За няколко зъба повече | webcafe.bg
Webcafe

За няколко зъба повече

Елена Кодинова
21.04.2011, 08:12 (обновена 23.04.2011, 09:00)
Зъболекарски инструменти

Само Феята на зъбките се грижи за ченетата на бедните деца...

Вече цяла седмица Българският зъболекарски съюз продължава да реагира неадекватно на „потресаващата" новина, че техен колега от Тексас, САЩ, направил безплатно зъбите на стотина баби и дядовци в забравеното от бога, здравната реформа и министър Константинов родопско село Селча.

То не бяха декларации, протести, призиви за наказания, само дето не се обърнаха към Международния криминален съд да подгони американския стоматолог като международен терорист.

Последната реакция е писмо с изходящ номер от 19 април на председателя на кюстендилското подразделение на БЗС, д-р Светослав Николов, публикувано на сайта на съюза. В него се минават някои граници, които не бива дори да се доближават.

"Остро възразяваме на начина по който се отразява това събитие от страна на медиите, които се опитват да противопоставят българския зъболекар срещу жителите на това село" - пише добрият д-р Николов в официално послание до българските медии и шефа на съюза си.

Аз зъби не мога да лекувам. Затова никога няма да тръгна да давам акъл на д-р Николов как да си върши работата. Надявам се, че съвестно се е обучавал в медицинската академия и приемам на вяра, че лекува всеотдайно пациентите си и те са му по-важни от финансовото здраве на портфейла му. Затова недоумявам как той си позволява да ме учи какъв е правилният начин аз да си върша работата.

Да видим сега какво се е случило и защо така се разтревожиха всички български зъболекари. Но първо да очертаем контекста. Вече над 20 години ако нямаш няколко излишни стотачки, ще трябва да се научиш да живееш в мир с кариесите и зъбния си камък, дори с някой друг гранулом и остра пародонтоза.

Само Феята на зъбките се грижи за ченетата на бедните деца. Здравната каса е предвидила по един безплатен преглед и една безплатна пломба на осигурените, но нищо не е казала за нуждата от мост, за възпаленията, ваденето на нерви от зъбните канали, профилактиката и скобите на хлапетата. Ако искаш такива грижи, които са съвсем в тон с това, че живеем в 21-ви век в Европейския съюз, ще се наложи доста да плащаш.

Ако има частен здравен фонд, който да предлага пакет, включваш и пълна дентална грижа, то аз не съм чувала за него. А пък пенсионерите и децата, които ги осигурява здравно държавата, нямат никакъв начин да му станат клиенти. Те си остават с една пломба и един преглед на година. Ако искат да могат да дъвчат пържола и ябълка и след като навършат 70 години, да се молят наследниците им да печелят добре, за да ги заведат на зъболекар.

В родопското село Селча има баби и дядовци с по три болни зъба в устата, които за последно са сядали на стоматологичен стол през 60-те години на миналия век. Те нямат пари да си купят всеки ден хляб и мляко, да не говорим да си направят импланти за 1000 лева парчето. По неясни пътища при тях се появява някакъв американски зъболекар и им предлага да им помогне в страданията.

Тук се очакваше вместо да се сърдят, българските стоматолози да наведат засрамено глава, че не са се сетили да направят същото преди щатския си колега. Вместо да пишат протестни декларации как той нямал право да практикува в европейска страна и застрашавал живота на потенциалните им пациенти, да бяха направили така, че това изобщо да не се бе случвало.

Да бяха си натоварили стола и инструментите на лъскавите си коли (каквито знам, че са си купили, защото съм им виждала ценоразписите). Да отидат в Селча. Да си окачат българската диплома и разрешителното да практикуват у нас на площада и да предложат на бабите и дядовците малко безплатна помощ.

Ей така, от добро сърце, защото им пука за хората. За да изкупят някоя своя грешка, да си спасят душите. Защото печелят достатъчно и могат да си позволят да са щедри. Обаче - не! Те само се гневят, че някой им е отнел печалби, които на първо място никога не са съществували.

Ако сме обективни, хората от Селча имат точно два избора: или да си вадят зъбите сами с клещи и да търпят болка или да се възползват от предложението на тексаския стоматолог. Нямат трета опция, няма как да отидат при протестиращите членове на БЗС, колкото и те да викат по медиите и да си дерат ризите.

Така поведението им започва да се очертава като: „И аз не те искам, ама и на друг не те давам." Вече от една седмица българските стоматолози се опитват да ме убедят, че е законно да има хора с болни зъби, но е незаконно някой да им помага безплатно. И ако аз им кажа, че това е лицемерие от висш порядък, те - като д-р Николов - ще ме обвинят в опит да ги скарам с пациентите. Не журналистите ви противопоставят на пациентите с материалите си. Вие сами се скарахте и отчуждихте от тях с ламтежа си за все по-високи печалби и надменността си към неплатежоспособните.

