За независимостта - и васалите | webcafe.bg
Webcafe

За независимостта - и васалите

Webcafe.bg
21.09.2011, 17:32 (обновена 24.09.2011, 23:30)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

В държава, която по Конституция е парламентарна република, парламентът е с най-ниска степен на одобрение!

На този ден преди 103 години България се е сдобила с независимост и с цар. 30 години след Руско-турската война през 1878 г. е била васал на Османската империя.

Народно събрание обаче си е имала - преди Фердинанд, и преди независимостта.

Само преди ден социологическо проучване показа, че рейтингът на парламента ни е едва 5% - нечувано през последните 15 години. С 2 на сто повече от допустимата статистическа грешка.

В държава, която по Конституция е парламентарна република, парламентът е с най-ниско одобрение! Значи или трябва да се промени механизмът на избиране на народните представители, или да се разпусне парламентът.

А защо не да се свиква като по Байтошово време - само по конкретни нужди, като се понатрупат законопроекти. Със сигурност няма да ни липсва, нито ще спестим откъм демокрация. От разходи - виж, със сигурност.

Според председателя на 41-ото НС Цецка Цачева причината за ниската оценка е, че "хората не познават напълно дейността на Народното събрание". Истината е точно обратната. Именно защото я познават.

А и какво толкова има да й познават? Там се създават законите. Толкоз.

Ами хората? Чии васали са първо - на избирателите си или на партиите. Или на тези, с чиито пари биват избирани.

Да видим какво съдържание имаме към днешна дата в парламента - бивши министри, цяло едно правителство на тройната коалиция, хора с професия депутати и хора, които за първи път са депутати... 240 на брой. Ако познавате част от тях по имена е само поради факта, че партийните централи пишат изборните листи и тези хора са или в изпълнителната власт, или в парламента през последните 15 години. И, разбира се, са ръководствата на партиите.

Останалите са или вреслива, или безмълвна маса.

Но след като тези хора получават за работата си 5% одобрение, то значи, че и всички ние, които сме ги пратили там, заслужаваме същата ниска оценка заради кадровия си подбор.

Парламентарната група на ГЕРБ прави каквото й нареди Бойко Борисов. Парламентарната група на ДПС - каквото каже Ахмед Доган. Парламентарната група на Коалиция за България - каквото си решат Станишев, Овчаров или Румен Петков. Другите не се броят.

По време на тройната коалиция и парламентът, и правителството бяха тотално обезличени. Вместо тях решенията вземаше т.нар. Съвет на тройната коалиция - Доган, Сакскобургготски, Станишев. После ги свеждаха на депутатите до... гласуване.

По време на правителството на ГЕРБ ситуацията е същата. Само че тук решенията спуска не тройка глави, а една. Премиерската. Правилно - рейтингът на Бойко Борисов е 30%, по-висок от този на правителството, който е 20%. Което, понеже се повтаря натрапчиво, би трябвало да означава, че малцина имат вяра изобщо в институциите в България, но пък Личността е на висок подиум...

Разбира се, понякога с негласното одобрение на премиера, депутатите правят и "каквото си поискат", или поне един-двама от тях. Пример: отложената екстрено забрана за тютюнопушене в заведенията, напук на факта, че във всяка нормална страна се въвеждат подобни ограничения (вкл. и в съседна Турция). В противен случай щяха да се засегнат интересите на вносителите на контрабандни и редовни цигари, на собственици на кръчми и пр.

Типичен пример за котерия. Парите в пликове на депутатите, имитациите на икономии от солидарност в кризата и скандала с телефоните "Верту" са само производни. Имаме си неработещ, безличен и креслив парламент. Достатъчно представителна извадка на населението в страната.

Странно е, че в първата Конституция на Народна република България от 1947 г. е заложено в чл. 4: "Избраниците могат да бъдат отзовавани и преди срока, за който са избрани". После вече го няма. Нито в Живковата - от 1971 г., нито в онази от 1991 г.

А би трябвало да са васалите - на нашия независим глас. Да, съединението прави силата. Обединени гласувания в името на нечия сила. Но не и властта на народа, както пише в Конституцията.

*Данните, които се цитират, са от социологическото проучване на "Алфа рисърч".

Oще: депутати  народни представители  народно събрание  парламент  рейтинг  социолози  цецка цачева 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

10 Ближи си сладоледа | 27.09.201123:31

за MacAllister.

Здрасти! Нищо не му е лошо на индивидуализма, просто ние тук го изопачаваме по такъв начин, че му придаваме уродлив вид с плачевен за нас самите резултат. За да не бъда голословна, веднага ще приведа пример: споменах децата и начина, по който ги учим да растат/ понеже ти май не живееш по нашите ширини, в което няма нищо лошо/. Какво да ти кажа, прави ми впечатление, че родителите непрекъснато ги сравняват и настървяват към другите деца. Това засилва чувствтото за непрекъснато съревнование от една страна и идеята за "превъзходство" от друга. За мое най-голямо съжаление децата ни не се учат на спортменско поведение, а на урбулешка конкуренция, която в повечето случаи почива на химери в главите на самите родители. Резултата е, плачевен повярвай ми. Същата тенденция я наблюдавам и сред порасналите вече деца, никаква колегиалност, никакви умения да работят в колектив. Получихме едно общество от ....индивидуални чешити, лесни за манипулация от всякакъв характер.

