Не 2016-та, а годината на iPhone преобърна света с главата надолу | webcafe.bg
Webcafe

Не 2016-та, а годината на iPhone преобърна света с главата надолу

Webcafe, по The Guardian
27.11.2016, 12:18 (обновена 29.11.2016, 13:41)
стив джобс

Снимка: © Getty Images

През 2007 г. не всеки осъзнаваше какво ще последва от появата на iPhone

Забележете как определени години в човешката история придобиват историческо значение: 1789 г. (Френската революция); 1914 г. (избухването на Първата световна война); 1917 г. (Октомврийската революция в Русия); 1929 г. (сривът на Уол Стрийт и началото на Голямата депресия); 1983 г. (включването на интернет); 1993 г. (появата на уеб-браузъра Mosaic, благодарение на който интернет започва да се трансформира в "нервната система" на планетата).

Разбира се, в този списък неизменно попада 2016 г. - годината на Brexit и на Тръмп, последствията от които засега са непредсказуеми.

Но защо забравяме 2007 г.?

Това беше годината, в която България и Румъния се присъединиха към ЕС, Словения прие еврото като национална валута, Кърт Вонегът почина, пушенето на закрити обществени места беше забранено във Великобритания, студент уби 32 души и рани други 17 в Технологичния университет във Вирджиния, Лучано Павароти си отиде, а Беназир Бхуто беше убита при атентат.

А, да. Това беше годината, в която Стив Джобс представи първия iPhone на Apple.

Това сякаш беше основната - ако не и единствената - причина, поради която 2007 г. може да се счита за ключова година в човешката история. Този момент промени цялата еволюция на интернет.

По онова време не всеки осъзнаваше какво ще последва от появата на iPhone. Apple атакува традиционния глобален пазар на мобилни телефони, доминиран от фирми като Nokia, Motorola, Sony и BlackBerry. В техния контекст iPhone стоеше доста странно - що за устройство е това, което потребителят дори не може да отвориш, за да смени батерията?

Смартфонът на Стив Джобс обаче наистина бе революционно творение, защото претвори на практика идеята, че телефоните са нещо много повече от устройства за гласови обаждания - те са преносими мрежови компютри.

iPhone беше първият истински смартфон и промени света заради начина, по който позволи на хората от цял свят да комуникират помежду си. От този момент нататък започна неумолимата загуба на интерес от страна на потребителите към настолните компютри и лаптопите като основно средство за включване към световната мрежа.

През следващите 10 години пет милиарда души по цял свят ще имат достъп до интернет, а почти всички от тях ще го получат чрез смартфона си. Това означава, че колкото повече се подобрява инфраструктурата, толкова повече време ще прекарват хората онлайн.

За мнозина тази връзка ще бъде страхотно предимство. Но само по себе си това означава, че огромните маси от потребители ще бъдат свръзани чрез затворени, строго контролирани устройства, чиито компоненти не се поддават на външни модификации. А това от своя страна ще доведе до консолидация на силата на компаниите-производители на устройствата и доставчици на връзката.

Колкото повече разсъждавате, толкова по-ясно ще ви стане, че 2007 г. е преломен момент.

Това е годината, която беляза истинския бум на Facebook и Twitter; тогава се появи Hadoop като софтуерна платформа за обработка на много големи бази данни; тогава беше измислен Airbnb; тогава беше премиерата на Amazon Kindle, a IBM започна работата си по компютърната система Wаtson, която е способна да отговаря на въпроси, въведени с естествен език.

Тогава Google създаде мобилната операционна система Android, която на практика превърна смартфоните в устройства за масово ползване.

През 2007 г. излиза последната редакция на книгата на Томас Фрийдман "Светът е плосък: Кратка история на XXI век" (издадена в България от "Обсидиан").

"И тогава спрях, защото реших, че съм изградил достатъчно солидна рамка, която ще устои на времето", казва той.

Три години по-късно обаче той започва да пише новата си книга и отваря най-ранното издание на "Светът е плосък", за да си припомни как е размишлявал преди време.

"Отгърнах на списъка с цитираните имена, прелистих го и в този момент осъзнах, че в тази книга липсва Facebook. Разбира се, когато през 2004 г. твърдях на всеослушание, че светът е плосък, Facebook просто не съществуваше. Twitter беше само звук (twitter - буквално се превежда като "чуруликане"), "облакът" съществуваше само в небето, 4G не беше нищо повече от паркомясто в мола, "апликациите" бяха формуляри за кандидатстване в колеж, LinkedIn беше почти неизвестна мрежа, а хората си мислиха, че е име на затвор. Big Data звучеше като прякор на рап-звезда, а Skype изглеждаше като правописна грешка.

Всички тези технологии се развиха, след като написах "Светът е плосък" - при повечето от тях революцията се случи около 2007 г.", пише Фрийдман.

Идеята на автора е, че технологичните иновации задвижиха такава скорост на промяната, която вече изпреварва способността на обществото да се адаптира.

Когато тази промяна се комбинира с глобализацията и климатичните промени, тя създава перфектна буря, която за много хора изглежда дестабилизираща и понякога ужасяваща.

"Тръмп и привържениците на Brexit усетиха страха на хората и обещаха да построят стена, която да ги предпази от тези бушуващи ветрове на промяната. Но аз не съм съгласен с тях. Мисля, че най-голямото предизвикателство би било да намерим окото на бурята. А за да го намерим, цялата политика, геополитика, професионална етика и обществени отношения трябва да бъдат "въобразени наново", завършва Фрийдман.

Не е нужно да сме циници, за да осъзнаем, че Фрийдман "е тръгнал да плюе срещу вятъра" - но напразно.

