Складът за герои е опразнен | webcafe.bg
Webcafe

Складът за герои е опразнен

Тодор Карагяуров
04.10.2011, 18:25 (обновена 06.10.2011, 10:54)
Димитър Бербатов

Снимка: © Getty Images

И там какво да види? Складът за герои е опразнен. Историята ги е арестувала всички. Жертвоготовните партизани са с изтекъл срок на годност. Смелите реформатори на демокрацията са с фалшив бандерол, произведени в околните села. Съвременните поп-герои можеш да ги разкараш само с един есемес. А Бербата го пуснаха, ама не вкара. К'во става, бе?

В един съботен, пловдивски следобед айлякът колабира от фалшив алкохол и изкрещя: "В България расизъм има! Повсеместен, двупосочен и ултимативен."

Предисторията е ясна като кръв по асфалт - един богат циганин от Катуница безчинства дългогодишно и донесе смърт. И тук всички сме единни - нека агонията му го въргаля дълго из страниците на Наказателния кодекс!

Парадоксално, нали, но за нас, живите, последствията винаги ще са по-важни от събития. Все пак нямаме друг избор, освен, лутайки се между доброто и злото, да се променяме.

А ретроспекцията на нашата промяна извиква въпрос.

Какво стана с нас тия дни? Поскърбихме, помразихме, попитахме, поразходихме се от Аджисана до Максуда. Обединихме се. После се разединихме. И тези, на които им се мислеше, преспаха с обезсърчителната истина, че добри и лоши в този филм няма.

А другите, на които им се мразеше, напълниха чучелата на антагонизма със следното съдържание: отрязани гяурски глави пускат кръв, а упоритите й петна се измиват единствено със сапун от цигани. Или турци.

Революция? Някакъв брадат социалист, на майната си във времето и пространството, казал, че революцията се подготвяла от храбрите, осъществявала се от мъдрите и се използвала от подлите. Да видим! У нас мъдрите и подлите са затворени в телевизор, за да ни отегчават до смърт. Отпадат. Да се съсредоточим върху храбрите!

Те са млади. Може и да нямат лични карти, ама нещо лично ги закара до Аджисана. Кой? Някой, който не им е оставил друга алтернатива, освен "силно да мразят и мразят"? Тук следва дълъг списък с имена на политици.

Или не! Миролюба! Много ясно, че е тя бе, пич! Тая турска подлога! Не, Азис е. Никола Вапцаров. В краен случай Боби Михайлов. Джъстин Бийбър. Мечето Ръкспин. Алекс Фъргюсън - тоя п****ст не пуска Бербата!

Обществото е река от имена. Дизентерия? Кой ще пие от тая вода? Минералната и тя е вече е чешмяна!

Нека не се съдим жестоко! В нашето общество храбрият, любопитен младеж има шанс. Благодарение на случаен клавиатурен лапсус, той би могъл, вместо порносайт, да посети миналото на своята родина.

И там какво да види? Складът за герои е опразнен. Историята ги е арестувала всички. Жертвоготовните партизани са с изтекъл срок на годност. Смелите реформатори на демокрацията са с фалшив бандерол, произведени в околните села. Съвременните поп-герои можеш да ги разкараш само с един есемес. А Бербата го пуснаха, ама не вкара. К'во става, бе?

Някъде на последния рафт в склада за герои учителят по история показва на храбрия, любопитен младеж два портрета. Казва му, че са мразели турци и внезапно си тръгва. Учителят бърза да хване Новините, за да разбере дали животът му си заслужава.

А за храбрия, любопитен и вече самотен младеж е време да се запознае с Левски и Ботев и да извика образите им. Те пътуват дълго и мъчително към настоящето му. И пристигат - полупознати сенки от далечна планета. Храбрият, любопитен младеж с охота нахлузва причудливите аватари - нищо друго не е намерил в склада за герои. И понеже е патриот по презумция и творец по душа, написва на някой блок безсмъртните стихове "Турция е вашата родина, Ахмед Доган е вашият баща! Кур!", целува любимата и тръгва към Аджисана.

Аз пък си пиша тук с фланелка на любимия отбор. Защото баща ми ме закара на стадиона, когато бях на пет. Бихме няк'ви с пет на нула. Хареса ми. И продължавам да робувам на тоя детски идеал, без значение колко виртуозен е Месито по Диемата.

По принцип се мразим с тия от Локомотив - "буферите". Какво да правиш - традиции. Обаче в събота се случи нещо немислимо! Обединихме се! В резултат на това Пловдив сега е не само исторически древен и етнически вечен, но и расистки обединен.

И какво направих аз? Плюх си на фланелката, разочаровах детето в мен, обаче не го лайкнах това обединение.

