Конспирацията стана реалност | webcafe.bg
Webcafe

Конспирацията стана реалност

Webcafe.bg, по Daily Telegraph, Алекс Прауд
17.06.2015, 19:09 (обновена 20.06.2015, 13:48)
теория на конспирацията

В "Досиетата X" прочутата фраза на Фокс Мълдър беше: "Искам да вярвам", защото конспиративните теории, с които той си имаше работа, бяха по-скоро забавни. Нашите, обратно, обикновено включват безкрайна процесия от богати стари мъже, злоупотребяващи с власт. Така че не искаме да вярваме повече

Всеки от вас има приятел, който след няколко бири да каже, че кацането на луната е фалшифицирано, че илюминатите контролират всичко или че американското правителство е извършвало аутопсии на извънземни в Зона 51. И беше лесно да отхвърлите всичко това като глупости.

Виж, обикновено отговаряте, но имаме проби от лунната почва и снимки, оставили сме лазерни рефлектори на повърхността й... общо взето не ми вярваш, но това е, защото си луд и никое доказателство на земята (или луната) няма да те удовлетвори.

Винаги е имало някоя голяма конспиративна теория, която не се опровергава толкова лесно.

Например убийството на Кенеди - но там можете да бъдете относително уверени, че всичко е ужасно, заплетено и неразбираемо тресавище. Знаели сте, че някои неща никога няма да се разберат (или ще бъдат разгласени, частично цензурирани от ЦРУ, след 200 години). И сте знаели, че каквато и да е истината, тя вероятно е скучновата в сравнение с полета на фантазиите на приятеля ви, включващ КГБ, мафията и военно-индустриалния комплекс. Пък и това е доста интересна основа за забавни филми и книги.

Тази приятна, комфортна ситуация продължи някъде до началото на новото хилядолетие. После обаче нещо се промени.

В наши дни конспиративните теории не изглеждат толкова безумни, а техните автори не звучат като луди хора.

Сегашните теории са утрешните заглавия на вестниците.

Изкусително е да кажем, че живеем в златна ера на конспирацията, но тя реално е златна само за архитектите на тези конспирации. От войната в Ирак до ФИФА и банковата криза, истината не само е някъде там, но и е по-безумна, отколкото всичко, което бихме могли да измислим.

Естествено, реалните конспирации не са като "Досиетата X" - те са разочароващо лишени от извънземни и свръхестествени сили. Вместо това са по-скоро като книги на Джон льо Каре - съмнителни договорки между влиятелни хора, които не искат нищо повече от това да си напълнят джобовете на чужда сметка.

Злоупотреба с власт. Безумни идеолози, които се опитват да създават собствени факти за забавление и финансови печалби. Корпорации, изместващи правителствата чрез превземане на регулаторните органи.

Какви са някои от най-големите сегашни конспирации?

Иракската война

Най-отвратителната злоупотреба с власт от поколение насам и морално блато, което няма край. Америка е атакувана от терористи и обявява война на държава, която няма нищо общо с това, игнорирайки богат на петрол съюзник, който има доста общо с тях.

Оправданието за тази война е като забъркано от вещици биле - грешки на разузнаването, съчинено разузнаване и игнорирано добро разузнаване. Достойни хора са принудени да лъжат на международната сцена. Всички разумни съвети са пренебрегнати и бесни неоконсервативни бегълци контролират военните въпроси. Великобритания се присъединява към това безсмислено начинание без сериозни причини. Лее се кръв, харчи се цяло състояние.

Резултатът е катастрофа, предсказана само от близкоизточни експерти, планьори на действия след конфликта и няколко милиона членове на обществеността. Хиляди съюзнически войски и стотици хиляди невинни иракчани загиват, но много компании и частни лица печелят от американските долари, които са доставяни, буквално, на тонове.

В последно време Ирак, вече в доста по-тежко състояние, отколкото е под управлението на който и да е диктатор, се е превърнат в инкубатор на още терористи.

Това е специалната геополитическа ирония, която поддръжниците на войната не съзнават.

И все пак не може да държим отговорен когото и да е. Определянето на отговорността би било трудно, болезнено и неудобно, така че свиваме рамене, докато хората зад всичко това се наслаждават на финансово добре подплатените си оставки, въпреки че пряко и лично са отговорни за стотици хиляди загинали и милиарди пропилени долари.

