Дали предупрежденията на френските власти за повишен риск от тероризъм са реакция на истинско повишаване на нивото на заплаха, или са начин за отклоняване на вниманието от вълната протести | webcafe.bg
Webcafe

Европа повиши заплахата от тероризъм

Webcafe.bg , По Washington Post и Time
29.09.2010, 14:13 (обновена 30.09.2010, 10:31)
Еiffel tower еvacuation

Снимка: © BGNES

За втори път Айфеловата кула в Париж беше евакуирана тази седмица - на 28 септември...

Европейски разузнавателни агенции са осуетили план за няколко терористични атентата в големи градове в Европа, за които се предполага, че са свързани с "Ал Кайда", съобщи британският телевизионен канал "Скай нюз", цитиран от Ройтерс.

Бунтовници от Пакистан са планирали няколко едновременни атаки в Лондон, както и в градове във Франция и Германия и според "Скай нюз" те наподобяват атентатите над Мумбай през 2008 г.

Британските власти засега на планират своевременни арести, но нивата на заплахата остават високи, съобщава BBC. Американските власти не могат да потвърдят дали е бил осуетен такъв терористичен заговор, но допускат, че заплахата от атаки все още е налице.

Засилените атаки от безпилотни самолети в Пакистан през последните няколко седмици са свързани с опитите на Запада да осуетят заговора, който е бил добре обмислен, но все още в начална фаза, твърди "Скай нюз". Според пакистанските и американските власти при тези нападения е вероятно да е загинал лидер на терористична групировка.

Айфеловата кула в Париж беше евакуирана вчера за втори път през последните две седмици заради бомбена заплаха, но взривно устройство така и не беше намерено. Френският вътрешен министър Брис Ортфьо каза на 20 септември, че Франция е изправена пред сериозна терористична заплаха най-вече от страна на "Ал Кайда" в ислямския Магреб.

Истински или с цел отклоняване на вниманието

Дали предупрежденията на френското правителство за повишен риск от тероризъм са реакция на истинско повишаване на нивото на заплаха, или просто са начин за отклоняване на вниманието от вълната от скандали и протести? Истината изглежда е някъде по средата, твърдят френските антитерористични власти.

Обичайно мълчаливите политически лидери започнаха да изразяват опасения за по-чести и агресивни актове на насилие срещу Франция от религиозни атентатори от Северна Африка - и в резултат, не особено изненадващо, имаше пик на фалшиви опасения от бомби из Париж. Не е ясно дали втората евакуация на Айфеловата кула на 28 септември е заради истинска бомба...

Френската полиция е реагирала на почти двадесет фалшиви предупреждения за бомби от септември насам, повечето случващи се след публични изявления на политици за по-висок риск от терористични атаки. На 11 септември главният ръководител на вътрешното разузнаване на Франция Бернар Скарсини обяви пред седмичника Journal du Dimanche, че "заплахата никога не е била толкова голяма" и че "светлините мигат в червено".

Според Скарсини ситуацията е сходна със "заплахата от 1995 г." - годината, когато Франция стана първата европейска страна, пострадала от смъртоносни терористични удари от ислямистки екстремисти. Девет дни по-късно вътрешния министър на страната Брис Ортфьо каза на пресата, че "поредица от индикации в последните няколко дни и дори часове показва, че заплахата от тероризъм е висока".

Червени светлини или драматургия

Във вторник, 28 септември, ден след като заплаха за бомба блокира движението на парижката гара "Сен Лазар", премиерът Франсоа Фийон се срещна с лидерите на парламентарните партии, за да обясни изключителната поредица от публични предупреждения от властите за тероризъм.

Фийон има сериозна причина да говори. Опозиционни фигури и политически активисти шумно обсъждат, че притеснителните изявления са всъщност уловка за отклоняване на вниманието от скандалите, засегнали членове на правителството - и от нарастващите протести срещу пенсионната реформа.

Френските медии дори предположиха, че президентът Никола Саркози, чийто рейтинг е в застой, е заимствал тактиката на заплахата от тероризъм в подходящ момент от методите на бившия американски президент Джордж У. Буш.

"Французите не са лековерни," казва бившата кандидатка за президент и виден социалист Сеголен Роял, в типичния тон на скептиците. "Борбата срещу тероризма е сериозно и дискретно занимание, несъвместимо с внезапни предупреждения - направени по съвпадение в момента на ръст на протестите. Има елемент на драматургия в това решение, което е необичайно и дори опасно."

Може и да е така, отвръщат френските правоохранителни органи, но това не означава, че няма повишена заплаха; според тях тя произлиза основно от организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб" (AQIM).

