Аз не съм от Източна Европа, аз съм просто от Европа | webcafe.bg
Webcafe

Не съм от тях

Зорница Тодорова, студентка в Берлин
01.02.2013, 14:15 (обновена 01.02.2013, 15:37)
бай ганьо

Аз не съм от Източна Европа, аз съм просто от Европа

Времето е лошо, само вали, хората намръщени, метрото закъснява, няма работа. Не му харесва на бай Ганя у Европата! Че то като у нас бре! И у нас все дъжд, ядове и безработица.

Новата антиреклама на английското правителство накара и наш бай Ганьо да се замисли дали да не се върне в България. Какво ще ходим по Англията и по Германията, като и у нас все същото?

Вчера го видях на спирката в метрото. Мустакът ми беше провиснал, пръстите му измръзнали без ръкавици в берлинската зима, а шкембето му се подаваше голо изпод старата окъсяла риза, докато се протяга. Жена му, кака Минка, му подръпва ризата, за да скрие голия корем, а пък той се смее, загащва се и попипва с ръка пазвата, където се крият мускалите.

Ами така де, той студът си е студ, ама най-важното те да са на сигурно. После вади смартфона, за да погледне кога най-сетне ще дойде тоя влак. Бай Ганьо не е дошъл в Европата да работи. Тоя Дейвид Камерън нещо се е объркал. Продава си бай Ганьо мускалите по Германия, купува стари колелета и коли, пък после ги продава на черно у Търговище.

Добре върви бизнесът, дори тая година успяха да си вземат двустайно жилище, че да има и стая за трите им деца. Третото е още бебе, роди се в Берлин и няма акт за раждане, защото бай Ганьо не плаща здравни осигуровки. Какво ще им плаща на немците, бе?!

То бебето и без акт за раждане си расте, виж какво коремче е направило, пък като отидем пак в България, ще бутнем малко пари за един български акт за раждане. Бай Ганьо не е глупав, знае как стават нещата. Пък и е патриот, какво ще им дава парите на немците, като дъщеря му е българка.

А двустайно жилище в Берлин не е малка работа! Сега дори и прането си простират в хола, а не както преди в стълбището. Така, да му завиждат съседите на село, искат и те в Европата да живеят, ама не може всеки. Само тая жена много глупава се оказа. Не може един лев да изкара, цял ден да я оставиш навънка. Ни с просия, ни с крадене! Добре, че поне намира от време на време разни стари дрехи, оставени от съседите...

У културната ми душа на столичанка, завършила "елитна гимназия" се надигат снобистки чувства към дребнавия манталитет на тези провинциалисти. И като млад академик, гордо разпространяващ високата българска култура в немската столица, не желая да бъда сравнявана с по-голямата част от сънародниците си. Справедливо възмущение се излива върху всички крадливи, просещи, прости и необразовани, жадуващи чалга и тефериш индивиди от ромски или провинциален произход.

Аз не съм като тях! Дано кампанията на Камерън успее и да има по-малко от тях, за да не ни слагат в една категория, а именно категорията "източноевропейци". Аз не съм от Източна Европа, аз съм просто от Европа! От същата тая Европа, в която има криза, има корупция - някъде повече, някъде по-малко, в която зимата е студено, в която снегът блокира пътищата в Кьолн, Дъблин или София, в която къде повече къде по-малко децата ходят на частни уроци, а родителите плащат луди пари за това, в която връзките помагат да успееш в живота - в някои страни само понякога, а в някои винаги е така.

Аз наистина не съм източноевропейка. Аз не съм различна от тях, немците, французите или англичаните. Същата съм. И ако подхождам с ирония към малцинствата, към които спада и българското тук, в Германия, то е защото знам, че отношението на някои горди културни западноевропейци към източноевропейските групи не се различава много от отношението на много българи от висшето градско общество към ромите.

И ако за някои немски литературоведи бай Ганьо притежава много положителни качества като виталност и способност да оцелява във всяка ситуация, то за някои, не толкова литературни немци, мигрант е обидна дума. Мигрант не е човек от друга държава, а някой беден, прост и необразован, който е дошъл тук, за да работи като чистач или мияч, защото не е имал друга алтернатива.

Чуждестранните студенти, шефовете на чуждите фирми и чужденците, преподаващи по чужди езици не са мигранти. Те са също като западноевропейците. Мигрантите по това ще ги познаете, че на челото им пише "беглец". Те не отиват никъде, те бягат, без посока, не нанякъде или към определена цел, а от някакво място или от нещо. Те бягат не към това, което им харесва, а от това, което не им харесва.

Затова никъде не стигат и никога не са доволни. Тази ситуация пък води у по-образованите до онова сладникаво, самосъжалително хъшовско чувство на прокудените от родината. Само дето Османската империя не съществува от един век, а свободата на словото и религията са едни от основите на Българската конституция. Каква родина повече може да желае човек?

Може и да има нещо логично в решението на английското правителство, макар и да предизвиква възмущение у много хора. В крайна сметка, логиката на тази антикампания би била същата като логиката, според която Саркози изпрати няколко ромски гета обратно в България (и си спечели критиката на цяла Европа и възхищението на всички приятелки на баба ми).

