За инцеста, розовите домати и детските приказки | webcafe.bg
Webcafe

За инцеста, розовите домати и детските приказки

Виктория Стойчева
03.10.2014, 10:27 (обновена 25.02.2016, 14:55)
фенове

Всеки помни старите вицове за компютрите и компотите и за филма, който не бил шведски, а съветски. Сега вече не става дума за вицове...

Тези дни в две-три медии беше гръмко анонсирана новината "Германия узаконява инцеста" и "Брюксел ни налага кръвосмешението". Естествено, потече лавина от коментари, изпълнени с възмущение и критики срещу "еврогейщината", разнесоха се фалшиво потресени възгласи: "това ли са ценностите на Европа", припомниха се хомосексуалните бракове и Кончита Вурст , злорадо се обсъди провалът на либералните общества, а лайтмотивът беше вече до болка познат:

ЕС само ни вреди, европейците нямат никакъв морал и са залязваща цивилизация, Содом и Гомор!

После се оказа, че за узаконяване не може да става и дума. Някакъв етичен съвет разглеждал конкретен случай и то отпреди 15 години за двойка, която встъпила в брак и се сдобила с 4 деца, без да знае, че всъщност са брат и сестра, тъй като и двамата са отглеждани в приемни семейства.

Мъжът влиза в затвора, социалните отнемат децата от майката, дебатът тече на тема нужно ли е инцестът на бъде криминално преследван, при положение че е социално неприемлив и е морално табу. Съдът отхвърля становището на етичния съвет, Ангела Меркел се изказва нещо против, инцестът си остава престъпление в Наказателния кодекс и моралът на германците е спасен.

Преди това бяха розовите домати

Бомбастични заглавия твърдяха, " Европа забранява розовия домат", "Производители готвят протести", „Европейските Франкещайновци щели да ми забраняват да ям български розов домат",  "Тревога! Искат да ни забранят да отглеждаме истински домати", изляха се тонове мастило в защита не само на доматите, а и на традициите на българското село и душевност, която някой незнайно как провидя точно в този зеленчук.

После се оказа, че никой нищо не е забранявал, а става дума само за проект и то за регистрация, която освобождава от такси, а не за забрана на местните сортове, и то не само на семена от домати, а и от всякакви зеленчуци, и то не само в България, а във всички европейски държави. Разбра се и това, че проектът  е отхвърлен  при гласуване.  Компютрите станаха компоти,  медиите кротнаха, обаче внушението остана същото: от Европа идват само безумия.

Още по преди бяха детските приказки

"ЕК забранява приказките", как може, громяха Европа журналистите. Проклятия или възмущение срещу самозабравилите се европейци, ужас как тези пропаднали хора възпитават децата си, викове срещу прекалената "толерастия", мили спомени от времето на социализма, когато нямахме компютри, а бабите ни четяха от оръфани книжки, страх, че ще ни отнемат най-ценното от българската същност, която този път беше открита не само в селото и доматите, но и във фолклора.

След това се оказа, че не точно ЕК, а някакъв Комитет на жените само е предложил  да се променят и то не точно приказките, а рекламите, които формират неправилна представа за  "свързаните с пола стереотипи за поведението на мъжете и жените" и  че това предложение също е било отхвърлено. Появи се и авторът, измислил "смешката с приказките" и си призна с половин уста, че искал да прави социален експеримент как ще се държат медиите и че филмът не е шведски, а съветски.

Но подозрението, че Европа си е изгубила ума си остана

Всъщност тази тема не е за или против инцеста, доматите или правата на жените. Темата дори не е за нивото на българските медии и за това че някои от тях бълват пропаганда вместо новини, а най-вече за нивото на българската публика. И на българското общество.

Изумително е как при днешния информационен бум, хората у нас продължават да се ловят на елементарни пропагандни трикове, не търсят алтернативен източник на собственото си мнение, не смятат за необходимо да запознаят задълбочено с който и да е проблем, а четат и възприемат само това, което предварително са си наумили те самите.

Съветите да се проверяват  "новините" и да се рови повечко по различните въпроси обикновено се посрещат с обида или с категоричните твърдения, че обективни медии няма, защото всички са платени и защото всички са от един дол дренки.

