Децата на прехода | webcafe.bg
Webcafe

Децата на прехода

Мартин Карбовски , в. Стандарт
28.05.2011, 09:04 (обновена 28.05.2011, 09:17)
Бабата

Снимка: © Мариета Томова

Два милиона работят, за да платят пенсиите на два милиона болни, бедни и стари...

Те са точно децата на царевицата. В дните, когато хората у нас спряха да ходят на нивата,те направиха деца, които никога не отидоха на училище. Това започна преди 15 години. Днес берем плодовете.

Абитуриенти, които никога не са ходили на училище. Ако са се мярнали зад чиновете, това е заради статистиката. Абитуриенти, които не просто не мога да пишат, а не могат да говорят. Дотук имаме половин милион бройки. След десет години ще имаме още четвърт милион. И то в страна, в която работят само два милиона и нещо.

Как ще ги познаете ? Едва ли по лошите дрехи - у нас повечето хора се обличат зле, за да могат да гледат лошо. Ще ги познаете по това, че не могат да работят нищо. Добрите ви намерения да им дадете работа ще се разбият в стената на неграмотната безработица.

На друго място човек, ако е безработен, то е защото в момента никой не търси хора с неговата професия. У нас, когато си безработен, то е защото не можеш да правиш нищо.

Още как ще ги познаете? По това, че са болни. Пият и пушат от деца. Мозъкът им работи на ниски обороти, с тенденция да загасне. Нямат мечти. Можеше да имат училище, родители и църква, която да им каже какво е мечти. Но ги нямат тези три неща. Трите неща в живота на тези пораснали деца са храната, питието и копулацията. Деца, които се издържат като раждат деца. Това е стара тенденция, необяснима за хората, които живеят отвъд Калотина.

Те са деца на празниците. Докато живяхме в прехода, непрекъснато празнувахме нещо - стара победа, бивша гордост, отживяла държавност. Те са деца на хората, които много обичат да почиват, без да са изморени. Същите имат желязна философия - трябва да им се осигури късно ставане, безплатен интернет, четири часа работа на ден (тип далавера) и после - купон. И това е интелигенцията на децата на прехода. Другите спят пияни и чакат да дойде репортер, за да му кажат, че няма работа. А трябва да му кажат: "Нямам образование! Не мога да правя нищо! Помощ!"

Деца на манталитета са тези рожби на прехода. Докато още бяхме извън Евросъюза, те бяха 20% от всички деца (отпадащите от училище). После процентът стана 15. После отново започва да расте. Това е метафора на децата на прехода - всяко едно от тях е правено с добро намерение. Но после нещо се е случило. Или по-точно нищо не се е случило.

Те са децата бумеранг. Захвърлени от политиката и обществото после същите
се връщат в скъпата къща на политиците и обществото - и открадват часовника. Нещо, което не им трябва. Те са децата безвремие, които не знаят цената на времето, но знаят цената на часовника.

Синдикалният лидер Константин Тренчев говори как скоро към тях ще се присъединят също толкова неуки бежанци от най-бедните райони на света. Заради влизането ни в Шенген. Нарича тази бъдеща компания "сган". И предрича, че след известен брой години по пътя София - Пловдив трябва да се движим бързо и с охрана.

Тренчев е добър пророк - той просто иска да ни каже, че след като не ги пратихте на училище, ще се наложи да ги пращате в затвора. Но неговият твърд намек идва в деня, когато статистиката показва, че шестмесечните присъди са най-често ползваните от съда в България. Иначе казано - и така няма да стане.

Това е мачът на прехода - с резултат 2:2:2. Два милиона работят, за да платят пенсиите на два милиона болни, бедни и стари. И за да платят съществуването и безсмислието на още два милиона болни, бедни и млади. Остава още едно малко парче от статистиката - неопределен брой хора, които правят политика и трябва да решат какво да се прави. А можеше да е четири на два. Но според много съдии мачът свърша някъде тук.

