Един криворазбран урок по патриотизъм | webcafe.bg
Webcafe

Криворазбран урок по патриотизъм

Дамян Христов
01.10.2010, 10:52 (обновена 04.10.2010, 13:25)
царевец

Снимка: © БГНЕС

Този народ е българският и той притежава своя Родина - България - която се намира в сърцето на Източна Европа, сред китните Балкани и на брега на Черно море. И на всичкото отгоре тази страна има над 1300 години история!

Преди дни Webcafe.bg публикува мнението ми относно каузата, която изповядвам за България. В края на мнението ми аз написах, че всичко извън тази моя кауза са празни приказки. След което обаче се изля такъв порой от обидни коментари, които - за Бога - хич и не предполагах, че са възможни да се напишат. Не и от българи!

В крайна сметка дори ми стана смешно. Защото в нито един от коментарите не намерих отзвук за най-важното (според мен), което реално осмисляше цялата ми кауза.

Бях написал, че искам да умра тук, горд, че съм бил Българин и жител на най-прекрасната страна България! Уви, точно това никой от господата коментиращи не успя да види.

Всички се хванаха да разсъждават около казаното по-горе в мнението, че видиш ли, българският работодател бил малоумен, че явно не говоря чужд език и съм сляп патриот и т.н.

Да, скъпи сънародници, за вас навярно е напълно безсмислено да коментирате нещо, което никога не сте изпитвали. Защото жаждата да умреш за Родината си не се учи. Тя се възпитава. От семейството, от приятелите, от училище, от песните, от историята, от книгите, от самото време дори.

Да не би да си мислиш, че е достатъчно да си "излязъл от корема" на девойка-французойка, за да се наречеш французин, а в същия момент да си нямаш представа за подвизите на Де Гол или разказите на Мопасан. Или пък да си роден и израснал в центъра на Лондон, на две преки от Бейкър стрийт, но да не си чувал кой е Шерлок Холмс.

Защо не отидеш в Ню Йорк и да се тупаш по гърдите, че си станал ха-мериканец, но да си нямаш понятие що е то класически мюзикъл, нито да си гледал дори един от старите американски уестърни, с които е закърмена цялата им велика нация? Или да живееш в Германия (в полза на някой "немски работодател" може би), но вместо Бетовен, от уредбата на колата си да дъниш дива чалга...

Всъщност да! Чалга или не, ако се замислим, нима и ние в България си нямаме величави примери, с които се отличаваме от останалите народи? Нима ние си нямаме героя Левски, писателя Вазов, инспектор Стрезов, танца ръченица, филма "Войната на таралежите", композитора Панчо Владигеров.

Абе, пичове, та ние си имаме цяла една Родина, която е способна да приюти и побере всичко това!

Защото Родината, господа, НЕ Е някакво си имагинерно място върху планетата, с което ние сме длъжни да се (само)определяме. Родината е преди всичко дух и възможност за опознаване на света. Тя реално Е отправната точка, аршинът, с който мерим света около нас.

Вярно, живеем в модерен и глобален свят, в който вече изобщо не е задължително да си роден, израснал, учил и да работиш на едно и също място.

Но всъщност нещата са далеч по-прости, ако нямаш своя национална идентичност (или се отричаш директно от своята държава, от своя роден народ, език и традиции), то тогава чий гражданин си всъщност, космополите такъв?

Да не си мислиш, че като си напуснал Българията и си отишъл у Францията навръх Айфеловата кула, това по някакъв начин те прави повече французин от българите? Или ако работиш в Лондонското Сити и го раздаваш като английско юпи, това дали те прави истински англичанин по някакъв начин?

Не, ти си чист българин и децата ти до девето коляно ще бъдат такива, където и да отидеш. Но има и добра новина в случая: ти си имаш свой народ на картата на света, той има свой роден език, който е уникален на планетата; този народ има своята култура и идентичност всред останалите народи, своя духовност, свое богато литературно и музикално наследство, своя религия, своя история и своя политика спрямо останалите държави.

Този народ е българският и той притежава своя Родина - България - която се намира в сърцето на Източна Европа, сред китните Балкани и на брега на Черно море. И на всичкото отгоре тази страна има над 1300 години история!

Ако всичко това не те прави по някакъв начин (поне малко) горд, а продължаваш да си мислиш за глупости както защо вечно си без пари, или какво бил казал проф. Божидар Димитров за българите, ами твой си проблем.

Родината не се казва нито Бойко Борисов, нито пък има някаква височайша връзка с празния ти портфейл и глава. Разбра ли поне това?