Прекомерната критичност към различното мнение се превръща в безкритичност към собственото, а загрижеността за морала на другите някак занемари  хигиената на собствените ни умове

Фунционалната неграмотност - да се чете текст, без да се разбира смисъла му,  доби заплашителни размери - достатъчно е да се отворят Facebook или някой от българските форуми за доказателство.

Иначе е ясно е за какво служат подобни "сензации" - докато се тюхкаме колко са зле европейците и "загниващият" им съюз, трудно осмисляме кой е виновникът  за проблемите у нас.

Докато плюем лошия либерализъм на ЕС, не забелязваме, че проектите, които ни заробват икономически и всякак не идват точно от Европа.  Докато разсъждаваме колко са извратени хомосексуалистите, пренебрегваме разврата  на т.нар. ни "националисти", които защитават не националните, а интересите на чужда държава.

Докато тръбим колко сме православни, забравяме, че съвременна  Европа е основана и преуспяла именно благодарение на християнството и демокрацията. Забравяме и посланието на апостол Павел, че най-голямата християнска ценност е не догмата, не морала, даже не и вярата, а любовта. И най-вече, докато жалим по някакви имагинерни изгубени ценности, които е спорно дали сме имали въобще, оставаме слепи за собствената си морална нищета.

Има една старогръцка поговорка, че "обущарят не е по-високо от обувките си", а в евангелие от Матея е казано: "Защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?". Та така и ние българите, вместо с тъничък фалцет да се възмущаваме от измислените недостатъци на западняците, не е зле да се вгледаме по-отблизо в поведението си като общество.

Защото хем се подиграваме на политкоректното говорене, хем се хвалим с прочутото си гостоприемство, хем гоним чужденците и децата им, защото били "чернички" и следователно по-долно качество.

Защото след десетилетия атеизъм, сега се бием в гърдите, че сме по християни от папата, но никой не гледа да помага на ближния си, а да го прецака или използва, с насмешка се подхилваме на "попчето, ковнато на пирон", горещи противници сме на изучаването на богословие в училище  и едновременно силно крещим как сме заплашени от ислямизация. И както сме потресени от "еврогейщината", така жълтата преса, която съобщава кой на кого бил любовник, кой с кого спал или се развел и изневерил е с най-висок тираж, а гражданите  охотно и масово цъкат възхитено пред пошлите чудеса, ставащи във ВИП-брадър.

Критикуваме еврофондовете, че били замислени като корупция, а никой няма против да краде от държавата, защото това всъщност не е кражба, така са ни възпитавали. Против сме консуматорското общество, обаче всеки завижда на всеки за колата му, къщата му, за ботушките на Ленчето и пералнята на Марчето и е готов в капка вода да го удави само защото е по-успял или недай боже, по-умен.

Не ценим кадърните, възхищаваме се от посредствените, само защото са като нас, оплакваме се от образованието и младото поколение, но "учи, мама, да не работиш" продължава да е устойчива максима, а правописът е нещо, което няма значение в интернет.  Да напсуваш шефа или някой депутат, да набиеш жена си на три ракии, да замерваш институциите с яйца, да одумаш злостно съседа, да си изхвърлиш боклука от балкона, да дадеш подкуп на катаджия, да се правиш, че не забелязваш насилието над  деца и престъпленията, които не те засягат лично е морално приемливо.

Не е приемливо обаче хората да се обичат свободно, а жени, гейове и малцинства да си отстояват правата, даже направо си е грешно. В библейски смисъл. Раздаването на морални присъди за другите на кило обаче е праведно.

Нарочно оставих накрая есето на мнимия англичанин Едуард Стърнс "Няма по-прост народ от българския".  Което също е напълно измислено.

И което не попречи на огромна част от публиката да му повярва, да се възмущава и пак шумно да псува наред,  явно добре разпознала се в написаното. Няма смисъл да го цитирам, то е известно и не казва нещо ново и различно от това, което вече знаем за себе си, но отказваме да признаем.

Но пък е показателно за това, че хората сме огледало, което отразява не другите, а собствените ни свят.И че невежеството и пропагандата раждат само страх и омраза, а от инцеста между медиите и тези две неща  не се ражда нищо морално, нито християнско.