Standartnews.com


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

48 Georgi Marinov | 31.05.201114:01

45ideyazabulgaria | 30.05.2011 14:42
далеч съм от мисълта да виждам проблема в младите, аз виждам проблема е в ОБЩЕСТВОТО, което се създаде в прехода.

===============================================

Заблуда е и че проблемите почват от прехода - корените им са още преди Освобождението.

В България никога не се е учило за знания, това, че българниът цени образованието и дава мило и драго детето му да се изучи в действителност е мит. То е вярно в буквалния смисъл, хората наистина дават мило и драго за заветната тапия, проблемът е, че целта им е тапията, а не това, което тя би трявало да удостоверява, а именно реални знания и умения.

Лесно е да се види това откъде идва - едно време в селото единствените грамотни хора са били попа, даскала и чорбаджиите-търговци; грамотните хора са съставлявали елита и тъй като е имало остър недостиг на грамотни хора, и за даскали, и за търговци, образованието е било билет за изкачване по социалната стълбица. С комунизма идва похвалната директива всички да се всестранно развити и образовани, но сбърканата мотивация от страна на учащите се си остава - влизането в определени образователни институции пак е било билет към по-добър живот (съчетано с цялата активноборчека и роднинска мрежа от връзки), я дипломатическа или административа службичка, я шефска позиция някъде, я високоплатена инженерна позиция, и пр. Оттам и абсурдната максима "Учи за да не работиш". Към това се добавя много дълбокия проблем с образователната система, базирана на механично въпроизвеждане, а не на развиване на мисловните способности.

Затова и в момента, в който "свободата" дойде, и контролът се отпусна, всичко се разпадна тотално по такъв начин.

Дебело трябва да се подчертае, че този проблем по никакъв начин не е характерен само за България. Хората ходят в Харвард и Кеймбридж с абсолютно същата мотивация - не да научат нещо, а за да вземат заветната тапия и ключа към един куп врати, който тя отваря. Разликата е, че дипломата от Харвард отваря много повече врати от тази от НБУ, че за да я вземеш, трябва да свършиш 10-15 пъти повече работа покрай което все пак научаваш нещичко, и че покрай 95-те процента, които отиват там с такава нагласа, има и едни 5% идеалисти, които са интелектуалният двигател на институциите от такъв ранг (иначе в хилядите не толкова реномирани университети и колежи си е почти същото като в НБУ).

Само че тъй като у нас връзката между интелектуалният елит и широката общественост след Освобождението така и не надминава нивото на чисто битовата, патриотарска, политическа и пр. тясно свързана с всекидневната проблематика тематика (доколко самият интелектуален елит изобщо е надраснал тези неща е отворен въпрос), кой знае какви сериозни философски дискусии за ценността на познанието само по себе си, не са водени и затова сега е толкова трагична ситуацията. "Науката е слънце,
което във душите грей", само че веднага след това следва чисто патриотарското "Народността не пада там, гдето знаньето живей".

То само по себе си е напълно вярно, че общество, което не инвестира в образованието е обречено, и обратното, общество, което инвестира, ще пожъне плодовете на тази инвестиция, така че възрожденският порив към образованост е нещо много правилно ако и да е било от основно практически и патриотични подбуди. Като всичко това не бива да бърка с практическата насоченост на образованието - източното образование по принцип винаги е било много по-теоретично в сравнение със западното, но това се корени в разликите между източното православие и западното протестанство, които датират от много преди масовите организирани образователни системи. Проблемът е, че единственият начин образованието да бъде устойчива ценност е да бъде възпитано у хората масовото разбиране са важността на това да познаваш и разбираш света около себе си, да можеш да мислиш критически и в резултат да можеш да взимаш рацонални и добре информирани решения, и т.н. От което за съжаление, сме много далеч в момента, а и исторически никога не сме били особено близо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 14:41

47 sunny_smile | 31.05.201109:09

@ахуаха ...
Съветвам Ви съвсем сериозно да потърсите медицинска помощ -поведението Ви се асоциира с остри симптоми на параноя Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

