За примитивната общност с нулев потенциал | webcafe.bg
Webcafe

За примитивната общност с нулев потенциал

Мария КасимоваМария Касимова
21.04.2018, 13:07 (обновена 24.04.2018, 10:32)
Красимира Обретенова

Снимка: © Стопкадър (Нова телевизия)

И за един просълзяващ се от социалната несправедливост премиер

Ще кажа две неща, които смятам за особено важни покрай случая с майката и борец за социални права Красимира Обретенова. Тя преди няколко дни напусна България, заедно с болната си дъщеря и замина да търси социална подкрепа в Холандия.

За да припомня контекста, нека добавя още, че като бивш журналист и настоящ родител, посветен на грижите на обездвиженото си дете, тя от години води достойна и изключително тежка битка с институциите в уж демократичната ни и респективно социално ориентирана страна. Прави го в името на това деца със специални физически и образователни потребности да имат някакво подсигурено битие и достойно бъдеще.

Откъдето и да погледнем тази борба, тя е епична, а случаят с Красимира и нейната дъщеричка Пасионария е само един от многото, с които държавната система трябва да работи. И с които почти не работи, както стана ясно и покрай решението на майката да емигрира с детето си.

На тези усилия и тази битка свалям шапка!

И в случая не мога да не спомена нещо, над което е добре да се замислим. Сетих се за него още като прочетох информациите как премиерът се бил разплакал, като разбрал историята й. Всъщност емоционалната реакция на Бойко Борисов беше първото нещо, което сме смути. И то не точно неговият плач, колкото медийното му разтръбяване.

В един момент отвсякъде ни бомбардираха с "новината" как, видите ли, коравият Зоро на българската политика, мъжът, пред чиято сила и Европа си наляга парцалите (перифразирам една реч на Юнкер), баткото на нацията се бил просълзил от мъката на една обикновена майка покрай нейното страдащо дете, виснало на държавния врат.

И тази мантра за разчувствания премиер така завзе пространството, че стана по-важна от основната новина - че жената напуска гетото! Че си бие камшика, както се казва, че се пръждосва, че се спасява, че се изнася, маха, изтрива, разкарва - както искате го наречете! При това, не защото много й се живее в Холандия, а защото в родната България детето й е обречено на сигурна, мъчителна и недостойна смърт.

Това е истината и това е новината, която трябва да се тиражира! Защото поне за мен сълзите на премиера доказват само едно - че може би все пак е реален човек с някакъв вид емоции.

Понеже като гледам управлението му и масовата подигравка с правата и достойнството на гражданите в поверената му от тях самите държава, имам доста сериозни съмнения по отношение на това. И да, ходенето на църква и публичното посещение на разни там водосвети и религиозни празници не е индулгенция за очевадна политическа нехуманност. Да не кажа дори, че напоследък е доказателство за нея.

Трябва ли ни на нас обаче разреван и разчувстван премиер?! Не, не ни трябва. Трябва ни действащ политик, който вместо да се просълзява или въпреки емоционалната си човешка природа, успява да променя не само закони и политики, но и социални нагласи и вкоренени вярвания.

Политик, който да предлага решения, за да задържи майки и деца като Красимира и нейната Пасионария, вместо със сълзи на очи да им помахва с цяла кърпа на летището. Нужен е премиер, нужен е социален министър, нужна е цялостна стратегия, която най-после да превърне онези отегчени и безчувствени пионки от социалната администрация в професионалисти, които не са забравили, че работят с хора в страдание. И които, дори и да си поплакват над тъмната страна на живота, в която им се налага да пребивават ежедневно, бършат сълзите и правят неща.

Толкова за ПР-а на господин министър-председателя, така настойчиво инжектиран в обществото покрай крайното решение на една поредна отчаяна от държавата си българска гражданка.

В тази история обаче има и един друг аспект, много по-важен дори от сълзите, плъпнали в премиерските очи. Не планирах да заговоря точно сега точно за това. Но понеже много мои колеги отбелязаха също несъответствието, за което смятам да говоря, реших да го изрека публично с целия риск на онлайн и живата омраза, които ме чакат в нисък старт наоколо.

Ето какво имам предвид.

През 2010 година Красимира Обретенова публикува едно трогателно писмо до Ани Салич в тогавашното й качество на журналист, лице на благотворителни кампании и водещ на “Великолепната шесторка” - шоу, което се представяше като изцяло заето с благотворителност.

В писмото, озаглавено в някои медии "Срещу цинизма на “Великолепната шесторка” и “Байландо”", обосновано, сериозно и гневно се поставят въпроси за финансиране, критерии за помощ, морал и показност при благотворителни акции и държавна социална политика.

