МВР иска да затвори торент тракерите Арена и Замунда | webcafe.bg
Webcafe

Пак ще гасят туй, що не гасне

Павел Николов
05.05.2010, 10:35 (обновена 07.05.2010, 12:17)
торенти, митинг, пиратство

Снимка: © Уикипедия

Протестиращи против затварянето на торентите потребители на митинг в Южния парк в София през 2007 г.

Слушам, чета и имам чувството за déjà vu.

В смисъл, че някой отново не е в час.

Преди време, при първата гонка на торент сървърите, един МВР шеф се произнесе, че те ще бъдат затворени, защото на тях има качени филми, музика и софтуер, които се теглят незаконно. Поне да беше надникнал в Уикипедията, нямаше да се изложи така: „Торент мрежата представлява начин за обмен на файлове, базиран на система P2P (реер to peer). Този обмен между крайни потребители се осъществява посредством торент тракер - сървър, съдържащ информация, предоставена от потребителите на една глобална мрежа. Тази информация е под формата на торент файлове - файлове с разширение .torrent, съдържащи данни за това, което искате да свалите".

Я, каква била работата! На торент сървърите нямало нищо друго освен ИНФОРМАЦИЯ! А да затвориш сървър, защото предоставя информация, май излиза нещо като посегателство срещу свободното разпространяване и свободния обмен на информация?

Сега обаче пак ще затварят „Арена" и „Замунда".

Фолклорният отговор на тези намерения е: ще вземат на босия цървулите!

Не само заради гореизложеното.

Не зная за „Арена", но доколкото ми е известно, „Замунда" не е позиционирана в България. Пък и да е, не е трудно да бъде преместена в страна, където торент сървърите не са незаконни. И какво тогава, диверсанти с парашути ли ще пускаме в някоя чужда държава, за да взривят сървъра? Реторичен въпрос, разбира се.

А лично на мене ми дреме на шапката за „Арена" и „Замунда". Аз използвам най-вече услугите на rutracker.org, а когато нашите отидат и го затворят този руски мастодонт, да дойдат и да ми се обадят. Ще ги почерпя по една бира.

Борбата с торентите и торент сървърите е предварително обречена на провал. Но дори и хипотетично да успее, какво ще стане, когато потребителите на Интернет започнат да си прехвърлят филми, музика и софтуер с Dropbox например? И него ли ще забранят?...

Oще: арена  замунда  павел николов  свобода  торенти  тракери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2010, 20:01

1 Инфо | 01.08.201020:09

Браво, и аз ползвам rutracker.org . Преди се казваше torrents.ru , и наистина е "мастодонт". Те и руските служби опитаха да го затворят(по-точно наредиха на хостващите да го спрат),ама какво се получи : rutracker.org
И пак си остава най-големият тракер със всеобхватно съдържание .
   

оценка

+0 -0