Младите не се боят от социализма | webcafe.bg
Webcafe

Младите не се боят от социализма

Webcafe.bg , по www.good.is
09.01.2012, 18:00 (обновена 11.01.2012, 15:04)
Социализъм

Червената заплаха остана в XX век, поколението иска нов ред

Въпреки факта, че американският президент Барак Обама е политик с центристки възгледи, воплите на дясноориентираните политици и анализатори, че "социализмът ни застига", може би се основават на нещо повече от чиста параноя.

Според ново изследване, проведено от изследователския център Pew в САЩ, 49% от най-силните поддръжници на Обама - представителите на поколението между 18 и 29-годишна възраст - въобще не гледат с лошо око на социализма, в сравнение с 43 на сто, които смятат, че той е вредна идеология, която би трябвало да бъде забранена със закон. (Осем процента от американците пък нямат никакво отношение по въпроса).

Краят на Студената война ликвидира и призрака на "червената заплаха"

Освен това се оказва, че младите хора като че ли предпочитат по-скоро идеята за социализъм, отколкото за капитализъм - 46% от анкетираните хора на възраст между 18 и 29 години имат положително мнение за социализма, а 47% не го одобряват.

Резултатите за цяла Америка обаче показват по-осезаема разлика в мненията - докато 60 на сто имат отрицателно мнение за социализма, само 31% го подкрепят. Младите хора са единствената възрастова група, която подкрепя "червения режим" повече от капитализма.

Резултатите от направеното проучване идват да покажат, че благоразположението спрямо социализма при младите е нараснало за последните 20 месеца, като преди това около 43% от представителите на младото поколение са одобрявали този тип политически строй.

Междувременно, движението за окупация на Уолстрийт заля медиите със своето недоволство, а безработицата сред младите е по-висока отвсякога. Не е трудно да си обясним защо новото поколение не е толкова въодушевено от идеята за капитализъм - той особено в последните години е разочаровал, а в някои случаи дори и е навредил на немалка част от населението.

Очевидно настроенията сред младежите са повлияни от кризата и окупацията на Уолстрийт

Разбира се, това не означава, че "Поколението Y" задължително подготвя тайно от всички червена революция. Със сигурност обаче тази промяна на нагласите е знак, че социализмът няма същите конотации за по-младите, каквито има при по-възтастните.

Това е първото поколение с нов "караконджул", който заплашва демокрацията ни и начина ни на живот: тероризма. 11 септември бе разтърсващият момент за много млади хора в САЩ, а не операцията в Залива на прасетата (операция, извършена през 1961 г. по времето на президента Джон Кенеди в Куба, с цел сваляне на Фидел Кастро от власт - бел.р.). Войната срещу терора е дала на съвременното американско общество много нови предразсъдъци, но очевидно социализмът не е един от тях. Червената заплаха категорично е останала в миналото.

Най-вълнуващият аспект от направеното изследване обаче е, че то предлага допълнително доказателство за нестабилността на настоящата американска финасова система. Според политици, медии и глобалната репутация на САЩ, държавата или е бастион на самоподдържащ се капитализъм, или е безмилостен свободен пазар, излязъл извън всякакви граници.

При все това, близо половината от младото поколение в САЩ има някакво, макар и неясно, желание за една по-различна система. Поддръжниците на консервативната партия може и да грешат за обагрената в червено политика на Обама, но все пак изглежда, че не са съвсем неправи за "Обама-поколението".   

Сегашното поколение говори открито за "провал" на рейгъномиката и идеалите на Айн Ранд

Както констатира сайтът Western Progressive, антикапиталистическите нагласи на младото поколение основно се дължат на момента на раждането му - след "Рейгъновата революция". Това поколение е привикнало към данъчни политики, изгодни за 1% от обществото, базирани на нагласата, че именно този елит е този, който "осигурява благата".

С други думи, данъчните отстъпки се правят на богатите с надеждата, че те ще наемат повече хора. "Но както моите връстници констатираха на собствен гръб, рейгъномиката претърпя пълния си провал - сега има много по-малко работни места в САЩ, и все повече хора губят работата си".

