Защо на Първата дама й трябва имиджмейкър? | webcafe.bg
Webcafe

Защо на Първата дама й трябва имиджмейкър?

Мария КасимоваМария Касимова
13.06.2017, 08:38 (обновена 16.06.2017, 15:00)
Мария Касимова

Да се разхождаш с дантелената рокля не е достатъчно. Трябва и присъствие, и харизма, и опит, и добро сърце, и широк поглед, и интелигентност, и култура, и добри намерения, и желание за работа.

Няма да изпадам в обяснения какво и защо се случи след изявлението на госпожа Десислава Радева, т.нар. Първа дама на републиката, през Facebook профила й вчера по повод ... Не ми е възможно да запомня тази информационна лавина, но най-общо казано ставаше дума за котките и СПИН-а, прайда, личните й контакти с хомосексуални хора, дискриминацията, пенсионерите, различните, „хетеропрайд, м?", един загинал пилот, българщината и космополитизма. За това вече достатъчно бързо и остро се реагира, та г-жа Радева вероятно е наясно, че не са й се получили нещата.

Ще си преглътна надигащото се възмущение относно подобни уронващи авторитета публични изяви в името на нещо по-полезно - образованието на жената, която по стечение на брачните си ангажименти, е съпруга на президента на републиката. Тоест, Първа дама е, колкото и несъстоятелна да е тази функция у нас.

Затова, с думи прости, ще обясня каква е причината далеч по-знаещи и врели и кипели в политиката хора да имат свои съветници, чиито съвети стриктно да спазват.

В Америка първите дами имат своя история и сериозна обществена функция. Всяка една от тях води сериозно планиран и много зает служебен живот, който допълва образа на президентската институция и го прави по-човечен и близък до хората. Първите дами се ангажират с благотворителни каузи, с доброволчески мисии, с проекти, свързани с хора в неравностойно положение, деца, учащи се, възрастни. Те са във фокуса на обществото във всеки момент от своята публична изява, затова и всяко тяхно появяване под каквато и да е форма е стратегически обмислено и обиграно от хората, които се занимават с имиджмейкинг и манипулиране на общественото мнение.

Първа дама у нас административно няма. Но функцията й става все по-значима, така че изказванията й във Facebook няма как да останат в графата „лично мнение". По принцип Първа дама е титла не по заслуги, а по достойнство - омъжила си се за мъж, който е станал президент. Което те задължава да си още по-внимателна в реакциите си.

Първото нещо, което нашата първа дама трябва да осъзнае е, че личният й ПР опит не е достатъчен, за да покрие функциите на една съпруга на президент. Доказа го визията й в нощта на изборите, която впоследствие беше достойно пооправена за срещата на партньорите на лидерите на страните членки на НАТО.

Откъм поведение и особено откъм политически послания и активности Десислава Радева е доста далеч от добрия тон.

Първо, защото една първа дама, дори и напълно измислена, каквато е в българския политически контекст, е първа дама на всички българи. Тя не може да си позволи с един статус във Facebook да раздели хората по толкова много оси - хетеро и хомо, хомо и пенсионери, позьори и автентични, различни и други различни, деца и възрастни, такива с приятели гейове и такива без, котки със СПИН на котки без СПИН...

Второ, първата дама не може да пуска толкова дълъг статус и да претендира, че той е просто едно мнение, в което няма... нищо лично. И една дума да кажеш, когато си в толкова наблюдавана обществена функция, тази дума значи много.

Трето, първата дама на републиката не може да прави расистки, антисемитски, хомофобски или каквито и да е други изказвани, свързани с езика на омразата. Обяснението й, че имала хомосексуални приятели, с които били в чудесни отношения е класически, учебникарски пример точно за такъв тип сегрегационно мислене.

