Планът им е мъртъв! | webcafe.bg
Webcafe

Планът им е мъртъв!

Драго Симеонов
17.06.2013, 17:27 (обновена 21.06.2013, 13:41)
протест

Снимка: © Явор Николов

Докато им се плашим, те ще са живи

Разумът е най-великата дарба на човечеството. И заедно с това най-грандиозната му тегоба.

Дарба е, защото именно на него дължим способността си да подреждаме битието и света около нас, да го разделяме, класифицираме, преценяваме морално и естетически и в крайна сметка да се развиваме.

А е тегоба, понеже често пъти напразно търсим логика в неща, в които тя отсъства; опитваме се да провидим смисъл дори в хаотичната случайност и тъй като това често пъти е непостижимо с наличния инструментариум, отдаваме подредбата на друг, по-мащабен и прозорлив разум.

Търсенето на висш план за нещата е най-старата човешка реакция на заобикалящото безумие, поради тази причина сме си измислили и Бог в многобройните му хипостази. Вярваме, че случващото се с нас е само част от голям сценарий и в известен смисъл религиозността е функция на разума, който копнее да се самоубеди, че хаосът всъщност е подредба. Иначе ще полудеем, осмисляйки единствено безсмислието си.

Модерният българин може и да е позагубил вярата си в Бога-сценарист, но религиозното му чувство към голямата подредба не го напуска; в противен случай ще изпадне в бездната на нищото. Ето как ние сме си измислили нов Всевишен - нарича се Държавна сигурност (обърнете внимание на думата "сигурност").

Това е мистичната сила, която подрежда битието ни от десетилетия и която е отговорна за всеки наш обществен провал (а по пътя на логиката и индиректно за всеки наш успех). Ние не просто вярваме, че ДС ръководи живота ни чрез своите разноцветни пророци, ние имаме някаква дълбока нужда това да е така. Дори когато го мразим и се бунтуваме, ние осмисляме себе си по-лесно.

За пореден път потърсихме упование в "Плана" (винаги с главно "П", макар и да не става дума за един единствен), в опит да структурираме безумието с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и нелепото харакири, което правителството на Орешарски си направи. Разумният човек не би могъл да си представи аргументацията за подобен ход.

В началото атеистично го отдадохме на гигантската (нека си кажем направо свинска) арогантна лакомия за власт, но бързо отхвърлихме тази емоционална преценка. Все по-често чуваме, че Пеевски трябва да е част от План. Но чий, ето това не ни е дадено да проумеем.

Дали става дума за някакъв олигархистичен заговор срещу националните ни интереси, реваншистки ход на Борисовата глутница, част от вездесъщия "план за дестабилизация", за който тръбят новите коалиционни партньори, комплот срещу Станишев, спретнат му от лъжеприятели или напротив - провиденчески негов ход за неутрализиране на една дубиозна креатура по нестандартен начин (и такива теории чухме).

Доган ли дърпа конците, дългата ръка на силовите групировки, безликите кукловоди на контрабандата, сикаджийските илюминати - това само гадаем, но План трябва да има, убедени сме. И в дъното на всичко стои любимият ни демон ДС. Ако не е така, ако План не съществува, значи всичко това е едно гигантско безсмислие, в което всяко наше усилие в крайна сметка е тленно и напразно, колкото и единни да сме в гнева си.

Защото в своята същност и нашият обществен план все опира единствено до изгонването на злите сиви плановици от властта, не до тоталното и окончателно отричане на контролната им мощ над нас.

Представете си за секунда, че смисъл няма, ДС е фикция, възстановена по милиционерски фосили от миналото, Борисов, Доган, Пеевски, Павлова, Станишев, Сидеров - всички те са сведени до животинското си съществуване във властта, в хранене, възпроизвеждане на себеподобни и масивно дефектиране.

Ако наистина можеха да планират те или кукловодите им, защо до един така показно се сриват рано или късно на бунището? Какъв е този ченгеджийски Кронос, който изяжда децата си, неуязвим дори за тях, а ние не спираме да вярваме в него?

