Какво да правите, ако цялото семейство се е втренчило в екрани | webcafe.bg
Webcafe

Време за дезинтоксикация

Webcafe.bg , По Wall Street Journal
11.01.2011, 16:04 (обновена 13.01.2011, 12:36)
Дете с компютър

Семейството няма нужда от компютър, а да е заедно - поне в едно определено време от деня

Когато сте излезли на вечеря, дали вашият BlackBerry смартфон има запазено място на масата? Или съпругата ви редовно проверява електронната си поща, преди да каже "добро утро" на децата? Или синът ви заспива, прегърнал своя лаптоп?

Може би е дошло време за изчистване от технологии.

Подобно на екстремните диети, които ви забраняват всички храни с консерванти за кратко време с перспектива за дълготрайно добро здраве, изчистването от технологии означава да се изключите за кратко, с дълготрайна полза за вашата връзка.

Трябва обаче да сте наясно: като всяка друга диета, това не е никак лесно.

В една стая, но без да се поглеждат

Даян Броуднакс, 50-годишен медицински изследовател от Монт Еъри, Мериленд, наскоро решава, че й е омръзнало семейството й всяка вечер да бъде пръснато по различни компютри. 4-годишната Аника гледа "Dora the Explorer" на лаптоп в кухнята, докато 12-годишната Джазмин си играе с виртуални домашни любимци онлайн.

Съпругът на г-жа Броуднакс - 50-годишният Лони Броуднакс, отива в домашния си офис да гледа научнофантастичен DVD, а тя често прави вечерята, проверявайки междувременно пощата си. Много пъти всеки от тях вечеря пред собствения си компютърен екран. "Дните си минаваха, а ние почти въобще не разговаряхме," разказва Броуднакс.

Така че една вечер през ноември тя обявява пред членовете на семейството нови правила. В продължение на една седмица всеки от тях трябва да избягва каквато и да е свързана с компютри среда - лична електронна поща, SMS, Facebook, DVD и видео онлайн (семейството не разполага с обикновен телевизор). Компютрите и електронните устройства са разрешени само за работа и домашни. 12-годишната й дъщеря е ужасена и коментира, че това е като наказание за сериозно провинение.

Броуднакс обаче е настоятелна: следващата вечер тя приготвя любимата вечеря на семейството (пиле с ориз) и слага свещи на масата. Но когато всички сядат да вечерят, разговорът е скован. Децата отговарят с една дума на въпросите на родителите си. Дори възрастните се чувстват несигурни.

За първи път е неловко

"Не знаех какво да кажа, така че се получаваше наистина неловко," спомня си Джазмин. "Всички ние си мислехме: "Седим на масата, както би трябвало, но какво да правим сега?," разказва бащата, който работи като уеб-дизайнер. Вечерята е толкова некомфортна, че семейството не докосва шоколадовия кекс, който г-жа Броуднакс е направила за десерт. По-късно г-н Броуднакс се заема да чете книга, Джазмин се прибира в стаята си, Аника сяда да си играе с играчки в кухнята, а майка й почиства масата и провежда няколко служебни телефонни разговора.

Семейство Броуднакс издържат без технологии в продължение на пет дни. След това една вечер г-жа Броуднакс се прибира от работа и открива, че съпругът й и двете им дъщери играят на настолна игра, местейки фигурки по дъска и четейки въпроси от компютърен екран. И тримата се забавляват.

"Ето почти перфектното решение," казва Броуднакс. "Семейно взаимодействие с технологиите. Екранът е налице, но не е център на внимание."

В социалните мрежи, но тотално десоциализирани

Въпреки непрекъснатата свързаност, електронните устройства често карат хората да се отчуждават един от друг. SMS съобщенията водят до обърквания. Facebook ни кара да ревнуваме. Телевизията ни прави прекалено мързеливи или неконцентрирани, за да правим секс. (Не вярвате? Преди няколко години италианско изследване констатира, че двойките, които имат телевизор в спалнята, правят секс два пъти по-рядко от тези, които нямат такъв.)

Някои психолози препоръчват "изчистване от технологиите" на клиентите си. Според Шарън О'Нийл, семеен и брачен терапевт от Маунт Киско, Ню Йорк, технологията отвлича вниманието от семейството - и че е трудно човек да й устои, тъй като е преносима и осигурява незабавно удовлетворение.

Също така това е лесно убежище, ако двама души имат проблеми във връзката си. "Технологията би трябвало да бъде сред списъка с основни причини, поради които хората се развеждат, наравно с парите, секса и отглеждането на деца," коментира психоложката. В практиката си тя е попадала на двойки, които общуват почти изцяло чрез SMS, електронна поща и кратки Интернет съобщения. "Трябва да има някакво време от седмицата, когато всички сте заедно и технологичните джаджи се изключват," заключава тя.

Миналата година група творци и медийни професионалисти от еврейски произход създадоха "Манифеста Шабат" - списък с 10 принципа, които да бъдат спазвани в един ден от седмицата, за да отпуснат напрежението. Начело в списъка присъства: "Избягвай технологиите."

Групата обяви Национален ден на изключването - от залез на 4 март, петък, до залез на 5 март, събота. Дори семейство Дънфи от хитовия ТВ сериал "Модерно семейство" се опита да изкара една седмица без технологични джаджи.

