Безгласните българи | webcafe.bg
Webcafe

Безгласните българи

Цветана Георгиева
03.04.2013, 16:31 (обновена 08.04.2013, 15:20)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

"Всеки, който е в опозиция, казва, че трябва да се даде възможност на българите зад граница да гласуват. Всеки, който дойде на власт, удобно забравя за това", казва Вени Марковски

Има едни българи, за които се сещаме основно по празници и преди избори. Нищо, че парите, които пращат на роднините тук, са най-големите и сигурни инвестиции, а по различни изчисления броят им навън е между 1 милион и два милиона.

Имаме обаче гадния навик да броим парите, които забравените пращат в свидното отечество, и да пишем стратегии как да ги върнем в България, така че и тук общността да расте с темповете, с които никнат колониите навън. Емигрантите ни имат един общобългарски проблем - невъзможността да гласуват.

На практика огромна част от сънародниците ни зад граница са безгласни (лични карти), въпреки че спокойно биха могли да решат резултата от всеки един вот. Проблемът е хроничен за държавната администрация и удобно претоплян от политическите партии, но по-важното е, че пропилява изконното гражданско право на глас, което принадлежи на всеки пълнолетен гражданин.

"Държавата не обезпечава конституционното си задължение да даде възможност на всеки български гражданин да гласува, независимо къде се намира по света. Реално имаме право, но нямаме възможност", обобщава Вени Марковски, основател на "Интернет - общество" и един от най-изявените българи зад граница.

Или емигрантите са прекалено голяма хапка за родните политици, или вкупом са дамгосани от администрацията. Истината може и да е някъде по средата, но разликата съвсем не е за пренебрегване. "Едно е да разрешиш на 20-30 000 българи по света и още 50-60 000 в Турция да гласуват, друго е да позволиш, да дадеш възможност всички тези два милиона, които са напуснали страната в последните 20 години, да гласуват", казва Марковски, който живее във Вашингтон.

Бюрократичен лабиринт

За да пуснат бюлетина, днешните немили-недраги трябва да подадат заявление за разкриване на избирателна секция в населеното място, където живеят. След кратки неразбории, ЦИК най-сетне пусна страница с такава цел, където всеки може да попълни електронния формуляр до 12 април. Или пък да подаде хартиена молба по пощата.

Притеснителното е, че в интернет формуляра фигурират полета за странни лични данни, като постоянен адрес и телефонен номер, които не присъстват в хартиеното заявление. Красимир Гаджоков оспори от Торонто, Канада електронното заявление, но Софийският административен съд отхвърли жалбата му.

Въпреки стъпките и борбата, желанието на "външните" ни българи да гласуват не изглежда така пламенно. До момента едва 130 българи, живеещи в САЩ, са поискали да гласуват чрез сайта на ЦИК, нищожно малко, като се има предвид, че само в Чикаго наброяват над 150 000. Във Великобритания електронните заявление са подали над 700 души, а наполовина по-малко са в Германия.

"На българите навън им е достатъчно ясно, че това няма да промени резултатите от изборите", коментира Марковски. От думите му излиза, че и емигрантите са изгубили вяра, че могат да въздействат върху политиците, както много хора в България.

"Това обяснява донякъде защо хората се отвратиха от политиката в България. Реално изборите се решават от една четвърт до една трета от живеещите в страната", твърди той и цитира Любен Дилов-син: "Когато отвратените се отдръпнат от политиката, остават отвратителните".

Електронен мираж

Българите зад граница отдавна настояват за електронно гласуване, за да могат по-лесно да упражняват правото си на глас. Идеята обаче среща силен отпор, при това не само сред политиците.

"Има достатъчно голям брой специалисти, които твърдят, че електронното гласуване може да се фалшифицира. Навън също има специалисти, които се съмняват, че то може да бъде използвано, за да затвърди победата на партията, която печели", коментира Вени Марковски, според когото проблемът може да се реши с въвеждането на електронен подпис за всеки гражданин.

Ясно е, че това е въпрос на пари, но също така е и въпрос на желание. А такова май, май няма. "Всеки, който е в опозиция, казва, че трябва да се даде възможност на българите зад граница да гласуват. Всеки, който дойде на власт, удобно забравя за това. Нито едно правителство не е направило така, че да може да се гласува по електронен път", казва специалистът и интернет предприемач.

