Богоугодно ли е... | webcafe.bg
Webcafe

Богоугодно ли е...

Елена Кодинова
06.04.2011, 16:22 (обновена 11.04.2011, 08:38)
Митрополит Николай

Снимка: © Sofia Photo Agency

Кога най-сетне Българската православна църква ще се погрижи за душите на грешници и страдалци...

Защо й беше на Българската православна църква с такъв апломб, толкова медийно натрапчиво да разравя стари исторически рани, като канонизира на 2 април избитите жители на Батак и Ново Село?

Събитие, случило се в края на 19-ти век, при други нрави и обстоятелства, други представи за морал и за жестокост.

И то при активното участие от първия ред на един от синодалните ни старци - пловдивския митрополит Николай. От една страна - хубав пиар за църквата, преклонение пред историята, пред страданието на невинни жертви. Но пък от друга - ореолът му става съвсем друг, ако си припомним няколко политически аспекти, пряко свързани с това събитие.

Канонизацията се случи по-малко от два месеца след парламентарните панаири на най-гръмогласния български националист Волен Сидеров. В началото на февруари той поиска 17 май, датата на Баташкото клане, да бъде обявена за Ден на геноцида над българите в Османската империя.

Просто си намери повод да се подмаже на лумпенизираните си фенове и да подразни, както винаги, ДПС. Предложението му, разбира се, бе отхвърлено от Народното събрание, но дебатите минаха скандално, като на Женския пазар. Минало му е историческото време на такова официализиране.

Сега, през 21-ви век, трябва да се научим да живеем заедно и да забравим кой кого е клал преди столетия заради мотиви, които нямат нищо общо със съвремието ни. След като не мина в парламента, официализирането на преклонението пред жертвите от Батак и Ново село си проби път през Българската православна църква с изключителното съдействие на митрополит Николай.

Дядо Николай събра много неодобрение от модерно мислещите хора още с избирането си за пловдивски владика. Паметно ще остане изказването му за концерта на Мадона. Той нарече гостуването на звездата кощунство и приписа трагедията в Охридското езеро на факта, че сме пуснали блудницата да се чекне в България в деня, в който църквата отбелязва обезглавяването на Йоан Кръстител.

В Деня на Съединението миналата година връчи и църковна награда на пазарджишкия кмет и един прокурор от града, задето забраниха на гейове да се целуват публично в подопечната им територия и обявиха демонстрацията на алтернативна сексуалност за рушене на обществения ред.

Вече бе дал заявка за тези свои действия още през 2008 г., когато в Кърджали каза: "За какво ни беше интеграцията в Европа - за да не можем да забраним гей парадите, парадите на разврата в градовете?" Обяви папата за еретик и направи още куп други медийни гафове, които разгневиха мнозина (и се харесаха на мнозина...Бел.р.).

В същото време не сме чули да е свършил никакво богоугодно дело - да е построил нещо, да е дарил, да е приласкал млади хора към вярата, да е помогнал на мизерстващите. Не, четем само за скъпите му часовници и джипове, което даде основание на някои издания да го нарекат "мутрополит".

И на този фон се държи като истински хейтър - само мрази и отрича. Е, сега дойде време да покаже какво признава и почита. И тук запя в един глас със скандалния националист Волен Сидеров.

Разбира се, че това в Батак е клане и никой не го отрича. Естествено, че избитите там са невинни мъченици. Българите почитат своите жертви от национално-освободителните борби, но в същото време се учат да живеят в етническо многообразие.

Точно притихнахме по въпроса за Македония и спряхме на гледаме с жадна романтика към територията и историята й, сега пак настъпи време да ни кажат, че е богоугодно да мразим други наши съседи съвременници, които нямат нищо общо с кръвопийците от Батак и Ново село.

Защо ли да не обявим и ослепените воини на Самуил за мъченици, за да имаме повод да мразим гърците? А те пък спокойно могат да си канонизират Никофор, от чийто череп е пил вино наш владетел и също да започнат активно и православно да ни мразят. Те ще имат повече право, защото Крум е бил езичник, а е пил от черепа на християнин. Това си е мъченичество за вярата пар екселанс.

