Защо се върнах в България | webcafe.bg
Webcafe

Защо се върнах в България

Чочо Енчев
05.04.2012, 16:07 (обновена 09.04.2012, 14:24)
Човек

Снимка: © Getty Images

Причините са шест...

След като поживях повече от десет години в чужбина, от които 6-7 в Ню Йорк, нерядко са ме питали: "Защо съм се върнал? Кое ме е привлякло в Родината?"

Реших да седна и да напиша отговора, защото не е съвсем кратък и лесноразбираем. По-скоро е провокация, тема за размисъл, както и повечето отговори на нееднозначни въпроси.

Върнах се по шест причини. Първата е, защото почувствах нужда, че искам да живея в България. Останалите пет нямат значение. Отговорът на въпроса дали да го направя си го дадох интуитивно, както и на всички важни за мен въпроси.

По-долу ще се опитам да ви кажа какво ми подсказа интуицията и подсъзнанието, както и на какво ме наведоха опитът и размислите. В началото съм изложил субективните причини, а после съм опитал да обясня обективните такива.

Субективни причини

Най-важното за мен е, че България е мястото, където знам, че искам да остарея, а аз вече минах 40-те. Тук са ми близки хората. Тук природата, народопсихологията, храната, веселбите, даже и петната по покривките са ми хубави. Лъскавите материални неща не са били магнит за мен и аз не съм им отдавал голямо значение било то тук или в чужбина.

У нас се чувствам добре. Чувствам се цялостен, полезен на себе си и на обществото. Познавам в много по-голяма дълбочина причините и се опитвам да осмисля следствията и резултатите. Хуморът ми е свойски и тъгата на хората - разбираема.

Не на последно място идва и фактът, че децата ми пораснаха и вероятността да живеят в България е нищожна, но при условие, че вече учат в Европа и са чиста порода граждани на света, вероятността да са в Ню Йорк също е непредвидима. При това обстоятелство няма какво толкова да задържи мен и жена ми там. Сърцата и на двама ни са тук.

Опит за обективно осмисляне

България е място с добър потенциал. Въпреки демографската криза и тази на образоваността тук тепърва ще се случват големи промени, за които в очакване е настръхнал целият западен свят.

Нека вземем за пример образователната система. Задавали ли сте си въпроса в каква дълбочина трябва да се промени тя и как би станало?

Нека започнем от най-малките ни граждани, при които забавата и технологиите крещят да бъдат вкарани в учебния процес. Това даже не е и трудно, примери и модели много. Най-трудното е да убедим и премоделираме преподавателите. Те си имат стереотипи и по-голямата част не са отворени към промяна. Тя ги плаши и притеснява и това е разбираемо. Звучи нормално и естествено, нали?

Но нека не си мислим, че в Англия или САЩ учителите са най-напредничавите и иновативни хора, които дерзаят и предизвикват събитията. Ни най-малко е така, поне в държавните училища, сиреч в образователната им система. Е, даваме ли си сметка как би се променила една система там, при наличието на добре организирани синдикати и що-годе задоволени учители.

Как биха се навили на радикална промяна деканите на 300- годишните им университети с безспорен принос и успехи в науката и образованието... до сега? Как биха се наложили компютрите, като основно обучително средство в толкова многолюдна система? И нека не си мислим, че само нашите цигани са неграмотни, и че само тук ще срещнем проблеми с внедряването им!

Имам познати, които са учители в Бронкс. Те и колегите им трябва да знаят добре испански по понятни причини, което обаче не намалява издевателствата върху децата по домовете им, и от съучениците им.

С почуда разбрах, че им назначили човек, който да обикаля по къщите, когато имат проблем с определено дете. Оказало се, че много от родителите не отговарят на бележките им, просто защото не могат да четат и пишат... Давам този пример за да развенчая за пореден път мита, че сме уникални и много надарени или пък много ощетени от съдбата българска. Зависи кой го твърди и дали е на маса или в интернет форум, но и в двата случая не сме много.

Спомняте ли си наредбата за забрана на вредните храни за продажба в училищата. У нас тя бе вкарана относително бързо, след като се появи като идея. В САЩ им отне години. Ами там само семейната фирма Little Debbie, която произвежда и продава евтини и съответно неполезни сладкиши има $4 млрд. оборот. Нали ви е ясно, че и те имат близки политици, и те наемат лобисти. Да не би ние да сме ги измислили тия неща?

Та, да се върна на въпроса. Тук радикалните промени, макар и трудни, са възможни в обозримо бъдеще. В развитите западни общества хората смятат, че нямат нужда от радикални промени или поне няма такава нагласа сред масите, макар и да има сигнали за обратното.