Тоест не че младите хора са заклети социалисти - те просто свързват капитализма с провалилите се политики след 1980 г., които са спомогнали единствено за обедняването на средната класа. Резултатите от проучването ясно демонстрират, че е все по-трудно да бъде оправдана пред основната част от населението твърдата капиталистическа идеология в духа на Айн Ранд, особено в условията на тежка икономическа криза.

Сред причините, поради които младите гласоподаватели са склонни да отхвърлят капитализма, е видимата регресивност на неговите политики - "той отваря пазара, но само за привилегировано малцинство", коментират от Western Progressive.

Донякъде спорно е дали ако в проучването не беше добавена трета алтернатива, един вид демократичен, "публичен" капитализъм, той не би получил мнозинството от подкрепата на населението. Дали пък САЩ не узряват за обществен строй, в който основната цел е нарастване на благосъстоянието на възможно най-голям брой хора, а не само на така омразния на окупиращите Уолстрийт най-горен 1%?

Oще: pew  барак обама  капитализъм  млади  окупирай уолстрийт  поколение  социализъм  студената война 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.01.2013, 16:21

70 джЕнерала | 11.02.201311:46

Их че разгорещен спор! Чак ми беше интересно да наблюдавам как редица аргументи се разбиват, освен в редица други, а и в стена от ниска култура на общуване! Сеир на буци! ДА!
Спрях, обаче, на предположението, че химн и знаме имат някаква реална тежест в което и да е било обединение на които и да е било страни, и сравнението на БРИКС с ЕС (дойде ми вповече изсмукването на аргументи от нищото).
Ще следя спора и занапред, но моля един много специален коментиращ да ограничи псувните, че на два-три пъти се задавих с кафето. Верно, че си попълвам и аз каруцарския речник, ама... все пак.


Федаре, без да влизам в спора или да взимам страна, предлагам ти преди да казваш, че Маркс и Енгелс са лекета, позовавайки се на примера на СССР, България и така нататък, първо да погледнеш каква е разликата между писаното от тях и писаното от Ленин. Така, като хванеш книжките да четеш паралелно - мнооооого увлекателно занятие, "човек", гарантирам ти! Нещо като "открийте 110-те разлики" - ще ти помогне да разбереш каква е разликата между "марксизъм" и "марксизъм-ленинизъм". А после съотнеси тяхната теория (на Маркс и Енгелс, не преразкзана от някой) с историческия контекст на раждането на СССР. Също ти препоръчвам взимането на учебник по компаративна политология и изучаването на съотношението между следните термини: диктатура, тоталитаризъм, авторитаризъм, комунизъм, национал-социализъм, демокрация. Също погледни думичките "фанатизъм", "нетърпимост", "спор" и "интелигентен" - чисто за обща култура. Четенето с разбиране е едно много полезно упражнение преди да пристъпваме към "трошене на пръсти" ;)
Ако пък те мързи, помоли по-начетенте от теб съформуци (като такива излгеждат има-няма почти всички, харктеризирани от теб като курвентии, дедковци, амфетки, бабки и тем подобни - ти по-добре си знаеш кой те е засегнал най-силно в спора) да ти помогнат. Усмивка

Хубава, позитивна и поетична седмица на всички! ангелче
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

69 Бягащ Вълк | 08.02.201321:52

Абдуктор, всъщност си е точно форма на държавен капитализъм. Цялата стопанска дейност се осъществява от един-единствен стопански субект - държавата. Не бягайте от понятието капиталист или спекулант като от нещо отровно, това е всеки един, очакващ да получи печалба от направената инвестиция. Оставете понятията "свободен пазар" или "реален социализъм", първото е невъзможно в чист вид, второто бе закъснял опит да се даде развитие на икономиката, в момента, когато вече бе ясно, че кризата идва - около 85 година. Склонен съм да се съглася - кооперирането под формата на комуни или подобни организации като АПК, ТКЗС, колхози и совхози си се осъществяваше с насилие, като стопаните загубваха права върху собствеността си, вкарана принудително като апортна вноска в дружествата. Слушал съм другите глупости, които се разказваха от бащите ни на по чашка, че Иисус Христос бил първият комунист, но това са общонародни приказки. В повечето случаи изборът се провежда между по-малкото зло, а това е някак ненормално с бягството между крайните варианти, не че те съществуват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