46 axyaxy | 30.05.201122:48

Всеки си има мнение, едни правилно, други грешно Усмивка Ти може да искаш да си овца, може да искаш да си роб, може да искаш да лижеш гъза на измекяри Усмивка Има хора които някой им блъска роднина и го убива, но те прощават. Има хора които ги обира любовницата, но те още я обичат. Има всякакви откачени хора по света. Пълно е с мазохисти Усмивка Това че на теб ти е приятно да лижеш задници на измекяри и да им прислужваш, добре, твои си проблем, но защо аз трябва да храня твоите родители които нищо не са направили за мен? и защо ти да храниш моите родители които нищо не са направили за теб? Ако твоите и моите родители бяха донесли по-добър живот, щях да ги нося на ръце, но ти живееш в една илюзия и си мислиш че небето като е синьо, такъв е и космоса, но зад това синьо красиво небе се крие един черен и опасен космос ;) Аз съм свидетел на много неща, трафици на хора, изкуствени зарази и прочие, страхотна мафия във всички сфери на администрация, страхотно долни и опасни бизнесмени които се водят за обикновени граждани. Не само ония с черните коли са страшни, аз познавам хора с малки месарници, ресторанти, които отравят всеки свой клиент, но това че са по-бедни, не ги прави безобидни и обикновени, за каквито ти ги имаш ;) Аз съм свидетел на много деца продавани за органи, за проституция. Аз съм свидетел на много насилие и извращения, които не искам да изброявам, че на някой може да му прилошее ;) Ти викаш че възрастните са добри, ми добре застани на мястото на МЛАДИТЕ жертви, и пак кажи че възрастните са добри ;) Лесно е когато съдбата те е пожалила да говориш колко е хубав живота, обаче друго е да си на мястото на младите жертви, които са станали жертви защото цялото общество от възрастни го е позволило ;) Много си посредствена, и си мислиш че всичко което хвърчи се яде ;) Това че ти не съжаляваш младите жертви, не значи че и другите не ги съжаляват ;) Всяка година в България умират повече млади хора от болести и катастрофи отколкото стари ;) Кой допуска това? ВЪЗРАСТНИТЕ ;) Почти всяко второ родено дете по света умира до 10-тата си годишнина ;) Кой го допусна това? ВЪЗРАСТНИТЕ ;) Затова аз съм срещу възрастните и защитавам младите жертви ;) Затова призовавам да се избият възрастните за да се спасят младите.. Това че ти си бездушна, и си жива и здрава и 5 пари не даваш за младите жертви, си е твой проблем, има хора обаче които защитават младите ;) Когато наркотиците убиват, ние ги забраняваме ;) Когато храната е отровна, ние я забраняваме ;) Когато възрастните са прости и мързеливи и с това носят беди, кво прайм?? развъждаме си още възрастни? Това го правят глупавите, а умните ги елиминират ;) Ти ако си обичаш родителите, работи и ги храни ;) но не искай държавата да им плаща, не стига че ИКОНОМИКАТА в КОМУНИЗМА беше изкуствено НАДУВАНА от РУСИЯ, а сега от ЕВРОПА, така че ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ са едни НАПЪЛНО НЕЗАСЛУЖИЛИ НАГОТОВО ПОЛУчИЛИ МЪРЗЕЛИВЦИ ;) Ако Българите бяха построили много ВЕЛИКИ неща по КОМУНИЗМА, той нямаше да ПАДНЕ ;) Истината е че РУСИЯ се спукка да помага на България в КОМУНИЗМА, а българите мързеливци едвам ги караха да работят и усраха всичко ;) и тия нагледци са сега пенсионери които ми викат че искат 3000 евро пенсия.. ама Германците създадоха космически кораби сами, а българите изпратиха космонавт ЕДВАМ-ЕДВАМ, щото РУСИЯ се НАСРА ДА ПОМАГА ;) Тъй че, твоите глупости ги запази за себе си, аз твоите родители нямам намерение да ги храня, защото нищо не са направили за мен, напротив с техния мързел и глупост допуснаха МАФИЯ ;) същото се отнася и за останалите родители Усмивка Карбовски е журналист щото има кой да оплаква, но иначе ако нямаше кой да оплаква нямаше да го има, така че , благодарение на тия мачканите, Карбовски печели Усмивка Затова такива коментари и статии, как младите са мързеливи, е само в главите на тия дето Русия ги хранеше, сега Европа, ама след това кой ще храни сегашното поколение което израства? то вече не остана нищо за крадене и ядене в България, за 100 години предишните поколения изядоха и изсраха всичко ;) Ако зависеше от мен, досега пенсионерите да бяха пратени в АДА, а хората над 40 години оковани във вериги, работят, хляб и сол, камшик, малко сън и пак работа ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2011, 12:19

