Island Def Jam пуснаха целия си каталог за употреба от разработчици | webcafe.bg
Webcafe

Музикалните лейбъли отвориха врати за програмистите

Webcafe.bg
25.02.2011, 16:03 (обновена 28.02.2011, 08:46)
риана

Island Def Jam е лейбълът на Риана, Джъстин Бийбър и още много известни изпълнители

Подобно на предишните издания на Music Hack Day, провелият се тези дни ден на музикалните хакери в Ню Йорк, както и този по време на конференцията MIDEM срещна много разработчици, опитващи се безплатно да създадат новаторски музикални приложения (много от които така и няма да видят бял свят). Сбирките на разработчиците винаги са изпълнени с атмосфера на креативност, заразително въодушевление и потенциал.

По всичко изглежда, че светът на музикалните приложения ще стане дори още по-интересен, благодарение на споразумение между лейбъла Island Def Jam (част от Universal Music Group) и платформата за разработчици на музикален софтуер Echo Nest. Според условията на споразумението Island Def Jam стават първият голям лейбъл, който предоставя целия си каталог и списък с изпълнители на разработчиците - под формата на отворен програмен интерфейс.

Музиката влиза в приложенията - без предварителни лицензни отчисления

В крайна сметка разработчиците, които се регистрират за употреба на платформата Echo Nest, ще имат възможност да използват директно каталога на Island Def Jam, без да се налага да му искат предварително разрешение. Създателите на софтуер просто ще трябва да приемат лицензното споразумение и условията на употреба, след което имат пълната свобода да създават каквито и да е приложения по своя преценка, използвайки каталога на лейбъла, без да плащат предварително за лицензирането на музиката.

Естествено, има и малко катран в кацата с мед - за привилегията да използват каталога, разработчиците се налага да отстъпят издателските права за приложенията на Island Def Jam (което означава, че дистрибуцията му ще се контролира от самия лейбъл), а печалбите от продажбата на приложения ще се делят между него, разработчиците и EchoNest. В ръцете на лейбъла освен дистрибуцията остава и разпределението при нужда на отчисления за авторски права. Поне в началото създадените приложения ще могат да се разпространяват единствено в САЩ.

Разработчиците не отиват при планината, така че тя ще отиде при тях

Споразумението е фундаментално по няколко причини. Преди всичко то е отговор на основното оплакване, което разработчиците на музикални приложения изтъкват - според тях уреждането на срещи с лейбълите за договаряне на права за лицензиране на музиката е както твърде трудно, така и прекалено скъпо. За по-малките независими - практически непостижимо.

"Процесът на договаряне е невероятно неефективен," коментира ситуацията изпълнителният директор на Echo Nest Джим Лучезе. "Това споразумение е замислено като начин да се преодолее неприятната пропаст между независимите автори на приложения и притежателите на съдържание за лицензиране."

Програмните интерфейси са доста разпространени в света на разработката на софтуер. По принцип те представляват набор от правила, чрез който онлайн услуги предоставят код на други програмисти, които желаят да използват техните функции в свои програми - при условие, че приемат условията на употреба, преди да ги изтеглят. За тях не са необходими срещи, преговори и други забавящи работата фактори. Настоящото споразумение реално прилага същия принцип към остаряващия модел на музикално лицензиране.

Изгодите за самия лейбъл са огромни, но и разработчиците печелят

Договорът дава шанс Island Def Jam да работи едновременно с многобройни разработчици на софтуер, за да открива най-добрите идеи. До този момент лейбълът можеше да създаде приложение по два начина: или като плати предварително на разработчик около $50 000 за реализация на софтуер по поръчка (който би могъл да се окаже и неуспешен), или като избере едно от стотици приложения, предлагани от проявяващите интерес разработчици, с надеждата то да набере популярност.

Лейбълът също така ще разполага с връзка с общността от разработчици, чрез която да поръчва приложения за определени нужди. Примерно ако Джъстин Бийбър, Риана, Fall Out Boy или Кание Уест желаят собствено приложение, Island Def Jam могат да отправят призив към общността от автори на софтуер - и впоследствие да изберат най-добрата кандидатура, като напътстват и контролират създателите на приложението.

За момента няма официално уточнена дата за отварянето на публичния достъп до програмния интерфейс, но според старши вицепрезидента на лейбъла по цифровите технологии Джон Ванхала това ще стане "скоро".

Първата проява на програмата за партньорство между програмистите и музикалния издател вероятно ще се проведе под формата на подкрепяно от Island Def Jam събитие в духа на Music Hack Day, където двете компании ще подканят разработчиците да създават какъвто софтуер пожелаят, като най-добрите им приложения ще получат търговско разпространение.

Предстои да разберем дали новият лицензен модел ще проработи

Резултатите от това споразумение със сигурност ще бъдат следени отблизо и от издателските компании, и от общността от разработчици - доколкото е възможно то да послужи за образец за модернизация на системата на лицензиране на музика.

Това не е малко постижение - традиционното лицензиране в момента е невероятно сложен процес, изобилстващ от препятствия. Island Def Jam и Echo Nest са прокарвали в продължение на цяла година идеята през висшия мениджмънт на Universal Music, преди да получат окончателно одобрение - и са напълно наясно с ефекта, който би предизвикал евентуалният успех на този модел.

Разпространението в бъдеще

"Това е изпитание," казва Лучезе. "И от двете страни признаваме, че това е най-вероятният начин, по който съдържанието ще се разпространява в бъдеще до създателите на софтуер. Този способ е много по-ефективен и в пъти по-смислен. Но в течение на работата очакваме много изненади - както по отношение на идеите за приложения, така и с някои проблеми с правата и одобрения, които трябва да получим, за да заработи всичко. Не може всичко да бъде предвидено от самото начало, така че идеята е да се пусне някакво решение - и в адаптирането и изглаждането му да се включат и самите разработчици."

"Гледната точка, че лейбълите са просто едни големи компании, вкопчили се в правата си, които отказват да мислят за иновациите, е крайно неправилна," допълва Ванхала. "Смятаме, че разработчиците са творческа общност, с която искаме да постигнем връзка - и с която желаем да си сътрудничим."

Oще: авторски права  изпълнители  интерфейси  каталог  лейбъли  лицензиране  музика  приложения  разработчици  софтуер  списък  хакери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.