Силно писмо, хваща те за гърлото, написано от реален човек, който знае какво говори. Точно затова ужасно смутително беше тогава, остава и сега, една доста сериозна тема в него - съпоставянето на помощта от държавата и НПО-та, отдавана на роми и ромски деца с тази, отпускана на семейства с деца инвалиди.

В текста на писмото по този повод се казва, цитирам:

"Като медия трябваше да знаете, че няма страна в света, която да може да осигури ресурс да интегрира такъв огромен брой хора, които само и единствено се размножават, за което плаща 2 милиона работещо население от 7 милиона граждани. За богата държава с 30 млн. население 2% неефективно население е поносим социален казус - но за бедна държава със 7 млн. население с 10% интензивно размножаваща се примитивна общност с нулев обществен потенциал - няма социално спасение, а цифрите са относително точни."

Права е Красимира Обретенова да пита държавата за нейната липсваща социална политика за интеграция и социализиране на ромското население, но не е права да определя тази общност като “интензивно размножаваща се примитивна.. с нулев обществен потенциал”.

Защото подобен род квалификации автоматически игнорират човешкия елемент, хуманността, за която всъщност трябва да става дума. И така вместо правилно акцентът да падне върху мълчанието на институциите относно проблема с малцинствата и нехайството по отношение на политиката и работата с тях, той отива в посока "не давайте на тях, а давайте на нас".

Което, извинете, не е решаване на проблема, да оставим настрана дори сълзливия факт, че не е човешко.

За подкрепяне на тезата си госпожа Обретенова казва в същото това писмо, че това мнение се подкрепя и от голяма част от прогресивната ромска общественост. Ами не, не е така. Те подкрепят истината, че държавата е абдикирала от малцинствената общност, като си затваря очите пред ранните бракове, пред неграмотността, пред нецивилизованите практики в гетото, които за удобство предпочита да нарича "обичаи и традиции".

Но прогресивната ромска общност не подкрепя призива "Не им давайте социална подкрепа", защото това е чисто и просто геноциден лозунг. Не им давайте, защото са непрогресивни. Не им давайте, защото се женят рано и раждат по много, "размножават се" бързо. Не им давайте, защото са необразовани. И в този ред на мисли накрая ще е "не им давайте, защото са черни на цвят".

Създаде ли се подобен разделителен критерий и и плъзне ли той в обществения ум като легитимен, само защото е чут от устата на една истински страдаща и бореща се майка, крачката до прикрит, а после и до откровен фашизъм е малка.

Защото той е провокиран от много семпла и затова и толкова смилаема логика - логиката на гледането в чуждата паница и сравняването. Един вид "не е правилно да им давате, те не заслужават, затова дайте на нас - ние заслужаваме". Всички болни, бедни, неподдържани от държавата нейни граждани обаче заслужават - това е принципът на демократичното общество и ако ще леем омраза към някаква част от него, вместо да потърсим причините тя да е такава, нещо много важно сме пропуснали в развитието си.

Пропуснали сме например да попитаме къде отиват всички европейски средства, отпускани за програми за обгрижване на болни деца и подкрепа на техните семейства. Пропуснали сме да поискаме точна сметка за социалните разходи в тази държава и пренасочването им към нечии лични, ненаситни джобове.

Защото като сочим пак за виновни ромите, като ги наричаме примитивна общност (разбирай "диваци"), не градим нищо. Само рушим и насаждаме омраза, която и без това вече ни е начин на съществуване.

За подобен коментар в Холандия, където от сърце се надявам Красимира и нейната дъщеричка да намерят нормално отношение и държавна грижа, за подобен коментар има съд.

Адекватният призив е друг - работете с тези хора, образовайте ги, накарайте ги да излязат от гетото и да се почувстват част от тази държава, за да станат достойни нейни граждани, които да могат наравно с всеки друг гражданин да се възползват от предлаганите на всички равни и адекватни мерки за помощ.

Всичко останало е зле разбрано човешко право, лошо интерпретиране на обществен проблем и опасна недалновидност.

Помислете! Всички, които имат терминално болен човек в семейството си, биха се борили със зъби и нокти за лечението му. И основателно биха изригнали срещу системата или лекар, който им вдигне рамене и им каже, че не си заслужава да се инвестира в болния, защото така и така скоро ще умре.

Всички бихме се възмутили от дъното на душата си и бихме скокнали (поне се надявам!), ако утре някой каже на Красимира и майките като нея, че в здравето на децата им не е основателно да се инвестира, защото те така и така няма как нито да работят за него, нито да му плащат данъци.