И капка по капка разкритията продължават, като цяло игнорирани от обществеността, въпреки огромните разходи, които биха могли да бъдат изхарчени за здравеопазване, или за нормално оборудване на армията.

ФИФА

Актуалната конспирация. Винаги сме знаели, че ФИФА са нечестни и подкупни, но повечето от нас са смятали, че по-абсурдните обвинения са преувеличени. Нищо подобно. Както се оказва, ФИФА е гигантска корупционна машина и сега изглежда, че всеки Мондиал през последните три десетилетия, дори тези, които не сме приемали за проблемни, може да е уреден.

За жалост, ще е твърде късно да се помогне на честните футболни нации, които са пропуснали своя момент.

За тези, които казват "ама това е само един глупав спорт", наскоро чухме обвинения за оръжейни сделки за вот във ФИФА, с участието на... дръжте се здраво... Саудитска Арабия.

Саудитската връзка ни кара да се запитаме дали скоро ще гледаме гигантска обединена конспиративна теория, която обединява много други конспиративни теории под един корумпиран нечестен чадър.

Банковата криза

Чудесен финансов контрапункт на Ирак. Практически унищожи западната финансова система в името на алчността. Беше спасена с парите на данъкоплатците, които е ограбвала. И после си продължи, все едно нищо изобщо не се е случвало. Без присъди, без смислена допълнителна регулация, с идеята, че е твърде голяма, за да се провали. Без дори извинение.

Всъщност, причинената от банкерите криза направи нещата много по-добри за тях - и по-лоши за всички останали.

До голяма степен подобно на Ирак, никой не бе държан отговорен или дори не призна каквито и да е нарушения. Това отново е донякъде защото нещата са толкова сложни и заплетени - но и основно защото тези, които причиниха кризата, са толкова добре представени в правителствата на страните, които ги спасяваха. А, и докато си говорим за това, банките изиграха роля в скандала с ФИФА. Както конспиролозите ще ви кажат, всичко е навързано.

Педофилите

Това изглежда като особено мрачен и зловещ трилър. Първо бяха само няколко маловажни шоумени. После бяха много повече шоумени. После се появиха хора, говорещи под сурдинка за политическия елит - и други, мърморещи под носа неща от сорта на "не бъдете абсурдни, това е конспиративна теория". Но не беше.

Сега това е бавно случваща се катастрофа и безкрайна поредица от правителствени разследвания. Конспиролозите изтъкват, че много от реалните събития излизат на бял свят, едва след като съответните престъпници са мъртви, или толкова сенилни, че това вече да няма значение. Трудно е да им противоречим. Толкова е трудно да си представим какви толкова много робуват на властта, че да прикриват злоупотреба с деца.

И всичко останало

Откъде да започнем? Може да погледнем към ЕС и да изберем което и да е от рядко одобряваните им разходи, например гигантския позор да бъде допусната Гърция изобщо да влезе в еврозоната. Бихме могли да погледнем британските отбранителни поръчки - и как Англия получава много по-малко от Франция. Или да погледнем неестествената, кръвосмесителна връзка между британската политическа класа и медийните магнати или как лидерите още треперят пред човек, чийто опасен контрол над огромна част от медиите датира от съмнителна сделка през 1981 г.

Или да погледнем към NSA и неговата интимна/насилническа връзка с технологичните компании. И можем да продължаваме до безкрайност.

Много от тези неща се случват, когато се разтурят регулаторни рамки. Това се случва, когато оставиш парите да вилнеят и оставиш цели браншове да се саморегулират. Това се случва, когато богатите и влиятелни хора непрекъснато получават специални привилегии, отдава им се почит, разрешено им е и дори биват насърчавани да застават над закона.

Това се случва, когато обикновените хора се чувстват отегчени и изключени от политиката, основно защото гласът им има толкова малко значение, заради горепосочените причини. На практика всички ние живеем в Италия при Силвио Берлускони. Какъв е смисълът от каквото и да е?

Има надежда

Макар че броят богати и влиятелни хора, които смятат, че всичко ще им се размине без съмнение е нараснал, технологията е направила разкритията за тях много по-лесни. Wikileaks може и да не е съвършена система, но е по-добра от пълна липса на разкрития.

