Тодор Живков не е Феята на зъбките. Дали? | webcafe.bg
Webcafe

Тодор Живков не е Феята на зъбките. Дали?

Александра Гюзелева-ШаниАлександра Гюзелева - Шани
07.12.2016, 20:18 (обновена 09.12.2016, 17:25)
Тодор Живков

Календарно сме 2016-та, но всъщност живеем в друго време

Е, ама сега с това ли ще се занимаваме?! Темата е несвоевременна, а дебатът е закъснял. Имало други проблеми, много по-големи, на настоящето, за да вадим скелетите от миналото.

В кратце така могат да се обобщят реакциите, отхвърлящи умерено закона за забрана на комунистическите символи и целящи да маргинализират темата.

Живеели сме през 2016-а, казват. Календарно може и така да ни водят, но в действителност не е много сигурно кога се намираме и според чие летоброене.

Проследявайки реакциите на възмутеното "ляво", годината не ще да е 2016-та. Те варират от "не взимайте символите на хората, които симпатизират на тези идеи", минават през заплахата, че едва ли не забраната на комунистическите символи реабилитира фашизма и в социалните мрежи стигат до тежкия контрааргумент, че Методи Андреев, един от вносителите на закона, говорел на меко.

Блеснаха големи майтапчии, които попитаха дали ще бъдат забранени етикети на продукти с петолъчки (марка бира), коледни звезди, какво ще става с петолъчката на ЦСКА и дали някой ще бъде глобен заради щампата на тениската, която носи.

Покрай припадъците на тези, които преждевременно се почувстваха репресирани, и закачките по темата, почти никой не разбра какви текстове са гласувани в Народното събрание на първо четене.

Целта е да не се разбере. Иначе логичният въпрос е що щеше изпълнителното бюро на БСП с цветя в ръце пред паметника на Тодор Живков в Правец през май 2016-а?

Е, явно годината не е тази, в която ни водят, че се намираме. Друга е. Затова да почакаме БСП да ни посочи точното летоброене. В него вероятно отсъства 2000-та, в която комунистическия режим в България със закон е обявен за престъпен.

Тодорживковленд в Правец не е единственото място, в което е направен паметник на Живков, изграден през XXI век.

Смисълът на текстовете на Закона за изменение и допълнение на закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен е върху подобни паметници да бъде поставена табела, която пояснява, че първообразът е управлявал режим, обявен за престъпен.

Глоба за поднасяне на цветя не се предвижда.

Не се разрешава поставянето на надписи и символи, възхваляващи дейността на комунистическата партия и нейните ръководители. Защо ли?

В очакване на новото хилядолетие светът очакваше срив в компютърните системи. Компютрите обаче не се бъгнаха и запазиха информацията.

У нас информацията е такава, каквато някой я представи, също и историята. БСП се бъгна и щастливо прескочи 2000 година.

Резултатът от политическия "баланс" през двадесет и седемте години преход, е че историята на 20 ти век за учениците, не по учебен план, но като резултат, е оставена на спомените на родово-общинската памет.

Ако баба се просълзява пред снимката на Тодор Живков, плаче за онова време, когато с пенсията си е можела да купи нещо, а сега - нищо, ако лидерите на партията, за която гласува, поднасят цветя на паметника, то какво да си помисли едно дете?

Ами че Тодор Живков е Феята на зъбките и е сбъдвал желания!

Законът изисква точно и обективно отразяване в учебниците и учебните планове на периода 1944-1989 година, за да има и друга гледна точка във файловете, попълнени предимно от спомените на родата.

Впрочем, на днешните тийнейджъри не би им харесало да бъдат между онези, арестувани и изпратени в лагери заради облеклото си през 1958 година в т.нар. "Хулиганска акция".

Не би им харесало, меко казано, ако знаеха какво се е извършвало.

Едва ли днес някой ще бъде пратен в затвора или глобен за тениска с петолъчка, образа на Че Гевара, Фидел, Ленин, Живков. Ако ще и на челото да си ги татуира.

Отговорът на въпроса в коя година сме и дали законът за забрана на комунистическите символи може и да изглежда закъснял и неактуален продължава да бъде объркващ. Но правилният отговор е, че всъщност е подранил! Необратимо подранил.

Докато мнозинството в отиващото си Народно събрание гласува Закона за изменение и допълнение на закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, Министерството на културата, управлявано от същото мнозинство, удостои с награда "Златен век" за изключителен принос към българската култура и културното сътрудничество бившия директор на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов.

Наградата не е за приноса му към репресивния апарат на комунистическия режим, а за дейността му в ново време на дарител и инициатор за опазване културното наследство, както научаваме от мотивите на вносителите на предложението, отправено до Министерство на културата.

