Гаражните университети канят с бъклица | webcafe.bg
Webcafe

Гаражните университети канят с бъклица

Силвия Димитрова
12.06.2015, 14:37 (обновена 16.06.2015, 19:35)
Европейски политехнически университет

Снимка: © www.epu.bg

Университети много, специалности - безкрай, приложение на знанията - точно никакво... Всички новооткрити учебни заведения все са „висши", все са „международни" и здраво свързани с „бизнеса".

Както знаете от фолклора, с бъклица се кани особено важен и значим човек, а в днешната ситуация - всеки студент е важен и значим...

Хора, които разбират от математика и статистика забелязаха, че броят на студентските места надвишава броя на завършилите зрелостници. Всеки, които иска, може да се запише. Нищо, че "яйце да хвърлиш - върху висшист ще падне."

Кандидатстудентската кампания вече е лишена от истерията на миналите години. Напрежението около изпитите не е така сгъстено.

Майките, бащите, бабите, дядовците и лелите не страдат така болезнено от безсънни нощи, защото вече е ясно, че за всеки пътник има влак. И по-точно - всеки, решил да е студент, ще намери своя университет.

Университети много, специалности - безкрай, приложение на знанията - точно никакво... Всички новооткрити учебни заведения все са „висши", все са „международни" и здраво свързани с „бизнеса".

Не виждам кой ще се учуди на Международно висше бизнес училище в село Дебелец.

В опит за поява, направиха нови развъдници на знанието, гръмко наречени Държавен университет „Патриарх Евтимий" или Пернишки университет за технологии, комуникации и автоматизация, прекръстен на Европейски политехнически университет заради ужаса от абревиатурата.

И ако по-рано бабите мечтаеха детето да учи „вишо", за да не работи или се гордееха, че внукът е приет за кандидат-студент, сегашните не се кахърят - все нещо ще го приемат. Да учи там, пък... Родителите надигат изтерзана глава от финансовите водовъртежи, в които са се завихрили с частните уроци, абитуриентските тоалети, пищните сбирки за бала. Да го приемат там нещо, че вече не се издържа...

Пък после детето, като изучи „Управление на качеството", „Управление на персонала", „Управление на проекти", „Управление на програми", „Управление на риска", „Управление на промяната", „Управление на конфликти", „Управление на .....", ще може да управлява...автомобила си.

Нещата се случват горе-долу като във вица.

Един младеж поискал от майка си пари за татуировка - надписът бил: "Всичко в този живот съм постигнал сам". Майката ще прегледа в интернет къде има незаети места и все нещо ще намери за детето. Както каза една позната - „В краен случай - педагогика."

За да се откликне пълноценно на все по-нарастващите потребности от знания, много специалности се разделят на подспециалности, раждат се нови наименования, роят се преподавателски екипи. Ако ще опазваме културното и историческо наследство - нека го направим по видове. Да има „Опазване на паметници", „Опазване на сгради", „Опазване на картини", „Опазване на пластики"....Господ да ни пази!

Когато имаше висши и полувисши училища, нещата бяха ясни - лекарят завършваше едното, медицинската сестра - другото, инженерът беше с висше, техникът с полувисше. Работеха в екип, разбираха от работата си и се допълваха.

Не може всички да изучим публична администрация, маркетинг и връзки с обществеността. Кой ще работи? Кой ще произвежда?

Смяна в концепцията винаги може да има, ако има концепция...Един познат завърши „Философия на съзнанието" и ...стана хижар. Сигурно нещо е научил.

Много млади хора ще попаднат в ласкавите обятия на гаражните университети, ще сглобят някакви курсови и дипломни работи и...ще избутат. После ще станат продавач-консултанти в МОЛ-овете.

Разбира се, изключения има! Но те вече не са тук.

Oще: висше образование  висше учебно заведение  вуз  гаражни университети  деца  образование  родители  студенти  университет в перник  ученици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 13.06.201514:04

Който е способен да работи нещо с ръцете си, например водопроводчик, каквато и специалност от ВУЗ да има, все ще си намери работа. Лошото е ако си учил пет години пък не те бива кофа с вода да напълниш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2014, 16:26

5 mulder | 13.06.201511:34

Мда, статията е абсолютно точна. Пазара на труда за нула време отсява псевдо висшистите. Купената диплома, или лесно получената такава, е абсолютно неизползваема, освен ако не си политик. А родителите дето си давата парите за такива глупости правят мечешка услуга на децата си, и скоро няма да отрежат пъпната връв.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.02.2011, 19:52

4 Читателят | 13.06.201508:27

Мои познати като горди родители на студентка.
Специалност "Мениджмънт на облеклото".
И аз им казах че ще продава гащи на сергията.
Обидиха се хората.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 13.06.201507:45

Лошото е, че докато и когато девалвират научните степени и звания с това девалвира и авторитета на самата наука. И се появяват антиваксъри, кемтрейлсъри, гадатели...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 10:38

2 gullwing | 12.06.201516:20

Като оставим емоциите, включително и иронията, проблемите тук са два.

Първият е обективен - наличието на огромна за страната ни група от преподаватели, всеки от които е свикнал да яде по три пъти на ден. И да си го набавят, нямат друг изход освен да продават дипломи под някаква марка. Оттук са и многобройните гаражни университети. Тази генерация е създадена още по време на социализма, когато и демографската, и образователната ситуация са били много различни. А системата е инерционна...

Вторият проблем е инерционното мислене - висшето образование, както и различни научни степени у нас все още са много престижни. Поради това се бълват не само множество студенти, но и професори. Всеки иска някаква титла.

И двата проблема се решават от времето. Старите преподаватели постепенно се пенсионират, неизбежно ще намалеят и техните ВУЗове. Научните звания също така ще девалвират. В това няма нищо страшно - просто живота не спира да се променя.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 12.06.201515:36

Що за истерия около така нареченото висше образование.Имаш пари –придобиваш висше–нямаш способности–губиш си парите.Нямаш пари–имаш способности и хъс за оцеляване–оценяват те и се издигаш.Сега висшето е еталон че поне не си социален аутсайдер–независимо каква цена са платили обичащите родители.След това джунглата на пазарната икономика ще те отсее и ще те прати на мястото което заслужаваш в случай че нямаш достатъчно пари за защита.
   

оценка

+0 -0