Другото, което ни дава подкрепа, е възприятието от обществеността на банкерите. Бавно, но сигурно това презрение започва да засяга повелителите на вселената. Забележително е, че наскоро банковият бизнес започна да слиза надолу в списъка с желани кариери.

И така, предполагаме, че решението е просто: нужна е повече регулация, по-голяма прозрачност и повече публичен позор и отвращение. Може дори и да получим последните две; за първото не сме толкова оптимистично настроени.

В "Досиетата X" прочутата фраза на Фокс Мълдър беше: "Искам да вярвам", защото конспиративните теории, с които той си имаше работа, бяха по-скоро забавни. Нашите, обратно, обикновено включват безкрайна процесия от богати стари мъже, злоупотребяващи с власт. Така че не искаме да вярваме повече.

Искаме децата ни да пораснат в свят, където конспиративните теории са нещо, на което хората се смеят.

Oще: война в ирак  глупави теории  заговори  злоупотреба с власт  конспирация  корупция  реалност  теория на конспирацията  убийството на кенеди  фифа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

26 Conspirator | 20.06.201521:35

Отново цитирам абзац от планът ''Инон''подготвен през 1980 година и въведен във ''въоръжение'' през 1982 г.
''Разпадът на Сирия и Ирак,в по-късен етап на по-малки етнически или религиозни уникални области се явява ГЛАВНАТА задача на Израел,на източния фронт в дългосрочна перспектива,а в същото време-като краткосрочна перспектива-разрушаване на военната мощ на тези държави.''
Планът ''Инон'' е безкрайно интересно четиво и е красноречиво доказателство,че в случая не се касае за никакъв вид конспирация.Чисто и просто е работено здраво и целенасочено в продължение на 35 години,за да се постигне поставената цел,която визира само и единствено националната сигурност на Израел.Дори Хенри Кисинджър пусна фалшива жалейка,че на Израел му изтича времето през 2021 година.
Два са любопитните детайли.Трябва да си много упорит за да достигнеш до оригинала на това геополитическо четиво.Другият детайл е,че бавно и упорито/като китайска капка/този тясно външно-политически приоритет на Израел се превръща в доминанта на цялата близко-източна политика.Абсолютно всички държави в региона са въвлечени в битката между сунити и шиити,която започва съвсем невинно/и видимо справедливо/като бунт срещу режима на Асад.
Що се отнася до кюрдите,Фрида,не си права,че само те се биели срещу ислямистите.Цяла една държавна армия се бие повече от четири години срещу тях,но няма въздушната подкрепа на така наречената ''съюзническа''авиация.Ако трябва да бъда по-точен,кюрдите/в Сирия/ до лятото на 2014 година ''гледаха мача''отстрани и бяха лоялни на Асад.На техните територии не се водеха абсолютно никакви военни действия.Друг е въпросът,че въоръжените до зъби ислямисти/с американско оръжие от Ирак/тръгнаха да правят ''Ислямски халифат''на кюрдските територии???
Не трудно да се предвиди,че базата на НАТО в Инджирлик съвсем скоро ще загуби стратегическата си важност,защото ще се появи такава/такива/в новообразувания Кюрдистан.
Съвсем права си за едно нещо,Фрида.Теориите за световни конспирации се изготвят за шир потреба.Едни много умни хора са забелязали отдавна,че хората имат един съществен недостатък.Трудно виждат на по-далечно разстояние от носа си и ако се наложи да мислят,предпочитат да вземат готови мисловни полуфабрикати.Заради това и ''Медиите са под контрол'',както и Моловете,и Супермаркетите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

25 Frida | 20.06.201517:27

завиждам на мащабното мислене на любителите на конспирации. те се идентифицират с всемогъщи и анонимни сили и се изживяват като творци на действителността muhihihihi
и съвсем психопатийно приписват собствените си състояния на неприятелите си...не знам кой елит е по-откачен - путинския, обамския, ердоганския, хумейнийския, брюкселският успешно ги догонва...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

24 Harry | 20.06.201517:06

"...че сащ, като оръдие на еврейти преначертава граници и преразпределя находища на петрол
местните туземци са безволеви и безмозъчни същества, насъсквани едни срещу други отново от големия и малкия сатан."