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.10.2010, 11:14

36 Shtirlitz Sdgsg | 05.10.201011:22

това не е патриотизъм, това е идиотизъм. е, може би е малко крайно, но пък звучи добре Усмивка трябва да си или идиот, или сляп за да се гордееш с това, че си българин. гордостта бива да я сложиш малко назад в съзнанието си, да ти присветва чат-пат и да ти дава насока какво, кога и къде да правиш. като ти светне лампичката- реагираш. като видиш нещо нередно не го подминавай- има си нормален ред за жалби и оплаквания. и възражението, че никой не им обръща внимание някак не е актуално. ти си ДЛЪЖЕН да кажеш какво не е наред, а после си има хора, които да кажат дали е така ии не. и т.н. и т.н. няма нужда да навлизам в многословни излияния. важното е да знаеш, скъпи ми авторе на този отчаян зов, че тупането в гърдите и сълзливите слова не са патриотизъм. гордостта от това, че си "посран" не е добра черта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 21:26

35 Alexander Makedonski | 04.10.201021:38

Здравейте г-н Христов,

Нямам време и желание да чета коментарите под статията, не съм и чел и предишната ви статия, затова не е изключено и някой да е написал това, което аз ще напиша. И все пак.

Харесва ми виждането ви за света и откровено добронамереният патриотизъм, който изпитвате. Винаги съм вярвал, че това е добра черта.

В статията вие задавате един изключително интересен въпрос, на който ми се иска да отговоря: "то тогава чий гражданин си всъщност, космополите такъв?"

И моят отговор е простичък - Аз съм гражданин. Модерното понятие за гражданин не се асоциира с държава, а с определено поведение и начин на мислене, който е абсолютно ирелевантен към родината. Аз самият смятам, че съм такъв гражданин.

След години на лутане между патриотизъм и разочарования, сега съм просто гражданин. Не съм гражданин на България. Аз ще съм същият гражданин и във Франция, или в Италия, а може и в Испания.

Модерният човек оценява красивото, подхожда с нужното уважение към историята, но източник за неговото лично щастие не са положителните качества на родината, а неговите собствени успехи и взаимоотношения с хората. В този смисъл, аз не съм горд, че някой, който е живял по географските земи на България преди 100 години е написал нещо великолепно или че преди 150 години друг е извършвал геройства, защото аз самият нямам никакъв пръст в това. Оценявам плодовете на тяхната работа, но те не са извор за личното ми щастие, за гордост.

Аз съм гражданин на света. Защото на всяко едно място на света, постиженията на културата, икономиката, архитектурата и прочие за мен притежава стойност, която не се влияе от раса, националност, религия и прочие. Тя се влияе от качества като красота, гениалност и други, които нямат нищо общо с родината.

Надявам се да съм се изразил достатъчно ясно.

Поздрави,

А. Македонски
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

34 emo13 | 03.10.201019:41

Звезда, с "толкова ти е акъла" исторически спор не се води. Аз съм професионалист на тема история, а ти си аматьор и плямпаш тъпотии. Това е истината.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

33 koncentratico | 03.10.201014:11

Весии
толкова много обвинения, че сме си изказали мнението.
Защо ни обвиняваш в нещо, което и ти правиш??

И не разбра ли, че на думи всеки може да е патриот. Точно Ботев е описал такива хора.
Патриотизма се доказва с действия! Всичко друго си е чиста проба МЕНТЕ!

Между другото ти излезна ли вчера или днес да почистиш кочината около входа ви?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 23:09