68 Чинчифон | 14.01.201212:57

Fedar,трудно ми е да си обясня защо се превъзбуждаш толкова.Споделих,че за мен "комунизмът е светлата МЕЧТА на човечеството".За това не вярвам нито на камбоджанският ти комунизъм,нито на Живковският модел или на другите фалшификати.Още по-малко на Желю Желевата демокрация,съчетана с...пазарна икономика?!Вярвам на обективните природни закони,пред които безусловно се прекланят всички политически системи.Тъкмо те определят бъдещето на света като COMMON WORD.И се успокой,от нас с теб нищо не зависи Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

67 Fedar | 13.01.201218:59

@Last Sword
-----------------------

Човече, досега изпитвах някакво уважение към мнението ти и не исках да те обиждам по никакъв начин. Но след последния ти постинг, мога да заключа, че ти или изобщо не четеш това, което пиша, или си наистина глупав. Няма как по друг начин да си обясня това, че едно нещо съм си трошил пръстите да го пиша и обяснявам поне пет пъти, а ти така и не си разбрал за какво става дума.

Последен, отчаян опит - комунизъм в чист вид е имало в Камбоджа и Лаос, а преходни социалистическа общества имаше в около една-трета от планетата, включително и у нас. Сега останаха само 3-4 такива в целия свят. След като социалистическото общество, като преходен етап към комунизма, претърпя пълен крах и провал, и се оказа напълно невъзможно, не е нужно да си гений, за да се досетиш колко е възможен и крайният етап, т.е. комунизма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

66 Fedar | 13.01.201218:50

@Чинчифон | 13.01.2012 13:40
Fedar,62,просто не мога да повярвам,че имаш толкова примитивна представа за общочовешката мечта,наречена комунизъм.В този смисъл се извинявам,ако съм те предизвикал с нещо,та да се изложиш публично с безсмислената си представа за комунизма/напр.разпределяне по равно?/.Такъв комунизъм и такава демокрация са строили онези,с които си приличате по интелект.А комунизмът съпровожда човешкото общество от неговото възникване и оцеляване,още от първобитните комуни.Поне бъди щастлив!
------------------------------------------

Чичката както винаги е на висота с аргументите и фактологията Много щастлив

Чиче, имам само едно последно питане към теб. След като според теб социализма е победил безвъзвратно в световен мащаб (с изключение на омразните САЩ предполагам) и след като неуморно е съпровождал човечеството от неговото възникване та чак до ден днешен, тогава, аджеба, за чий х. се пениш и хабиш толкова много да го пропагандираш под всяка новина в този сайт? не разбирам Ходи в американските сайтове - последният непревзет от комунизма бастион, и ги поучавай тях за достойнствата на победилия строй.

П.С. Какво става със Съюза между Бразилия, Русия, Китай и Индия - имат ли вече обща валута, свободно придвижване на хора и капитали, химн, знаме?!! Или то стана като в онзи виц, дето Иванчо се похвалил: "С Марийка сме гаджета от две седмици, само дето тя още не знае". Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

65 Чинчифон | 13.01.201213:40

Fedar,62,просто не мога да повярвам,че имаш толкова примитивна представа за общочовешката мечта,наречена комунизъм.В този смисъл се извинявам,ако съм те предизвикал с нещо,та да се изложиш публично с безсмислената си представа за комунизма/напр.разпределяне по равно?/.Такъв комунизъм и такава демокрация са строили онези,с които си приличате по интелект.А комунизмът съпровожда човешкото общество от неговото възникване и оцеляване,още от първобитните комуни.Поне бъди щастлив!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

64 Last Sword | 13.01.201211:22

Федар и Оня, батки, това, че вие двамата възприемате една система за организирана кражба и тоталитарен диктат, която малко или много сте видели в България, като социализъм или комунизъм си е ваш проблем. Ситуацията нито тук, нито в Съюза, нито в която и да било бивша "соц" държава, никога не се е доближавала до утопичната комуна или до социализма въобще.

