Мистиката на задкулисието | webcafe.bg
Webcafe

Мистиката на задкулисието

Драго Симеонов
25.09.2013, 16:53 (обновена 30.09.2013, 16:13)
Сенки

Снимка: © Getty Images

Нередността не е зад декорите, тя е на показ

От известно време българският политически жаргон си има нова любима дума: задкулисие. Мистериозното й звучене така добре пасна на кухата парадна риторика, че почти не остана обществена фигура, която да не я употреби.

За противниците на властта това изглеждаше естествена част от лексиката на изобличаване, но странното е, че и самата власт си хареса термина.

Станишев обяви от Бузлуджа, че кабинетът нямало да стане "плячка на задкулисието". Мая Манолова излезе с тезата за "задкулисие на протестите", а дори ноторен лингвистичен квестор като Местан се хлъзна по халтавия езиков конструкт и заяви, че: "Ако си стоял зад това задкулисие (визира се управлението на Борисов), не може да си говорител на протеста".

И през ум не ни минава да се заяждаме с парламентарния топ-езиковед, но да стоиш зад задкулисие е доста назадничав нонсенс.

Мотивът за задкулисието и неговите корени тези дни прокара Първанов като част от новия му поход за идейно овладяването на левицата. Един от съратниците му в това начинание - Румен Петков - пък малко по-рано обясни, че в БСП били "в задкулисие от самите себе си". Което вече бе върха на словоблудството с участието на бедната думичка.

Кой пръв въведе "задкулисието" като политически термин е спорно, но си личи, че и той, както всички останали любители на съществителното, не са правили нито справка с речник, нито са стъпвали в театър. Все пак става дума преди всичко за сценичен атрибут.

Кулисите са страничните декори от черен план, зад които публиката не вижда. Там е работата, че зад тях няма и кой знае колко за виждане - нерви, суетене и реквизит, но преди всичко празнота.

Нищо конспиративно няма зад кулисите, ако познаваш добре театъра; там не е мястото нито на драматурга, нито на режисьора, от които зависи развитието на действието.

Кулисите пречат както залата да види стоящия зад тях, така и обратното; оттам не може да се контролира сцената, камо ли реакцията на публиката. Славата на задкулисието е прехвалена, то просто придава мистика на нищото.

Даваме си сметка, че това буквално тълкуване на пръв поглед няма общо със смисъла, който влагат адептите на словосъчетанието. В тяхната представа събитията под прожекторите са видимия плод на тайна, конспиративна дейност, умела режисура на някои зад декора.

Но събитията в политическия ни живот недвусмислено показват, че режисурата е непостижима. Конспирация идва от латински и съдържа в себе си общност, съгласие; а тези понятия са неприсъщи на родната действителност.

Спомнете си само какви планове дирехме в назначението на Пеевски, как се оглеждахме (и продължаваме да се оглеждаме) за дългата ръка на кукловода, за етапите в плана му, а в крайна сметка се оказа, че такъв няма.

Всичко е една тлъста недомислица с непредсказуем ефект. Пеевски най-вероятно сам се е предложил в пристъп на мегаломания и планът му не се е простирал по-далеч от шкембето му.

Режисурата, която всеки подозира (независимо дали става дума за ДС, руснаците, Сорос или световното масонство) е само мит, илюзорен копнеж за някакъв ред, пък бил той и зловреден. Ред обаче няма, нито план; всичко е на парче. Затова и разумните толкова трудно се ориентират в действията на институциите.

Пиесата ни е чиста проба импровизационен театър, в който всеки играе това, което му хрумва на момента; подават се реплики, реагира им се, но няма нито предварителен сценарий, нито режисьорски диктат. А щом няма ред, следователно няма и задкулисие, което да скрива извънредното. Нередността не е зад декорите, тя е на показ; в нашия театър на живота кулисите са излишни, защото публиката е така или иначе е зашеметена от абсурдността на действието.

Но иначе нищо не пречи поредните кандидати за аплаузи да използват смело думата "задкулисие"; тя дори им отива. По парадоксален начин показва що за театрали са, щом самите те, подобно на лаишката публика, търсят тайнства там, където има само нервно суетене.

Oще: българия  жаргон  задкулисие  политика  политици  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

9 Феята на Смъртта | 28.09.201314:26

Зад Задкулисието, може единствено и само да се пие Мастика, ето защо и заглавието на статията трябва да бъде
МАСТИКАТА НА ЗАДКУЛИСИЕТО.
Мастиката е коварна напитка- примамливо ледена и запотена през лятото, със съвършен мирис на море и дюни!- и много хора направили си грешен разчет при приемането и, се оказват в едно конфузно положение след третата.
А, в комбинация с Мента, Мастиката става направо умопобъркващо питие.
Там резултатите дори след втората голяма са впечатляващи.
Мастиката е Мистична напитка.
Мистиката е Мистичност, а Мастиката е Мистика.
И двете омайват и нашепват тайни от далечни времена, моделират омекналия мозък- и колена!- до съвършенство, правят нещата да изглеждат нереални и леко страховити.
И с Мистика, и с Мастика- все се виждат призраци.
Принципно, призрака е на КомунизЪма, ама при толкова Мистика - и Мастика- явно се появяват и други персонажи в главите на обърканите хора...
Може би, ако увеличим Мастиката и намалим Мистиката нещата пък даси дойдат по местата...
Кой знае...
Мистика...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

8 Божидар Гюлмезов | 28.09.201312:44

Принципно подкрепям идеята на автора че основното което се случва си е чиста некадърност и лакомия за власт и пари, която е на показ пред всички, но си има предостатъчна доза задкулисие, дори и да е некадърно и очевадно, така че да не ни обяснява как всичко било импровизация...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

