Не сме обективни | webcafe.bg
Webcafe

Не сме обективни

Емилия Милчева
03.05.2012, 16:36 (обновена 05.05.2012, 07:38)
Не сме обективни

Нашият почерк е разностилието

Не сме обективни. Правилно сте прочели.

Макар че дори и правилно насоченият обектив отразява само една гледна точка.

На третата година от съществуването ни се налага да обясня кафеджийските принципи.

Принцип 1: Тук мнозина кукуригат

Webcafe.bg e проект, чиято цел е да се чуват много - и различни гласове. Това е платформа на мнения - в буквален и преносен смисъл.

Те се сблъскват, допълват, показват си среден пръст, ръкостискват се, намигат си.

Не звучат като добре дирижиран хор, комуто са задали верния тон с камертонче. А като разговор, който не спира - върви спокойно, или избухва, стига до кресчендо, после пак - за кратко, се нормализира. Ето такова кафе искаме да варим всеки ден.

Ако можем да се изразим в графики, то представете си насложени кардиограми - хиляди, хиляди синусоиди с различна амплитуда, които една с една не си съвпадат.

Често хора от екипа не са единодушни по определена тема. Но имат свободата да го изразят.

Принцип 2: Информацията не е това, което е

Нашият почерк е разностилието - освен разнообразните мнения. Жанровете не са това, което са.

Можем да си позволим да счупим калъпа. Да излезем извън определенията що е то информация, репортаж, интервю. Информацията в Интернет тече толкова бързо, че никой никого не може да изненада с "новина".

Не смятаме, че заловените на Капитан Андреево с подкуп митничари са новина за някого - освен за министъра на вътрешните работи Цветанов. Ако бяха, палатите в Свиленград нямаше да ги има. Затова сме ги спестили в Webcafe.bg. За нас новината по тая тема е друга - че шефът на митниците Ваньо Танов благодари за акцията. Съвсем по християнски - обърна и другата буза. При това на Цветанов...

Както не смятаме, че е новина и фактът, че НРС минава на подчинение към премиера. По-важното е, че оставят службите без закон още година до изборите (след като изчакаха три години Първанов да си тръгне). Затова и заглавието ни е такова.

Принцип 3: Важен е моралът, не -измите

Какво ни обединява - със сигурност не -изми.

Може някой от нас да е една четвърт евреин, друг да смята Ахмадинеджад за истински лидер, но със сигурност и двамата мразят оръжията - и войните.

Това ни най-малко не пречи да публикуваме статия и за едното, и за другото - стига да са интересни, провокативни, аргументирани и да имат своя добавена стойност по темата.

Съвършено без значение е дали един от Webcafe.bg e гласувал за Йорданка Фандъкова, а друг за Прошко, искаме - и правим това, което е по силите ни, в столицата да е малко по-чисто.

Мисля да не обяснявам повече. Надявам, разбрали сте.

Обективни не сме.

Oще: webcafe.bg  гласове  мнения  принципи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

25 Лудколю Деликолев | 06.05.201209:51

Който иска обективност, да си купи обектив. Статиите изразяват позициите на авторите, дори и да не сме съгласни с тези позиции или автори, тяхно право е да ги представят на аудиторията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

24 boris | 05.05.201217:21

Принцип 3: Важен е моралът, не -измите
-------------------------------------------------------------------------
В животът си съм изповядал, с цялото си сърце, само един единствен - изъм и тона е алкохолизма! алкохолик
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 10:22

23 Dimo Tirkov | 05.05.201210:25

Dimo Tirkov
Намирам обективността за достатъчно основание и повод,да преосмислим животът си и какво точно желаем от него,пътищата да постигнем желаното от всички ни съществуване,извън рамките на натрапеното ни "общество" , разяснение на понятието "живот" дело на сбъркан философски размисъл,водят неизменно до жертви и лишения,проблемът е какво точно човекът приемащ ролята си на градивна еденица на това общество,може да си позволи.Стигнали сме границата където всеки опит за промяна граничи със самоубийството,и нагледните примери за това не са малко,дошъл е моментът да преосмислим животът си,и отхвърляики завещаното от предците ни(култура,образование,мор​ал),скъсвайки досегашните си възвишени представи да действаме противно на житеиската си философия,недавайки и възможност да доминира над реалността.Да не забравяме,че се развиваме поститайки целите си в условията на едно хронично-болно общество ,въздействие чувствано ежедневно лишаващо ни от свободна воля,и ето къде се намираме.Пожелавам на всички БЪЛГАРИ да са необременени,възможност и избор винаги има,друг е въпросът дали найстина го желаем(хепиендът).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

22 greenstreet | 05.05.201202:24

мима, другият път преди да почнеш да говориш за журналистика си виж правописа.
Относно уебкафето - благодаря за Елена Кодинова, Катя Атанасова и още поне трима отлични автора, на които се възхищавам за желанието да си вършат работата с подобен професионализъм. За Ховрин, Амат и останалата плява ви е простено - нали трябва да се навъртят тия проклети кликания на малоумните им статии Много щастлив
На поне 10-те интересни коментиращи благодаря също, че ми запазват вярата за бъдещето на тая клета страна. Дано някой ден от нашето псевдо гражданско общество се роди едно истинско! Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

21 imperiall | 04.05.201221:57

Съгласна съм с mima "Сега журналистиката е просто циничен наблюдател.". Специално тук на места се усеща и някакво "разиграване" на форумците. Екпериментчета, в които те са опитни мишки, а вие командвате парада. Доста далеч от журналистика, повече близко до..?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

20 mima | 04.05.201216:15

Не сте обективни и няма как в този свят. Търсенията на кафето наистина са в чисто човешките гледни точки и може би изразяват различни възгледи, но...
Това което ми липсва в медиите в днешно е време е зарядът "да образоват, да възпитават, да учат и поучават". Нещо, което е било в основата на зараждащата се журналистика и което постепенно умря. Сега журналистиката е просто циничен наблюдател. Въпросът дали трябва да възпитава или не е философски, няма да може да му дадем отговор. Но ако този отговор беше - да, журналистите имаме за цел и идеал да възпитаваме обществото, мога само да кажа... съжелявам. Журналистите отдавна не могат да поемат тази роля, защото за целта трябва да са по-зрели, по-мъдри и по-добри от всички други - а не са.
И в този ред на мисли кафето не се отличава от коя да е друга медия, съжелявам. Иначе сте забавни, запълвате дупки в ежедневната скука.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

19 fata morgana | 04.05.201216:03

Статията е много хубава и интелигентно написана. Мога да кажа само: Поздравления!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

18 nakadetaka | 04.05.201216:02

Иначе относно коментарите за Вожда - е нека поне на едно място да бъде плют, то не може на всякъде да му целуват г***
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

17 nakadetaka | 04.05.201216:00

А тази статия с обяснение по случай какво? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

16 Veselina Jecheva | 04.05.201215:59

Ивайло е напълно прав за техническата страна на кафето: ако 1 проект не се развива, в 1 момент ще умре. А и е доста непрофесионално да не отговориш на мейл на автор, при положение, че сайтът е отворен за публикуване.
Въпросът за обективността е малко по-различен; наистина често представят определени гледни точки, а други - рядко, но това си е техният сайт, както се казва, на който не му харесва, да се спасява другаде. По-интересно е защо са решили да се оправдават :-)
   

оценка

+1 -0