Хората имаме интуиция и се придържаме към сигурното. Западните държави с по-стар капитализъм или поне пазарна икономика имат създадена голяма инерция във времето. При нас последната радикална промяна беше преди 20-тина години, а в рамките на последните 130-140 г. се е случвало три пъти да променяме коренно порядките и приоритетите на обществото ни.

Боксуващи и зле функциониращи са както образователната система и здравеопазването, така и начинът на управлението и консумиране на властта от политическата класа.

За да не ставам многословен, ще задам следния въпрос: Смятате ли, че нуждата от радикална промяна ще затихне или пък статуквото на запад ще отслаби позиции?

Накрая само ще кажа, че тук се случват неща и то по-бързо отколкото на много други места, макар че бихме искали да е светкавично. По отношение на инфраструктурата например, големият проект дори за САЩ "The Big Dig" стана два пъти по-бавно и излезе три пъти по-скъпо от първоначално заложените критерии.

Линията на метрото на Второ авеню в Манхатън започнаха да я строят през 2003 г. и пусковият срок е 2025 г. при дължина 12-13 км. Няма и не мога да разсъждавам колко струва и дали се правят далавери. Помислете за неудобствата за гражданите, за шума, мръсотията и задръстванията.

Не сме уникални, повярвайте ми! Колкото и неуспокоително да звучи, факт е, че при нас нещата се случват и ние се учим да правим това все по-добре и по-добре. Тук хората все повече пътуват, работят навън и за сега предимно носят обратно пари и позитивен пример. Все още са малко тези, които хитреят по западному, но то и не става... засега.

Тук все още не е трудно да различиш лошите от добрите, полезното от вредното.
На запад е все по-трудно: Уж институции, уж корпорации, а отчетливо и безнаказано работят против добруването на обществото, въпреки фалшивия имидж, който създават. И краят не се вижда.

Светът има нужда от радикални промени и ние сме по-готови да ги осъществим. В това съм твърдо убеден!

Oще: българия  деца  завръщане  ню йорк  родина  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2011, 18:26

76 h3b2 | 01.11.201204:16

Направо се разплаках от умиление горкия човек отишъл до Чикаго и назад и малко по света -Алеко К. го няма да напише един роман в 21 век по темата, че да се посмеем. Субективните причини направо са плачевен емоционален бълвоч а обективните-изгубих ума и дума.

Колко било зле еди си къде си а в Бг направо чудесен потенциал сме имали, дето учителите бягат навън да не умрат от глад а децата изпростяват. Да не говорим за технологии за обучение като в килийните училища дето компове не могат да купят щото хазната знаме всичко кой я е източил за баджанаци, роднини и магистрали.

Но то така е като те няма за 10 г. си викаш я да видя какво се е променило и автора може много да се учуди като се убеди, че това е мястото в което нищо не се променя за масата с десетки години, не и в рамките на един човешки живот. И той на свои ред да разбере какво е да си чужденец в родината си дето ти е мащеха в повечето случай, не майка.

И така ще поседи в родината ще и се нарадва, ще посади домати на село , ще разправя в хоремага за беднотията на Америката, дето умирали от глад от кризата и не можели да пишат дори /щото ние можем/ и получавам едно дежаву с тая статия от преди 20 години дето същите смешки се разправяха по времето на Бай Тошо.

И изобщо защо се правят сравнения между различните места-като всичко е субективно според житието и битието и вече кои не е ходил еди си къде си по света, че сам да се убеди за себе си-може пък да е съвсем различно. Какво има за цел подобна тенденция на публикуване на статии с такава тематика-ами помислете де!

Може би това е явна провокация имаща за цел отново да ви обясни как по добре да не мърдате никога а да си седите в БГ щото носталгията е една такава болест дето като ви хване ви изяжда мозъка. А колко бързо се случвали разни неща в БГ-ей тук умрях от смях, че тя Бг е в каменната ера, а автора явно тепърва ще разбере това. И така ще си мечтае за онази Америка дето не я е открил, щото на 40г. тепърва накъде ...ами на никъде и хайде пак в Бг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

75 Ицо | 03.09.201209:41

За тези които не не вярват на автора, ще кажа че аз също се върнах от САЩ. Еее ... аз седях само 6 месеца, но усетих че емигрантския живот не е за мен. Няма да ви отегчавам с подробностите. Но ще кажа все пак че в Америка не съм чувствал дискриминация, даже напротив - в работата ме слагаха на по-готини места от самите американци колеги. И всичко е много по-уредено и се мисли за хората. Но ... носталгията ме мъчеше мен специално.