Разбира се в никакъв случай не отричам индивидуалността, работата е там , че не я ползваме по предназанчение.

За това , че гражданското общество е колективен спорт, заставам и мога да се аргументирам, мисля доста сносно. Ние , можем да оцелеем и да създадем качествен начин на живот, тук не визирам само финансово благополучие, а емоционален уют, преспектива и желание за това нещата да се случват тук и сега, само ако заровим томахавката на войната и спрем да воюваме с хората , които живеят около нас . Бих желала отнощения в стил: "Прееби другарчето си!" , да са изключение, което потвърждава правилото.

Толкова от мен засега. Пожелавам лека нощ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

9 MacAllister | 24.09.201114:09

Прочети собствените си думи и ще видиш защо съединението е късо. Постави индивидуализма в лоша светлина и ако те последват не след дълго ще имаш индивидуализма и свободата извън закона и липсата на собствена мисъл качена на пиедестал, на който да седи единствения победител при подобни явления - човешката глупост. Ти хвърляш аргументи, като че ли самото им хвърляне в отговор на някой като мен ще ги определи като резултат на кредо, което аз защитавам, а дали не е обратното? Дали пък хамериканските войски не са тук точно заради съединеното ни принизяване в паплач шътаща на посредствена пропаганда и дали си живял под безкрайния бумтеж на съветските хеликоптери през социализЪма та ми говориш бабини деветиние - аз съм. Та би ли бил така добър да укажваш защо и как това, срещу което говориш е причина за нещата, които мразиш вместо да се пениш и да се надяваш, че като си противник на някого лошотиите, за които говориш ще се приемат за негово деяние. Точно това съединение в следването на подобни примитивни твърдения и обещания ни докарва дотук, а и каква е ползата от съединението на сноп от прогнили пръчки? Хора, които не ценят човешкото у себе си могат да се обединят само за оборка на контейнерите за боклук и аз не ща и да чувам недомлъвките на предатели на човешкия род, такива като тебе, които недомлъвки са предназначени съзнателно или не да ни притеглят към избора на духовни клошари за лидери на съединеното ни стадо - мерси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.03.2011, 23:59

8 smehyran | 23.09.201123:17

Между другото Мистър Мак Алистър,снопчето от пръчки-стрели не е символ само на единството при българите но е и титул на римските легиони странно защо ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.03.2011, 23:59

7 smehyran | 23.09.201123:13

Браво на Мистър Мак Алистър,типично по шотландски се опитва да ни покаже как един тъп планинец видял малко цивилизация решил да ни докаже как индивидуализмът е в сърцето на прогреса и развитието на съвременният свят Идея ЕВАЛЛА.Стигмата на ВЕЛИКОМЪЧЕНИКА с тръненият венец с изтерзано его направо бледнее пред неговият образ.Защо изобщо се определяте като българин и коментирате България и случващото се в нея Сър?Точно такива индивидуалисти като Вас ни довкарват в момента фекалиите и ни довършват като нация.Единият индивидуалист днеска даже ни нареди в раздела "Византийска култура"в Лувъра,другият като военен министър позволи да окупират България с братски американски войски които се придвижват из цялата страна странно защо само привечер и нощем /това по времето на комунизъма го нямаше братските руски войски да демонстрират такова присъствие/,а като външен министър надмина и Госпожа "Йес" но
така е да живей "ИНДИВИДУАЛИЗЪМА".Според скромното ми мнение индивидуализмът е полезен само тогава когато успява с изявата си да увлече и останалите индивиди в изразяването на идеите си и убеждаването на другите в полезноста им.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

6 MacAllister | 23.09.201116:29

Сладоледа, какво му е лошо на индивидуализма? И защо трябва да вървим срещу себе си и да симулираме страна за пристрастени към отборния спорт, вместо да си я направим като за нас, такива каквито сме? Иначе съм съгласен с тебе, но ако приемем препоръчаното лечение трябва да приемем, че сме лош матр'ял - същия извод, до който постоянно достигат представителните извадки на една част от народа ни - премиери, министри и прочие политици. Може би просто те са индивидуалисти с неосъществена амбиция да водят отбор по пътеките на собствените си, разбира се, най-мъдри мисли. Виж света, виж отборността докъде ги докарва, има да става още по-лошо, бавно и мъчително, ти може би вярваш, че кризата в Европа и въобще Запада е залитане, случайна спънка причинена от един или други лоши или може би просто лош късмет, временно отклнение. Не мислиш ли, че си заслужава да се замислим дали наистина това е временно, дали пък не е закономерно и естествено развитие на отборната цивилизация? Не може да се аргументирам кратко, но погледни какво е двигателя на Ренесанса, онова събитие дето ни докара в съвремената епоха - дали е груповата игра в отбори определени от традицията или индивидуализма и първата култура приемаща го не като престъпление. Може би е прекален, може би не, но не си ли заслужава да се запитаме защо по-технологичния Китай, който остава отборен изостава чак до наши дни, когато най-сетне индивидуализма там цижда малко просветление. Аз не се чувствам българин кой знае колко, но пък ако е българско да си индивидуалист не искам да се изправям срещу българското, а само да намеря начин да проявяваме себе си по начин, който е полезен в крайна сметка за всички, вместо в ограбване и подтиксане на останалите, защото точно това правят индивидуалисти без въображение, без достатъчно мозък и без достатъчно собствена амбиция - подражанието на герои от филми и детски мечти не се броят - въображението и амбицията заедно са нещо доста по-различно отколкото само амбиция.