Точно така е Фрида, само с уточнението, че еврейският народ също е жертва, макар че се ползва привилегии и бенефиции, платени от други народи, водени от своя психопатичен елит, пак ще платят високата цена не налудната политика на водачите си.

Ако не ми вярваш, питай брат Капнер, твой съплеменник е. Бъди здрава.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

23 Frida | 20.06.201515:46

а Краутхамър не прави нищо конспиративно, просто излага реалността.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

22 Frida | 20.06.201515:39

конспи,
целият ти пост издава едно предубеждение - че сащ, като оръдие на еврейти преначертава граници и преразпределя находища на петрол muhihihihi
местните туземци са безволеви и безмозъчни същества, насъсквани едни срещу други отново от големия и малкия сатан. Палав
изобщо не отчиташ фактите, че сащ, англия и ес не са това, което бяха преди 20 години. и ще бъдат по-зле в идващите. за което вероятно отново еврейти са виновни, щот не щат джихад и шериат, а още се съпротивяват.
всъщност, защо 25 милиона кю рди да не си имат държава? с какво са по-лоши от палестинските араби? единствено те се бият срещу идил и побеждават. и ако ирак е една изкуствена държава, защо да не стане автентична? територията не играе значение, нали, освен ако няма нефт. но там има нефт за всички. за един голям пазар на нефт. само че менталността на туземците е много различна от твоята, конспи, и тъй като тъпите и мързеливи европейци и левашки либерасти не могат да я приемат реално, изнамират и нагаждат разни теории. според това, как нещата изглеждат на телевизора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

21 Conspirator | 20.06.201513:40

И какво казва Чарлз Краутхамър,Фрида?Че границите по договора ''Сайкс-Пико''са абсолютно несъстоятелни и изкуствени и вече са дотолкова заличени,че нямало необходимост от поддържане на....законните правителства в Ирак и Сирия?!?
Просто-гениално!Има държави-има проблем!Няма държави-няма проблем!
Само да ти припомня,че точно преди 100 години този договор се явява необходимото прелюдие за Балфурската декларация,която предписва създаването/възраждането/на еврейска държава в Палестина на стика между френските и британските интереси,където така или иначе не е създадена/не е позволено/никакъв тип държавност до момента на учредяване на Израел.
Първият генерал-губернатор е Хърбърт Самуел,а по същество декларацията е писмо, подписано от британския външен министър до лорд Уолтър Ротшилд, лидер на британската еврейска общност.
Какво друго казва Чарлз Краутхамър?А,да...че лошият Обама е изтеглил войската от Ирак и по този начин били много лошо излъгани сунитите и предадени на ''заколение''от лошите шиити и се вайка,че много малко са останали истинските приятели на САЩ в Близкия изток,като баш приятели се оказали кюрдите.Как да не им направиш държава,която моментално ще се сдави с Турция?
И разбира се,главната новина!Очертават се границите на ''безопасна зона''/кюрдските територии,практически цяла северна Сирия/,за която настоява Турция от три години,но пълният контрол ще бъде осъществяван от САЩ,а не от Турция/малка,но съществена подробност/.Така че,да не го мислим кюрдският петрол.Отива в ''правилните''ръце''.Както винаги.''Свободната зона''ще се използва за борба срещу Асад и Ислямска държава до пълната победа на всички световни демокрации!
Чарлз Краутхамър завършва многозначително....''Ирак беше функционираща държава,но вече не е!/нито дума за това КОЙ съсипа Ирак!Предполага се,че са извънземните./...Ако продължаваме да се преструваме,че подкрепяме иракското правителство/което миналата година беше ''ремонтирано''от американците/ще получим само негативи.Нашата/чия?/стратегия е да заобиколим правителството и да помогнем на нашите истински съюзници/кюрдите/ да доведат борбата до краен успех.''
Който плаща,поръчва ''музиката'',нали,Фрида?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.01.2015, 14:01

20 Маги Цонева.1798973802 | 20.06.201511:54

Искате ли една малка тайна?
Никой не е кацал на луната...все още. Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