Крайно време е да заявим, че никой от тях не е жрец на висш промисъл (пък макар и злостен), стига сме търсили в Роршаховите петна на политически им екскременти логическа картина, в която да се впишем. ДС с неговите планове ще е живо, докато продължаваме да му се плашим, кланяме или иконоборстваме.

Не сме част от ничий план, Планът е мъртъв, сами сме! Страшно е да осиротеем така рязко, определено е хаотично, но пък е толкова вдъхновяващо.

Oще: българия  делян пеевски  дс  конспирация  план  сергей станишев  сигурност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 19.06.201318:57

Тъкмо се чудех кога ще се появи мастър-конспиратор за да каже, че статията, която ни убеждава, че няма мастър-план, е просто част от самия мастър-план, и ето - мастър Harry пристига със гръм!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

15 Vasil | 19.06.201312:08

планът на другарите от БКП и техните слуги от ДС беше заченат още към края на 80-те ... виждайки накъде отиват нещата в Източния блок и предвкусвайки налапването на социалистическа държавна собственост другарите водени от Луканов и Любен Гоцев решиха да се отърват от остарелия бай Тошо и да сменят системата като заграбят собествеността но .я направят в тяхна частна разбира се и станат мултимилионери за отрицателно време ...измислиха една сюрия партии като СДС и НДСВ и темб подобни с които да лъжат балъците и почнаха грабежа ... за капак създадоха и Мафията - т нар групировки ... ВИС СИК Корона Инс и прочие с които да плашат хората проявяваще стопанска самониацитива защото решиха мче всичко ще бъде само за тях .... тези които не слушаха получиха курушуми а други успяха да се преврънат в добре облечени "бизнесмени " .... тва е кратката история на българският преход режисиран и умело дирижиран от БКП и ДС функционери на най-високо ниво ... останалото са приказки за глупаци л....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

14 Harry | 19.06.201309:40

chacha ДА!
Авторът се прави на разсеян, естествено че планът не е на ДС, дори няма план, просто офицерите от ДС и хората от ЦК на БКП и Политбюро решиха да си присвоят богатствата на България и да се бетонират като елит, за вечни времена.
Друго няма, и когато казваме ДС го прави, имаме в предвид хората.

Значи спорът не е ДС ли е или не, а кои хора ни огарбиха, защото авторът едва ли е толкова глупав че да ни убеждава, че "прехода" е някакво природно явление, а не човешко дело.

Статията ми прилича на поръчкова.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

13 Bichkiiata | 19.06.201306:14

Angel Robertov

От как живея в Квебек понаучих и историята на обществото им. До 60-те години църквата и религията са били доминион в тази канадска провинция, едно от имената на Монреал е "градът на 100-те камбани", защото има църква през 3 пресечки. Църквата и религията е имала влияние над всеки фасет от живота. От тях е зависило коя партия ще бъде избрана, определяли са образованието и здравеопазването,казвали са им колко да се клецат за да възпроизвеждат необходимото количество католици, които пък да се противопоставят на протестантите от другите провинции. В един момент на това общество му завират лайната и прави така наречената 'тихата революция". В момента по-големи атеисти едва ли може да срещнеш, намразили са до толкова цялата религия, че дори псувните са свързани с църковни термини.
Човек трябва просто да бъде възпитан и да уважава своят, както и животът на другите, не е необходимо да има бог за това.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

12 Boicho Boichev | 19.06.201303:19

Няма план -има планове.където има организация-пък била тя и най-малката-семейство, двама на едно място-няма как да няма някакво виждане за ббъдещето, някакъв план.ДС-докато съществуваше-не може да е нямала планове за бъдещето.Ако са останали от нея някакви организирани групи-също сигурно са планирали или още го правят.Партитите-понеже са организации за постигане на някакви цели-също го правят-планират.Има планове на БСП, на Герб, другите също-не може да няма.
Проблема е не наличието на план, а неговата липса.Или лошото планиране.
Като знам организационната култура на българите, как да повярвам че нещо става по план?Та повечето, ако не и всички в БГ не знаят какво ще правят след един или два часа.Проблама не е в планирането, проблама е в мърлящината и некадърността .Много неща, за които сме склонни да подозираме някакви злонамерени планове, са си чиста мърлящина и некадърност.В Бг е така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 18.06.201323:24