Дори английското правителство би било далеч по-мило към мигрантите към Саркози: все пак никой няма намерение да праща хилядите българи, живеещи на социални помощи в Англия обратно в България. А и ромите във Франция си бяха с български паспорт, нали? Кой им го е дал? Защо всички ги е срам от неколкостотин роми, а никой не се срамува от хилядите българи, които крадат, просят, ровят по боклука, взимат кредити, които не плащат и живеят на гърба на нормалните европейски данъкоплатци?

Странно наистина. Но те са част от модерната картинка на големия европейски град, която няма да бъде променена от каквото и да било. Както ромите са част от България, колкото и да се опитваме да ги изолираме и дискриминираме, така и източноевропейците, които се чувстват като такива, са част от Западна Европа. Пък и в крайна сметка, на кого не му се е случвало да види роми в Германия и да разпознае българските думи в речта им: "А, тия са от нашите, бе!"?

Oще: бай ганьо  берлин  българи  великобритания  германия  дейвид камерън  европа  живот  източна европа  кампания  румънци  студентка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2013, 19:28

28 my_way | 05.02.201316:15

Това е като онази случка, в която един българин в Америка обяснявал, че живее на изток от Париж и Айфеловата кула. Ако авторката погледне международния си паспорт и през кой гейт на летището минава, може би ще разбере от коя Европа е точно...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

27 Хейтър | 05.02.201312:38

Каменов, Стоичков и Бербатов редом до Славейков и Алеко ... Ей това, твоето, е точно робско и комплексарско мислене!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 05:22

26 Hush spasitel | 04.02.201305:07

А не го подценяваите бай Ганьо повече.Търговията с мускалчетата беше едно време.Сега има по доходен бизнес с кока и крадени кредитни карти.Защо да бачка?Да не го е е бал луд.Бачкането е за вишистите с фалшиви дипломи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2013, 17:30

25 Iwo Kamenov | 03.02.201317:37

Стефан Караджа, Славейков, Милев, Ботев, Вазов, Алеко, С. Петров, Бербатов, Стоичков, Калоянчев, und noch mehrere... Или: добре, че софиянци ги има! Всички им благодарим!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.11.2012, 02:25

24 Javor Krastev | 03.02.201315:40

Не сме толкова лоши Българите. Бях Емигрант две години в Гърция и повечето Българи с които се запознах там макар и провинциалисти си бяха надеждни типове на които може да се разчита. Разбира се всяко стадо си има и мърша която включва всички съсловия, от циганите до псевдоинтелектуалците. Лично на мен вторите са ми по-противни. Та в заключение мога да кажа че винаги и на всякъде с гордост съм твърдял че съм Българин. Не източно европеец , не европеец или друг някакъв префинен пе,ал а Българин . И винаги съм получавал дължимото уважение. То зависи от това как се държиш и какво правиш а не от къде си.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.02.2013, 14:21

23 Mariyan Mihalev | 03.02.201314:36

Показателен е манталитетът на авторката. Трудно приемам хора, които с такава лекота правят обобщения и слагат етикети. Докога ще мислим едностранчиво, на парче? Докога ще има хора, които се опитват да сложат всички под общ знаменател? Кога ще приемем реалността, че в живота има от всичко, че е шарен и разнообразен? Това е видимо във всяко отношение, но готовността да го отречеш е само признак за съмнителна "културна душа" и присъщо на мнозина "столичани", претендиращи за елит. Хората навсякъде са хора... просто с различна съдба, възможности и стремления.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2012, 11:29

22 The Idol of Perversity | 03.02.201310:41

У културната ми душа на столичанка, завършила "елитна гимназия" се надигат снобистки чувства към дребнавия манталитет на тези провинциалисти. И като млад академик, гордо разпространяващ високата българска култура в немската столица, не желая да бъда сравнявана с по-голямата част от сънародниците си
-----------------------
Интересно какви ли чувства се надигат у някоя потомствена аристократка с трудно за произнасяне име като например Щефани фон Бисмарк-Шьонхаузен цу Гутенберг. , наследничка на готическо имение в Прусия, завършила Хайделбергския университет и собственик на активи за милиони ойро, когато пред нея се изправи нашата "културна" столичанка завършила елитна гимназия с иначе не-дребнав манталитет и се опита да и разпространява широкоскроената си българска култура? Умирам от любопитство да видя как нашата успяла снобка се опитва да и обясни - "Ich mag sie nicht" а, не не не!! muhihihihi
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 16.12.2011, 18:36

21 Pavlin Mitrikov | 02.02.201319:55

Емигранти и имигранти:
Мигриралите хора се наричат по различен начин:
* емигранти - спрямо напуснатата страна или
* имигранти - спрямо приемащата страна.
от Уикипедия,свободната енциклопедия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

20 Боби Перу | 02.02.201314:39

Наистина,рядка тъпня...липсата на самочувствие и интелект струи от и между редовете...е,уебккафето,не че сте някакво ниво,но ТОВА е дори много под вашето ниво... Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

19 Лудколю Деликолев | 02.02.201311:36

" Ние им се впрягаме, а всъщност няма смисъл."
Ъх, впрягам им се, как не. Да са живи и здрави, всеки има право да се мисли за какъвто иска и да пише каквото си иска. Същото важи и за читателите му, така че да не се пудрят като им сипем.
   

оценка

+1 -0