45 Hristina Doncheva | 30.05.201120:29

"АЗ СЪМ ГОТОВ ДА УБИЯ ВСЕКИ ЕДИН чОВЕК НАД 40 ГОДИШНА възраст НА ТАЗИ ПЛАНЕТА С УСМИВКА НА ЛИЦЕ" ??? ???

Моля???? Не мога да поварвам какво се случва ... Г-н Чакъров , докато вие се занимавате кой има по-тесни рамки на разбиране , вижте хората какви коментари правят. Това не е ли по-стряскащо от това дали проблемът е разглеждан едностранчиво...

А , вие - axyaxy , на колко сте години и каква е тая злоба и ненавист , която трайно се е насадила във вас ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

44 ideyazabulgaria | 30.05.201119:46

”В същото време промени отгоре надолу няма как да се осъществят ако прекалено голяма част от обществото е против тях.”

Драги Georgi Marinov, това горе е писано от теб. Намират твоя "поинт оф вю" за изключително интересен и интелигентно поднесен.
Мисленето ти е изключително добро. Но и ти стигаш до един тесни хоризонти и не може да ги превъзмогнеш. Аз ще ти кажа едно- ЗАВИСИ ОТ ВИДА НА ПРОМЕНИТЕ. Ако те са поднесени на обществото като техен бъдещ ОБЩЕСТВЕН ИДЕАЛ, като НОВА МОЩНА ПОЛИТИЧЕСКА ИДЕЯ за развитие на обществото, която вижда положително бъдещето във времето-100 години напред, това е мощна идея, която може да промени за 24 часа обществото. ИДЕИТЕ ( а не парите)движат човечеството напред, духа, и когато те са толкова силни и владеят масово душите на хората, правят революции. Иди в нашия сайт и се запознай с дефиницията на welfare state , това е нашата идея да нов обществен идеал на българското общество, която ще донесе фундаментални промени на ценностната система, начина на мислене и възгледите на огромната част от обществото, ще му върне вярата в бъдещето- за едно положително и възходящо бъдеще, ще спаси България. ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