А на Богомил Тодоров искам да кажа че ако в БГ има 1-воначално натрупване на капитала, в Америка има вторично и третично натрупване. Например - въпреки че всички наблюдатели казваха че в Ирак няма оръжие за масово поразяване, държавата си направи войната. Ееее после казаха - да наистина няма. Но колко иракчани измряха, но не само ХИЛЯДИ обикновени американски войници измряха. Нещо да се подобри в Ирак ? НЕ ... стана по-зле. И всичко това за да се натрупат ОЩЕ милиони и милиарди в "наште" компании.
Също като в БГ, но в още по-извратен и уродлив вид, защото директно умират хора.
Ами Афганистан ? Нещо да се е подобрило ? НЕ, напротив сега 90 % от хероина идва от там - следствие от американското присъствие.
А бе .... не ми говори че Българските управници само са свине.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 17:14

74 Natalia Yankova | 21.05.201212:52

Хареса ми. В последно време темата е болна за мен, защото и аз не живея в БГ. Хората, които си живеят в България си мислят, че като си навън много си "прокопсал", да ама не. Малък процент от българите навън са с добро образование, кариера, добър живот и пари. Останалите сме на преживяване... При мен има голям расизъм спрямо чужденците, мразят ни открито и е невъзможно да работиш нещо нормално. Чужденците ги взимат да чистят, да гледат възрастни хора и подобни гадости... Мъчим се ние с университет и познания, но никой не ни смята за стока! Един ден и на мен ще ми писне да ме подценяват и ще се прибера.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2012, 12:32

73 Богомил Тодоров | 18.04.201213:28

Всичко това може би е така,но от ТВОЯ гледна точка.Би трябвало да е така.Но България сега живее в друго измерение/за добро или лошо/.Може би ни връщат във времето след освобождението от турците - първоначално натрупване на капитал/без оглед на средства и начини/безскрупулно,безжалостно,убийства..../на по-високо ниво/с калашници,например/,за да поправим грешките от тогава.Но ние не само,че не ги поправяме,а ги усъвършенстваме с най-различни съвременни схеми/източване на ДДС,банкови карти,кухи фирми,офшорни фирми....../И на фона на всички премиер-министри досега, Бойко Борисов/охранител,пожарникар,главен секретар,генерал,кмет,мъжкар без приятели,главорез на собствените си министри публично,вероятно милионер,решаващ държавните проблеми намясто/Мадан/,с геноцид на стари,болни,безработни,пенсионери др...../ако не може/или не иска/да спаси държавата България,кой??Миглена,Волен,Бинев/другите ги знаем/ли???Или новите юпита/старите ги знаем/??Някои други?Тогава какво ни остава?Преди са ставали хайдути,войводи,партизани.Сега не ставаме и за това.Единственото спасение е Бойко да върне заграбеното от бандягите и да напълни бюджета и затворите/ако не стигат,те да си построят още/.Останалото е теоретично занимание.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

72 Мина | 11.04.201214:11

Митко, ми като чета такива статии и коментари, ми се струва, че на много хора това НЕ им е ясно! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

71 Dimitar Stamboliyski | 11.04.201213:50

Мина: Ми мно'о ясно! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 13:39

70 Keti Krasteva | 11.04.201213:44

Само ще кажа, че според проучвания към днешна дата българите в България са един от най-нещастните народи в света. Това не е просто народопсихология, а статус изфабрикуван от така наречените "промени", за които говорите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

69 Мина | 11.04.201200:10

""Относно темата емиграция искам да кажа , че това кой къде ще живее е личен избор!""

Браво, пътник!!! Ето това е единствената истина и всякакви пререкания, нападки и обиди, кое било по-добро или по-умно са БЕЗСМИСЛЕНИ!!! Моето лично решение НЕ Е ТОВА на друг, никога няма да бъде и другият няма никакво право да ми казва аз къде да живея!!! Аз живея, където ИСКАМ! И това не засяга никой друг! ТОЧКА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

68 Nikoj Nqkoj1 | 10.04.201221:12

върнал си се за да разбереш, че не е трябвало да го правиш.

нищо лошо в решението ти.

Лоши ще бъдат последствията за теб - да не дава Господ ( ама както казваше една комшийка " Да не дава господ.....ама дава"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

67 Nikoj Nqkoj1 | 10.04.201221:10

a, de?
   

оценка

+0 -0