Избирателната система на Нане и Вуте | webcafe.bg
Webcafe

Избирателната система на Нане и Вуте

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
05.02.2014, 17:36 (обновена 14.10.2016, 12:46)
Избори

След като задължителното избиране е демократична опция, защо да не е и задължителното кандидатиране?

Мине се не мине и в родното политическо плямпане се прокрадва мъглявата митологема на задължителното гласуване - ту като най-големия душманин на демократичните избори, ту като техния единствен чародей-спасител. Защитниците на тезата за неизбежния вот виждат в него начин да омаловажат ролята на купените гласове, противниците й - обществен оксиморон, според който правото на избор не подлежи на право на избор.

Ако дебатът се водеше само в плоскостта на гражданските права и задължения в една правова държава, то ние непременно бихме взели активна страна в него. Проблемът е, че у нас той притежава водевилния привкус на шопска максима.

Нане настоява за промяна в законодателството не от закъснял алтруизъм, а най-вече от стремеж на Вуте да му е зле, макар че и двамата са еднакви шмекери по отношение на правилата. На това се дължи и промяната в мнението на настоящите адепти на идеята - ГЕРБ, които наскоро припознаха каузата, макар да са облагодетелствани от ниската избирателна активност - точно колкото и колегите си от ДПС и БСП.

Това обаче е чудесен, сигурен и безопасен начин да ги дразнят, защото хем като бял ден е ясно, че идеята няма да мине, хем така техните строени и инструктирани избиратели изглеждат по-читави от онези на политическия противник.

Ето как въпросът изобщо не опира до обществено събуждане, макар и насила, а се свежда до серия абсурдни нашенски дилеми: кой би селектирал българското Народно събрание по-качествено - малцинство купени невежи или мнозинство безплатни такива; кое има по-убедителен ефект - тлъсти кебапчетата в стомаха или тлъст популизъм в главата; и не на последно място - кой избирател е за предпочитане: онзи, който гласува за недостойни користно или другият, който го прави от чистосърдечна глупост. Ама че избор, дума да няма.

Оксиморонът на българската демокрация не се крие в задължителното гласуване per se, както твърди Мая Манолова. Той се крие в устойчивата ни психологическа нагласа, която настоява всяко правило да бъде неспазвано в името на друго, въображаемо правило, което няма да спазваме, едва когато получи статут на официално.

Така, каквато и теза да защитават Нане и Вуте, напразни са надеждите на наивните им съселяни, че резултатът от спора ще доведе до себе-обуздаването и на двамата, още по-малко до промяна на нрава им. Дори всички в миг да плеснат с ръце и да приемат съвършеното правило (разбирай - избирателен закон), то това все още ще е твърде далеч от съвършеното му привеждане в действие и идеалните му резултати.

Системата няма как сама отвътре да промени механизма, по който действа. Тя е резултат на вродения ни тарикатски нане-вутевизъм и е устроена така, че да се грижи за собствената си безопасност. Правила, които я застрашават, са обречени да бъдат трансформирани в нейна услуга. Което напълно ги обезсмисля, колкото и революционни да изглеждат на пръв поглед.

Иначе няма лошо да правим предложения. Нека и ние прибавим едно на границата между разума и абсурда. След като задължителното избиране е демократична опция, защо да не е и задължителното кандидатиране.

Едното ще стопира недостойния вот, а другото - недостойните номинации. Едва когато всички са не само длъжни да изберат свои представители, но и да издържат критериите да бъдат избрани, тогава ще стане ясно, че вотът е въпрос преди всичко на лична отговорност. От която и страна на процеса да се намирате.

Oще: задължително гласуване  избирателен кодекс  избори  президент  референдум  росен плевнелиев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.01.2014, 14:22

11 drPetroff | 11.02.201414:25

С Избирателния Кодекс на Лая Манолова и с неговия чл.209 ал(2) цитирам :
Бюлетините се подреждат в кочан по 100 бюлетини. При откъсване върху бюлетината и върху кочана трябва да остава един и същи номер, който да се сравнява от избирателната комисия след попълване на бюлетината и преди пускането й в избирателната кутия
практически се отнема тайната на вота. А как ви звучиизказването на Манолова: С новия Изборен кодекс изборният процес ще се наблюдава във всички фази. Поместено във в-к 24часа от 10.02.2014.Това никой ли не го вижда или е удобно за всички в НС? НОМЕРИРАНА бюлетина е СВЕТОВНА НОВОСТ.Даже при БКП не беше така.
Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

10 Божидар Гюлмезов | 07.02.201419:51

Афторе, афторе жалък си. Колко беше хонорара?