43 axyaxy | 30.05.201118:48

България, нито света може да се оправи докато възрастните са живи.. В цял свят, и в България над 30% от обществото са пенсионери, те са гладни и мързеливи.. Тия възрастни ни отгледаха да, истина е, но как ни отгледаха? Не е важно количеството даден живот, а качеството Усмивка Много деца се родиха, но много страдат ;) Сравнете качеството на екология с предишните поколения, нивото сега е много по-ниско. Сравнете качеството на храните с предишните поколения, нивото сега е много по-ниско. Сравнете здравето на хората с миналите поколения, сега е много по-лошо. Сравнете продължителността на живот с предишните поколения, сега е много по-ниска. Моя дядо и баба, и всичката ми рода, и комшии умряха над 78 години, без да са боледували на младини. Сега младите се късат от болести, и всяка година в България измират хиляди млади от болести, нещо което е било фантастика за преди 50-100 години например, освен когато е имало войни или трудови злополуки. Сега хората живеят в много по-голям стрес ужким в мирни времена, хората по време на война не са се стресирали толкова както ние сега в мирно време. Навремето е нямало нито камери, нито полицейски коли, но е имало много по малко престъпления, а сега е пълно с изнасилвачи, дилъри, трафиканти, и прочие. Сега има повече модерни технологии, но по-лошо качество на живот от храни, през стоки до образование. Кой е виновен за всичко това? ние младите? или по скоро нашите баби,м дядовци, майки и бащи, които стояха безучастно докато МАФИЯТА градеше своята УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА и БИЗНЕС. Защо тогава ние трябва да почитаме родителите си? дали са ни живот, но са ни дали живот в МЪКИ ;) вие искате ли да се родите в АДА? и ако се родите в АДА в който ви измъчват, ще почитате ли родителите си пратили ви в АДА? Това само един глупав човек ще го направи. Аз моите родители не ги уважавам. Имам 3 операции до преди да навърша 20 години, преди да навърша 20 години съм работил 7-8 лета, които можеха да минат в детски игри, ако имах свестни родители. Детството ми е минало в скандали, лишения от храна и дрехи, страх от престъпници. Допълнително като дете родителите ми ме използваха да им сервирам, да им ходя до магазин, като прислужник, а те не носеха пари, а стотинки в къщи. Половината ми детство е минало болен в леглото. Не стига че ми даваха скапано качество живот, но сега имат наглостта да искат КАчЕСТВЕНИ ГРИЖИ ОТ МЕН .. ХА-ХА-ХА .. Млади, спрете да почитате родителите си .БОГ няма да ви накаже, БОГ ще ви накаже ако оставите лошите хора да живеят, а вашите родители са ЛОшИ.. Лош е не само престъпника, а и мързеливеца който оставя престъпника да вилнее.. Не е луд този който яде баницата, а който му я дава.. Кой даде баницата на МАФИЯТА? Нашите родители. Кой остави МАФИЯТА да се гаври с младите? Нашите родители ;) и вие , млади хора, се проявявате като УНИКАЛНИ ИДИОТИ които почитат и защитават своите родители.. За кво ги защитавате, че сте болни? че ядете храна боклук? че живеете живот боклук? че имате грозни муцуни и кожи? че на всеки ъгъл се крие убиец и мошеник? Всеки млад, който защитава своите родители е НЕНОРМАЛЕН, и тогава няма кво да ми ходи да стачкува за по-добър живот ;) По-добър живот идва с ПО-УМНИ ХОРА ;) кои са по-умните? дъртаците цял живот мързелували и докарали България до това положение? или младите които защитават глупаците? ако младите защитават дъртите глупаци, по добре да бъдат убити и МЛАДИТЕ Усмивка няма смисъл планетата да е населена от глупаци, това е ПРОТИВ ПРИРОДАТА, против ЕВОЛЮЦИЯТА.. при животните най-умните и силни оцеляват, а НИЕ ХОРАТА се ГРИЖИМ ЗА НАЙ-ТЪПИТЕ и МЪРЗЕЛИВИТЕ.. СРАМОТА ;) Предлагам на всеки умен човек да убием възрастните, има много лесни начини за това.. Когато възрастните умрат, ще се премахнат над 2 милиарда гладни гърла по света, тогава ще има ИЗОБИЛИЕ от ХРАНА за нас МЛАДИТЕ и нашите ДЕЦА.. нашите деца ще се гледат от детегледачки млади хора, а не дърти хора които им промиват мозъците със своите врачки, суеверия и прочие тъпотии.. ще се освободят над 500 милиона жилища по света които ще се населят от млади хора.. ще се освободи петрол и газ, дрехи и всичко от 2 милиарда души, и ще се вдигни КАчЕСТВОТО НА ЖИВОТ на нас МЛАДИТЕ и нашите деца.. Решението на проблема е ИЗБИВАНЕ НА ДЪРТИТЕ.. ако ни не ИЗБИЕМ ДЪРТИТЕ, ПРИРОДАТА ще ИЗБИЕ НАС МЛАДИТЕ, защото станахме много, и твърде много глупаци населяват света.. Кой създаде това глупаво и пропаднало поколение? ДЪРТИТЕ ;) така че, нямаме нужда от ДЪРТИТЕ, те носят само БЕДИ.. те са ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ.. трябва да се създаде партия която се бори срещу ДЪРТИТЕ ИЗРОДИ и тяхната ПРОСТОТИЯ И МЪРЗЕЛ.. ако дъртите бяха умни и трудолюбиви, сега щяхме да живеем ПРИКАЗНО , а ние живеем КОшМАРНО ;) ВСЕКИ УМЕН МЛАД НА БУНТ СРЕщУ ДЪРТИТЕ и МАСОВО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА ДЪРТИТЕ.. ако не ги убием, УТРЕ ще работите 3 пъти повече за да храните ТИЯ ДЪРТАЦИ, които са ви дали тоя СКАПАН ЖИВОТ.. искате ли да работите като РОБОТИ за да храните ДЪРТИ ИДИОТИ? който е ГЛУПАК да иска, но аз не искам ;) АЗ СЪМ ГОТОВ ДА УБИЯ ВСЕКИ ЕДИН чОВЕК НАД 40 ГОДИШНА възраст НА ТАЗИ ПЛАНЕТА С УСМИВКА НА ЛИЦЕ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2011, 12:19