Електронното гласуване дразни и някои крайни патриотични елементи, чиято позиция е добре известна - българите зад граница не заслужават да гласуват, защото са изоставили родината. Тук не става дума само за нарушени права, но и за грубо подценяване.

"Ние винаги сме встрани от вниманието на държавата, освен когато стане дума за покриване на търговския дефицит, което успешно правим вече 15 години. Не знам колко хора в България си дават сметка какво би се случило, ако два милиона българи по света решат да не пратят пари на близките си тази година - държавата ще фалира само след две такива упражнения", продължава Марковски.

Абсурдистан

Нещата придобиват по-мащабно ниво и стигаме до криво подредената ни родина. Погледната отвън, България изглежда като страната на абсурдите. И като говорим за избори, Вени Марковски сравнява провеждането им с настъпването на зимата - винаги има изненадани, особено ЦИК.

За него е странен и фактът, че ГЕРБ - партия, свалена от власт с протести, продължава да води в социологическите проучвания: "Абсолютно непонятно е за хората, които живеем в нормални и демократични страни това поведение на нашите сънародници. Имам чувството, че българският избирател е като жабата във врящата вода. Известно е, че ако искате да сварите жаба, без тя да се усети, е достатъчно е просто постепенно да повишавате температурата на водата, докато тя почне да ври. В българския вариант това го е измислил навремето Ляпчев, под формата на "скубане на кокошката, без тя да кряка".

Сравнението е повече от удачно на фона на пълното разцепление сред протестните лидери - пишман политици. Ясно е, че и този път ще отидем до урните с лайтмотива "Избери по-малкото зло", който никак не е обнадеждаващ. "След четири правителства, последното от които дезертира предсрочно, за мен, а и за много хора, които живеем в чужбина, най-голямото зло е разрухата на държавността и сливането на властите", изтъква Марковски.

Още по-притеснителното е, твърди активистът, че този недъг все повече се превръща в нормалност в България. И дори се приема с аплодисменти от населението.

"Мнозина знаят за принципа за разделение на властите, малцина осъзнават, че това се изроди в България. Христоматийният пример е вътрешният министър Цветан Цветанов, който от трибуната на Народното събрание обяви едни лекари за убийци. След две години те бяха оправдани, но какво от това. Хората забравиха, че в историята на България има само двама души, които обявиха лекари за престъпници. Единият бе Цветан Цветанов, а другият - покойният вече Муамар Кадафи, лидерът либийската Джамария", напомня Марковски.

И така стигаме до безпочвения национализъм, насаждащ омраза и страх от брутална война, разк(р)ачената ни между Изтока и Запада външна политика и параванното приобщаване на българските общности зад граница.

Докато гледа цялата бутафорна политика на показности и приказки, българинът все повече засилва желанието си да емигрира. Ако не за себе си, то поне за децата си.

"Колкото повече хора напускат, толкова по-зле става. Единственият начин нещата да станат по-добре е хората да се връщат", казва Вени Марковски, но е скептичен: "Истината е, че без достатъчно голяма критична маса, тези неща трябва да се случат с политическа воля. Такава няма, защото никой няма да почне да реже клона, върху който е седнал".

Жалко, че добрата воля на емигрантите ни свърша дотам да помогнат на близките си да не умрат от глад, студ и болести в страна-членка на ЕС. Би било добре, ако гласуват колкото се може повече от тях - никоя партия не може да купи гласа им, както правят със стотици хора тук, нито пък работодател би могъл да им окаже натиск, за да пуснат посочената от него бюлетина. И така ще помогнат на тези, които искаме нормалността да се случи. Просто блян.

Доста тъжно за финал.