19 Frida | 20.06.201510:53

конспи, наскоро тази военна машина бе остро критикувана от високопоставен пенсиониран генерал от нато, германец, за това, че воюва не по правилата. без артилерийска подготовка, или такава от въздуха, без необходимата защита, пуска във въоръжена до зъби гъсто заселена територия жива военна сила. резултатът е - 67 убити войници. за малък народ, като израелския, това е невероятно болезнена цифра. и всичко, за да се поддържа някаква измислена от рода на анонимус -пропорционалност- между другото, това изискване бе спазено в последната война - 4600 ракети от газа - срещу около 5000 бомби от израел. на някои обаче, много им се иска, да има милион убити изираелци, или много повече. така те разбират -пропорционалността-. разбира се, критиката идва от професионален военен, който си дава сметка, че във войната няма място за сантименти, политически интриги, намеси на консомолски интереси и пр. което е възможно за нато, като огромна организация, но не и за Израел, като малка и самотна държавица сред океана на ислямска омраза.
и в областта на новаторството може и да сме първи, но това изисква огромни капиталовложения,върховна мобилизация на ресурси, непростими политически компромиси с жизненоважни интереси, да не говорим за човешки жертви и пропуснати красиви възможности за напредък в граждански сфери.
що се отнася до ставащото около нас - прочети днешната колонка на Чарлз Краутхамър, а може и малко от дДж- пост. Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

18 Conspirator | 19.06.201522:53

Фрида,не искам да излезе така,че рекламирам израелската военна мощ,но последните 15 години в твоята държава беше създадена изключително мощна ударна армия,без аналог в световната история.
Няколко факти.
Най-добрият/технологично/и снабден с върховна бойна мощ танк в света е последното поколение ''Меркава''.Това го признават и руснаците.Така нареченият американски танк ''Абрамс''е изцяло израелска разработка и поразително прилича на пред-последната ''Меркава''/Колесница/.Знам,че не ти е работа да четеш специализирана военна техника,но номерът за ''бедните и беззащитни'' евреи вече не минава.
Най-доброто противоракетно оръжие за момента е отново израелско.Дъждът от хиляди ракети срещу Израел при последният ви сблъсък с ивицата Газа до доказва по категоричен начин.
Има и нещо поразително и безпрецедентно като военен успех през ''Шестдневната война''в Близкия изток.Тогава воювате ''превантивно''/това е евфемизъм на внезапно нападение/срещу Египет,Сирия.Ирак и Йордания/едновременно/и успявате да елиминирате за два дена военно-въздушните им сили/почти целият военен летателен състав/и за четири дена огромните танкови дивизии на Египет,Сирия и Ирак.Като страничен/неангажиран/наблюдател мога да ви сваля шапка.Няма друг такъв бърз и категоричен военен разгром в световната военна история!Тотален блиц-криг!
За ядреният ви арсенал е излишно да коментирам.Е гати,''бедните и беззащитни''/извинявам се за израза/израелци,които са в състояние да направят от земното кълбо дискотека за броени минути.
Не исках да го казвам,Фрида,но тази касапница,която се вихри в момента около държавата ви е предназначена само и единствено за скорошното легитимиране на Израел като световна сила,а това,което се е случило досега/последните пет години/в Близкия изток е само началото.Тепърва предстои ''Армагидо''.
Ако сложиш центъра на един обикновен пергел в Ерусалим и опишеш географски кръг от 2500 километра с изненада ще установиш,че няма незасегната държава в този периметър/с изключение на Израел,разбира се/.Интересна работа,нали,Фрида?Така че,зарежи приказките за ''бедните и беззащитните''!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

17 Frida | 19.06.201522:05

конспи, кви доминиращи роли бълнуваш, само смях създаваш. Израел безспирно се бори за съществуване, ти го изкара по-мощен от иран, ирак и сирия, взети заедно, без да броим египет и разбира се, хамас,хизбула и модерните джихадисти от идил. няма да си правя труда да отговарям на откровен антисемит, анонимуса, само да вметна, че на простотията, мързела и бездарието най- подхождат конспиративни теории - хем си морално спокоен,че си имаш кауза, нищо, че издиша с непоносима безнравствена смрад и папагалска левашка тъпота. но, както казва онзи учен, деградацията на чо вечеството е в ход, от поколение на поколение израждането ще доведе до един световен хм, крематориум. или халифат. не, че разликата е голяма, де.
   

оценка

+0 -1