Каквито и да са мотивите, коментарът е излишен, но очевидно Корнелия Нинова, изпълнителното бюро на БСП и Вежди Рашидов живеят в една и съща година.

Феята на зъбките Тодор Живков продължава да сбъдва желания, а който не вярва в тия работи, да си провери летоброенето.

Ако не му излизат сметките, да потърси специализирана помощ, в случай че може да си позволи. Ако не може, да си щампова тениска от едната страна с петолъчка и Тодор Живков, а от другата - с Димитър Иванов, Митьо Гестапото, и осемлъчната посребрена звезда на "Златен век", пък да видим закон лови ли го!

Oще: бойко борисов  вежди рашидов  гестапото  диктатура  димитър иванов - гестапото  закон за символите на комунизма  комунисти  комунистически режим  корнелия нинова  ордени  престъпен комунистически режим  тато  тодор живков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

7 Dear Ivan | 09.12.201614:12

Уж антикомунисти (ако изобщо ви е ясно какво влагате в това), а все към комунизъм ви тегли, ама с обратен знак. Тоест същото, само на думи различно.

"Смисълът на текстовете на Закона за изменение и допълнение на закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен е върху подобни паметници да бъде поставена табела, която пояснява, че първообразът е управлявал режим, обявен за престъпен."

Това по нищо не се различава от слагането на печати по краката на момичетата с миниполи през 1950-те.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

6 Dear Ivan | 09.12.201612:41

Гети, определи антикомунист, ако обичаш Усмивка Като кого по-точно? Като Методи Андреев? Като Слави Трифонов? Като Иван Костов? Като Ахмед Доган? Като Христо Бисеров? Като Йордан Цанев? Като Асен Агов? Като Бойко Борисов? Като Цецка Цачева? Да се ориентирам малко Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

5 Dear Ivan | 09.12.201612:36

"... плаче за онова време, когато с пенсията си е можела да купи нещо, а сега - нищо..."

Правилно, трябва да се обясни и другата гледна точка "във файловете" на децата, каквито и да са тия файлове - че е по-добре да не можеш да си купиш нищо с пенсията, защото така е демократично Усмивка

На въпросната Шани нямаше да й е много добре и в Щатите, ако през 1958 година само бяха подметнали, че може би са я виждали на събрание на комунистическата партия. Или може би не на събранието, а на тротоара, пред залата на събранието. Или може би не пред залата, но в квартала. Или някъде другаде. Абе няма значение къде са я виждали, хайде на съд!

Само да се изокате и вие всичките.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

4 GETI | 09.12.201611:37

бе,къде е антикомуниста, т.е. антисемита Седем?!
а други антикомунисти има ли?
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

3 GETI | 09.12.201611:35

не разбрахте ли,че осъждането на Комунизма е антисемитизъм.

-за да стане по-ясно, трябва да се върнете още през средата на 19 век в Лондон,когато се основава „Международната асоциация на работниците“, известна още като Първи интернационал,начело с Карл Маркс(Морхадей Леви).
-1917 г. , когато,чрез преврат властта в руската империя я завземат едни хора, които за публиката се наричат “болшевики” и над 90% от ЦК на болшевиките не бяха руснаци,а евреи.
-1944 г.,когато половината членове, съдии и обвинители в “Народния съд”не бяха българи,а евреи, но и те комунисти.та те изпълняваха приетите условия, подписани в примирието от 28 октомври 1944 година между България,САЩ, Великобритания и СССР.
-в лагерите предимно са били осъдените за съучастие с хитлеристите по искане на англоамериканците.
https://frognews.bg/news_97704/Frog-oko-Evrei-komunisti-sa-polovinata-ot-narodnite-sadii/

*
„Еврейска организация протестира с писмо пред председателя на НС по повод изказване на депутата от ГЕРБ Методи Андреев“( 7 декември 2016)

http://dnes.dir.bg/news/metodi-andreev-antisemitizam-bney-brit-24693422

Повод за протестното писмо е следното изявление на Методи Андреев: "Когато се създава комунистическата държава в Русия, властта иска да я облече в някакъв символ. Колебаят се между два – петолъчката и свастиката. И двете са много древни символи. Надделява обаче петолъчката на Лев Троцки по желание на Ротшилд, който финансира комунистическата революция. Тя символизира петимата синове на Ротшилд".

*
пфуу, таа държава се напълни с антисемити!
Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.02.2013, 11:17

2 реалист | 09.12.201608:05

Браво!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.12.2016, 06:17

1 ISTINATA | 09.12.201606:24

Статията е много вярна. Липсата на други коментари показва каква възрастова група хейтва и коментира обичайно. За този период на България децата нямат информация.
   

оценка

+3 -1