42 Hristina Doncheva | 30.05.201114:49

Д-р Чакъров , а аз пък съм далеч от мисълта , че някъде в моя коментар съм посочила , че именно Вие виждате проблема в младите, говоря за обществото като цяло. Използвах вашето име за тезата ми за хората и чужбина ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

41 ideyazabulgaria | 30.05.201114:42

Hristina Doncheva , далеч съм от мисълта да виждам проблема в младите, аз виждам проблема е в ОБЩЕСТВОТО, което се създаде в прехода. Статията на Карбовски е силна и провокативна, проблемът е мащабен с много поинтс от вю. Georgi Marinov вижда едната страна на проблема и с доста интересна гледна точка.
Аз направил други изводи от статията на Карбовски, ще ти прочетете в нашия сайт с име ЧИЧО , И У ВАС ЛИ БИЗНЕСМЕНИТЕ СА МУТРИ ?, ето линка
http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3030:2011-05-30-05-37-29&catid=35:petarlazarov&Itemid=75
Да, интересно е да се напише ”Децата на Възраждането”, но да има такива ”деца”, трябва да се възроди България и възраждането и ще стане само с ИКОНОМИКА.
С поздрави от Берлин д-р Георги Чакъров , ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

40 Georgi Marinov | 30.05.201113:44

42Stanimir Kolibarov | 30.05.2011 11:40
Добре виждам,че Карбовски се е преборил с безработицата,като пише статия на гърба на една голяма обществена група,в която съм и аз.Искам само да попитам и него и сички коментиращи тази статия,какво направихте вие за нас,какво ни дадохте и какво правите самите вие че да съдите нас?Нека видим и структората на образованието ни и статистиките на уш неуките студенти,които бягат от България за да учат на запад,нека видим колко са били преди и колко са сега.

==================================================

Никой нищо не може да направи сам. Става въпрос са фундаментални проблеми с ценностната система, начина на мислене и възгледите на огромната част от обществото. Това няма как да се промени ей така, даже ако управляваха хора, които да мислеха другояче и да разбираха същността на проблемите (а не управляват такива хора), камо ли пък от отделният индивид.

Промени отдолу нагоре се осъществяват само при наличие на определна критична маса от инакомислещи хора. В същото време промени отгоре надолу няма как да се осъществят ако прекалено голяма част от обществото е против тях. Всички индикатори сочат, че у нас ситуацията е точно такава - няма как да се стигне от точка А, където сме в момента, до точка Б, където на теория искаме да сме, понеже промените в мисленето на хора и социалните порядки необходими за да стане това се разбиват в стената на двата сценария описани по-горе.