Oще: бежанци  европейски съюз  едуард стърнс  комплекси  манталитет  националисти  толерантност  хомофобия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.10.2014, 19:28

31 Antonia Malinova Malinova.698778163 | 09.10.201419:38

За съжаление, в България цари култура на омраза. Мрази се всеки, който е с различна сексуалност, националност, раса, религия. А омразата се насажда лесно в хора с ниска култура и ограничено мислене и за това тия хора не ходят да четат алтернативни източници и гледат ВИП брадър. И се чудим защо Болен е в парламента...
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 14.06.2014, 20:25

30 Mario Cheung | 09.10.201405:02

Авторът пропусна да спомене, че във "православна" Русия на ценностите и моралът нито инцестът, нито зоофилията са съдебнопреследвани - съвсем легални са.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

29 Harry | 05.10.201409:38

Хитра статия, така се започва, с невинни провокациики и дискусии по темата, целта е да се заговори в обществото за неприемливите за обществото "реформи". Реформаторите са добре обучени и индоктринирани, верността към каузата им е платена, обикновено са хора без шанс за друга кариера.

Става въпрос за феномен на психология на масите, нарича се прозорец на Овертон. Джозеф Овертон (1960-2003), е американски социолог, който е работил по въпросите за управление на общественото мнение.

Потърсете в нета за прозорец на Овертон, ще ви е интересно.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

28 Rowan | 03.10.201422:11

Напъва се Ончо и той, та дано го забележат от някоя партия или НПО, но уви...
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

27 Conspirator | 03.10.201421:55

Ончо,правиш копи пейст на собствения си коментар 2.
''Центърът'' няма да е доволен.Не се плаща за софтуер или боот,който повтаря едно и също и сменя само емотикона.
Днес,на ''Петте кьошета''някой е взел 100-те хиляди рубли.Бил е маскиран като праз лук/обърнат с корените нагоре/.Нашият човек бил толкова слисан,че не показал тениската с Путин.Водим разследване.
Подозираме,че е бил HiFresh,но нямаме доказателства.Праз лукът бързо се е смесил с минувачите.
Другият петък пак на същото място.Човекът ни отново ще е напълно незабележим.Ще свири на балалайка и ще е облечен като Рене от ''Ало,ало...''
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

26 Оня Дето Го Трият | 03.10.201421:19

След 20+ коментара разводняване на темата, да припомним все пак:

Тая статия много точно описва пропагандата, която провеждат тук разни Роуън-овци, Конспиратори и другите от Бригадата.
Много точно казва за какво иде реч!

Желателно е когато се четат тоновете техни коментари да се има предвид тази статия разгневен
   

оценка

+6 -5

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

25 Виктория Пенелопова | 03.10.201418:20

Този мутант Прокопи! От него трябваше да науча, че българският правопис не важи за форумите и че във форумите се толерират безмозъчни плочкаджии. Според него. Но хората са учили и са грамотни. И защо да се правят на неграмотни заради Прокопи? Много щастлив
   

оценка

+4 -9

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

24 dedo adji | 03.10.201417:56

Да попитам авторката и компанията й в коя страна заличиха от закона думите "майка" и "баща" и ги замениха с "родител". В коя страна уволниха учителка задето отказала да си свали кръстчето, а то оскърбявало мюсюлманските й ученици. Откъде надменно ни поучават да сме толерантни с циганите, а те самите ги направо товарят на самолета. Прословутите ценности лицемерно пропагандирани и брутално налагани се загърбват, когато не са удобни. Тоягата има два края и притчата за сламката в окото важи за двамата. А любимата дъвка на лумпените "Учи, мама, да не работиш" може да важи за БГ-мамите За нормалните майки беше и е "Учи, мама, да не копаш"
   

оценка

+9 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

23 Von Bl | 03.10.201417:18

>но ти си внимавай- да не си първиятНо и не бива много да те е страх- ще ти се размине с условно или с пробация, нашият съд е хуманен и няма да вкара никого в затвора за такова невинно нещо< Ето и водещият юрист на сайта изказа мнение. пиши, пиши Адвокат Бойчев от димитровградската колегия, вещ в занаята,прозорлив и със стотици спечелени дела зад гърба си! Смаза в директен сблъсък "антикомуниста" и го въдвори по бързата процедура. Стрелка
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 01.12.2010, 10:41

22 Rumen Blagoev | 03.10.201417:09

А тук някой се хвали, че можел да пиша? По колко пъти на ден или и през нощта по няколко пъти?
   

оценка

+0 -3