Запада може да се съюзи срещу Русия, но има нужда от глобално сътрудничество | webcafe.bg
Webcafe

Запада може да се съюзи срещу Русия, но...

Webcafe.bg, по The Daily Beast
27.03.2014, 14:08 (обновена 29.03.2014, 11:31)

1 от 2 снимки Назад Напред

обама

Китайският лидер Си Дзинпин, който не е забравил геополитиката от "XX век", специално подчерта ценността на "взаимоизгодното сътрудничество със САЩ" на срещата си с Барак Обама

САЩ убедиха западните си съюзници да изхвърлят Русия от Г-8, но е нужно сътрудничеството и на развиващите се страни, за да се избегне нова студена война

Сянката на историята надвисва тежко с разширяването на геополитическите последици от украинската криза.

Рискът от война между великите сили беше основният страх през Студената война, но този страх изчезна с разпада на СССР и края на съперничеството между политическите блокове. Но дали Хага не стана свидетел на зараждането на ново съперничество, предизвикано от събитията в Украйна?

Централен въпрос в Хага беше създаването наново на Г-7 като единен Западен блок

От 1998 насам, Г-7 бе разширен, така че да включва и Русия - като част от по-мащабните усилия да бъде включена тя в система за стабилен международен ред. За известно време този подход изглеждаше мъдър: дава се на Русия място на масата за преговори в замяна на конструктивно поведение в международната система - и до известна степен той вършеше работа.

Тази седмица, като част от реакцията на Запада срещу анексирането на Крим, Русия бе изключена. "Не е голяма трагедия", сви рамене руският външен министър Сергей Лавров. Вероятно да, но Русия полагаше доста усилия да бъде приемана като пълноценен участник в Г-8.

Другите руски висши политици заеха по-отбранителна позиция, твърдейки, че Г-8 няма механизъм за изключване на член - и те ще продължат подготовката за срещата на Г-8. Тя обаче би била доста самотна среща, ако се състои, защото държавните глави на членките на Г-7 се договориха да се срещнат без Русия през юни.

Ако Западът отново се консолидира под формата на Г-7, Русия пробва различен подход за засилване на международната си позиция. От най-ранните дни на кримската криза, Русия засили контактите си с Китай и Индия - и разчиташе на тях да подкрепят позицията й в Крим.

Хага осигури допълнителна възможност. Срещата на световните лидери от всички региони означаваше, че имаше възможност за среща на високо равнище на BRICS - тоест Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - група от набиращи сила държави, понякога стремящи се към позициониране като конкурент или алтернатива на Запада.

Русия не успя да постигне напълно целите си, но срещата на BRICS в Хага беше предупреждение за Вашингтон

Русия се стремеше към силна подкрепа от BRICS за действията й в Украйна, и не успя да я получи; изявлението на BRICS беше деликатно и дипломатично в най-лошия смисъл на думата. (Доста разочароваща позиция от Индия и Бразилия, които не се поколебаха да разкритикуват американската интервенция в Ирак преди десетилетие, но все пак не и това, към което искаха руснаците.)

Русия обаче получи по-силна подкрепа по един основен въпрос - BRICS ясно отхвърли идеята за санкции като реакция на нестабилността в Украйна. Което не е изненада: Западът лесно забравя, че Индия, Южна Африка и Китай са били подложени на западни санкции в близкото минало, което ги прави изключително негативно настроени към това политическо средство.

Тези събития илюстрират основни теми в международните отношения - САЩ може да накара западна коалиция да реагира на Русия, но това не е достатъчно. Действията и реакциите на Китай и Индия и останалите развиващи се страни също имат значение.

Засега те са раздвоени: те изобщо не одобряват руския авантюризъм в Крим (потвърждение за което е нежеланието на Китай да се присъедини към руското вето за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, заклеймяващ анексията).

Те обаче не одобряват и заздравяването на западното лидерство в международната политика. Техният дискомфорт произлиза от следния факт: въпреки всичко, което чуваме за възхода на "малките страни", за възхода на BRICS, за изместването на силите встрани от Запада, фактите сочат, че Западът - САЩ, ЕС, основни западни съюзници като Япония - все още контролират около 70% от глобалната икономика.

Ставаме ли свидетели на зараждането на свят, разделен на Г-7 срещу BRICS?

Мнозина предупреждаваха, че вече живеем в такъв свят, или че той бързо наближава. Този извод е преувеличен, поне засега. Западът понякога рискува с действията си да сближи повече BRICS, но там има и фундаментално разделение.

Индия и Бразилия вече са имали по-близки връзки със Запада в последно време, въпреки че разкритията на Сноудън донякъде обърнаха този процес. Нещо повече, най-важната страна от BRICS - Китай, демонстрира признаци за търсене на връзки в блока.

В Хага станахме свидетели и на още едно събитие - последната среща между Обама и президента на Китай - Си Дзинпин. Има много поводи за напрежение в тези отношения, най-вече в Южнокитайско море. Има обаче и много положителни аспекти на връзката между двете страни - и двамата президенти положиха максимални усилия да ги подчертаят.

Дзинпин, който не е забравил геополитиката от "XX век", специално подчерта ценността на "взаимоизгодното сътрудничество със САЩ". Твърде рано е да кажем дали САЩ и Китай ще успеят да постигнат взаимоизгодно сътрудничество, балансиращо трайното напрежение, но има много възможности за това. Ако такова сътрудничество се случи, то ще е допълнителна защита срещу връщането към конкуренция между политически и идеологически блокове.

Има все пак тъжна ирония, че мястото на тези събития е точно Хага

Холандците през по-голямата част от последната година подчертаваха значението на града като "седалище на международното право," и чествайки историческа годишнина на своя прочут Дворец на мира - богато украсена сграда, построена със средства на Ендрю Карнеги като дом на Постоянния арбитражен съд.

Съдът бе замислен като орган, който да налага стандартите в международното право - и по този начин да се избегнат войни. Съдът стартира дейността си през 1913 г. Година по-късно, естествено, Европа стана част от брутална война между великите сили.

Oще: барак обама  бразилия  брикс  велики сили  великобритания  геополитика  индия  китай  сащ  сергей лавров  студена война  хага 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.