заводи, няма село, защото го няма ткзсето, това са обяснения, а не предложения. Затова и увисват ССА, защото нямат реалната поддръжка от структурата на обществото. Така, че ако искаме да ядем трябва да създадем възможност, но не за продажба и далавери, а за работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

32 Galina Aleksandrova | 22.10.201223:40

Како Маро, като за теб по-опростено:
Баба и дядо, които си отглеждат част от храната на село, не мрънкат, че за тях няма работа, защото си я намират. Аз обаче село нямам.
След 10 годинки всеки наемник, на когото не му стигат пари я за цигари, я за екскурзия до Венеция, започва да гледа с диво подозрение на безработните младежи - те са конкуренция.
Масовия български работник 89-та го е намерила на работа и той абсолютно недоумява защо тия младите не могат да си намерят работа, след като той/тя от воле си е намерил преди триесе и пет години.
Безработицата идва от това, че работни места няма. По-щастливи ли ще са всички, ако закрием 45 от 50те си университета, ако цялото население на България се пресели в София и всички новозаселили се станат сервитьори в препълнените кафенета? Не мисля.
Нещата са много навързани и все пак са разбираеми. Не могат да се създадат нови предприятия и нови работни места там, където няма хора, които да работят и които да купуват продукцията на тези предприятия. А в големия град цените са високи, наемите са високи и както почваш днес в някой магазин в новия мол, след месец ти казват, че магазинът затваря. Имам наблюдения върху хората от десетина села, върху един малък град, два областни центъра и София.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

31 Кака Мара | 22.10.201222:01

"Има ли в селата някой да си обработва нивите или поне градинката всеки ден, а не един път седмично или месечно"???
Както винаги, някои люде като се засилят смолива,пардон-склавиатурата, и ...
Булка, ти наясно ли се , че нищо не се"обработва всеки ден,а не един път седмично" Ако беше твойта, досега щеше да си и разказала играта наградинката си..
Айде, да не правим грубиянски препратки сега,за коя градинка и какъв вид обработка си се замечтала...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.08.2011, 10:44

30 Christo Krastev | 22.10.201221:54

Проблемът не са младите, а боклука от мутро-комонистически пяна покрила обществото като работодатели наричайки се "БИЗНЕСМЕНИ". Защо майсторите и работниците в едно предприятие взимат повече от проектанта в същото? И как очакват резултати при това ниво на заплащане? ИСТИНАТА е че тъпите комунисти-мутри са на власт в Б-г поради това интелектуалният труд който качва производителността не се цени и от там и всички останали следствия на простотия, мизерия и разхищение. Защо в Б-г работодателите не могат да си намерят подходящите работници - били мързеливи и нискоквалифицирани, а същите програмисти и инженери яко бачкат и изкарват яко кинти в Германия.
Редно е да се замислим дали грешката е в работниците или май истината, е че производителността на труда е резултат от организацията и мениджмънта на работодателя преди всичко. Виновни за високото безработица по селата и градовете е липсата на закони, а безработицата в София е резултат от тъпотата на работодателите.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

29 Galina Aleksandrova | 22.10.201212:12

Проблемът е с абсолютно, ама абсолютно друг център на тежестта!
Безработица има и един от основните фактори, с които тази безработица си кореспондира, е обезлюдяването на малките населени места за сметка на София и евентуално Варна.
Цигани и мързел нямат нищо общо!
Задайте си следните въпроси: къде са хората и какво правят?
Има ли в селата някой да си обработва нивите или поне градинката всеки ден, а не един път седмично или месечно?
Има ли в селата и малките градове ученици?
Има ли там изобщо хора?

Не мога да дам точни цифри, защото не ми се търси, но във всеки град, с изключение на София, през последните 22 години преход е затворено минимум едно училище и поне едно е в процес на агония поради липса на ученици. На градчета с по 5-10 хил. души са останали 1-2 детски градини. Това означава, че учители и педагози с взимането на тапията рязко се оказват пред дилемата "сервитьор в София или безработен в родния град/село". Е, извинете, но е срамно!
Един липсващ ученик или дете за ясла/градина означа двама липсващи възрастни - негови родители. Тези възрастни имат нужда от:
>здравеопазване - нямаме нужда от дипломираните лекари и те ... изчезват;
>административни услуги - нямаме нужда от община или съответствието й в селото - дори да имаме квалифицирани хора за тази работа, те са безработни, защото няма за кого да работят;
>охрана и опазване на обществения ред - няма полиция и ката ден в някое село с 10 пенсионера над 90 години пищи от обири, но няма смисъл да се прати човек на щат там;
>услуги - за какво трябва да има поща, гишета за плащане на телефон, вода, ток, парно, телевизия, банки, след като няма кого да обслужват.

Преди някой да започне да развива теории какво не му е наред на българския младеж, нека първо да се замисли над следния проблем - как така една силно селскостопански ориентирана страна в момента има огромна съвършено еднопосочна вътрешна миграция от селото към София (дори не към местната община или областен център).

Относно това, че много младежи оправдават неработенето си с учене - те просто нямат какво да вършат! Масовата работа е временна, сезонна или пробен период, след който те просто престават да работят - до следващото лято, до следващия стаж, до следващия проект.

Решението на последния въпрос не е да се намалят бройките с държавна субсидия в университетите - има нужда от хора висшисти навсякъде, НО няма нужда само от хора, които седят на бюро. Необходимо е масово превъзпитание на ценностите и максимални усилия да се смаже мисленето "учи, че да не ходиш на нивата". Има нужда и от работни места - нещо, за което държавата просто не прави нищичко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

28 fALLEN | 21.10.201223:42

лорд слим го е казал доста добре, това на запад се прави, но тук сме страната на евтините работна ръка, жени, проекти и т.н. никой нема време и кинта да отделя за образоване на плебса. да не говорим, че и повечето не очакват да стоят достатъчно дълго, че да си струва да образоваш хора. кенеф с 1 дума. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

27 don Pozo | 21.10.201217:32

Впрочем раждането и отглеждане на деца при тия условия
както възпитанието им е героизъм
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

26 don Pozo | 21.10.201217:30

Аз също намирам проблема за изключително тревожен.
Не възприемам такива младежи защото в нашето семейство всички сме се блъскали и не сме оставили съмнение за мързеливци и неграмотници.
Особено сина ми напусна България заради непризнаване на огромния му положен труд.
Не вярвам, че нямат перспектива.Просто въпрос на напъни.
НИКОГА НЕ СЕ ОГЪВАЙ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2011, 23:15

25 lord_slim | 21.10.201213:12

Проблемът е много сериозен,вие тотално сте се отклонили от него.От една страна е ясно,че младите са адски неграмотни и незнаещи,което до голяма степен е заради унитата и училищата,които вадят неграмотни хора на конвейр,но трябва да се намери решение,защото в младите е бъдещете.Голяма част от работодателите искат стаж за наемане на работа и става кръг.Много обичам да чета,как еди колко си места били незаети,еми научете хората и да работят,в крайна сметка,инвестирането в работна сила е част от продукта.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

24 Кака Мара | 20.10.201221:52

Brasil, на практика в случая няма съществено значение дали т.нар. "роми"( които са известни като "цигани" , но някой някога измисли и наложи " ром", щото " циганин" било обидно луд!?!?! ), са 6%, 10% или други проценти.Защо?Защото те не са в категорията на "нищоправещите" Те правят! Много старателно и с много голяма производителност-правятдеца. Други, други са нищоправещите в България. Поне да правеха деца...
   

оценка

+0 -0