Безработицата в света е чудовищна след кризата | webcafe.bg
Webcafe

МВФ се опасява от "социална експлозия"

Webcafe.bg , по Daily Telegraph
15.09.2010, 16:11 (обновена 17.09.2010, 09:08)
протест в Гърция

Десетки хиляди протестираха в Гърция срещу мерките на правителството за съкращения и намаление на заплатите заради тежката финансова криза на страната

Америка и Европа са изправени пред най-тежката криза в заетостта от 30-те години на миналия век насам и рискуват "експлозия на социално недоволство", ако не подходят внимателно към проблема, предупреди Международният валутен фонд.

"Пазарът на труда е в плачевно състояние. Голямата рецесия остави след себе си пустош от безработица", заяви Доминик Строс-Кан, ръководителят на МВФ, на среща на високо равнище в Осло по въпросите на заетостта с Международната работническа организация (ILO).

Той заяви, че вероятността за повторна проява на рецесията остава малка, но подчерта, че светът все още не е избегнал по-дълбока социална криза. Строс-Кан също така определи като сериозна грешка възприятието, че Западът отново е в безопасност, след като се олюляваше толкова близо до бездната миналата година. "Не сме в безопасност", обяви той.

Съвместен доклад на МВФ и ILO обяви, че 30 млн. работни места са били изгубени от началото на кризата, три четвърти от които - в по-богатите икономики. Глобалната безработица е достигнала 210 млн. души. "Голямата рецесия остави незараснали рани. Високата и продължителна безработица представлява риск за стабилността на съществуващите демокрации", констатира шефът на МВФ.

Изследването изтъква доказателства, че жертвите на рецесията, току-що излезли от тийнейджърска възраст, страдат от травмите й цял живот и губят вяра в обществените институции. Нов обрат е очевидният спад в "интензивността на ръста на заетостта", тъй като възстановяващото се производство не изисква толкова много допълнително заети. Поради това може да се окаже затруднително уволнените да се върнат на трудовия пазар, дори ако възстановяването набере темпо. Светът трябва да създава 45 млн. работни места годишно през следващото десетилетие, за да се поддържа настоящата ситуация, без промяна към по-добро.

Главният икономист на МВФ - Оливие Бланшар, заяви, че процентът на освободените за дълго време е нараствал с всяка икономическа криза в продължение на десетилетия, но този път цифрите са скочили рязко. "Дългосрочната безработица е притеснително висока: в САЩ половината от незаетите са без работа в продължение на над шест месеца - нещо, на което не сме ставали свидетели от Голямата депресия насам", съобщи той.

Испания е изживяла най-големия шок, като там безработицата наближава 20 процента. Във Великобритания безработицата се е повишила от 5.3 процента до 7.8 процента през последните две години - малко по-добри резултати от средните за ОИСР. Това контрастира със 70-те и началото на 80-те години, когато Великобритания беше прочута с тежкото си състояние. Безработните в Обединеното кралство в момента са общо 2.48 млн. души.

Бланшар призова за допълнителен финансов стимул, като първа линия на защита, ако "се материализират рисковете за спад на растежа", но каза, че властите не би трябвало да изключват допълнително финансово засилване, въпреки опасенията от задлъжнялост. "Ако фискалният стимул спомогне за избягване на структурна безработица, той може да оправдае разходите си", заяви той.

"Повечето развити страни не би трябвало да затягат фискалната си политика преди 2011 г.: по-ранното затягане би подкопало възстановяването", твърди докладът, който порицават британската коалиция, немските ястреби на икономиите и американските републиканци. Под ръководството на френския социалист Строс-Кан, МВФ е възприело кейнсиански подход.

Докладът прескача спорния въпрос дали глобализацията позволява на фирмите да се заемат с "арбитраж на заетостта", разполагайки свои фабрики в икономики с ниско заплащане на труда като Китай, за да доставят после отново продуктите си на Запад. Нито пък се бори с търговските изкривявания, причинени от валутната политика на Китай, с изключение на призиви към "страните с излишъци" да платят своя дял във възстановяването на баланса.

Oще: безработица  криза  мвф  международен валутен фонд  рецесия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 07.01.201116:15

Социална експлозия. По скоро камак в прозорецата и бензинец върху колата ти и пламаци, отразени в прозорецата ти, ама отвътре!
   

оценка

+0 -0