Ке сложим покрив на Колизеума и ке се оправим | webcafe.bg
Webcafe

Ке сложим покрив на Колизеума и ке се оправим

Мария КасимоваМария Касимова
15.08.2015, 19:17 (обновена 19.08.2015, 07:29)
колизеум

Снимка: © Getty Images

Българският творчески почин в археологията и възстановяването на исторически паметници не само, че няма да бъде осъден, но и ще бъде световно признат

В средата на август, ей така, чернеейки под слънцето, взех, че се сдобих със силата да виждам бъдещето.

Нямаше как веднага да не обърна поглед към това на милата си родина. И така, примижах с очи, вторачих се в точката, където морето и водата се срещат и ето какво провидях:

Първо, българският творчески почин в археологията и възстановяването на исторически паметници не само, че няма да бъде осъден, но и ще бъде световно признат. Божидар Димитров вече ще е академик и ще е министър на историята, музеите, настоящето, миналото и туризма.

Славата на нашата възстановителна археология ще се е разнесла дотолкова далеч по света, че някои основни световни нейни паметници най-после ще бъдат преобразени правилно. Стоунхендж ще бъде завършен, като ръбатите камъни ще се издялкат във формата на фигурите на известни и влиятелни политици. Путин ще бъде сред тях.

Колизеумът в Рим ще бъде завършен с леки тухли Итонг и покрит с битумни керемиди. На входа му ще бъде поставена огромна стъклопакетна алуминиева електрическа гаражна врата в бяло.

Местата за зрителите ще се покрият със седалки в червен плюш, ще има и гардероб за желаещите да си оставят палтата, както и римски бар с неонови светлини и свободно разхождащи се черни пантери.

Партенонът в Атина също ще бъде покрит, а стените му ще се затворят с гипсокартон.

Пред него ще се отвори лятна къпалня, като приходите от нея ще отиват директно за покриване на гръцкия дълг.

Така за няколко хилядолетия Гърция ще излезе от кризата, в която попадна - стига, разбира се, да позавърши и още някои свои старини - да сложи скоростни асансьори на Метеора, да направи онлайн видео наблюдение и разходка с ретро мотокари и скейтбордове из Атон и да отвори Света гора за мега-електро парти сцена, конкурент на Ибиса.

В обновения Партенон през лятото като хетери ще работят млади българки, облечени в гръцки тоги по дизайн на Жени Живкова.

Между другото, София фешън уик още ще съществува и Ивайла Бакалова ще е негов патрон.

Из цялата страна ще бъдат открити, каптирани и узаконени всякакви свещени извори, като всеки от тях ще е строго профилиран - срещу главоболие, за счупен крайник, за зъбобол, при мазол, срещу мързел...

Така ще може човекопотокът да се управлява и да не виси пред болниците и лекарските кабинети, тъй като така или иначе те вече няма да имат персонал.

Пък и хората ще се насочват към правилните места, без да правят задръствания. Цариградско шосе най-после официално ще е освободено за денонощни автомобилни гонки.

В основните градове на България ще отворят врати профилирани гимназии с преподаване на шаманство, баене, гадаене, индианска, африканска и арабска магия.

В тях ще се изучават и традиционни български клетви, ще се предлагат кратки курсове по оплакване на мъртвец, изцеляване с прах от човешки нокти, таласъмство и чародейство.

Всички те ще се казват Ванга и съответно ще бъдат номерирани - Ванга 1, Ванга 2, Ванга 3...

Откритият свещенонитратен извор в Плиска ще бъде разширен и към 2030 година ще се превърне във воден атракцион за малки и големи.

В него през лятото ще стажуват възпитаниците на верига училища „Ванга", които преоблечени в съответните одежди на специалността си, ще запознават на различни езици туристите с безценното езотерично българско богатство.

В комплекса ще има пързалка ролба, по която ще тече лековитата вода, въртележка във формата на Мадарския конник и фонтан, имитиращ Фонтана Ди Треви в Италия, като в скулптурната група отзад ще бъдат вплетени български символи - лъв, кон, овце, Мутра, Мултак и Мистър Икономика и т.н..

За откриването на атракциона Цветан Василев ще се върне специално от Сърбия, братя Галеви - от където са, а показно убитите фигури от прехода ще се явят в свое видимо, но нетленно газообразно състояние.

Лично кметът на Нова Загора ще поръси със захар цялото съоръжение и главите на първите 10 000 посетители, а малко по-късно синът на президента Георги Първанов ще го купи.

Телевизия няма да има. Ежедневно ще се излъчва само едно шоу, което ще се казва „Нашего брата" и ще бъде водено от Иван, Андрей и Кеворк Кеворкян. Във времето за реклами Валерия Велева ще ни чете интервютата си на български и френски и ще бъде по пантофи. В шоуто ще участваме всички.

Някъде около 2030-2040-та година ще затворят детските градини, защото няма да имаме повече деца. Те ще са избити от родителите си, от останалите десетина - двайсет медицински работници в болниците, по парковете или по тротоарите от автомобилите и техните шофьори.

Най-успешният бизнес по това време ще е дърводелството и по-специално кръстоделието, защото църквата ще поставя дървени кръстове на всяко място, където е загинало дете. За сметка на това ще бъде тихо, много тихо.

Така по-добре ще се чуват църковните молебени за здраве и благоденствие.

Още много оптимистични неща видях в бъдещето на България, но понеже все още съм нова в занаята, главата малко ме заболя от предсказания.

Хубавото е, че през 2050 година всеки българин ще е развил свои гадателски способности, така че аз съм само нещо като предтеча.

Иначе още по-хубавото е, че ще сме развили и чисто нови, съвършени физически умения. Тогава например няма да имаме нужда от храна, защото свещената вода ще тече от чешмите ни и ще ни е достатъчна. От духовна храна също няма да се нуждаем, защото самите ние ще сме духове телом и духом.

Ще сме развили до съвършенство способността си да не се радваме на нищо, което ще ни доведе до едни космически нива на антиемоционалност. До божествена изящност ще са стигнали най-основните ни днешни занимания - отходните.

И всички до един, най-после, трайно и окончателно, ще сме лишени от най-притеснителната си способност - тази да се съпротивляваме.

Oще: антиутопия  атина  битумни керемиди  божидар димитров  ванга  воден атракцион  врачка  история  крепост  министър на историята  партенона  пророчество  стоунхендж 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 18.08.201514:25

Нагоре по стълбата, която води надолу.
Скучно, досадно, безкрайно дълго. Няма четене, Мария, няма.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.12.2014, 14:07

3 alecsander | 16.08.201514:38

Ама господа от webcafe, допускането на подобни разкази за слухови и зрителни халюцинации не е подходящо за един сайт. Особено ако разказите са в стилът, използван при хроничната шизофрения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 16.08.201514:20

Абе... Кесимова не писа ли скоро статия за грамотността?
Цитирам липсата и в текста по-горе:

"Първо, българският творчески почин в археологията и възстановяването на исторически паметници НЕ САМО, ЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН, но и ще бъде световно признат."

Къде е запетаята? Преди "не само" или преди "че"?
Респективно, да не цитира правила, при условие, че самата тя не ги спазва.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 14.06.2011, 20:32

1 Vasil Atanasov | 16.08.201514:13

Най-после един свестен текст от Касимова.
   

оценка

+0 -1