Все пак Буш може би е бил прав... | webcafe.bg
Webcafe

Вълната на свободата се носи на Изток...

Webcafe.bg , По Daily Beast
02.02.2011, 12:35 (обновена 03.02.2011, 13:30)
Чай

Снимка: © Deddada

В американския политически живот цари някаква атмосфера, според която свободата и демокрацията са неподходящи за региони като Северна Африка и Близкия Изток

Протестите в Египет потвърждават идеите за демократизация на Близкия Изток. Дали Обама обаче ще може да реализира подобна доктрина?

Една карикатура доби световна известност в дните след свалянето на иранския шах; на нея бяха показани студенти демонстранти, обикалящи в ликуване по улиците на Техеран, скандиращи: "Диктаторът е свален! Искаме нов диктатор!". В нея, естествено, се визира възходът на аятоласите. Но този образ доста точно възпроизвежда десетилетия на двуполюсна американска външна политика - не само в Южна Азия, но и в Северна Африка и Близкия Изток.

В американския политически живот цари някаква атмосфера, според която свободата и демокрацията са неподходящи за този регион - и според която абсолютистката власт е един вид естествена за хората, за историята или климата там. Ако Америка свали един диктатор, друг ще заеме мястото му. Така че от решаващо значение за защита на стратегическите интереси на САЩ едва ли не е да се гарантира, че колкото може повече от лидерите там са твои хора, вместо нечии други.

Доктрината на Буш - наивна или далновидна?

Джордж Буш-младши бе обявен за наивник - заради тезата му, че насърчаването на демокрацията в Арабския свят би трябвало да бъде основа на американската външна политика. Преди две години същите обвинения бяха изказани почти тихомълком и срещу Обама, когато той обяви - в обръщение към мюсюлманския свят от Кайро, че самоуправлението и свободата "не са само американски идеи, а човешки права".

Вярно е, че поради необходимостта да следват националните интереси на САЩ, нито единият, нито другият са оказали особен натиск за демократизация около Персийския залив. И все пак по-важното е, че и двамата бяха критикувани от мастити експерти, които заявяваха, че дори самото говорене за демокрация и свобода в Арабския свят ги представя като безнадеждни романтици, недостатъчно практични и лишени от връзка с реалността.

Сега тази на практика расистка теза със сигурност е в руини. Това е урокът от народната революция, катурнала управляващите в Тунис и принудила на практика вечния президент на Египет да обещае да не се кандидатира на следващите избори. (Макар че не е сигурно дори дали той ще доживее до края на своя мандат.)

Кралят на Йордания сформира ново правителство. Режимът в Йемен демонстрира притеснение. Дори в Рияд безпокойството вероятно нараства.

Защо Обама не подкрепя активно демокрацията в Близкия Изток?

Досега Обама се държеше като човек в безизходна ситуация, като очевидно не проявяваше желание да подкрепи Хосни Мубарак, за да не обиди правителството, което вероятно ще поеме властта в Египет след доста кратко време - но също толкова лишен от желание да подкрепи призивите за сваляне на Мубарак, за да не обиди други авторитарни лидери, от чиято подкрепа все още има нужда.

Статуквото обаче започват да се разпада. Движението за сваляне на египетския президент не върви към упадък, напротив - дори се засилва. Ако Мубарак слезе от поста си, десетки хиляди хора ще се изсипят на улиците на Аман и Сана, както и на други места. Това, на което ставаме свидетели, в крайна сметка може да се окаже сравнимо с бързия, внезапен срив на комунистическите диктатури в Източна Европа.

До голяма степен оплюваната доктрина на Буш включваше военен елемент - борба с враговете на САЩ на тяхна земя, вместо допускането им на американска територия, която Обама в крайна сметка въпреки обещанията си за глобален мир охотно възприе. Тя също така включваше и морален компонент - употребата на американското влияние за разпространение на демокрацията и свободата - който рядко бе акцентиран, донякъде защото самата администрация на Буш не особено често се придържаше към собствените си морални принципи.

Речите на Обама се разминават с политиката му

Обама досега отхвърляше идеята за активен стремеж към промяна на формата на управление в други държави. И все пак речта му в Кайро отпреди две години може да послужи като пътеводна светлина за потиснатите народи по света, ако Америка реши да оправдае възлаганите й надежди.

Администрацията на Обама като цяло и сега продължава да бъде концентрирана върху други приоритети. Тя не успява да спре постепенното връщане на Ливан под сирийски контрол - и прекалено много закъсня с подкрепата към демонстрантите в Техеран, които искаха само свободата си.

Сега, когато някогашните оправдания вече не съществуват, е наложително Обама да предложи ясна доктрина, даваща напътствия на хората, стремящи се към свобода; те трябва да бъдат наясно, преди да излязат на улиците, дали всъщност Америка ще бъде на тяхна страна.

Световната политика е мащабна и сложна, но в крайна сметка именно Обама беше определил стремежа към свобода и демокрация като универсална ценност. Въпросът не е само до принципа , че "благородството задължава". Тук е намесен и своеобразен личен интерес.

В обръщението си през 2009-а във военната академия Уест Пойнт, Обама казва, че животът на децата и внуците на Америка "ще бъде по-добър, ако децата и внуците на другите хора могат да живеят в свободен свят и имат достъп до нормални възможности".

А в речта си по случай получаването на Нобеловата награда той твърди, че моралът понякога може да изисква борба за свободата на други хора; колко кураж тогава е необходим, за да предложиш насърчение и подкрепа за тези, които сами се борят за нея? 