Отидох на Главната. В авангарда на справедливостта видях храбрите, любопитни младежи да гонят призраци на еничари по площада. Маршируваха с Ботев в гърлата и Хитлер в сърцата и сглобяваха някакъв си техен Франкенщайн на съвременния героизъм. По възможност биеха цигани.

Другите бяхме отзад или встрани - свенливи протестиращи маргинали. Виновни ли сме? Най-вероятно. Както и да го въртим, всички сме част и продукт на това общество. И симулираме загриженост. Защото сме пълнокръвен придатък на обществото на симулациите.

Участваме в симулации на справедливост, припознаваме симулации на авторитети. Те изграждат симулации на ценности, които посочват симулации на врагове. Издигаме симулации на герои, които реализират симулации на граждански простест.

През това време Ботев и Левски, и разни други сенки се лутат из анахронизма на площадите, за да донесат не свобода, нито смърт, а демонстративна капитулация на идеалите и перспективите.

А на нас ни остава да стискаме палци за ревизия на следващия протест.

Аз ще бъда там и ще се боря с личната си симулация.

Oще: ботев  катуница  левски  локомотив  младеж  омраза  учител  циганин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

60 strawsPulledAtRandom | 07.10.201116:50

Ееее, не цялата жандармерия, нали за това са ми скритите оръжия... Ще редуцирам броя им до поносим, преди да падна славно за благородната кауза. После си ти... Смело ще можеш да се похвалиш: "ае, еб@ла съм ги аз ушевите..."
Хайде, приятен уикенд и на теб Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

59 lele male | 07.10.201115:22

Благодаря, Строу! /каза скромно тя, изчерви се, притвори очи, стисна задни бузи и се поклони/
Ама ни мой с лошо с жандармерията! Падам си по белезници и униформи, ама цяла жандармерия - множко ша ми дойде! Смее се
Айде лек ден и уикенд!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

58 strawsPulledAtRandom | 07.10.201111:47

Това е, ти си истински патриот! И от етикет и мода разбираш - но не ме подценявай, и аз съм от старата школа - такъв остър ръб ще я накарам да ми направи, че ще го използвам като хладно оръжие срещу жандармерията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

57 lele male | 07.10.201111:04

ДА! Естествено, че ще ги смачкаме, Строу! Само, че аз ша са фъсна със Зелена ябълка на Арома. Държа на българското, а и флакончето го пазя от 86-та година - само за таквиз спИциални случаи! Смее се
П.С. Кажи на жената да напраи хубав ръб на анцуга - няма да се излагаме с елемнетрни неща, я!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

56 strawsPulledAtRandom | 07.10.201110:01

Леле мале, поклон поклон поклон Mr. Green
Щом ще се натокаш така, аз ще си обуя официалния анцуг с трикольора България! и ще се нафъскам с Деним. Ще ги смачкаме!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

55 lele male | 07.10.201109:44

мдаааа хубава статия на Карбовски... хубаво го е казал: " "Кобрата се люлее и забравя да хапе..."
Оня, идвай довечера и ти! Ще направим един направо "еклектичен" митинг! Ще донесем и ябълки, за да почетем смъртта на Стив! Аз мога да домъкна и 1-2 компютъра с бъгнат Уиндоус 98... Мога да завържа и 2-3 помияра да ги влачат, че да включим и безпризорните кучета в протеста... мдаааа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

54 Оня Дето Го Трият | 07.10.201109:38

Лайнол

Карбовски тоя път е наистина право в целта! ДА!
А тогава ние с теб що спорим, като и двамата сме съгласни с казаното от него? Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

53 lele male | 07.10.201109:34

ххихих...Сега се сетих! Ами нали ще сме близо до btv-то, може и Миролюба Бенатова да ни пратят - да предава с пряко включване в новините от 19 ч. на живо! Как ли ще ни отрази?
Ауууу нещо се притесних! Ами ако докато се връткам, скачам, увивам, извивам и премятам някой екстъншън ми хвръкне?? Моля, ако някой може да ми услужи с по-здрави фиби, тип "щъркел", че да се закарфича по-яко! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

52 Лайнол Мастията | 07.10.201109:27

И последно,че днес уж е петък,а от сутринта има работа:
http://viewpoint.actualno.com/news_362961.html
Понякога и Карбовски пише верни неща...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

51 Лайнол Мастията | 07.10.201109:19

50 Оня Дето Го Трият | 07.10.2011 08:26
И кво стана с протестите на "будното младо поколение"?
Нещо май умря работата.....всяко чудо за 3 дни
---------------------------------------------------------------------
Ей,не падаш по гръб! Много щастлив
Ами нали това беше и идеята,че всичко оставихме на децата,а на тях не им е лесно срещу полицейските палки и щитове.Едно е срещу полицаите да има 18-20 годишни деца,а съвсем друго 30-40-50 годишни мъже,нали?!
Лек ден! Много щастлив
   

оценка

+0 -0