Че това не е ли същото като с онези “примитиви” с нулев социален потенциал, за които Красимира говори?! Същото е. И критерият остава порочен.

Та премиерът, вместо да се просълзява от майката и детето, които политиката на отхвърляне в тази страна, е прогонила, да вземе да си види социалните дейности и хората, които отговарят за тях.

А хората, в чиито семейства има социален случай, за който държавата ни е длъжна да се погрижи, да спрат да си гледат едни други в паниците и да започнат да виждат цялото и голямото. Иначе пак нищо няма да стане и ще си останем на едната вечна, огнена и дръзка българска омраза.

Oще: бойко борисов  геноцид  деца със специални потребности  диваци  красимира  красимира обретенова  мария касимова  пасионария  писмо до медиите  примитивна общност  просълзен премиер  расизъм  роми  социална справедливост  социални помощи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

19 boris | 24.04.201814:23

Десетки пъти съм го повтарял - няма да се въздържа и ще го повторя и тука - Гласувайте масово на избори за да избирате вие политиците и те да се съобразяват с вас, а не с циганите. Ако направите това - всичко останало ще се намести с годините. С крещене и плюене - може да ти олекне на душата, но проблемът си остава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 23.04.201820:11

Пък и не вярвам някога да доживея хелзинкарите соросоид-толерасти да признаят, каквото и да е свое лицемерие и двоен стандарт ..

Не влезе ли някой , като нацистката Кисимова в затвора .. има да чааааакамеее ... Шокиран

Свиняго , кога вярваш , че Прокуратурата ще ги разследва Хелзинкарите за очебийното налагане на Дискриминационни практики и за расизма основан на цвят на кожата ???

Кога сайтчето тукана , ще бъде глобено а собствениците му - разследвани ?

Знам , знам, светът се променя .. ей Сорос го пляснаха през ръчиците в Унгария , ей в Австрия новите власти почват разследвания баш на такива толерастко-расистки пропагандни рупори ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 23.04.201820:05

deowin | 23.04.201817:51

>Същото е

Факт, същото е.
Но, точно както автора на статията е предугадила, никой не обича да признава лицемерието си
------------------
Свиняго, знам че ще ми е много трудно да комуникирам с мияч на чинии , ама да се опитам да ти обясня..
Няма никаква нужда НИКОЙ да признава лицемерието си..!

Трябва, както е казал Nenimir да сме общество с принципи и закони..

Трябва просто да се вкарат хелзинкарите в затвора, за проповядване на различно дискриминационно отношение, основано на цвят на кожата .. трябва за проповядване на насилие и расизъм, Кисимова да е привикана от Пролуратурата, трябва сайтчето на Григорчов да е яко глобено, заради неприкритото всяване на етническа вражда ..

Просто, нали?

Има закон - спазва се!

Соросоидите-толерасти от всякаквите там НПО-та и хелзинкарски групички - на съд!

Григорчовските сайтове - на Прокуратура!

Щото Свиняго Малоумна .. ако НЯМА Справедливост, Законност, Разум и Логика в Обществото .. то или загива, или тръгва само да се очиства ..

А скоро ли ще е това време? Шокиран
Не, не скоро - още Сирия не е паднала ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 23.04.201817:51

>Същото е

Факт, същото е.
Но, точно както автора на статията е предугадила, никой не обича да признава лицемерието си, независимо колко крещящо и очевидно е то.
Значително по-лесно и комфортно за дребната душица е да кресне "ама не, хич не е същото!", след което да излее редовния словесен буламач от рационализации, зле прикрити предразсъдъци, това-всеки-го-знае, логически грешки и откровени лъжи.
Тоест, точно всичко това, което се наблюдава в коментарите.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 23.04.201814:39

10 Nenimir | 22.04.201820:45

Когато си слаб, несигурен в себе си и ниско образован винаги те избива на агресия, вместо на диалог когато се стигне до спорни въпроси, особенно пък етнически въпроси.
Липсата на общество, сплотено и здраво общество обединено от общи принципи, е това което имаме в България.
И е напълно естественно циганите да не искат да се държат като в нормално общество, когато видят че самите Българи не зачитат никакви закони и не са в състояние да оправят държавата си.
Докато всеки Българин не осъзнае тази простичка истина, ще продължават да се леят глупости..
--------------------------
1. Безспорно е, че невежите толерасти винаги търсят някой да им е виновен и са агресивни и нагли..
Много обичат да вият протяжно "фашистииииии"

Ето и ярък пример - невежествената Касимова е намерила виновник, за слабото и писане и за неадекватното и държание .. някаква майка на дете с увреждане!
Била, моля ви се , майката фашистка ..