Както и да се възмущават членовете на БЗС от начина, по който медиите отразяват случката, тя не може да стане нещо по-различно от това, което вече е. Тя показва като в перфектно венецианско огледало екстремната комерсиализацията на българската стоматологична помощ, която повечето български граждани не могат да си позволят.

Частните зъболекарски практики измислят екзотични пакетни услуги, за да привлекат богати западни клиенти и да си оправят счетоводния баланс, но изобщо не им пука за собствените им съотечественици, които нямат пари. Знаете ли, д-р Николов от Кюстендил, че някои наши частни клиники работят с туроператори и предлагат пакети като „спа курорт плюс ново чене"?

Няма да се учудя ако има и скрита услуга „нов имплант плюс проститутка, комплимент от стоматолога". Но никой от тях не е направил и една безплатна пломба на бедни и нуждаещи се. Колко пари ще ви стигнат, за да почнете и вие да лекувате благотворително? Кога да очакваме да ги натрупате и да тръгнете да правите про боно услуги примерно по сирашките и старческите домове?

Денталните услуги се превърнаха в лукс, ухажват се само богати пациенти. А когато някой отвън дойде по незнайно какви причини да се погрижи за забравените бедни, ние вместо да се засрамим, се ядосваме, че не сме се сетили как да вземем и „опинците на босия", както удачно се изрази кмета на село Селча. И ако медиите посочват тази наглост, те не искат да скарат стоматолозите с пациентите. Те искат да призоват доброто в тях, благотворителния им потенциал. За да не се налага доктор от Тексас без разрешително да им върши работата.

И за финал искам да ви споделя, че аз работя и не печеля зле. Но също ходя на зъболекар, единствено ако вече не мога да търпя болката. Защото ми взимате по 20 лв. само за да си отворя устата и да ми кажете какво ми е. Няма да имам нищо против да ви давам и по 50 за това, ако знам, че 20 от тях ще дадете за бензин, за да отидете до Селча вместо тексасеца.

Oще: бзс  гранулом  зъболекари  лекари  сащ  стефан константинов  стоматолог  тексас 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.04.2011, 12:58

101 Alexander Todorov | 30.04.201120:56

За Шарков съм съгласен донякъде. Позицията му беше принципно вярна, но не беше уместна. Отделно - без коментар оставям факта, че съюзът отказа съдействие на колеги, които бяха готови да направят подобна инициатива. Но да се заклеймяват зъболекарите с най-различни квалификации...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.04.2011, 12:58

100 Alexander Todorov | 30.04.201120:47

Rodrigo Diaz de Vivar, това са пълни глупости! Пак всеки проблем се захваща от най-неподходящото място. Държавата няма НИКАКВА здравна политика. Съответно, няма и никаква стратегия и контрол над медицинските дейности. Естествено, че има калпави лекари и зъболекари, но основният проблем е ЛИПСАТА НА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА.
Има и друго - за да имаш изисквания към даден лекар, трябва да си му осигурил нормалните условия за работа. Осигури на тия хора нормален статус и тогава имай изисквания към тях. Лекари, зъболекари, учители, полиция. От там се почва. Даваш им големи заплати и гониш всички боклуци от там. Но в този ред. А нашите смешковци вместо да хванат бандитите, дето окрадоха държавата, казаха: "Лекарите са мошеници, учителите са некадърници".
Ей затова сме на тоя хал, защото не уважаваме никого. Всяко общество си има основата, която са тези хора. А ние ги унижаваме по всякакъв начин. И после - защо били такива и онакива... Защото ние не биваме, ето защо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

99 Rodrigo Diaz de Vivar | 30.04.201114:38

Haha, за какви импланти говориш?
Доколкото е изписано и изговорено, в село Стрелча са вадени зъби [с анестезия] и са извършвани манипулации за лечението на зъби.
Доста далече от имплантирането.

Относно стерилността, там хората са си вадили зъби с ОТВЕРТКИ, това чу ли го? Каза го човек от селото.

Кое е по стерилно, как мислиш?
С отвертката, с която си ремонтира сайванта или с инструмент, извършено от стоматолог.

