20 прогнози: WWW и Интернет | webcafe.bg
Webcafe

20 прогнози: WWW и Интернет

Чарлз Лийдбийтър , Guardian
18.01.2011, 17:25 (обновена 19.01.2011, 10:06)
онлайн пазаруване

Към 2035-а WWW като единно пространство, съставено предимно от уебстраници, достъпвани през компютри, ще е отдавна изчезнал

Отворената мрежа, създадена от идеалисти-интелектуалци, хипита и академици, които вярваха в безплатната и производителна сила на обмена на знания, бе изместена от една по-сигурна, по-контролирана и комерсиална мрежа, сътворена от програмисти, ориентирани към конкретните решения.

Хенри Форд намери начин да прави пари, като произвежда продукти, които хората искаха да притежават и купуваха за себе си. Марк Зукърбърг и Стив Джобс търсят начини да правят пари като позволят на хората да споделят, но при техните условия.

Фейсбук и „Епъл" са един размножаващ се облак от капитализъм, в който потребителите позволяват на компаниите да управляват информация, медии, идеи, пари, софтуер, средства и предпочитания за тяхна сметка (на потребителите), като държат всичко в огромни „плаващи" облаци от споделена информация.

Ще бъдат изнамерени още нови методи да продадем достъпа до нашите лични данни срещу още по-персонализирани услуги. Това ще създаде компании, знаещи за личния ни живот даже още повече от досега. Ще можем да обменяме всичко през тях, но под техен контрол и при техните условия.

Джулиън Асанж и движението, което бе породено от „Уикилийкс", са най-радикалната версия на другата възможност - безплатна, егалитарна, отворена и публична мрежа. Съдбата на това движение ще бъде знак за това, което ще последва.

Ако движението събере широка подкрепа, тогава отворената, неутрална и свободна мрежа има шанс да остане основна сила. Ако пък то си остане просто нещо малко по-голямо от нетрадиционна PR кампания, тогава отворената мрежа ще бъде изтикана до нещо незначително - като например общественото национално радио.

Към 2035-а WWW като единно пространство, съставено предимно от уебстраници, достъпвани през компютри, ще е отдавна изчезнал.

Колкото по-достъпен става web-ът през мобилни устройства, толкова повече тези, които плащат повече, ще получават по-бърз достъп. Ще споделяме клипове, симулации, впечатления, изживявания и пространства през множество от устройства, на които няма да обръщаме повече внимание, отколкото на ключа за святкане на лампата.

И тогава много от големите промени ще дойдат от неизвестни хора, работещи у дома си или в гаража си. Към 2035-а вече ще говорим за идването на квантовите компютри, които ще ни отведат отвъд света на двоичните изчисления с неговите да и не, черно и бяло, нули и единици.

В наши дни малкото канадско градче Ватерло в канадската провинция Онтарио е седалище на института „Периметър", финансиран от основателя на „БлекБъри". В момента то подслонява най-голямото количество теоретични физици в света.

В някоя от къщите във Ватерло може би ще бъде създадено следващото поколение web.

Чарлз Лийдбийтър е писател и социален предприемач.

Oще: web  www  интернет  компютри  онлайн  прогнози  уеб 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 13:16

2 Proactive | 27.11.201215:14

Интернет е наистина радикално явление в съвременния ни живот, това произтича от достъпността му както за тези които споделят информация, така и за тези който я търсят. На второ място е трудността му да бъде контролиран, за разлика от радиото и телевизията например. Разбира се не трябва да се подминава момента че и той би могъл да бъде манипулиран или използван за де градивни цели. За това всеки си има глава на раменете да преценява нещата. Интернет сам по себе си не е решение на проблемите.

Заради това трябва да го ценим и защитаваме, това е като да защитаваме правото си да ни бъдат предоставяни всички гледни точки и споделяме нашата с аудиторията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2011, 12:58

1 little boy | 21.01.201121:35

някога беше измислен двигател с водно задвижване но не изживя своето време, кой знае маже и с компютрите с нови технологии да стане същото, а може и да прогресират, но доли ще ни предлагат с холограмно изображение както ни показват по телевизията.
   

оценка

+0 -0