2. .."Липсата на общество, сплотено и здраво общество обединено от общи принципи, е това което имаме в България.
И е напълно естественно циганите да не искат да се държат като в нормално общество, когато видят че самите Българи не зачитат никакви закони "
Абсолютно вярно!

Соросоидите не спазват закона, делят хората по цвета на кожата , ... ако АЗ мина незаконно през границата - ще съм арестуван .. ако това го стори афганистанец - той ще е обгрижван ..

Напълно естествено е, циганите да се държат така!

Проблемът не е в циганите, проблемът е в толерастите-соросоиди налагащи на обществото ни двойни стандарти , чудновати принципи и несправедливост! Обществото ни сега е ненормално, заради толерастите!


Не са виновни ни циганите, ни афганистанците .. вината е във всички тях - в соросоидите..!
Толерастите, освен всичко друго са и неуки .. както казва Nenimir ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 23.04.201810:10

Кафенето, какви са тия игрички? Кликвам плюс на Алилуйщина и автоматически се появява и минус. Досега минуси не съм раздавал, но ще пробвам с някой от фаворитите ви, да видя дали ще се появи плюс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

13 Алилуйщина | 23.04.201809:45

И какво става сега?! Май времето на Живков пред очите ни се превръща в сладък спомен и неосъщетвима мечта, а?! Верно, не за всички - има-няма за 80% от населението на територията! Както казва Иво Христов, държавата отживява времето си - идва времето на племената!...
Дори за маймуните в България да осигуряват пари за да се е*бат, и те ще се размножават!

"По словашки данни към 1 юли 2012 г. Словакия е на 2-ро място в света по броя на нециганската част от населението, заето със социално-икономическото прехранване на 1 словашки циганин – с 10 души. По този показател първа е България с 8,9 души, трета БЮРМ – с 10,2. За сравнение: 1 циганин във Франция бива социално-икономически обезпечаван от 203,7 души; в Австрия от 223,8; в Холандия от 416,9; в Италия от 468,0; в Обединеното кралство – от 627; в Германия от 682, 3; в Белгия от 862,0. Е, има и по-щастливи държави по този индикатор, ако не се стопли климатът: Норвегия – с 991 души, Естония - 1071; Полша - 1178; Ирландия 1525,3.
Броят на българските цигани е равен на сбора от броя на живущите цигани във Франция, Германия, Италия, Великобритания, Холандия, Авсрия и Белгия, при общо население на тези седем държави членки на стара Европа от над 300 000 000 души.

Терор и фашизъм същесвуваше в Западна Европа, където мнозинството цигани са унищожени физически през средните векове и през ВСВ.
Човешките права са индивидуални права , а не колективни права?!
Дадат ли се колективни права на едно малцинство, това е дискриминация и автоматично да води до нарушаване на човешките права на всички останали?!
Ето това е критерий за омраза и фашизъм?

Днес циганите виреят там, където има търпимост към тях и асоциалното им поведение.В България, въпреки ниския жизнен стандарт. Поради вековната ни толерантност, граничеща с примирение до мазохизъм.
Циганизацията не е причина, а резултат!
Другото са белетристични упражнения без никакво значение за когото и да било, с изключение на автора по причина на изплатения хонорар.
   

оценка

+7 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 23.04.201809:04

.... циганите ги мразим и ги искаме на сапун ....

Стандартната, изтъркана тъпотия, още от ВСВ. Не ги мразим и не ги искаме ИЗОБЩО. И мара касимова не ги иска, и кенчето не ги иска и никой от самозваните моралисти не ги иска около себе си.
А за сапуна са правени изследвания. Оказало се, че производството на сапун от такъв материал е супер неефективно и нерентабилно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 22.04.201821:39

Цигане пита баща си:
-Буба, квойтуй димукрасия?
-Белити да бачкаш, ний да зимаш помущи.
-Ми квойто дискримунасия?
-Белити да пуртистираш.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

10 Nenimir | 22.04.201820:45

Когато си слаб, несигурен в себе си и ниско образован винаги те избива на агресия, вместо на диалог когато се стигне до спорни въпроси, особенно пък етнически въпроси.
Причината, и за циганите, и за правителството, което не си гледа работата, и за все по голямата разруха сме всички ние!
Липсата на общество, сплотено и здраво общество обединено от общи принципи, е това което имаме в България.
И е напълно естественно циганите да не искат да се държат като в нормално общество, когато видят че самите Българи не зачитат никакви закони и не са в състояние да оправят държавата си.
Докато всеки Българин не осъзнае тази простичка истина, ще продължават да се леят глупости-кой заслужавал повече, а кой по малко, как циганите ни били виновни и т.н
   

оценка

+4 -0