Magdalena Stoeva, за положението в държавата не са виновни зъболекарите въобще, а само зъболекарите и медиците, като г'син Шарков и компания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

98 Haha | 27.04.201113:20

Хора, вие май не сте наясно за какво става дума. Имплантите нямат нищо общо със стандартното лечение - пломбички, кариесчета и подобни. Ваденето на зъби без стерилна зала, обурудване и ренгенова снимка (а как решават кой зъб е за вадене ми е чудно?!) е само по себе си абсурдно, но имплантите в такива условия са направо научна фантастика.
А за сливиците - ми да, Теа, нали скоро едно двегодишно дете умря от това. Но никой не каза: "Голяма работа, случва се", всички изтъкнаха необходимост от контрол, адекватни грижи и оборудване. И лекаря понесе някаква отговорност - поне няма да лекува повече, ако не друго. Но най-добре щеше да е да не се беше стигало до там, нали?
И още нещо ми се ще да се замислите:
1. Защо тея добри носители на денталната грижа идват тук, в България? Кво, в Америка няма бедни баби и дядовци без зъби и без пари ли? Или във Франция, примерно? Или наште са по-симпатични някак? Или просто законите тука са по-хлабави?
2. Защо точно баби и дядовци? В Стрелча има и много безработни млади хора на ръба на оцеляването, ромски семейства с по 20 деца, които през живота си не са виждали четка и паста и на по 18 години са им опадали половината зъби? Защо не помогнат и на тях? Или правилно са предположили общественото мнение (което виждам и тук в някои коментари) - те, бабите и дядовците са си поживели, то по-лошо няма как да стане... никой няма да негодува, ако им стане нещо...
А, и казвате "нашите баби и дядовци, майки и бащи"... вие вашите конкретно бихте ли ги пратили на подобна процедура? И ако не, защо?
И последно - докато уж беше само лечение - хубаво, но както стана ясно, те искали да слагат импланти. Подобни истории (при това в затънтено място, и то на възрастни хора) ми звучи като да изпробват нов вид импланти. Безконтролно. Или с други думи - безконтролни опити с хора... (Не, не виждам конспирация, такъв тип изследвания се правят доста у нас, но под контрол, в съответствие с медицински изисквания и правила за безопасност и при изричното съгласие на човека, даже за някой от тези тестове му плащат)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 11:34

97 Magdalena Stoeva | 27.04.201111:36

И кой е виновен за това състояние???? Не държавата и нейната политика, а зъболекарите... Ха-ха-ха, евала за логиката, страхотна е!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.04.2011, 20:22

96 astroart | 27.04.201111:20

Според публикация в реномирания американски в-к "Вашингтон поуст" 3 страни в Европа водят черната класация с най-висок процент обеззъбяване сред възрастните хора:Албания, Босна и Херцеговина и .....България.Вижте в най-долу в линка :

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/04/AR2009010401941_pf.html

България отново е в отбора на изоставащите и г-н Шарков вместо да надава вой по медиите за лошия кмет и лошите американци, които трябвало да бъдат дадени на прокурор според него, да се замисли как да промени същите тези закони и правила на играта, така че ситуацията да се промени към по-добро.Нашите възрастни родители не заслужават подобна съдба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

95 M_I_R | 27.04.201110:18

хаха,
аз искам да те попитам за това че в 21-ви век в европейска България бабите и дядовците ходят с развалени зъби и болка, кой според теб носи отговорност? и как по-точно я понася тази отговорност?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

94 Thea Atanasova | 27.04.201110:13

Хаха еми дай въобще да не ги лекуваме тогава, че то при всички интервенции може да се стигне до погребение. И от едно вадене на сливици може да се стигне до погребение. Това малко ми звучи като логиката: Дали да си оправя кревата сутрин, че вечер пак ще трябва да го разхвърлям.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

93 Haha | 26.04.201117:12

Въпросът е ако някоя баба или някой дядо почине на зъболекарския стол или от последваща инфекция кой точно (и дали) ще понесе отговорност? Подобен развой на събитията е не само възможен, а много вероятен. Това си е сериозна интервенция - прави се с пълна упойка, пробива се костта (тя после трябва и да зарасне бай дъ уей, иначе бай-бай нови зъби) и доста други нещица. Плюс това човекът трябва да се следи месеци наред след манипулацията.
Дали при смъртен случай ще си кажем :"Ми поживял си е, кво сега..." или "Ми поне умря със зъби, пък..." или "Нищо, важна е идеята"...
До кърма със сигурност няма да се стигне, бъди спокоен, но какво става, ако не дай Боже се стигне до погребение?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

92 Rodrigo Diaz de Vivar | 26.04.201116:23

О Бога ми, не се бях замислял за това ...
Сега, като го видях написано ми идва на ума да помисля и за влиянието и репродуктивната способност на тези баби и дядовци.
Освен това, как аджеба ще се отразят тези интервенции на кърмата на бабите, ако се случи от щастие и здрави зъби дядовците да решат да вдигнат прираста в региона.

Haha, подчертавам за не знам кой път.
В казуса, станал тема на статията и коментарите, не е въпроса в благотворителността и в невъзможността и/или нежеланието да я вършиш.
Идеята е да не пречиш, когато някой друг я върши.
Разликата е както между безразличието и демонстративната липса на морал.
   

оценка

+0 -0