Защо сегашното поколение е толкова необразовано? Ами защото в учебните програми е залегнало да не се учи почти нищо, а каквото малко би трябвало да се учи, не се научава понеже няма никакъв контрол върху това какво учениците са научили. И масово се пишат шестици за знания на ниво двойка, на функционално неграмотни им се пишат тройки по милост всяка година докато накрая завършат, оценки, изпити и дипломи се купуват без никакви знания да ги покрият, и т.н., и т.н. Да не говорим, че системата наследена от едно време се нуждае от драстична реформа в основата си, понеже основата се състои в наизустяване и механично репродуциране на текстове и се набляга прекалено много на литературата и хуманитарните дисциплини, а се прави твърде малко да се развие умението да се мисли критически и научно и количеството математика, физика, химия и биология, което се преподава е много под критическия минимум.

Вместо обаче да се направи нужната реформа и да се затегне нивото, системата си остана все същото зубрене на теми, плюс едни смехотворни тестове, които нищо не мерят, с тази разлика, че нивото падна драстично, а около изпитите се заформи цяла индустрия с даване на частни уроци, чиято цел не е да налеят разбиране на материала в главите на кандидатите, а да им помогнат да изкарат по-висока оценка. У нас (и не само у нас, но за Българиа говорим) по правило не се учи за знания, учи се за тапия; знанията нямат никакво значение, важна е дипломата и какво тя осигурява.

Сега нека си представим млад съвестен учител/учителка, който има амбиция наистина да научи децата на нещо. Той/тя поглежда учебният план, ужасява се от това, което вижда вътре, и решава, че няма да се съобразява с него, а ще преподава както той си знае, и че ще оценява реално, а няма да пише измислени оценки завишени с 5 единици. Най-вероятния изход от цялата ситуация е, че я родители, гневни от двойките, писани на милите им отрочета, я самите ученици, или ще упражнят физическо насилие, или много убедително ще му демонстрират намеренията си да го направят, ако оценките не се вдигнат. А ако му мине инспекция и се разбере, че не е следвал плана, също лошо му се пише. Т.е. ръцете му са абсолютно вързани. А доколко такива кадърни млади и съвестни учители изобщо съществуват е много съмнително, повечето кадърни учители са пред пенсия и тъй като са се нагледали на такива ситуации през годините, сега си дават частни уроци и просто са се отказали да се борят.

Нека да си представим и почтен, наистина образован и много съвестен министър на образованието, който е решил най-накрая да разчисти Авгиевите обори на образованието в България. Той също няма абсолютно никакъв шанс да промени нещата защото за да го направи:

1. Ще трябва да разтури цялата система с темите, зубренето, частните уроци и цялата индустрия около тях, което ще срещне жесток отпор от всички нива на системата
2. Ще трябва да пренапише общо взето всички учебници и фундаментално да реформира цялата система за писане, оценяване и разпространение, което ще срещне мощен отпор от издателите
3. Ще трябва из основи да промени философията на българското образование и да се мине от наизустяване и възпроизвеждане към истинско разбиране на материала. Като това трябва да се съчетае с драстично вдигане на нивото на това, което се преподава. Което, даже и никой да не се противи (а армията от писачи, които толкова обичат да повтарят как децата били прекалено стресирани от многото ненужен материал, който им се изсипвал на главата в училище, ще реагира подобаващо на такава инциатива), няма как да стане, понеже просто достатъчно компетентни учители за тази цел няма.