Още повече, че самата г-жа Радева набляга на добрите си отношения с „тези" хора, като че да има добри отношения с хомосексуални е нещо нетипично, извън нормата и достойно за уникалност. Същото е като да беше казала, че не е расист, даже има приятел негър. Заменете думата „негър" с каквото искате - сириец, бежанец, евреин, гей и ще видите как механизмът действа безотказно именно в посока „Вие сте някаква грешка, която аз великодушно приемам".

Демонстрирането на подобно отношение, е връх на точно този разделящ хората мироглед, дал почва някога за поникването на първите семена на фашизма. Не, не наричам г-жа Радева фашист. Наричам я неук човек.

Четвърто, внимавайте какви примери от личния си живот споделяте и как ги разполагате в други смислови контексти. Този финт с котката Чарли, която, покрай СПИН изследването си някак напомнила на Прайда как да го разбираме? Нали от маймуна дойде първият вирус изобщо? Ако сте пропуснали тази информация през 80-те, проверете в Google преди да пускате Facebook статии, не се излагайте с невежество.

Пето, трябва да внимавате с езика си! „Шах с пешката е толкова" е толкова хашлашки лаф, че на жена с позиция Първа дама стои точно като на шофьор на лимузина шапка от вестник.

Шесто, някой трябва да вземе тоя смартфон и компютър от ръцете на първата дама! За да стане човек, популярен като Мишел Обама, трябва да има нейното ниво, първо да е така добре образован и второ, да има широтата на възгледите й. Знам, че е невъзможно тук. Но може, поне в такъв случай, просто да се опитаме да не приличаме на Доналд Тръмп?

Първата дама не може да разпространява из света всяка осенила я идея за някакво обществено събитие.

Накрая, нека добавя още две важни неща! Безплатно, в името на добрата българска политика и имидж.

Титлата Първа дама не дава автоматично правото върху претенцията за мъдрост. Глупостта винаги е на една ръка разстояние. И второ, ако г-жа Радева е наясно какво трябва да правят участниците в прайда и ги съветва да ограмотяват населението относно СПИН-а по време на шествието, защо сама не организира нещо подобно.

Инициативите тръгват от нея самата. Да се разхождаш с дантелената рокля не е достатъчно. Трябва и присъствие, и харизма, и опит, и добро сърце, и широк поглед, и интелигентност, и култура, и добри намерения, и желание за работа.

Oще: facebook на румен радев  гей прайда  десислава радева  десислава радева за гей прайда  етикет за президентската съпруга  как трябва да се държи една първа дама  президенство  първата дама  румен радев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

43 dedo adji | 16.06.201700:30

Наистина, очерта се разграничителна линия. Редкия и той (той ли е?) се записа при ЛБГТ. Аз съм си умерен хомофоб и никога не съм го крил. Само за десофил не ме б ройте, толкова съм задръстен, че не знам тая на снимката г-жа Радева ли е или мара касимова.
Само русофилите откъде ги извади, бе рядко? Може и да съм пропуснал, но не видях нито в статията, нито в коментарите една дума за Русия. Това явно е синдром на хомофилните соросоидни седераси да зачисляват всеки, който не им харесва и им опонира в шайката на Путин. Тук редкия (или рядката) е в удивителен синхрон с моята приятелка Победка, само дето у нея не съм забелязал хомо настройка.
Два коментара ми изтриха. Да видим тоя колко ще се задържи.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

42 Шебек Хасан | 15.06.201714:36

Друго си беше при предишната глава! Беше едновременно и Първи "мъж" и Първа дама! Дет се вика - Две в едно! Хем той тях, хем те него! Идеален за ЛГБТ компанията и демократичните ни медии! А не кат сегашния комунист и селянин, шофьор на самолет, дет харесва само жени и съпругата му дето и тя само по мъже си пада! Не ги е срам, ама така е, като са хора без евро-атлантически "ценности" !
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

41 Николай Дренчев | 14.06.201723:01

Като гледам пийпълметрията как измерва скок за одобрението на Първата ни дама от 49 на 75% - или хич не и трябва имиджмейкър, или си има много добър. Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

