Светят, ако ги доближите | webcafe.bg
Webcafe

Светят, ако ги доближите

Webcafe.bg, по CNN
21.07.2013, 14:40 (обновена 24.07.2013, 13:47)
tvilight

И уличните лампи "поумняха"

Представете си, че уличната лампа знае, че идвате. Че може да установи приближаването ви от разстояние.

Ако сте на любовна среща, тя може да ви помогне да придадете подходящо настроение. Тя може да чества Нова година с потресаващи ефекти, да сменя цвета си, дори да оповестява предварително кога крушката й ще изгори.

Всъщност няма нищо толкова футуристично в тази фантастична визия; в няколко общини в Европа, уличните светлини са станали направо словоохотливи

Системата, позволяваща това, се нарича Tvilight. Тя е изобретение на холандския дизайнер Чинтан Шах, докато е следвал в техническия университет "Делфт" в родината си. Когато заминава за САЩ, той отбелязва, че уличните лампи осветяват улици, които посред нощ са пусти и безлюдни.

"Започнах да проучвам какво може да се направи по въпроса," споделя Шах. "Чудех се, защо всъщност е нужно да светят? Колко струва това? Проблем ли е това? И се добрах до някои впечатляващи цифри."

Шах открива, че Европа плаща над €10 млрд. годишно за електричество за уличното осветление, което се равнява на над 40% от сметките за ток на властите.

Това на свой ред се превръща в над 40 милиона тона емисии на въглероден двуокис ежегодно - достатъчни, за да задвижват 20 милиона автомобила. Решението му е просто: да създаде интелигентна, работеща "при поискване" осветителна система, разчитаща на безжични сензори. Уличното осветление да се включва само в присъствието на хора, велосипеди или коли, и да остава изключено през повечето време.

Шах също така е разработил технология за разграничение между хора и по-малки животни, като котки и мишки, така че да се избегне включването на лампите, когато това не е наложително.

"Защо всеки гражданин трябва да плаща за улично осветление, което не се използва?"

Подтикнат от преподавателите си в университета, Шах се включва с концепцията си в университетски конкурс и печели. "Делфт" му предоставя ресурсите си и финансова подкрепа, за да реализира демонстрация на проекта в кампуса. Оттогава насам Tvilight се използва в четири общини в Холандия и една в Ирландия - с планове броят им да се увеличи драстично.

"Имаме запитвания от Израел, Турция, САЩ, Австралия, Индия и Япония, Проблемът не е в липсата на интерес, а във възможностите на екипа да осигури решение по цял свят," казва дизайнерът.

Шах смята, че системата ще намали разходите за електричество и емисиите на въглероден двуокис с 80%, а поддръжката - с още 50%, благодарение на интегрирания безжичен сензор, който позволява на лампите да уведомяват централен контролен център кога е време за подмяната или поправката им.

Основната цел на Tvilight е пестенето на енергия


Холандският творец Дан Рузгард обаче изтъква и творческия потенциал на тази технология. "Как може да се използва технологията, за да стане средата по-човешка? По-устойчива? По-естествена?" пита Рузгард.

"Искаме системата да изглежда като ваш приятел, или като животно, или да прави неща, за които не знаете. Това не е само машина с обратна връзка, но нещо, което има собствен интелект и може да се "договаря" с вас, да ви "хаква", по начина, по който и вие го хаквате."

Така например линейка или пожарна може да комуникира с лампите, така че да ги кара да примигват в червено, когато преминава.

"Това би могло да спести на линейката две минути, тъй като светлината би указала на всички, че тя приближава - и те биха могли да освободят по-бързо място за преминаването й; ако контролираме лампите, така можем да контролираме и улиците," казва Шах. "Това би могло да спаси човешки животи."

Рузгард предлага варианти за употреба, които биха могли да бъдат колкото прагматични, толкова и "супер поетични"

"Представете си, че може да напишете софтуер, така че когато изведете приятелката си на разходка, програмата да направи нещо специално - и да имате цял булевард с интерактивни светлини," добавя той.

Точно типът мислене, който поражда безкрайни варианти. В зависимост от случая уличното осветление може да примигва или да променя цвета си, за да се получава всякакъв вид светлинен дизайн. Шах дори предлага по време на спортни събития уличното осветление в близост до мястото на събитието да показва резултата.

"Това не е въпрос само на пестене на електричество, нито само носител на информация, нещата опират до послания и до това какви послания желаете подобна технология да генерира," обобщава Рузгард.

Oще: tvilight.  въглероден двуокис  дизайн  европа  електроенергия  емисии  енергия  лампи  осветление  сензори  технология  улици  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.