Затова казвам че никой нищо не може да направи сам. Сегашната ситуация е продукт на мащабни социални и исторически тенденции, които не се обръщат ей така по желание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2011, 12:19

39 Hristina Doncheva | 30.05.201112:19

Дацета на прехода или преходът на децата ...
Аз съм родена в далечната 90-та година , малко след политическите размирици и преврати , за щастие или за беда , тук в България . Бях от последното поколение , което имаше възможността да премине детството си в реални , а не компютърни игри. От същото поколение , чиито живот ( или по-голямата част от него) премина „на улицата”с големите банди - със своите безгрижни , но и бунтарски времена . Усвоих езика на улицата , жаждата за приключения , брутализма на тийнейджърските години , видях отблизо краха и падението на младите , покварата на душите , безскрупулната и безпощадната мощ на непросветността , на крайните градски квартали , на „захвърлените и унищожени„ деца. ...
...и днес ви пиша всичко това , не за да ви разкажа историята на живота си , а за да ви поздравя от името на Новото поколение и да ви предам следното послание :”Скъпи сънародници, децата на прехода се пробуждат или тепърва прохождат, но те има какво да покажат и дадат на света !” Далеч съм от идеята да играя ролята на патологичен защитник , да оборвам вече изградени и проектирани мнения , да промянм светогледи и гледни точки ... Факт е , колко хора харесаха тази статия , което все пак показва някакво чувство за вина или отговорност спрямо собствения ни живот , това в което позволяваме да се превърнем и , че вътрешно сме ориентирани към нещо по-добро . Един нехаещ и неграмотен (моля думата „неграмотен„ да не се приема само като хора , които не могат да запишат номера на масата , която обслужват или да прочетат опътването на боята за коса – защото имаше и такъв коментар. )не би прочел и осмислил тази статия ) Жалко , че същото това „преходно” поколение , което днес така сериозно се отрича и заклеймява като утайката на обществото, е всъщност много по-будно и инициативно , отколкото на критиците би им се искало да бъде. Да , не са ни пращали на летни бригади на полето да берем домати и праз , да ни учат от малки на трудолюбие и да ценим парите , но сега като по-пораснали, децата на прехода осъзнават трудния живот и невъзможността да оцелеят без борба – сега те отново заминават на бригади , този път обаче не под патронажа на гимназията , а поради своята вътрешна нужда и чувство за отговорност. Да, те отново берат ягоди и домати , но разликата е , че търсят изход от ситуацията , осъзнавайки това , което вършат . Да , напреди образованието е било по-трайно и качествено, да, сега децата са неграмотни и имат проблеми с правописа , но същите тези деца учат езици (различни от руски) , ходят на курсове , специализират се , развиват умения като креативност , собствена мисъл , разсъдливост , оценявайки свободата на словото , както и свобадата на стоки , капитали и работна сила. Упражняват правото си на избор , градят мечти , творят и създават. Смея да твърдя , че децата на прехода са се сблъскали с много повече неща на 18-20 години , отколкото предходните , които на тази възраст са били семейни и целият им живот протича в битовизми ... Ако все още си мислите , че младите са просто една „сган” , то погледнете стойностните хора като Georgi Marionov ( който обаче живее в Калифорния , което само показва колко прогнила и некачествена е цялата образователна структура – прогонва младите и кадърните в чужбина „немили-недраги”), Д-р Георги Чакъров , който пък ни праща поздрави и коментар от Берлин ... Не знам дали проблемът е в младите или в това , което им се предоставя като алтернатива. Очевидно има хора , които поемат живота в ръцете си и вярват , и знаят , и могат , дерзаят и успяват... Но тези и още много други хора , избрали трудния път на реализация в чужбина , са доказателство за инициативността на будната младежка мисъл. Някои сигурно ще кажат , че от чужбина е много лесно да се коментират „наболелите въпроси на България’ , но аз ви пиша от София и ви каня да се запознаете с моите приятели и следващия път , уважаеми Карбовски , да напишете една статия за Децата на Възраждането !!!
И накрая да попитам : Какво завещаха „Децата преди прехода” на „бъдещото бодро поколение” ?? И кога хората в България ще осъзнаят нуждата и потребността от образование?? Кога ще разберат , че то не е само квалификация за професия , то е ... прогрес. А дали не е нещо като „вая образ” ...???
   

оценка

+0 -0