7 Vankata_820 | 27.09.201314:29

А Борисов, само препотвърждава теорията ми, че Ахмед Доган, Възродителният процес и всичко създадено и ретуширано от ДС е било с цел прекрояване и удържане на Статуквото през Прехода, а не защитаването на националните интереси на България. Комунистическата подготовка е ясна и видима, най-вече днес и е нещадяща на страхови похвати и ниски страсти. Тя е била изготвена и е била изключително касаеща и превантивна за едни по-бурни, предстоящи и трудно удържими времена, в които само страховете на обществото ще са водещи, при липса на Гражданско общество или тотално зависима Средна класа. Неслучайно след падането на Комунизма, комунистите виждаха единствено удържането на властта си, чрез полицейски, икономически, политически, битов и най-вече етнически терор, като в противовес на собственото си етническо овластяване и легитимиране, чрез верни агенти на ДС, те преекспонираха и ф@шистките захвати, осмяни от цяла Европа, включая и Германия, за да могат с извратените си пируети, винаги да владеят масата-лумпени, първично заслепени от страхова омраза или любов(?!)!!!
Дори една мощна Русия, направи точно обратното: тя по-скоро по всякакъв начин легитимираше етническата толерантност и се бореше само с най-радикалните движения. СССР, навремето е бил против българския Възродителен процес, но най-вече и поради тесните си взаимоотношения с Близкия изток, в които България играеше ролята на военно-технически плацдарм и инструмент. Някои ДС другари, твърдят, че бг комунистите били толкова хитри, че успели да изгонят всичките етнически турци, готови да основат собствена държава, но нищо не казват за симбиозата БСП-ДПС, която в съюз с Атака е истински разгърнатата контраофанзива, целяща да превземе изцяло държавата отвътре, чрез примитивно насаждане на етническа и религиозна омраза. Такова икономическо, политическо и правно робство, не знам дали е имало и по времето на Османската империя?! Имало е един десятък и много преклонени главици, но с такива мародерствания, каквито БКП, сътвори с креатурите си БСП, ДПС, СДС, НДСВ, ГЕРБ, Атака, ВМРО и т.н., мисля че малко душмани могат да се похвалят!!!
Ще Ви напомня, че най-големите присвоявания "Мултигрух", направи, чрез ДПС, и да не забравяме, че дори по времето на ГЕРБ, ДПС също бяха водеща сила в неохлабващите доганови обръчи, на всяко икономическо ниво, така че след, като всички блажещи се намразиха до в червата си, нашите циркови герои, най-накрая си показаха и зъбите и взеха че си осветлиха Задкулисието - глупост, която ще им изяде главите, на всичките!!!
БКП=БСП=ДПС=СДС=НДСВ=ГЕРБ=АТАКА=ВМРО= и т.н.(ДС политическият небосклон е ясен, надявам се на всички, изгубени в Прехода, души)!!!
Голям проблем е в европейски и световен мащаб, ако се окаже, че в България се управлява тотално и само от легитимните представители на Д.П.С. и А.Т.А.К.А., все изчадия на комунистическото ДС, креатури най-черните и капсулирани времена на тоталитаризма ни, пажове радикализиращи до фанатична нетръпимост и престъпно плиткоумие!!!
Стара Европа няма да търпи, такива изтървани демони в редиците си, дори една Турция е на европейско ниво, надбългарско ниво, особено по алъш вериш и етническа търпимост!!!
Българските политици биха обидили всеки един народ с присъствието си в политиката му и вече искрено вярвам че нямат място, нито в Анадола(Ориента), нито в Европа - да ходят при Кадафито!!!
Амин!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 26.09.201321:15

>Де да беше само мое мнение и измислица

Прав си, далеч не е само твое.
Такива като теб - с лопата да ги ринеш.
Всъщност сте по-скоро мнозинство.
И това се превръща в съществен проблем.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

5 Ролинс | 26.09.201320:01

4deowin

Де да беше само мое мнение и измислица, че бившите ченгета от ДС контролират почти всички бизнеси, медии и политици. Я напиши "държавна сигурност" в google и се образовай.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 26.09.201318:34

Ролинс, хора като теб винаги ще ги контролира ДС.
Защото не е важно дали ДС съществува в реалността, когато неопровержимо я има в главата ти.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

3 Ролинс | 26.09.201317:47

"Режисурата, която всеки подозира (независимо дали става дума за ДС, руснаците, Сорос или световното масонство) е само мит,"

Авторе, колко ти платиха ДС за тази поръчкова статия?

Ето още едно доказателство, че всички медии се контролират от бивши агенти на ДС. Колкото и да не се харесва на шефовете ти, авторе, хората разбраха какви боклуци са шефовете ти и как окрадоха България (и все още крадат).
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 26.09.201313:27

Задкулисието го удари на автоцензура и помръкна целият журналистически и форумен потенциал на България - шок и ужас, цари около декорите и ще става все по-зле, защото вече няма Задкулисие - фасадните маски паднаха, а салютите са твърде ниско над главите Ви, Ние пък дори се отдалечаваме, да не Ви пречим и да не Ви възпираме в зимните Ви нагласи!!!Усмивка
Театрото е в нова фаза: ЦИРК, а случващото се сред притихналата сащисана публика е затишие пред страшна буря - народът узря и няма да Ви търпи повече, не и без собствено р@дикално участие на манежа!!!Усмивка
Честито на заслужилите!!!
България!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 26.09.201310:29

Българин и организация-това са две абсолютни противоположности!Българинът е върл противник на всяка наченка не само на организация, а на здрав смисъл.
   

оценка

+1 -0