Да се страхуваме ли от възможна ядрена война? | webcafe.bg
Webcafe

Да се страхуваме ли от възможна ядрена война?

Теодор Цанев
01.09.2010, 15:34 (обновена 02.09.2010, 12:26)
атомна гъба

Зловещата гъба на атомния взрив

Мине се не мине време и разни политици и медии по света започват да говорят за атомния проблем в лицето на Иран или Северна Корея или не знам си кой. От народните маси се изисква да се страхуват от наличието на атомни програми, даже с мирни цели, в някои определени „неправилни” страни и да не задават нито на себе си, нито на своите мъдри ръководители неправилни въпроси от типа „а защо на някои може, а на други не?”.

Борбата против „атомните амбиции” на Северна Корея и Иран се поднася със стария лаф още от времето на Студената война под името „атомна война”. Всички знаем каква реакция при това се очаква от нас, но преди да побегнем към WC-то в атомния бункер с цел да опазим чисто своето бельо, нека да поразсъждаваме върху една потенциална атомна война.

Пропагандата вече неизвестно кое поколение плаши с атомното оръжие – кат’ думне и леле-мале! Ще настъпи край на всичко и всички – всичко ще бъде разрушено, всички ще умрат (без хлебарките), а който не умре, ще се разболее от лъчева болест и пак ще умре. А пък ако се намери някой свръх-живущ, то неговите деца ще са мутанти и всичко ще бъде много лошо, даже повече отколкото сега!

Да си призная честно, аз не знам кога ще бъде по-лошо – сега или след една атомна война. Просто не съм пророк. Но знам нещо друго – като се появи ново оръжие, то веднага се намират стада от пророци, чиито пророчества във връзка с неговото всеунищожително действие не се сбъдват. Те са фалшиви пророци, като политиците.

Да вземем например такова оръжие както картечницата – когато тя се появява към средата на 19 век, учените от цял свят се хвърлили един през друг да пишат статии и книги и да изнасят лекции във връзка с това преужасно оръжие на всеобщата гибел. Тези „гении”, изчислявайки количеството картечници в света, тяхната скорострелност и количеството хора по света, смятали и даже сметнали след колко минути атомн... т.е. „картечническа” война ще бъде унищожено цялото население на Земята.

В началото всички се ужасили, но после - както показала и практиката още през същия 19 век, това се оказали само страшни приказки от „умни” хорица, живеещи в своите кабинети, които просто не разбират реалноста. Много ли акъл трябва да се сетиш че всички хора по света няма да се втурнат да застанат на опашка пред дулата на картечниците? Нали не всички ще отидат на фронта? Има и такова нещо като тил... Пък и тези на фронта ще се стремят да се защитят и предпазят, а и нима всеки изстрел учлучва и е смъртоносен?

Но да се върнем към атомното оръжие. Пропагандата и на двете страни през Студената война плашеше с него и свои, и чужди, и то до такава степен, че ужасът пред атомната бомба стана аксиома.

Нека да погледнем към фактите с отворени очи. И какво виждаме?

От данните от бомбардировките на Хирошима и Нагасаки и от атомните изпитания на разни полигони по острови и пустини установяваме, че дяволът не е толкова рогат и страшен.

Да започнем с това, че в Хирошима и Нагасаки съвсем не са починали всички. Да, имало е жертви, в т.ч. и от лъчева болест – и не всички разболяли се от нея починали. Повечето жертви загинали от огъня на пожарите, а разрушенията били големи, но не тотални. Оказало се например, че даже примитивният пръстен полу-бункер тип землянка може да защити от атомна бомба. Какво още да кажа? Че тези японски градове ги има и днес, и нищо - съществуват си без стада от бродещи мутанти по улиците.

Още – през 50-те и 60-те години, правейки изпитания, САЩ хвърляли атомни бомби по разни островчета в Тихия океан и година-две след това пращали научни експедиции на място да видят какво става. Оказало се че и флората, и фауната напълно са се възстановили и се наложило даже да махнат първоначалните забрани за къпане в морето и хранене с местни продукти.

Да не забравяме и т. нар. атомна зима, т.е. - ако се пуснат много, ама много атомни бомби в една мащабна атомна война, то те ще вдигнат толкова прах, че ще закрият слънцето, ще настъпи изкуствена зима и всички ще умрат. Наистина, това е само теория и то една от многото теории. Други теории твърдят, че няма да има атомна зима или че тя ще може да се преживее като реформите у нас... Откакто човекът броди по тази планета е имало много „атомни зими” - просто големите изригвания на вулкани изхвърляли голямо количество пепел и наистина тогава е имало гладни години, но всичко това хората са го преживели.

Тогава какъв е този ужас пред атомната бомба? - В това, че с една бомба може да се нанесат големи поражения, с един изстрел може да се постигне това, за което по-рано е трябвало да се правят обсади, блокади, масови артилерийски стрелби и въздушни бомбандировки.

В какво се състои тогава ужасът от атомната война? - В това, че ако противникът има атомно оръжие и го използва, дори и да победи, положебнието му малко ще се отличава от това напобедения противник.

Има и още нещо – по-рано във войните на фронта под удар се намирали съвсем не тези, които управлявали. А сега да помислим какво ще стане при наличието на атомна бомба – слиза на брега десант и половин час по-късно над неговата столица, където е взето решението да го изпратят на този бряг, вече има „гъба”... Властелините на всички народи и преди, и сега не обичат да са под прицел.