Референдум на тези теми (при това безплатен) е отлична идея - най-накрая всички ще знаем какво наистина мисли обществото по тези въпроси, и никой повече няма да може да си играе на игрички с тях, и да "притопля манджата" през няколко месеца или година...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

9 pixie | 07.02.201411:37

Ами, да, Мунчо.
Очевидно всеки може да стане депутат, вече не се иска политическа кариера или някакъв опит. Я какви недоразумения има в парламента. Случайният принцип е чудесна идея, тъкмо повече хора ще се облажат. То, ако мине целия народ през парламента, ей така през 4 години, всички ще сме добре и нема да я чувстваме кризата вече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

8 Мунчо | 07.02.201409:55

А колкото и да е странно има известна логика и в "задължителното кандидатиране".

Така както, във великите братски САЩ, е задължително да станеш съдебен заседател (ако те извикат), защо пък да няма "гражданска квота" в парламента, избирана на лотариен принцип? Все пак, засега, случайността е най-добрия измислен метод за противодействие срещу машинации и измами.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

7 Scooby Doo | 06.02.201420:32

Ей впрегнаха всички платени "журналисти" от девет дерета вода да носят и да убеждават хората колко било лошо задължителното и електронното гласуване.

Добре бе продажници, след 15 години ще ви четат само пенсионерите и циганите (ако могат). Що гоните хората от България?
2,5 милиона работещи българи в чужбина срещу 2 милиона работещи в България.
Като първите се увеличават за сметка на вторите, които трябва да издържат пенсионерите, циганите и политиците на гърба си.
До кога така?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

6 John Smith | 06.02.201414:31

Истинката Другари е ,че ни пращат да рупаме трева.... нито референдум ще има, нито задължително гласуване , нито мажоритарни избори.
Отклоняват вниманието от истинските искания за нов изборен кодекс, а тоя кодекс тая клика няма махане. За който и да гласуваш. Удивителна
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.12.2011, 12:25

5 Krasimir Petrov | 06.02.201413:14

По същество си е вярна тезата за 100% гласуващи 'цветнокожи" и пенсионери и ниската избирателна активност между останалите български граждани. Но това е при пропорционалната система, където се избира партия, не толкова личност. И все пак, къде ще бъде промяната, ако бъде ползвана мажоритарна избирателна система - дори авторът го признава - дилема между популизъм и купуване на гласове?! Много щастлив
Ами, с популизъм се сблъскваме всеки ден - и каквото е мнозинството, такива ще са избраните! Като бутона 'харесвам' във Фейсбук - може да си невероятен професионалист, много интелигентен, навътре в нещата, но нямаш 'лайкове', множеството предпочита популиста, защото той им обещава онова, което те искат да чуят, не това, което е правилно. Много щастлив

Задължително гласуване - да, не е задължение там, където демокрацията е само параван, но едва ли на някого ще му се хареса да му вменят такова. Та мнозина от нас или не гласуват от дълго време, или не виждат алтернатива между отделните кандидати, или тотално са се отказали и отишли да живеят другаде. От две хиляди км разстояние каква политика да избираш, след като не си и отдавна в страната и само прочиташ статия колко е зле или се прибираш един път в годината (ако въобще го правиш) за месец?! Не е ли логично само живеещите там да имат право на избор?

Лично за мен две безмислени мерки...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

4 Прокопи | 06.02.201412:26

За кой ще галсуват негласуващите сега (поради липса на алтернатива, поради разочарование) при въвеждането на задължително гласуване?
А тези, които ги мързи или просто не ги интересува, защо да ги мъчим Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 06.02.201411:52

Статията е типично Нане-Вутево мрънкачесво и нихилизъм. Видяхме, че това не води до никъде или право в пропастта. А ако някой си мисли, че партиите в Швейцария не взимат политически решение върху конюнктурни съображения - жестоко се лъже.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

2 Xaoc | 06.02.201411:49

Г-н Симеонов не отчита факта, че в момента всички цигани и пенсионери гласуват на 100 процента, а мислещите и по-важното произвеждащите хора в тази държава почти не гласуват, поради липса на мотивация. Както се вижда, в нито една бивша соц. държава не е задължително гласуването(защо ли), но от друга страна има добри примери в цивилизования свят
http://www.theguardian.com/politics/2005/jul/04/voterapathy.uk
http://www.idea.int/vt/compulsory_voting.cfm
Но там липсва масовото купуване на гласове и наглото погазване на конституцията, затова и няма необходимост от такова правило. Интересен факт е, че в държавите с най-висока корупция гласуването не е задължително:
http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index
От друга страна в някои от държавите с най-ниска корупция е незаконно да не гласуваш. Логиката е проста - корумпираните държави предпочитат да има търговия с гласове и законите да са само проформа, като не важат за някои хора, а задължителното гласуване и прозрачността за тях са вредни.
Та, г-н Симеонов, това вашето е чиста пропаганда на управляващите, която цели да убеди хората, че нищо няма да се промени, затова да не се опитваме. За Ваше огромно съжаление в България все още има мислещи хора и колкото и сложни фрази да използвате, не можете да ни убедите във Вашата абсурдна теория.
   

оценка

+8 -0