Oще: вени марковски  електронно гласуване  емигранти  избори  интернет  нормалност  цик  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.03.2013, 18:36

91 д-р Хонорис кауза | 09.04.201315:44

lele male | 05.04.201312:00
и активист! ама в кво? muhihihihi
...
Manuela Gerenova | 05.04.201311:38
Какъв е Вени Марковски? Бесепар очевидно Много щастлив
...
vanko | 05.04.201311:28
А някой направи ли си труда да се поинтересува кой/какъв, всъщност, е Вени (госпожа/господин???) Марковски?
...
За по-младите...
Лицето написало/споменавано в статията е от комунистическо потекло...
Не мисля изненадвам някого ?!?
Достатъчно е да си спомним неговият дядо...
виден _мракобесник_ в онези времена...
И като сме тръгнали със спомени...
Активист в така нареченото БГ. и-нет общество...
Пишещ във форумите още от времето на "магданоз"...или малко след...
Разобличен и не добре приет с мненията си.
С позиция едва ли не репресиран, но категория лукс.

Моля, не слагайте под общ знаменател всички не живеещи в България...
-----------
Не на ком. матастази !!!
цензура
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.03.2013, 16:19

90 Трендафил | 06.04.201322:52

на бира

I m moving along on the wings of time
Trying to find a purposive line
It Ain t Easy
It Ain t Easy
To find

Много щастлив

It Ain t Easy to find
It Ain t Easy to find

Много щастлив

It Ain t Easy

китарист

http://www.youtube.com/watch?v=zoE-OvlXpX0

ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

89 Frida | 06.04.201321:19

Шабат шалом то веч е Шавуа Тов!
тва е по-кръшно
http://www.youtube.com/watch?v=K4C9FSz5XDI Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2013, 14:24

88 Angel Vardjiisky | 06.04.201314:32

Не познавам такива безгласни българи . Малкото българи които познавам в Яфо проведоха демонстрация в подкрепа на народния протест , предадоха декларация към презудента , подписаха декларациия за желание да участват в изборите и ЩЕ ГЛАСУВАТ на 12 април . Чифути с чифути , ама държат на България от хиляди километри ! Ние не сме безгласни !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

87 Frida | 06.04.201312:35

хаха, безгласни - не са безгласни, а са глас в пустиня. пустинята българия. населена от същества, които спорят за парите им - дали били от бюджета или не. миме, миме, ами нали се харчат парите им в беге, нали има дедесе на всеки харчлък, ма? де отива туй дедесе, чеде? в бюджета на татаристан ли?
ей, два милиона са разбрали, че останалите са неспасяеми, че промяна към добро е невъзможна. че няма смисъл. всъщност, не може всеки втори да е ченгесар, овенен, номенклатурщик и пр. функцьонер, и да се получи нещо в тая държава.
вижте си временния премьер - от първия ден - ремонт за 10 милиона, кат че ли ше векува! няма нужда да му се вади досието и семейната хроника. нещата са ясни кат бял ден!
чедото на др. марковски пледира за възможности за гласуване, за кого да гласуваш? на тая сергия няма нищо, което да струва и минута от времето ми, нито стотинка от парите ми. май много останали българи мислят така. за да се сещат за напусналите ... дечица, внученца.
от два милиона напуснали да гласуват 20 хиляди, което е недостижима цифра, е срам! няма друго по-силно доказателство за разруха и отчаяние.
сега може да ме изтриете
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

86 deowin | 05.04.201317:07

>с втората част на коментара си противоречиш на първата

Това твърдение виси доста безсмислено без подкрепяща аргументация.
Чакай, дай да пробвам и аз така - "mima, с предния си коментар доказваш неопровержимо, че неемигриралите българи са пълни идиоти, и то всичките без изключение". Хм.. Ебаси колко било лесно като не се налага да се аргументираш!

>че и да ме обвиниш, че съм комплексирана

Не обвинявам, а констатирам. Разликата е гигантска.
И не става въпрос конкретно за теб, а целия клас хора, който в случая ти олицетворяваш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

85 deowin | 05.04.201317:00

>Деовин, май само ти си наясно, че парите, които идват от емигрантите са пари от бюджета

На теб, за разлика от Galina, четенето с разбиране не ти се получава много добре.
Та, пробвай да ми прочетеш мнението (поне веднъж) и виж дали съм казал нещо такова.