Отлично изразено.
Напълно съм съгласен с автора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 23:03

10 Христо Узунов | 18.06.201323:13

Ангел Робертов,
на мен ми омръзна от хора, които представят теологични доводи при решаване на чисто човешки вазимоотношения. Някой беше казал, че ние хората създаваме закони за всяко нещо, което не разбираме. Това се отнася и за религиозните такива. Което ме връща към онова, заради което се обръщам към Вас: на фона на тезата на автора на статията, че План няма (включая и такъв, създаден от невидим старец в небето, който вижда всичко), това, което казвате звучи нелепо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

9 A4i | 18.06.201321:15

Истината е че шайка престъпници контролират контрабандните канали , акцизните стоки, обществените поръчки и еврофондовете. Това са просто престъпници, няма значение това че са политици или държавни служители.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

8 chacha | 18.06.201318:43

Дали съществува таен план сътворен от бившата ДС, или това са само наши представи за чудовища в приказна България?
Да не изпадаме в философски размисли, ами да се обърнем към някаква фактология, не знам дали автора е имал възможност за проследи прехода на България, но аз имах тази възможност.
1. Дали някой си спомня как изчезнаха стоките през зимата на 1990 година, с цел увеличаване на цените им, и иземване на финансовия ресурс на населението.
2. Целия финансов ресурс зад граница изчезна ли и той?
3. Кой назначи кредитните милионери?
4. Източиха ли се държавните предприятия ? - (лично бях свидетел на приватизирано предприятие как се изсмука и остана само гола земя след комунисти и консомолци на чело му)
5. Кой са тези дето завършиха престижни университети на запад и сега управляват? – (мойте родители нямаха възможност по живково време да ме изпратят в Пловдив да уча)
6. Кой са тези които се занимаваха с контрабанда по живково време? (а после си имаха каналите и връзките защо да не го продължат)
7. Кои са тези дето създадоха групировките за да могат да си контролират капитала които раздаваха на инициативни хора нелегално, и да си гарантират връщането му изпращаха яки спортистчета да го следят?
8. А трансформирането на собствеността на туристическите обекти от държавна в частна да не се случи по честен и почтен начин? (аз да не съм бил заспал, че ни си купих хотел на слънчев бряг, там май ги раздадоха)
Няма смисъл да продължавам или доказвам нищо от това, интернет търсачките могат да намерят много неща изписани по всяка от темите по горе. Единствения извод е, че има организирана група която го е правила, има доказателства, че изпълнители са бивши служители на ДС, а след тях има бивши комунисти, а след тях всякакъв вид външна намеса в зависимост от интересите.
Г-н Драго Симеонов да ли това е „мистичната сила, която подрежда битието ни от десетилетия и която е отговорна за всеки наш обществен провал”, или по горе изброеното са неща които не са свързани и са скоро хаотични действия на власт имащите ???
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 12:43

7 Angel Robertov | 18.06.201317:04

Църквата, и тя като държавата - под контрола на ДС.За съжаление червените не са пропуснали да покварят и църквата чрез поставени от тях свещеници-агенти.Но църквата е институция каквато е и държавата,това че е покварена не значи че ние трябва да се отметнем от бога.Когато в един човек има вяра той ще намери място където Бог се почита.Ще намери духовен водач.А ние като общество можем да поискаме да се въведе вероучение в училищата.Науката като авторитет все още не е толкова категорична по някои въпроси,мисля че на децата няма да навреди божието слово, как да има плод когато не сме посели нивата Усмивка
   

оценка

+0 -1