Произлизащата от Алжир престъпна и терористична организация си сътрудничи с Осама бин Ладен и действа основно в огромната пустиня Сахел, простираща се в Северна Африка. На 15 септември AQIM отвличат петима френски граждани в Нигер.

Въпреки че AQIM редовно са отвличали европейски и други заложници в последните години, най-новото отвличане е директно отмъщение за френското участие във военен рейд северно Мали от 22 юли, в който са загинали шест бунтовници от AQIM.

Щурмът е имал за цел освобождаването на заловения френски работник в хуманитарна организация Мишел Жермено, който AQIM екзекутират два дни по-късно. Властите в Париж от този момент обявяват война на AQIM, което кара лидера на движението - Абделмалек Друкдел, да издаде поредица от все по-агресивни заплахи.

"Когато виждаме нивото на организация, свързано с отвличанията на AQIM от 15 септември, въпреки високите нива на предупреждение, не сме склонни да приемаме с лека ръка заплахите от Друкдел да пренесе войната си на френска земя," заяви представител на френските антитерористични власти. "Жестокостта на заявленията им и това скорошно отвличане донякъде обясняват защо френските власти са много внимателни. Заплахата е по-висока, но това е относителна мярка."

Има и измислица

Наистина французите отбелязват, че подобни периоди на повишено опасение са отминавали досега без толкова шумни предупреждения от властите. Социалният и политически контекст вече е различен - и това може да е едната от причините те да говорят за неща, за които са запазвали мълчание.

Поне половината от предупрежденията обаче имат нещо общо, което би трябвало да е показало на властите, че са измислени: заплахите са съобщени по телефона, като се твърди, че са поставени бомби в Айфеловата кула, метростанцията "Сен Мишел", гара "Сен Лазар" и на други места. Ислямските екстремисти не са известни с практиката да се обаждат с предупреждения, за да дадат на полицията време да евакуира потенциалните жертви.

Французите не са сами в ситуацията на терористични заплахи... Предвид съобщението, че са били осуетени поредица от атентати, насочени към други европейски столици, сред които Лондон и Берлин. Британски мюсюлмани, обучавани от "Ал Кайда", изглежда са планирали въоръжени бунтове в Лондон като част от демонстрация на силата на терористи, свързани с "Ал Кайда", оповестиха от британското разузнаване.

Осуетеният заговор

Смята се, че терористичната група е била в крайните етапи на подготовката на координирани атаки в столиците на Великобритания, Франция и Германия. Заговорът е бил осуетен, след като западни разузнавателни агенции, включително MI6 и GCHQ, са разкрили плановете на висши ръководители на Ал Кайда в неуправляемите племенни райони на Пакистан.

ЦРУ са стартирали поредица от атаки срещу бунтовниците в района чрез безпилотни самолети Predator, въоръжени с ракети тип Hellfire. При атаките е бил убит висш ръководител от терористичната организация, което е провалило планираните атаки.

Великобритания остава в повишено състояние на терористична заплаха от януари насам, а генералният директор на MI5 Джонатан Еванс предупреди преди две седмици, че "фактът, че съществуват реални заговори, разкривани сравнително редовно, демонстрира, че има постоянни намерения от "Ал Кайда" и свързаните с нея организации за нападение над Обединеното кралство." Британските антитерористични организации предупреждават от две години за опасността от терористични атентати, подобни на тези в Мумбай, в големи европейски градове.

САЩ също са в повишена антитерористична готовност - американският министър по вътрешната сигурност Джанет Наполитано предупреди миналата седмица, че има "повишена активност от по-разнообрaзни групи и по-разнообразни заплахи", насочени "общо към Запада" и включват употреба на огнестрелно оръжие.

Американски военни задържаха през юли в Афганистан жител на Хамбург, Германия, от който се твърди, че е съобщил известни подробности за планирани атаки над цели в Германия и други европейски страни - и който е бил "основен източник" на информация за предстоящи терористични атаки.

За 36-годишния мъж, известен в Германия под името "Ахмед С.", се твърди, че е член на Ислямското движение на Узбекистан, което има тесни връзки с Ал Кайда. За част от групата му в Хамбург е известно, че е посещавала лагер за обучение на терористи, където са тренирали употреба на огнестрелно оръжие и експлозиви.

Наполитано се очаква да обсъди най-новите запахи с европейските си колеги на среща на ООН на тема сигурност тази седмица в Монреал.

Oще: айфелова кула  акции  европа  париж  сащ  тероризъм  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.