За остатъците от обяда и правото на живот | webcafe.bg
Webcafe

За остатъците от обяда и правото на живот

Севим Рашидова
26.05.2015, 13:43 (обновена 27.05.2015, 21:00)
бездомно куче

Откога хората си присвоиха правото да съдят кой да живее и кой да умре?

Искам да уточня нещо, преди да прочетете този текст. Дискусията, която описвам, е просто една от многото подобни дискусии. В историята няма добри и лоши, няма осъждане или посочване с пръст... Има единствено разочарование - от това, в какво сме се превърнали ние, хората, в резултат на егоцентричното си съществуване. Няма грандиозни разкрития или невероятни предложения за решаване на проблеми. Това е просто един разговор с колега.

Днес се случи нещо, което много ме натъжи.

Обикновен работен ден, никакви знаци за предстоящия шок. Единственото по-различно нещо беше, че си имахме рожденик в офиса и както повелява традицията в такива случаи, обедната почивка се превърна в малко едночасово празненство.

За съжаление в края му разговорите потръгнаха в кофти посока.

Реших да събера остатъците от пици и там подобни неща останали от празничната  "софра", за да ги занеса на кучето, което се подвизава на изхода на метро станцията. Много мразя да се изхвърля храна, която, колкото и малко да се струва на хората обикновено, за някой може да означава повече, отколкото можете да си представите.

Уви, този мой акт предизвика дискусия относно бездомните животни, която завърши с шокиращи (поне за мен) заключения от страна на събеседника ми.

Всичко започна с репликата "Много хубаво, но събираш храна за грешното животно!", което ме провокира да отворя темата и да попитам "Какво, по дяволите, означава "грешното животно"???"

Оказа се, че според него улиците на града са обитавани от "грешни животни", които нямат право да са там.

Животните, според него, не бива да обитават градското пространство, без да са снабдени с каишка и намордник и без да са нечия собственост.

До тук добре, приемливо - не обичаш животните - имаш това право.

Страшното дойде, когато моят събеседник ми каза, че те - бездомните животни, изобщо нямали право да живеят.

Обяснението му е, че улиците и парковете, които тези "грешни животни" си позволявали да обитават - без да имат това право, били същите онези улици и паркове, по които се разхождали и си играели децата на моя събеседник и той не искал те да делят това пространство с "бездомните псета".

Как да го разбирам това - земята не е достатъчна за всичките си обитатели?

Или едни са привилегировани да я обитават, а всички други просто трябва да ги избием? Кой определя кой къде има право да бъде?

И откога, по дяволите, хората си присвоиха божественото право да съдят кой да живее и кой да умре?

Не съм религиозна фанатичка, не ме разбирайте погрешно, но има някой неща, които не мога да отрека и права, които са изконни.

Едно от тях е правото на живот.

В този момент от разговора ни, нещата се задълбочиха, защото това е тема, която приемам много лично.

Реших да извадя тежката артилерия, а именно, фактът, че единствената причина да има безстопанствени животни по улиците - това са хората и тяхното безотговорно отношение.

За съжаление, вместо това да го накара не да преосмисли, но поне да се замисли, върху крайните си констатации, ответният удар беше още по-страховит.

Събеседникът ми се съгласи с казаното от мен, НО, ми сподели още по-ужасяващото си алтернативно "решение" на проблема.

Каза ми, че няма нищо против домашните животни и щом хората искат да си имат "любимец" (след малко ще разберете защо го поставям в кавички), нека да си взимат животно и да си го гледат - вкъщи! Обаче, да не дава Господ, да го изведат навън!

И когато му се нарадват, на "любимеца" и решат, че вече не го искат - те просто го водят на съответното място и го евтаназират.

"Това е толкова хуманно решение на проблема", каза той в заключение.

За втори път, в рамките на 10-минутния ни разговор, едва не се разплаках. Как така? Как така го евтаназираш? Как така хуманно? Как така решение?

Кое му е хуманното на това да убиеш живо, здраво същество? Твоя любимец? Как?

Оказва се, че всички живи същества са създадени в служба и с цел забавление на хората.

Днес искаш коте - взимаш си коте, утре не искаш коте - евтаназираш го!

"Толкова е просто и хуманно!".