32 Vesi | 03.10.201012:44

Реших да публикувам коментара си и под двете статии на Дамян.
Не можах да разбера защо плюете човека Защо? Защото си казва открито мнението и изказва своите чувства? Или защото тези чувста не са модерни, а отживели. В днешно време е срамно да си патриот. Модерно е да раболепничиш пред други държави, да лижеш подметките на чужди работодатели и на чужденците изобщо. Да говориш чужди езици и най - вече английски, а своя, българския, майчиния, да не го знаеш и ако за малко си бил в чужбина, да говориш вече с акцент. Една криворазбрана още по времето на Паисий и Войнбиков цивилизация т. е. „циливилизация”. А може би го плюете, защото се прекланя пред своята великолепна природа, от която всички чужденци се възхищават. Няма по- красиви планини и равнини от нашите, по-китни поляни. А морето и плажовете? Различават се от камъните, по които няма как да се разположиш в други страни. Или му се подигравате, защото се гордее със славното минало на родината. Защото за някои от вас то не е от значение. За всеки корените са много важни. Корените на рода, на народа са свързани несъмнено с родината. Та Дамян е обект на вашите подигравки, защото се гордее с произхода си, че е син на родина, наред с много достойни синове и дъщери. Че се гордее, че е сънародник на Левски и Ботев, на Вазов и Вапцаров, но и на много съвременни личности, представящи достойно България на високи форуми, като никога не са се срамували от произхода си, от родината си. А между другото вашата родина коя е? Като не е България, коя е? Някоя чужда страна? Или вие сте без родина. Без корени. Мисля, че това е най-лошото. Родината не трябва да се отъждествява само с определени общественици, управници или други стоящи на различни стъпала на стълбичката на обществото. А настоящето и бъдещето на тази държава, която някои от нас не се срамуват да наричат своя родина, зависи от всички нас. Много е удобно да обвиняваме други за положението си, а ние, къде сме ние – не живеем ли и ние тук? Ние винаги сме безгрешни и много онеправдани. А вашият тон е далеч от добрия тон, с който трябва да се отнасяме един към друг. От добрия тон - белег на интелект, толерантност и уважение към другия. Не бива да се самозабравяме, сипейки обиди и мръсотии върху наши събратя, които имат в сърцата и душите си смешното чувство патриотизъм и да се мислим за велики, обръщайки гръб на родината си. А високомерието, подигравателното отношение към другия не е присъщо на достойните, умни и интелигентни хора. Нека съхраним човешкото и българското у себе си и да не се отказваме от родината си от корените си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

31 koncentratico | 02.10.201018:54

Емо, аз каквото съм направил - направил съм.
Да си ме чул да се тупам в гърдите - аз съм такъв, аз съм онакъв?
Запомни, че щом някой има претенция да се покаже като голяма работа, трябва да го подплати. Например:
Голяма си работа - покажи успехи
Много си патриотичен - покажи действия
Много си благороден - покажи какво си дарил

От моят скромен опит съм забелязал, че когато някой е голяма работа в нещо той не се бие в гърдите - аз това, аз онова.. Но те винаги те респектират с ДЕЛАТА СИ!
Докато при други хора, които са бият в гърдите в последствие винаги се оказва, че са мега комплексари, които искат да се покажат пред себе си и другите какви са! И третия вариант са разни популисти, които облъчват хората с цел да ги манипулират.

Хубаво е, че като ученик си задаваш тези въпроси.
Запомни - преди да повярваш на някой мисли, мисли и пак мисли!
Избягвай клишетата и заучените фрази, те са празни, за това пък ни облъчват с тях ежедневно!
И най-важното за конкретният случай - патриотизма и родолюбието се определя от ДЕЛАТА ТИ а не от приказките и др(и)аскотевиците........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 17:53

30 Damyann Christoff | 02.10.201018:33

До Красимир Ковачев

Умник такъв, не само ти знаеш историята на песента "Моя страна, Моя България". За твое сведение обаче Емил Димитров, след като я изпя, наистина се завърна в Родината си (където в действителност и почина). Междувременно Емил успя да изпее поне още един куп толкова хубави песни, за които ти вероятно не си и чувал. Щеше наистина да бъде куриоз, ако той беше изпял тази песен и беше останал да живее във Франция. Но това не се случи. Завърна си се човекът и си умря в България. Както и се пее в песента!

А ако ти, о, гений на естрадата такъв, си отишъл в чужбина и от там се мусиш на моите и на Емил Димитров текстове, ето ти още един, в който се пее за абсолютно същото:

Че на света е само една, една -
нашата мила родна страна.
Че на света е България само една, една -
нашата мила родна страна.

Много родини има в света,
има долини с чудни цветя,
ала го няма пълният с блян,
с песен хайдушка роден Балкан.

Очаквам да ме размажеш с градивната си критика и няма да се учудя, ако се окаже, че песента ти е любима и си я пееш всеки ден. Знаех си, че не си чак толкова страшен!

:-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

29 vanko1 | 02.10.201017:37

Абе, хора, човекът си е написал това, което мисли. Най-малкото е неетично, да не кажа друго, да го наричате глупак. Това са си неговите мотиви да остане тук, моите например не са такива, но хората, слава богу, сме различни! Удивителна Удивителна Удивителна Айде да си уважаваме различностите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 11:51

28 Stefan Kachakov | 02.10.201017:24

Който не работи, няма да има пари и ще псува не държава, ами и планета.
Лошото е, че се налага да издържаме ей тия мрънкачи на социални помощи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

27 Krasimir Kovachev | 02.10.201015:35

До глупака писал материала за Емил Димитров, вземи проучи, кога и при какви обстоятелства е създадена въпросната песен, по време на турне във Франция, когато е бил на кръстопът да приеме оферта за имиграция и световни сцени или да се върне в България. Това за което се опитваш ти да я използваш е най-малкото неуместно и просташко.
   

оценка

+0 -0