40 Дракон с кисело зеле | 14.06.201716:20

Дедо с дедовия сарказъм явно не забеляза, че и моя коментар в подкрепа на "педеругите" го изтриха. Или пък забеляза, ама се прави на интересен. Ел О Ел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

39 rare case | 14.06.201715:59

Каква ясна разделителна линия! Русофили+хомофоби+десофили - "заедно във труд е в бой". Всъщност те са си 3 в 1.
Някой няма ли да ме изненада с нещо!?
Ьъъ...и който не е разбрал моето мнение за фейсбук-маниачката - отрицателно е! Смее се Изненадан
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

38 dedo adji | 14.06.201715:52

Изтриха го дядовия ти сарказъм, драконче, кафенето се грижи за влечугите и педеругите. Но споко. Достатъчно хора са прочели, че си обърнал резбата, ще ти се зачетат заслугите за еврогей.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

37 Дракон с кисело зеле | 14.06.201714:16

Дедо пак ми идва с дедовски сарказъм. ЛОЛ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2015, 12:53

36 altavista | 14.06.201712:48

Госпожата знае, че ще я четат, вкл. недолюбващи я хора. Можеше да напише нещо кратко и стегнато, а не да ни занимава с връзката котарак -спин -прайд, която е като вица: Нямаш рибки - значи си пед*с. Дане говорим, че котешки спин не значи човешки, както животинска туберколоза не е същото като човешка.
И въобще не трябваше да споменава точно онзи виц, той си е за неформално общуване. Има вицове И за хитлеристи и концлагеристи, но не се споделят от публична личност като нея.
В нейния случай е най-добре да имаш един официален профил и един неофициален и силно ограничен. А най-добре вторият въобще да го няма, поне докато мъжО ти е президент.
***
Станала е ПР защото е с английска гимназия (поне така пишеше), т.е. на учЕния и други мероприятия може да контактува с англоговорящи. Втората причина (която всъщност е първа) да стане по съвместителство ПР е ясна - връзката й с шефа е докарала още 400 лв., плюс публичност, не е някоя неизвестна счетоводителка от Н-ското поделение на ВВС.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 11.06.2017, 19:47

35 Oyvey | 14.06.201702:57

Дракон с кисело зеле, приятелю, не е малоумен въпрос. "За да стане човек, популярен като Мишел Обама, трябва да има нейното ниво, първо да е така добре образован и второ, да има широтата на възгледите й. Знам, че е невъзможно тук." Госпожата прави сравнение между две първи дами, защо да не прибави и трета, така за повече обективност... А защо именно Макрон? Много просто, нейният съпруг е френски гражданин и доколкото ми е известно авторката е видна франкофонка, така че на Макрон баба му е идеална тема за словоблудство. Относно хомофобията, да знам, че е болест, опитвам се да се лекувам но е дълъг и труден процес... Хомофобията е равна на фашизъм, така пишеше на един от лозунгите на прайда. Аз лично съм убеден антифашист и до известна степен проруски настроен, а според творчеството на госпожата "руското си има своето неотменимо място в плашливото лъвско българско сърце." това е цитат от творбата й "Дружно да се порусначим" - отровена русофбия...но руското победи фашизма...което поражда известни противоречия или т.нар. двоен стандарт, може би троен или четворен, но това е тема за друг дебат.
   

оценка

+2 -6

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

34 Дракон с кисело зеле | 14.06.201702:10

Може би защото жената на Макрон не е първа дама в България и не се е изказала по отношение на събитие, събрало хиляди хора в България, което пък е свързано с тема, по която българските - и не само - примати обичат да си чешат езиците.
Не харесвам Касимова и писанията й, но, в конкретния случай, "Защо това, а не Макрон?" е напълно малоумен въпрос.
   

оценка

+4 -0