Не разбирам, кое дава правото на хората да мисля, че могат да се разпореждат с живота на останалите земни обитатели?

Тук вече не става въпрос само за бездомните кучета и котки, а за цялостно възприемане на света и за това кой каква роля има в него.

Очевидно хората са в ролята на убийци - недосегаеми, при това.

Това е страшно - трябва да се съгласите. Чувството за доминиращ вид е това, което е довело света до настоящото му катастрофалното състояние... и продължава да го води... Дори не искам да си представям накъде...

Едва ли той е единственият човек, с подобни мисли в главата, едва ли, това е единственият подобен спор по темата...нищо подобно. Просто поредна дискусия с отворен край...

Oще: бездомни кучета  бездомно куче  безпризорни животни  град  градски улици  домашен любимец  домашни любимци  евтаназия  живот  животни  кастрация  колега  кучета  работа  разговор  смърт  софия  столица  улици  улично куче 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

40 Алилуйщина | 28.05.201520:04

Elmo_STR
Според някои хора човека бил мислещо същество. Аз лично понякога се съмнявам дълбоко в тази теза.
Ако човек блъсне някого /или убие/ носи вина, стига разбира се да е вменяем. Кучетата не са вменяеми. Кучетата не могат да носят вина, или да бъдат виновни.Но града не е направен за кучета, а за хора. И в цивилизованите държави в градовете,бездомни кучета НЯМА.
Бездомните кучета ги убиват, не защото са виновни, а защото града не е направен за бездомни кучета.

Въпросът, който търси отговор е:
Трябва ли да има бездомни кучета?
Знаете ли какво е ехинокок?Кучешка тения! А знаете ли,че от всички европейски страни само в Б-я има кучешка тения и познаѝте защо. Защото на ден тонове лайна по улиците се разнасят ,изсъхват и вятърът ги разнася,а ние ги дишаме.Всички говорят за кастрации ,хуманност и т.н.,а никой не говори за болестите,които разнасят.

Иначе съм против да ги хранят, понеже кучетата развиват чувство за собствена територия и стават агресивни.Обаче също така съм против да виждам измършавели и гладни животни, противоестествено е!

Моето лично мнение е,че/ съзнателно или несъзнателно/пишете за проблем без да споменавате причината...
Ако институциите, отговорни за проблема работеха, бездомните кучета просто нямаше да има.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

39 Bichkiiata | 28.05.201519:47

Elmo_STR

правиш голяма грешка с включването си...

в Монреал за 16 години не видях свободно куче да се разхожда по улиците , веднъж видях една котка, която по не знам какъв начи се беше качила на бетонната стена висока около метър, разделяща една от входните магистрали към града - 4 ленти в едната посока, как беше успяла да мине през трафика ум не ми го побираше ( вероятно през ноща когато има по-малко движение) седеше шашардисана , викам на моите в колата ще мина през един от офисите на SPCA (e го сайта http://www.spca.com/) да им кажа да я вземат щото на туй място е невъзможно да спреш. Като отидох тез ми казаха, че вече е имало към 30 обаждания и са пуснали специализиран транспорт да я вземат.
Българите плащат данъци и част от тях отиват в такива централизирани организации със съотсветната логистика и необходими средства т.е. с индивидуални призиви не може да се разреши този проблем, добри или лоши хора дето да тормозят животните има навсякъде. А да забравих тука вземат животното от улицата и чакат 4 седмици, ако не се потърси или не се даде (продаде, дават ги и в магазини за животно) го евтаназират.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

38 Xaoc | 28.05.201514:48

И наистина доста се отклонихте от темата. Ако наистина сте на мнение, че човекът трябва да определя кои животни да умрат и кои не, значи сте в сериозен конфликт с природата и заслужавате стократно това, което се случи в Непал да се случи на вас, за да разберете, че човекът не може да определя нищо! Човекът е нищожество, хлебарка, плюнка на фона на цялата биосфера, благодарение на която съществува!
А тази ОГРОМНА глупост - да не си изкарваш косматия приятел навън, понеже на някакъв дрисък не му харесвало, не мога и да я коментирам. Да не говорим за третирането на животните като предмети - като ти писне и евтаназия.
Едно съм забелязал - хората, които мразят животните, мразят живота, мразят и себе си. Омразата води само до повече омраза. запомнете го това и си го запишете!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

37 Xaoc | 28.05.201514:34

Ебаси изрода! Такива като него трябва също да се евтанизират, защото също са неприятни и пречат на околните. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2015, 08:45

36 Elmo_STR | 28.05.201510:14

'Rolin' - да, вегетарянка съм и искам да ти кажа, че много добре знам откъде идват пържолите в чиниите на околните.

