На височина 150 метра над Parc Andre Citroen, в 15-ти квартал на Париж се намира Air de Paris, гигантски завързан балон с хелий, информиращ парижаните доколко високо или ниско е качеството на въздуха | webcafe.bg
Webcafe

Да дишаш ли в Париж? Виж балона

Webcafe.bg , По СNN
21.09.2010, 13:04 (обновена 22.09.2010, 09:18)
балон, париж

На височина 150 метра над Parc Andre Citroen, в 15-ти район на Париж се намира Air de Paris - гигантски балон с хелий, информиращ парижани доколко добро е качеството на въздуха

Когато става дума за замърсяване на въздуха, Париж не е много по-различен от който и да е друг европейски град. Има своите добри и своите лоши дни. Но за разлика от други места не е необходимо да бъдете учен, за да ги различите. Единственото, което трябва да направите, е да погледнете във въздуха.

На височина 150 метра над Parc Andre Citroen, в 15-ти квартал на Париж се намира Air de Paris - гигантски завързан балон с хелий, информиращ парижаните доколко високо или ниско е качеството на въздуха в града.

Когато въздухът е добър, балонът - широк 22 метра и висок 32 метра - свети в зелено. Когато е замърсен, балонът става червен. А когато е някъде по средата, свети в оранжево. По време на деня ленти и LCD екрани показват същия цвят.

Качеството на въздуха се отчита чрез данни от дузини сензори, отчитащи нивата на азотен двуокис, озон и частици из града.

Балонът първоначално е бил замислен като туристическа атракция, позволявайки гледка от птичи поглед към френската столица. Но през 2008 г. създателите му от Aerophile са завладяни от идеята да го използват и като индикатор за чистотата на околната среда.

Според фирмата това е идеална платформа, от която да се следи състоянието на въздуха - и според генералния директор на Aerophile Матьо Гоби същевременно символизира екологичността.

"Самият балон е знак на уважение към въздуха, на уважение към природата. Балонът е изключително безвреден - няма шум, няма мотор, не изгаряме и никакво гориво. Просто летим по естествен път, така че балонът е много подходящ за изразяване на притеснения за замърсяването на околната среда", казва Гоби.

Това, което е по-важно, е, че информацията се използва за определяне на нивата на опасно замърсяване - за хората, които страдат от затруднения с дишането, и за налагане на ограничения върху шофирането, ако са необходими такива.

Всеки град в Европа е изправен пред големи предизвикателства, за да спази регулациите за качеството на въздуха, казва Карин Леже от Airparif, агенцията, отговаряща за качеството на въздуха в Ил дьо Франс. "В Париж достигаме нива, които двукратно надминават регулациите - и това наистина е сериозно предизвикателство," коментира Леже.

Дени Бопен, заместник-кмет на Париж, обяви, че замърсяването на въздуха в града може да скъси живота на парижаните с до девет месеца, в сравнение с хората, които живеят в провинцията. "Учените твърдят, че всяка година 2000-3000 души умират в района на Париж, заради замърсяването на въздуха," споделя той опасенията си.

Бопен отговаря за екологичната политика в Париж - и градът прави някои стъпки към подобряването на качеството на въздуха и изграждането на по-екологичен обществен транспорт, от рода на трамваи, изграждане на велосипедни алеи и намаляване на колите по улиците на града с една четвърт.

Издиган и спускан чрез малка електрическа лебедка, Air de Paris е вероятно една от най-малко замърсяващите околната среда транспортни системи. Но поддържащата го фирма твърди, че реалната полза от него е фокусирането на общественото внимание върху замърсяването на природата.

"Всяка сутрин имаме три класа с ученици, идващи от парижките училища, които се качват в балона, забавляват се по време на полета - и също така научават неща за качеството на въздуха," разказва Жером Джакомони, президент на Aerophile.

Oще: балон  въздух  париж  сензори  хелий 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.