(Странно, как в главата на г-н Сидеров, отчетата и националистите съжителстват мирно неверникът Крум, който пие от християнски череп, и неверниците, които колят хора в Батак? Един път неверникът е герой, но пък другия път неверниците са изверги. За мен и в двата случая става въпрос за варварство от отминали епохи, когато варварството е било в реда на нещата.)

За разлика от демогогията и популизма добрата политика е сложно нещо. Там се налага да се правят някои компромиси, за да се постигнат ползи. Балканският полуостров е бил векове наред точка на силно напрежение, случили са се на него много събития, породили са се много омрази.

Ако не спрем да взираме в тях, вместо да гледаме напред, ни чака съдбата на бившите югославски републики. На Волен Сидеров това му е номерът, защото не разполага с читави политически идеи и програми. Ама защо й бе на църквата да му приглася?

Всички висши родни политици побързаха да се отъркат в канонизацията от 2 април. На нея присъстваха и президентът Първанов, и вицепрезидентът му Ангел Марин, председателят на Народното събрание, и куп още хора, които искаха да станат симпатични на избирателя-националист.

Българската православна църква трябва да спре да се занимава с несвойствени за нея дейности, като пиар и политиканстване. Чакам я вече двайсет години да се погрижи за душите на грешници и страдалци.

Да направи комуни за наркоманите, да организира неделни училища за децата и да спре да пробутва обучение по християнство в светските училища.

Къде са й приютите за бездомници, за които и държавата отказва да се грижи? Защо не заеме позиция по въпроса с трансплантациите и не призове миряните да даряват органите на своите близки, за да спасят чужди животи? Защо нейни емисари не се погрижат за децата от домовете са сираци, а ги оставят да се препитават като магистрални проститутки и дребни престъпници, свършващи в затвора? Защо не работят и със затворниците и циганите, а ги оставя на по-активните евангелисти?

С такива миролюбиви и богоугодни неща трябва да се занимава православната ни църква. Да стои далеч от държавата, политиката и светските дейности. С припомнянето на исторически вражди със съседни държави тя завива точно в обратна посока.

Oще: батак  бпц  волен сидеров  геноцид  дела  канонизиране  клане  митрополит  мъченици  националисти  николай  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2011, 16:44

443 Зорница Йорданова | 11.05.201117:02

По- сбъркана статия не бях чела отдавна. Не знам как се е навързало всичко това в главата на авторката?! Само месец по-рано е пуснала друга статия, в която твърди, че познава о. Георги и знае за комуната за наркозависими http://www.webcafe.bg/id_1015131462_Vredata_ot_okultnoto А в настоящата подканва Българската православна църква да създаде такива. Това да живееш в паралелни светове хич няма да е лесно....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

442 Астролог | 19.04.201111:36

до маджести:
"ного е странно да заявяваш, че не си длъжен да се съобразяваш с частни мнения, а да ги даваш за пример."

намека ми е че това не е само "частно мение" на някой със сайт...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

441 My Majesty | 19.04.201110:06

До Астролог: Прочетох цитираната от теб статия. Много патетика и софистика. Това че някой може да се изразява добре, не означава, че е прав.
Астроложе, много е странно да заявяваш, че не си длъжен да се съобразяваш с частни мнения, а да ги даваш за пример. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

440 Астролог | 18.04.201117:36

„Остава открит въпросът – връщаме ли се в тъмното Средновековие, към лова на вещици и кладите за еретици? Не.
Връща се свободната воля на хората.“

Свободата е нещо вътрешно. Аз съм свободен и нямам нужда от БПЦ или някой друг да ми „дава“ или да ми „връща“
свободата. Съответно и никой не може да ми я отнеме. Свободно съм се самоотлъчил от БПЦ. Свободно съм си избрал духовен Учител, когото съм намерил за хрисим, мъдър и любящ…
Изобщо свободата ми по никакъв начин не е обвързана с частните мнения на този или онзи поп, самомнително представяни като Божи откровения"

http://www.ivanstamenov.com/2011/03/2565/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

439 Астролог | 18.04.201117:34

Не е говорил на всички с прични, нали, И Е ИМАЛО ПРИЧИНИ ЗА ТОВА (капса замо за тези които може да са позабравили Библията)

