Защо Европа търпи чудовището от Косово | webcafe.bg
Webcafe

Защо Европа търпи чудовище в Косово

Webcafe.bg , По Независимая газета
18.02.2011, 11:12 (обновена 19.02.2011, 11:03)
хашим тачи, косово

Снимка: © Getty Images

Преди един месец на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ПАСЕ бяха представени данни за злодеянията, извършвани от АОК през 90-те, чийто командир бе сегашният премиер Хашим Тачи

В Европа има проблем, който се признава от широките кръгове от населението, но се премълчава от длъжностните лица и особено от политиците. Това е престъпният характер на косовския режим и неговите ръководители.

Преди един месец на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ПАСЕ бяха представени данни за злодеянията, извършвани от косовската върхушка през деветдесетте години.

Става дума за търговията с човешки органи, която водеше т. нар. Армия за освобождение на Косово (АОК), чиято абревиатура UCK (както се изписва на латиница - бел. ред.) тогава често се появяваше на стените на къщите в косовските села.

Та ето, в специални лагери, където АОК държала пленените сърби, те били убивани, човешките им органи били отнемани за продажба на международния черен пазар. Бойците от АОК се занимавали също с трафик на хероин. Командир на АОК бе Хашим Тачи, сегашният премиер на Косово.

За тези престъпления на Тачи и косовската върхушка се говореше в доклада, подготвен от швейцарския депутат Дик Марти. В интервю, публикувано в словенския вестник "Дело" на 12 февруари Марти отбеляза, че западните страни през цялото време са знаели какво се случва в Косово, но нищо не са направили по този повод.

По неговите думи съобщенията за престъпленията на бойците пристигали от представители на редици западни специални служби, но политиците не им давали ход. Към това трябва да се добави, че не всички чуждестранни спецслужби се интересували от истинския облик на бойците и техните главатари.

Една от тях дори организирала бойната подготовка на отряди на Армията за освобождение на Косово в казарми на армията на Албания в северните райони на тази страна.

Документите, публикувани от сайта WikiLeaks, потвърждават думите на Марти. В частност в американска дипломатическа телеграма, отнасяща се за 2007 г., се посочват изказвания на холандския държавен секретар по европейските въпроси Франц Тимерман. "Косово се управлява от хора, които живеят от престъпления. Те нямат други източници на доходи", казал той пред дипломатически представители на САЩ в Хага.

Докладът на Марти предизвика скандал на сесията на ПАСЕ, но самият той смята за скандал само факта, че престъпленията на Армията за освобождение на Косово са били премълчавани на Запад. Марти поиска официално да се разследват злодеянията на косовските бойци. Формално ЕС започна изискваното разследване. Обаче по мнението на Марти то няма да доведе доникъде.

Работата е в това, че ЕУЛЕКС, като се нарича надзорният орган на ЕС в Косово, не е създал условия за събиране на свидетелски показания. В неговата работа не се спазва секретност, за преводи и други функции се привличат местни граждани, допуска се изтичане на информация. Ако бях споменал имената на известните ми свидетели и адресите, то техният живот веднага би се оказал под заплаха, смята Марти.

Швейцарският парламентарист предлага да бъде проведено независимо международно разследване на дейността на косовската върхушка, подкрепено от ефективна програма за защита на свидетелите. Макар самият той да не разчита, че на тази инициатива ще откликне официална Европа.

Както стоят нещата, Москва трябва енергично да подкрепи предложението на Марти. Защото то се отнася до важен хуманитарен проблем в съвременна Европа, по който световната общност досега не е проявила необходимата принципност, но и в значителна част се е оказала не на страната на справедливостта.

Искането за подробно разследване на престъпленията на косовската върхушка, независимо дали ще бъде проведено по линия на ООН, ОССЕ, Европейския съд за правата на човека или друга подходяща за това организация, би било напълно обосновано. Освен това подобно разследване би могло да внесе реален принос за нормализирането на обстановката в Косово и като цяло на Балканите.

Oще: ес  косово  пасе  режим  сърбия  хашим тачи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

5 Бояна | 20.02.201123:58

още един красноречив пример за двойния стандарт на развитите западни държави и за все още пълната зависимост на Западна Европа от САЩ..За съжаление твърде много наивници има и у нас , които свято вярват че всичко което се говори в западноевропейските столици е истина и че техните политици ни мислят доброто , а не единствено само собствените си користни интереси!.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

4 pueblo | 20.02.201105:46

Чуди се хммммм,
знаете ли,че най-често срещаното име сред новородените деца в лондон е..... мохамед? а? кво косово,кви 5 лева...........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

3 чичо | 19.02.201108:37

Публичната гръмогласна тайна е огласена най-сетне! Какво си представяте , че един бандит като го облечеш добре и му дадеш власт, ще стане почтен човек ли? Престъпника си е престъпник! А запада действа по принципа - Целта оправдава средствата!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

2 xtrm | 18.02.201114:54

Браво за статията. Време е да се разбере що за "държава" е Косово, кой стои зад нея, какви интереси, защо?????
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.02.2011, 18:29

1 fantazor | 18.02.201112:06

Хубава статия на Независимая газета. Жалко, че подобни материали рядко излизат от български журналисти. (все пак за нас е по-важно е коя кола е одрала кортежа на премиера...)
   

оценка

+1 -0