Oще: amazon kindle  apple  blackberry  facebook и twitter  iphone  motorola  nokia  sony  интернет  мобилни технологии  мобилни устройства  перфектна буря  първият iphone  революция  светът е плосък  социални мрежи  стив джобс  технологии  технологична революция  томас фрийдман  хаос 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

6 e-mil | 28.11.201620:23

d0ni | 27.11.2016 21:47
"e-mil, Писах за Apple Newton, който е един от първите PDA с тъчскрин, говорим за 1993та година... И също така му е нужен стилус..."

Напротив. Върни се и прочети какво си писал! Спомена именно Айфон.
Но няма значение. Apple Newton също не е първият. Касио имаха джобен компютър с тъч скрийн още през 80-те. И не му беше нужен стилус - с пръст го натискахме по екрана. Даже мултитъч екраните са оттогава - от 80-те. 25 години преди Айфон.

d0ni | 27.11.2016 21:47
"...никой не му придава такава важност, каквато на айфон, просто защото не е масово устройство."

Ама прочети статията пак бе, човек! Тя казва, че историческата дата за Интернет била 1983, когато се появил, а не когато е станал масов.
Както и за Френската революция. През 1789 малко неща се променят. Историческите последствия за света настъпват десетилетия по-късно.
Както и 2016, щото видиш в нея бил гласуван Брекзит. Добре, ама след референдума в Англия още нищо не се е случило, почти нищо не се е променило (всички още проучват възможностите) и още няма масови последствия.
Тогава защо за тези събития отбелязват най-първата дата, а за смартфоните - появата на Айфон?

Това, което обърна света с главата надолу бяха мобилните телефони, достъпността на компютрите и масовата свързаност с Интернет. Сливането между трите неща под формата на смартфон е само следствие. Не е самостоятелно събитие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2010, 13:38

5 d0ni | 27.11.201621:47

e-mil, Писах за Apple Newton, който е един от първите PDA с тъчскрин, говорим за 1993та година. И въпреки това никой не му придава такава важност, каквато на айфон, просто защото не е масово устройство. И също така му е нужен стилус за да може да се ползва тъчскрина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

4 la-marin | 27.11.201620:52

Егати палячовщината Много щастлив Много щастлив
Отчаяни мерки, нормално когато го няма основния им двигател вече и се набляга на пропагандата малко като в комунизЪма дето всичко беше наред и догодина завод за цели и още по-цели проводници Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

3 e-mil | 27.11.201616:27

d0ni | 27.11.2016 14:08
"...но това беше първият смарт телефон, който беше използваем."

Да де, ама статията говори за най-най първите събития, които стартират промените, защото именно те променят света, а не последващите модификации.
Например Френската революция нищо не променя. Скоро след Първата република Наполеон пак става монарх, после следват нови монарси, още една революция, още една империя... на практика днешна Франция е наследник на Третата република.
Голямата депресия не променя кой знае какво. Тя е просто криза, каквито е имало и преди, и след това, само че много-много голяма.
По същия начин и за Интернет споменават 1983, а не 1989, когато се появи WWW и създаде бурното развитие. Нито пък 1991, когато е написан първият браузер. Включването на Mozaic, разбира се е глупост - той е следствие, а не основно събитие.

d0ni | 27.11.2016 14:08
"Днес може да ти се струва нормално да ползваш тъчскрина с пръст, да имаш app store на телефона и т.н., но вероятно помниш, че именно айфон въведе тези неща."

Не, не ги въведе той. PDA с тъчскрийн имаше и през 90-те. Преди Айфон можеше да се купуват Java игри и приложения, само че не беше централизиран пазар, а се купуваха от телекома, към който ти е абонаментът. Важното е, че беше пак през телефона и можеше да се прави дори на евтини GSM-и, които не бяха PDA. Дори и думата "смартфон" се появи 10 години преди Айфон.

Затова е редно за историческо събитие да се приемат първите PDA с ОС. Дали 2007 е ключова е невъзможно и твърде рано да се каже. А това, че светът не беше обърнат с главата надолу е съвсем сигурно.
Например Webcafe от една страна ти пишат как Айфон променил света, но от друга публикуват текстове, в които се обяснява, че живеем в илюзия и изобщо не е необходимо да сме постоянно онлайн. А други медии редовно пишат за движението за бавен живот. Айде, върви разбери какво точно ни предричат!

Светът многократно е виждал журналистически изцепки, които обещават скорошни решителни и коренни промени заради едно или друго технологично въведение... само дето много от тях са се оказали краткотрайни, а някои въобще не са се случили.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 04.09.2010, 13:38

2 d0ni | 27.11.201614:08

Какъв symbian - palmos излезе 96та година, newton на apple (1993), имаше и windows mobile и т.н. Та, смарт устройства имаше и преди айфон, но това беше първият смарт телефон, който беше използваем. 2002-2003та си купих Nokia 6600, който беше един от първите телефони на Нокия със Симбиан. Ползвах го няколко месеца и го продадох, това нещо беше неизпозлваемо. По-късно колегите си накупиха Сони Ериксон P800 - пак същото дърво. Огромен размер, малък екран, стилус. Трябваше да дойде 2007ма за да си взема първия айфон. Днес може да ти се струва нормално да ползваш тъчскрина с пръст, да имаш app store на телефона и т.н., но вероятно помниш, че именно айфон въведе тези неща.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 27.11.201613:22

Поредната Епъл-поръчка, която се опитва да измие от главите ни от знанието за това, че истинската история на смарт-епохата започва с появата на Symbian. Близо десет години преди коментираните машинки на ябълката.
Смях Смее се
   

оценка

+1 -2