И така - да се страхуваме ли от възможна атомна война? Както и от всяка друга - да, но да не изпадаме в шок и ужас пред нея.

Хората като биологически вид, общности и отделни единици са преживали много неща. Ако трябва, и атомната война ще преживеят. Можете да не се съмнявате, че ще оцелеят - въпреки че не са хлебарки.

Oще: атомно оръжие  ядрена война 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

10 stizi | 10.09.201014:51

Според мен автора пише за пропагандата, а не за атомната война като възможност. Така че не го нападайте. Колкото до примери, Хирошима и Нагазаки не са удачен пример, защото не можем да сравняваме Фат Бой с Tzar Bomba например. Така, че 50 бомби с мащаба на Tzar Bomba правят Европа и част от Азия "неизползваеми" за доста години напред.
Тачър каза преди години нещо много правилно - въоръжаваейте се, за да може всеки да го е страх.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

9 strawsPulledAtRandom | 08.09.201022:25

-------
"Е сега да тръгнем ли всички да се страхиваме от вакуум-а ? "
-------

Ааа, къде ще ме страх... Мен на две ракии нищо не ме лови - ни атомна бомба, ни вакуумна, ни остри като бръснач мисли от разни статии. Какви са тези бомби - щели да измрат всички? Как всички бе - 2-3 милиарда всички ли са? Защо да се плашим, бомбите над Хирошима и Нагасаки са убили само няколкостотин хиляди души. Аз съм гледал филми с Чък Норис, където той убива по стотина-двеста човека, не можете да ме уплашите току-така. Нищо, че сегашните бомби са многократно по-мощни и Русия и САЩ имат хиляди от тях.
И все пак, блазе на автора - хубаво е да си стоиш на Марс като страничен наблюдател, доцент по ядрена физика и световна политика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

8 лаик | 04.09.201014:58

Много по-опасно е АЗИС да издаде още един албум,повярвай ми
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

7 Kiril Atanasov | 04.09.201012:00

Да безспорно такива хора и без достъп до каквито и да е червени копчета са си опасни, стига да имат власт. Ето прясно прясно историята ни сочи Хитлер. Но такива акълища винаги са се разждали и ще се раждат, независимо дали на нас ни харесва или не. Все пак не останах с впечатлението, че автора е от тях (а може и да съм сгрешил).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

6 ot4eto | 04.09.201010:35

До Кирил, мен не ме е страх от вакуумната бомба. Пораженията от нея са далеч по-малки от един ядрен взрив. Не ме е страх и от атомните оръжия. Страх ме е от такива, като автора, които си казват – абе к’во толкова. Ще загине малко народ, на планетата ни е по-добре без нас. Страх ме е и от потенциала човек с подобен интелект и мироглед да има достъп до червеното копче.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

5 Kiril Atanasov | 03.09.201016:34

Е вие нападнахте човека може би доста неоснователно. На мен ми се струва, че автора има предвид, че войната като явление си е страшно без значение какви ще са оръжията й. С какво примерно една антракс ракета в центъра на голям град е по-безобидна от една атомна бомба? Ето наскоро даваха и по новините за вакуум-бомбата, която пуснаха руснаците. Най-мощната и разрушителна помба пускана някога (за това я нарекоха и майката на всички бомби). Е сега да тръгнем ли всички да се страхиваме от вакуум-а ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

4 ot4eto | 02.09.201009:57

червние = червения
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

3 ot4eto | 02.09.201009:57

Всъщност най-тъжното е не че автора е невеж дебил със сериозна загуба на връзьки с реалноста. С манталитета на масов убиец. Най-тъжното е че е пълно с такива като него. И най ме е страх че някой ден хората ще изберат такъв, или той сам ще се самоизбере в зависимост от политическтата система. И подобен индиви с манталитета - "аааа, к'во толкова", ще има достъп до червние бутон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

2 ot4eto | 02.09.201009:41

Навремето Мао Дзъдун говореше по същия начин - атомната война не била страшна. Ще умре половината от населението но другата ще оцелее и комунизма ще победи.
Аз не знам дали автора се чете какво говори и дали е със всичкия си. Виждал ли е той атомен взрив? Осъзнава ли какво ще причини това на населението, което е е в тил (по примера на картечниците). Разбира ли че големите градове и съответно цивилизацията ще изчезне. Евентуално ще оцелеят дребни населени места където живота е в стил средновековие. Въобще трябва ли да изброявам ефектите на една атомна война.
Ярка демонстрация на невежество от страна на автора, но нормално и в такова хубаво ново явление като уебкафе има и гнили ябълки с интелекта на бригадир по овошките.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 13:08

1 Mihail Markov | 01.09.201017:19

Г-н Кандов, при атмосферен взрив на 1 - 1,5 км, с мощност от 100 КТн според Вас от София ще остане ли нещо? Според Вас какъв ще е броя на жертвите (имайки впредвид че в София всеки ден има над 2 млн. човека)? Защото според мен София ще спре да съществува физически и жертвите ще са над 90 процента от хората намиращи се в града. Точно заради такъв сценарии мен лично ме е страх от тези оръжия.
Съгласем съм с Вас относно това кой да има право и кой не на такъва оръжия. А именно - НИКОЙ! Следващия президент на САЩ или Русия може да е доста лабилен психически и да рестартира цялата система ако пожелае.
   

оценка

+0 -0