Може би най-сетне трябва да спрем да подхранваме най-долните си подтици, обличайки ги в притчи за единство. Най-долни, защото в такава атмосфера е много лесно за простия човек да приеме различността като цепене от общото и да насъска глутницата именно срещу ония, които носят огънчето, което може да ни изведе на светло. Много лесно се бърка единство с подчинение и стадност, ако питаш мен, аз мисля, че е време да го изоставим и да обезоръжим тълпите копнеещи за уютна посредственост, защото именно тях най-много ги урежда омаскаряването на всеки, който има собствено мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

5 stg | 22.09.201122:49

Парламента е такъв какъвто сме го избрали , щом сме избрали мижитурки и некадърници значи те са ни харесали, механизма на избор не е лош, въпроса е как се използва и изобщо дали някой знае за какво служи, в България се гласува само за цар, той управлява такива подробности като правителство закони никой не е чувал или поне не и тия 80 процента от чалготеките, за това и ББ има рейтинг щот бил пич а не щото има някакви качества
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

4 Ближи си сладоледа | 22.09.201115:16

Честит празник на тези, които знаят какво точно празнуваме днес!

Че сме за ремонт, за ремонт сме!

Често си задавам въпроса: Защо бе джанъм, ни се случва тая действителност, в която сме преки участници, а някои са само преки наблюдатели? Срещам изключително интелигентни, добре образовани, работещи хора, с които се разбираме от половин дума. За мен критерий за интелигентност е не това кой колко чел- недочел, де учил -недоучил, а способността да се разберем с две думи.

Изобщо не е вярно, че в България е останала само баластрата, а свестните са си плюли на петите! И един от отговорите, до които стигам е, че НИЕ НЕ СМЕ ЕДИННИ. Живеем така, че толерираме индивидуализма до такава степен, че възпитатвме децата си в него като в някакъв "символ верую" и това ще ни изиграе лоша шега. Гражданското общество е колективен не индивидуален спорт. Нещата се случват, когато НИЕ сме обединени , а не неповторими в индивидуализма си. Щот тогава кака Цецка ще ни е шеф на парламата, а кака Искра вместо да се дообразова на правилното място, ще се вихри от трубуната на същата тая парлама. За Цецо кво да кажа, да земем да оргазнизираме движение във Фейсбук: " Да помогнем на Цецо да спре да се занимава с политика".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.06.2011, 20:35

3 dalai lamia | 22.09.201112:17

Странна независимост празнуваме... по само по Бтв има два или три турски сериала, новини на турски по "държавната" телевизия, хубави момичета по улиците с шалвари, тълпи младежи гърчещи се като червеи под звуците на мазна чалга - със същите движения, които поробителите са правили, докато са колели българите. Турция е един от големите инвеститори в България, политическото ни равновесие (това ли е думата?) зависи от турските автобуси гласоподаватели.

Не само че не сме независими - нито от Турция, нито от другите "сили", ами сме роби и на парламентарната пасмина, която ни се надсмива от от удобните кресла в народното събрание, докато брои събраните подкупи и пресмята какво още може да бъде откраднато.

Честита независимост на вярващите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 19:17

2 Аз008 | 22.09.201111:29

Доста мрънкане измрънкахме. Хаиде да си свършим работата, а?!
Би трябвало отдавна да е ясно, че "избрани" образци не могат да направят нищо, дори и да искат. Днес е особено символичен ден. Честит празник на всички Българи! Но дори да сме били наистина независими, това е останало някъде там, далеч в миналото. Колко от вас предпочитат някой друг да управлява живота ви?
На мен не ми харесва! Досега не съм направил всичко, което зависи от мен, за да променя нещата. Не е късно, но е крайно време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 22.09.201111:14

Да бе, дайте да закрием и Парламент и Президент и Правителство и всичко да закрием, щото не работели....въобще дайте и държавата да закрием и да се заселим някъде из африканските джунгли.Шокиран
Не е проблема, че депутатите са 240 или че не работят, нито че правителството е безгласна буква.......проблема е че като гласувате мислите с оная си работа и затова после става така!Идея
На прост народ Парламент-а му крив Удивителна
   

оценка

+0 -0