Шест месеца без компютри, Интернет и iPhone

В книгата "Зимата на нашето изключване", която предстои да бъде пусната от печат в САЩ, Сюзън Мошарт описва технологичната диета, през която е преминала с трите си деца на тийнейджърска възраст. Мошарт споделя, че е била толкова привързана към своя iPhone, че е заспивала с него под възлавницата и е започнала да купува за него "малки принадлежности и бижута". Нейният тогава 15-годишен син е бил пристрастен към компютърните игри, а 14-годишната и 18-годишната й дъщери са били завладени от социалните медии.

"В един момент стигнахме до етапа, когато обитаваме една и съща стая, но просто нямаме връзка помежду си," казва Мошарт, която е родом от Матитък, Ню Йорк. В продължение на шест месеца по време на пребиваването им в Австралия през 2009 г., тя и децата й изключват всички устройства, снабдени с екрани.

За развлечения те посещават кинопрожекции, хранят се семейно, играят настолни игри и четат утринния вестник в събота. Синът й за това време преоткрива страстта си към саксофона, а дъщерите й започват да готвят и пишат съвместно роман.

За да гарантира, че децата ще се ангажират в експеримента, Мошарт обещава на всяко от тях дял от приходите от книгата за технологичната им диета. 14-годишната й дъщеря в един момент се уморява от въздържанието от технологии - и се пренася при баща си за шест седмици (но в крайна сметка се завръща). Усилията им са оправдани. "Сега се ценим повече един друг," споделя Мошарт.

Oще: facebook  iphone  джаджи  екран  изолация  интернет  компютри  лаптоп  общуване  семейство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.01.2011, 10:52

7 Svetozar Stankov | 14.01.201111:02

Having a facebook like button on this article is so... meta...

Иначе, аз за времето на моето следване в университет, почти всеки ден съм отивал на лекции с лаптоп в раницата. Интересно, но точно вчера реших, че не ми е нужно да мъкна тези 3 килограма... и за един ден оставеният лаптоп ми потрябва към десетина пъти. Разбира се, уча във ФМИ, и това И накрая е отговорно за половината случаи...

Но, все пак, всички тези технологии предимно пречат. Аз поддържам фейсбук акаунт само за да мога да отварям линкове от други хора (а и за случаи като този, където няма смисъл да си правя акаунт само за сайт, в който ще влизам един път на година). И все пак, някои мои приятели си мислят, че като организират срещи, напълно достатъчно е да се уговарят по фейсбук... при все че сме в една и съща страна (за пръв път от половин година). И, докато програми като Скайп са си полезни, някои хора не разбираха защо практически не си чатя с тях... така де, само са зад един океан. ИМ програмите са за връзка с приятели, с които можеш да се видиш и утре... да си обясняваш месеци от случки през тях е просто тъпо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

6 thefish33 | 12.01.201123:41

Поради естеството на работата ми, съм заобиколен от компютри.Не става дума за офис , пълен с такива, просто поддръжка.Технологията като такава ми допада, но не чак до там ,че да съм зависим.Ако има някоя нова книга , от жанровете , които харесвам, и най новата компютърна игра, винаги си чета книгата.
Признавам си ,че имам слабост да гледам филми , но от доста време няма какво толкова да се гледа, а да караш само на стари ( и истински ) филми - омръзва.
На телефона си нямам интернет, ползвам го за разговори.Не ми е нужно да съм 24 часа онлайн, само вечер си говоря с едно приятелче по скайп, понеже вече не живея в квартала ,в който ходехме по кръчми Много щастлив .Когато отида на почивка си нося само мобилен телефон, и гледам да не го ползвам.
Технологиите, както спомена @отчето не са проблем - проблем са начините по които се ползват, и хората които ги ползват....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

5 stg | 12.01.201121:01

ot4eto, браво нямам какво да добавя просто
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

4 stizi | 12.01.201111:18

Според мен, дори и при нас са достигнали този тип отношения и проблеми. Факт не говорим за голяма част от обществото, но групата на млади, средна класа, обитатели на големи градове и с високо стресова работна среда попада точно в такива взаимоотношения. А е факт, че все по- широк кръг от хора започваме да имаме този проблем. Отглеждаме децата си пред компютъра и им даваме PSP, за да не ни "занимават".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

3 ot4eto | 12.01.201111:12

Вижте сега, ако сте нормални хора, технологиите само ще ви обогатят живота и общуването. Ако сте кукувци с вкус към маниите, технологочината диета няма да ви помогне. Просто ще замените една мания с друга. Така че ви моля да не обвиняват технологиите за своите лични недостатъци, а да се погледнете в огледалото. Това е като да обвиниш ножа и неговото създаване за всички убийства в които е бил инструмент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 10:11

2 Рошко | 12.01.201110:29

Удивителна Да, за някои хора настана време за дезинтоксикация!
Нищо,че са в България, а не в напредналите страни.Много хора забравиха да общуват, забравиха и да обичат покрай тези модерни мобилни апарати и лаптопи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 12:24

1 Гаро Маркарян | 12.01.201109:26

Според мене по нашите географски ширини още не са достигнали нещата до етап на технологична диета, но както се пееше в една песен "...малко по-малко и нещата си отиват към бой..." Усмивка)
   

оценка

+0 -0