п.п.
"твърдата храна е за съвършените, които по навикновение имат чувствата си обучени да разпознават доброто и злото..." това че някои НЯМАТ представа какво е това обучение, не значи че такова няма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

438 Konstantin | 18.04.201116:38

Глупостта почивен ден няма!
В християнството няма "посветени", защото откровението е за всички.
Уж по-якото "християнство" е измама за горделиви и суетни умове, които искат нещо по-специално за себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

437 Астролог | 18.04.201112:39

"Чалга е да забравиш и загърбиш "единственото потребно" - Христос и да Го замениш
с олекотената и орязаната Му версия, която да ти гарантира безбурен живот и спокойна църковна кариера.
Чалга е с едната ръка да се заканваш на масоните, а с другата да ги благославяш.


"Ние сме готини, ние сме уникални", извиват трели фолк-дивите (между другото, дочувал съм точно такъв чалга-напев, буквално),
а феновете и особено фенките им искрено вярват, че да се съблечеш гол до кръста и да се качиш да хвърляш гьобеци на масата те
прави неповторим.

Религиозният чалгаджия също е кораво убеден в своята уникалност - едната му формална принадлежност към хилядолетната християнска
традиция му се представя като достатъчно основание да изисква - специален статут, всеобщо уважение и съобразяване с неговото мнение
по всички въпроси на деня. И тук истината е смесена с порядъчни количества лъжа - защото християните наистина са солта на земята,
"народ избран, царствено свещенство"
- но тяхната избраност се проваля в чалга в мига, в който я заявят пред останалите като основание за особено отношение."

http://www.webcafe.bg/id_12629708
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

436 Астролог | 18.04.201112:15

теологията инауката изследваща религията, канона, ритуали, догми и др. е едно, а Теософията - Божествената Мъдрост или Мъдростта за Бога - съвсем друго. И моля теософия да не се бърка с Блаватска, Ани Безант и др.
Теософия и Теоофи - посветени езотерици е имало преди векове.
За мен не намирам особен смисъл в изучаването на канони и догми, разглеждайки ги като резултат от дейност на едни или други хора.


В Библията е дадено "това е Живот Вечний, дето да познаят Тебе, Единнаго Истиннаго Бога" Йоан 17:3 Това е ВАЖНОТО.

И не смятам че много попове и теолози биха дали смислен и практичен метод КАК да се работи за това. А методи има.

и накрая един малък цитат, приписван на поп Богомил – от произведение на Николай Райнов:
“Ние сме християни – казва той – ние се мъчим да заслужим Божията Милост с дело, думи и мисъл. Ние нищо скверно не вършим. Нищо от учението на Христа не отричаме, ни изменяме; ние живеем онова, което са живеели първите апостоли. Проповядваме словото на спасението и пазим христовите овци, разделени на оглашени, верни, избрани и съвършени. Ние сме Божиите кучета, които разкъсват всеки вълк. Ако царете и патриарсите идат да грабят стадото, те са вълци и ние ще разкъсаме и тях.” "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

435 Konstantin | 15.04.201122:00

Напълно споделям такава позиция.
Многословието и вторачването в детайлите се наложи, поради спекулации с понятия, преднамерено изопачаване на изказвания на поне половината територия във форума. А, темата е важна.
Когато стъпваме на такава територия обаче, мисля си, че трябва да се стараем да сме прецизни в това, което говорим, иначе спекулираме съзнателно или не.

Лека вечер!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 23:59

434 Mira | 15.04.201121:14

Konstantin, чест и почитания за това, че се стараете да изяснявате детайли. Също и за любознателността ви, интереса към различната позиция и мислене. Познахте, че богословието слабо ме вълнува, да не кажа почти никак, което не означава, че отхвърлям неговата необходимост и полезност. С нищо не сте ме засегнали, защото няма за какво да ме засегнете, не сме тук да се засягаме, а да общуваме, да обменяме идеи, впечатления, да представяме позиции и и да търсим общото и различното помежду. Но най-вече да търсим начини за решаване на общите си проблеми. Така мисля аз, в това виждам ползата от всички тези занимания. Ще се радвам на всеки, който споделя подобно виждане!
   

оценка

+0 -0