'mima' - едно не мога да разбера, защо всички ме нападат, че не приемам чуждото мнение, докато ми сипват с 'голямата лопата' за това, което съм написала?!?! Не смятам себе си за 'тесногръда хуманистка', като каквато ме класифицирате вие и всъщност всичките тези негативни коментари, не доказват ли единствено, че вие не приемате чуждото мнение и гледна точка?!

'Scooby Doo' - искам да ги взема, но вече имам две, прибрани от уицата, котки, а не живея в кой знае колко голям апартамент - трябва да се подхожда отговорно в такива ситуации. Именно това е причината да търся някакво рационално решение на проблема с бездомните животни - премахване на първоизточника на проблема, защото да обикалям улиците и да събирам всикчи бездомни житони в дома си, означава да се боря с последиците, а не с истинския проблем.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

35 goshi | 27.05.201522:42

Драга Дара,
В предишния ми пост просто споменах, че ми е непонятно защо се сравняват хората с животните. Моля да ми обясните и аз ли съм социопат, психопат или някакъв друг -пат, щом открито заявявам, че съм ЗА убийството на беззащитни животни, че даже и за изяждането им!
Да, вярно не говоря за кучета, а за прасета, но не е ли все тая - всички са четирикраки бозайници, както отглеждани домашно, така и виреещи диво. Значи ли според вас това, че след като аз обичам да хапвам вратна пържола, въпреки че осъзнавам как тя достига до чинията ми съм "някакъв -пат и ще отгледам социопатчета и психопатчета или някакви други патологични същества"?

Не правите ли разлика между ХОРАТА и ЖИВОТНИТЕ ???? Смятате ли, че след като обичам да хапвам свинско бих похапнал човешко?

И ама съвсем офтопик, това, че при всички психопати отсъства емпатия не значи, че при всеки, при който отсъства емпатия е психопат.
Офтопик 2: Джордж Карлин за тези дето искат да спасят планетата https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

34 Scooby Doo | 27.05.201520:39

Elmo_STR,,
"И накрая, но не на последно място, тъжно е, че не осъзнаваме, че всички имаме една обща цел – (под всички, разбирайте „кучкари“, „не кучкари“, „коткари“ – няма такава дума, но.. разбрахте ме) и тя е да няма бездомни животни по улиците! Толкова е просто!"
Въпрос: Как спомагаш да се изпълни горното твое желание подхвърляйки остатъци от храна на бездомното куче, вместо да си го прибереш вкъщи, обезпаразитиш и отглеждаш като домашен лубимец. Какво храниш с огризките - бездомното животно или собствената си съвест?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

33 Ролинс | 27.05.201520:25

Elmo_STR,

Авторе, да попитам, вие вегетарианец/ка ли сте? И ако не сте, откъде си мислите, че идва пържолата, с която се нахранихте току-що?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

32 mima | 27.05.201520:02

Драга авторке, Бог е този дал правото на човека да владее над творението (под творение разбирай всичко що е на този свят). Дал е и закони, които да спазваме, но там никъде не пише, че кучетата имат същите права като хората. Не одобрявам жестокостта към животните, но колегата ти не проявява такава. Той мисли рационално и е абсолютно прав, че мястото на песовете не е на свобода по улиците, където те са опасност за хората.
Обичам кучетата, но мразя отношението на кучкарите. Може би част от причините за това е, че за тях всяко чуждо мнение различно от тяхното е маловажно и няма отношение към "великата" им кауза.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

31 Rowan | 27.05.201518:00

Дара, пък като говориш за емпатия, ти можеш ли да си представиш, как се чувстват родителите на пострадалите деца? Разбира се, че не можеш, защото бъркаш емпатията със състраданието. Пробвай да си уточниш понятията следващия път, преди да почнеш да ръсиш велики мисли.
   

оценка

+1 -2