Апропо, твърдението ти, че земята е плоска, е невярно, което , естествено, те прави абсолютен идиот!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2013, 21:08

84 Plamen Ivanov | 05.04.201314:57

Ами ето това, което казваш накрая е точно това, което писах вчера в някой от коментарите си. Хората не знаят, но бързат да се оплакват, че някой им нарушава правата. А дали не е по правилно първо да се опитат да разберат и след това да се оплакват? Не може вечно държавата да е виновна за това, че някой нещо не знае. И аз не знаех, но преди да почна да пиша балонни статии с клишета и лозунги по форумите. си направих труда да погледна на страницата на ЦИК и всичко ми се изясни за между 8 и 10 минути. И всъщност е съвсем елементарно. И не се чувствам безгласен.

Правото на глас, както и всички други права, изискват известна грижа от страна на този, който ги притежава. Не може да се очаква, че държавата ще те хване за ръчичка и ще те заведе до урната. както не може да се очаква, че ще се погрижи за това, колата ти да е в изправност, оградата на къщата ти да не падне и т.н.

Какво пречеше преди да се пишат сърцераздирателни статии с тъжен край за Абсурдистан и за лишените от право на глас, авторът като е толкова загрижен, да напише една статия, в която с пет изречения да разясни на сънародниците си зад граница какво трябва да направят, в случай че искат да гласуват? Иначе ставаме малко като циганите, чиито права също 'се нарушават', когато ги карат да си плащат сметките и също са дискриминирани. Така и сега излиза, едва ли не, че българите зад граница са дискриминирани по отношение на възможността да гласуват. Нищо подобно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

83 Galina Aleksandrova | 05.04.201313:41

Всъщност е проблем, защото както тук има избирателни списъци, така и в чужбина трябва да има. Иначе може да се окаже, че някой жител на Торонто с българско гражданство трябва да лети до Ню Йорк, защото по някакви неведоми пътища името му се е озовало в тамошния избирателен списък. Това, бих казала, е абсолютно възможно, въпреки привидното си безумие. Всъщност, това нещо се случва и сега, с тази разлика, че жителят на Торонто се води в избирателен списък на сградата на основно училище в родното си село.
Това е същото като да няма избирателна секция в село със 100 къщи и 5 жители, защото "нямало смисъл".
Аз например виждам смисъл в избирателна секция навсякъде, където има поне 20 пълнолетни избиратели с българско гражданство. Или пък по-евтиният вариант - във всеки административен център на държавата. Така всеки ще знае къде да отиде. Да, за държави като Северна Корея няма нужда Усмивка Или пък за Македония или Словакия, или Чехия. Но в САЩ, Германия, Англия е напълно резонно. Има ли такива секции? Не.
Мисълта ми е, че дори да искат да гласуват, емигрантите всъщност... масово не знаят КЪДЕ трябва да гласуват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2013, 21:08

82 Plamen Ivanov | 05.04.201312:40

Галина, мисля, че на всички им е ясно, че парите в бюджета не са на политиците. И също така е ясно, че парите, които емигрантите пращат не отиват в бюджета. Като оставим на страна локумите за кюфтетата и БМВ-тата (всичко, което казваш е вярно, но не е това темата на статията), остава следното: Статията се опитва да внуши, че гласуването зад граница е огромен проблем, свързан с невероятни бюрократични спънки и че ако това не беше така, нещата щяха да изглеждат много по-различно, защото два милиона емигранти щяха да променят бъдещето на България, ако не им се пречеше умишлено да гласуват. Което е откровена манипулация. Нито гласуването зад граница е проблем, нито е сигурно, че всички два милиона щяха да гласуват, още по-малко, че ще гласуват за БСП, чиято тъмна сянка прозира зад статията, нито нещо щеше да се промени ако отворят избирателни секции в дома на всеки българин в чужбина.

Споменах за парите от бюджета, защото отварянето на секция в чужбина струва пари и тези пари идват от бюджета, т.е. от данъците на хората, които работят в България. Не може ние, хората, живеещи в чужбина да искаме хората в България да плащат за отваряне на секции в села и паланки по целия свят, където живеят по един двама българи. Затова е нормално да се отварят секции в по-големите градове.

Това са двете неща, свързани със статията по същество, които искам да кажа. Да водим схоластичен спор относно това, дали парите на емигрантите са пари от бюджета или не, е безсмислено или най-малкото не му е мястото под тази статия.

Лека работа и приятен ден!
   

оценка

+1 -0