Кубчета | webcafe.bg
Webcafe

Кубчета

Явор Николов
17.12.2013, 14:50 (обновена 19.12.2013, 00:34)
Анелия Клисарова

Дисциплината на учениците е твърде удобно извинение за проблемите в системата на образованието

"Ако няма дисциплина, няма как да осигурим качествено образование", категорична е просветният министър Анелия Клисарова. Така решила, след като видяла резултати от социологическо изследване на агенция "Сова Харис" - там над 50% от анкетираните посочили дисциплината като основен проблем на училищното образование.

Първо, що за министър на образованието е този, който се ръководи в действията си от проучвания на социологически агенции (хич и да не говорим, че тази конкретно обяви Бареков за трета сила в следващия парламент)?

Второ, наистина ли говоренето в час и неизвинените отсъствия създават повече неприятности от неадекватно подбрания материал, нискоквалифицираните учители и никаквите им изисквания към децата, заради които в 7 и 12 клас родителите се налага да се бъркат надълбоко за частни уроци? Ако, разбира се, родителите имат дълбок джоб.

Но за тези проблеми някак не е хубаво да се говори по време на отчет в края на годината.

Все пак идват празници, да не дразним съставителите на бюджети (където образованието никога няма да получава и 5% от БВП) и съставителите на учебници. Най-лесното е да кажем, че заради ниската дисциплина на децата образованието ни е на дъното на класациите. Защото така снемаме отговорността от институциите и я прехвърляме цялата, на сто процента, на родителите. "Такива деца сте възпитали, от нас какво да очаквате?!"

Нищо. Освен че законопроектът за предучилищното и училищно образование се точи от кабинета на тройната коалиция.

От думите на Клисарова и заместника й Иван Кръстев става ясно, че властта не само търси проблема на грешното място, но и ще го бори с абсолютно измислени решения. Във всички училища наистина има гамени, понякога посягат и на преподаватели. Такива с извънкласни дейности и клубове по интереси няма да ги оправиш. В един момент просто трябва да ги изгониш.

Но не можеш. Заради делегираните бюджети (гордост на всички образователни министри от Даниел Вълчев насам), директорите почти не изключват ученици - с намаляване на бройката пада и субсидията. Пък на побойниците най-много да измислят извънкласна дейност "Самбо" или "Бокс". Поне да могат да млатят учителките си качествено.

Мерките на министър Клисарова няма да променят тези момчета и момичета, заради които в училище е страшно. Сякаш не е и това целта. Май е по-важно останалите деца да са по-здраво вързани с примката на неадекватната ни образователна система. Покрай поредната доза недомислени занимания (този път - с цел "дисциплиниране"), ще се стигне до там, че средното образование ще форматира три ясно различими типа - престъпници, емигранти и... кубчета, на които им е все тая за всичко.

Oще: анелия клисарова  дисциплина  образование  учебници  училищно образование  учители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

2 strawsPulledAtRandom | 18.12.201316:58

Дисциплината си е очевиден проблем и за решаването му не са необходими тези вездесъщи пари, които трябват за подобряване заплащането на учителите, материалната база и т.н. Не виждам с какво не е съгласен авторът. На децата липсва мотивация, защото знаят, че и да ги оставят на поправителен, ще им го дадат; и да получат неизвинени, пак няма да ги изключат от училището и т.н. - само заради борбата за повече ученици. Не виждам нищо лошо в създаването на елементарна дисциплина в училище. Забележете, не говоря за затягане, а за създаване на дисциплина, защото в момента тя съвсем отсъства. Разбира се, имам предвид създаване на атмосфера, в която учителят се чувства поне толкова защитен от прояви на неуважение от страна на учениците, колкото и те от негова страна, а не нео-Макаренков стил на обучение. И реално оценяване на знанията, подчинено на съвсем конкретни правила, не повсеместно писане на раздути оценки, защото нереалната оценка е разрушителна за мотивацията за учене при доста хора.
С нормализирането на атмосферата, отчасти ще се разреши и друг проблем, който плаши славния ни анализатор, г-н Автора - демотивираните учители. А те са такива не само заради ниското заплащане, но и заради ниския социален статус, който им носи професията. Това е абсурд, който очевидно трябва да се промени.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 18.12.201312:16

В българското правосъдие са много Сферични световете.
   

оценка

+1 -0