Чугунените глави в случая сте вие двамата, защото заемате крайната позиция обратна на Чинчифон и други подобни.

Бих могъл да се съглася с някои от нещата, които Федар е написал, въпреки че очевидно нито познава икономиките на двете държави, нито се е постарал да попрочете нещо. Два примера - огромна част от добива на нефт и газ в Норвегия се контролира от държавни фирми, а във Финландия контролът е върху големите корабостроителници, хартията и алкохола също са държавни.

Както и да е. Всеки фанатизъм е олигофрения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

63 lele male | 13.01.201209:49

@ 61 Лилит
49lele male | 12.01.2012 11:25
За боенето от нещо, ако е към мен, не схванах нищо...
--------------
Имах предвид заглавието на статията... Намига
Честит петък на всички!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

62 Fedar | 12.01.201222:21

Abductor,

бате, мнението ти е базирано на една презумпция за мен, която е направо парадоксална. На мен кръвта м се качва в главата като чуя за политическа коректност, нео-либерализъм, мултикултурализъм и т.н., а ти ме обяви за неолиберал и толераст Смее се Кул

Ще ти отговоря накратко: корпоративният капитализъм е голям проблем, обаче комунизмът/социализмът не е решението. Както, ако не те кефи хеви-метала, олд скул чалгата няма да бъде правилното решение. Такива ченгесари като Чинчичугуна изпозлват точно тази елементарна манипулацийка за да влияят на хора като теб, нещо като "ако корпоративният капитализъм е доказано лош, значи неговата коренна противоположност - комунизмът, е доказано добър. Сам се сещаш колко инфантилна е такава логика.

Между другото като спомена за неолиберализъм, се чувствам длъжен да спомена, че именно левичарите на запад са проповедниците и последователите на крайния либерализъм. Ако ти е интересно прочети малко за феномена "културен марксизъм".

И въпреки всичко тя се върти е казал Галилей. Аз ще го перифразирам - и въпреки всичко комунзъм е имало. Тезата "не е имало комунизъм, щото е бил насилствено наложен строй, а комунизма не може да бъде насилствен" е меко казано слаба. Комунизъм няма как да има, без да има репресии и терор, освен може би в някои малки религиозни общности. Обяснявам ти го веднага - ако ти си, например, убеден комунист и искаш собствеността да бъде обща, а благата да бъдат по равно разпределени, а пък не искам собствеността ми да бъде обща, тогава единственият начин твоите желания да се осъществят е аз да бъде подчинен с насилие. Ей затова комунизмът и нацизмът са еднакво престъпни идеологии - защото и при двете, ако не отговаряш на критериите, духаш супата и не можеш да направиш нищо по въпроса (ако съответно не си от арийската раса или не желаеш да си дадеш собствеността на шумкарите). Докато в презряната западна демокрация можеш спокойно да си си комунист и да си живееш с други съидейници на комуна, без никой да ти каже копче.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2012, 21:19

61 Лилит | 12.01.201221:12

49lele male | 12.01.2012 11:25
"@ Лилит /Вещици в чужбина/ определено чете много Тери Пратчет... то и аз тъй де ама..
Според мен спорите и се заяждате за глупости...
Как може да се боиш от нещо, когато не знаеш какво представлява?!"


Леле Мале, не чета изобщо фентъзи.
Лилит е черната луна в хороскопите.
И не вярвам много-много в астрологията, просто харесвам името.
... Има и една приказка-легенда – арабска принцеса, най-гадното и подло същество в света, наречена Лилит, имала най-красивата градина с най-прекрасните цветя.
Тя карала войниците си да довеждат млади момичета и да ги бият. Така девойките със сълзите си поливали градината й.
Но аз пак не заради това, а просто харесвам името. Кул


За боенето от нещо, ако е към мен, не схванах нищо...
Чуди се
   

оценка

+0 -0