Дори и закъсняла, има още време Америка да поведе промяната

Може би реалистите са прави. Може би най-доброто, на което Египет може да се надява, е след Мубарак да се превърне в нещо подобно на Пакистан - със слабо централно правителство, силна армия и повече политически партии, отколкото могат да бъдат изброени.

Но е късно вече да се безпокоим какво ще се случи по-нататък. Картата на Северна Африка и Близкия Изток се променя - и вълната на свободата стабилно върви на изток.

Просто в някой момент Америка - като земя на свободата, трябва да застане на гребена й.

Oще: барак обама  близкия изток  джордж буш  диктатор  египет  президент  регион  сащ  северна африка  техеран  хосни мубарак  южна азия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.03.2010, 13:05

13 raymond | 30.03.201113:15

Опитите да се търси логика или да се мотивира разум в американската политика са смешни и несериозни.Политиката на всички капиталистически държави е безусловна,последователна и далеч от философските напъни на някой "теоретици".Важи "идеологията",която още Чърчил провъзгласи по най-безсрамен начин,че "Великобритания няма приятели,тя има интереси"!Това важи с пълна сила до днес и навсякъде,както за бившите колониални империи,така и за настоящите.Изключения,срещу интереса,НЯМА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

12 Astarot | 14.02.201114:04

И бту от иранци дочух, че днес или утре излизат пак по улиците. Там вече не е много ясно какво ще излезе, защото Иран не е нито Египет, нито Тунис...
При всички случаи, ще задържи глобалните прожектори натам поне за месец.
Пък и кой знае, може да се получи добър повод за услужливият редник Сам Шепърд да хвърли няколко бомби на демокрацията през Ирак-Иранската граница Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

11 Astarot | 14.02.201114:01

И нека наддаването за услугите на новите "държавни лидери" започне сега! Усмивка
Че Мубарак е крал с всеки наличен крайник... крал е. Че е диктатор, диктатор е. Но е достатъчно дълго в политиката, за да е наясно какво очаква една държава, ако с едно щракване на пръстите се превърне в разграден двор (ние най-добре знаем, нали?). Предложи на египтяните да си изкара мандата, докато приготви държавата за преход, отказаха му. Сега да се подготвят за 20-30 годишна турбо-мизерия, за МакДоналдс на всеки ъгъл, и за американски, италиански и гръцки банки, които да ги правят на маймуни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 17:03

10 Непиещ | 03.02.201117:28

Мъъъъъъка. Подкрепихме нещо от което не знаем какво ще излезе. От нашите антикомунисти в Иран излязоха аятоласите/за справка опита на СССР да създаде сателитна република в Ирански Азербайджан и ответните действия на САЩ/. От нашите контри в Афганистан излязоха талибаните, че и Алкайда айретен. От нашите в Ирак и досега не знаем какво излиза. От нашите в Косово излязоха наркотрафиканти , че и търговци на органи. Но иначе досега сме безгрешни /абе, над Господа нашего дори/. Никой не се замисля ,че си създаваме врагове, които нарастват и като абсолютен брой и като относителен дял. Затова пък от нас искат да участваме в мисии /в професионалните среди се казва "пушечно месо"/. Залагам три заплати , че при честни избори в Северна Африка и Бл. Изток ще дойдат фундаменталисти с които проблемите ще са много по-големи отколкото с досегашните "сатрапи".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 11:22

9 turbalan | 03.02.201116:51

Имам чувството, че някой от вебкафе следи същите хора, които и аз в твитер...

@stg +1
Скоро и Судан?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

8 stg | 03.02.201111:28

да се наричат бунтовете в Тунис и Египет проамерикански е меко казано странно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

7 Borracho | 03.02.201110:12

Мдааааа. Само Израел ще остане в региона привидно по-цивилизования народ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 03.02.201108:06

Когато американцици говорят за свобода и демокрация снизходителните усмивки са неизбежни. Ако правото да гласуваш само по себе си те прави свободен, до сега да се е възцарила някаква утопия. В америка, където демокрацията се е изродила във корпоративен фашизъм, милиони хора оцеляват само благодарение на дотъпните за всеки ninja кредитити (който са една от причините за сегашната криза), без здравни осигуровки, без възможност децата им да получат образование и социална реализация и където важат законите на гетото за над 40% от населението, трудно може да се говори за свобода. Но пък богатите са нещо повече от богати. Там са почти богове. За съжаление и в нашата държава на там отиват нещата, на въпреки европейската ни георгафия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 03.02.201107:31

Беше време, когато идеолозите на пролетарската революция осъществяваха нейния износ по страните от света, без да ги интересува степента на развитие на обществото в тези страни и историческите корени, обуславящи специфичните им особености. И го правиха, като причиниха не само страдания, но и непоправими деформации в тези общества, нагледен пример на които сме и ние. Ако тази експанзия от страна на САЩ, на която сме свидетели, има за цел само налагане на икономическите им интереси, то това е обяснимо, държавният егоизъм е нещо естествено, както и човешкият. Но да се обличат тези цели, осъществявани с много жертви и страдания, под хуманния облик на вълна на свободата, е връх на лицемерието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

4 pueblo | 03.02.201106:27

Смее се хора,вижте къде се водят войните по света........
не намирате ли нещо общо между тези места? да го уеба....
   

оценка

+0 -0