Не всички са като Twitter | webcafe.bg
Webcafe

Не всички са като Twitter

Mobilecafe, по Guardian
17.11.2013, 17:06 (обновена 12.02.2014, 12:58)
twitter

Не става само с пари - трябва и акъл

След месеци на спекулации, в началото на ноември Twitter най-сетне излезе на борсата. Първичното публично предлагане на акции на компанията беше пълен успех - тя достигна пазарна капитализация от 24 млрд. долара, а цената на акциите още в началото на търговията надмина със 73% първоначалната емисионна стойност. Като цяло, върху микроблогинг мрежата се изля дъжд от пари.

Анализаторите прекарват часове в изследване и на най-дребните детайли около борсовия дебют на компанията. Въпреки това, успешният първи ден на Twitter е много по-маловажен от идеите на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси за груповото финансиране, които биха ни дали достъп до стартовата площадка на следващия голям Интернет хит.

Да бръкнем в кацата с мед

Twitter не е борсов дебют, той е символ, пореден пример за грандиозните печалби, които технологичните гении очакват - а нас оставят с широко зейнали уста. Не един и двама гледат към ковчежето със скъпоценности от IPO-то на социалната мрежа и се питат: "Защо и аз не мога да правя пари по този начин?".

Сега, точно в момента, в който сме разколебани, идва груповото финансиране. То трябва да ни накара да се почувстваме малко по-добре от факта, че не сме сред тези, които спечелиха най-много от Twiiter - служителите на компанията и първите й инвеститори.

Груповото финансиране е популярно покрай проекти като Kickstarter, които помагат на артистични или благотворителни начинания да събират пари от обикновени хора без да се налага да се молят на богати проектоинвеститори. Някои се надяват, че по този начин може да се задвижи и бизнес.

Преди месец Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ публикува своите идеи за това как моделът на груповото финансиране може да работи и за стартиращи компании. Като цяло, идеята е, че всеки с дебитна карта ще може да инвестира до 100 000 долара в нечия невероятна бизнес идея.

Ако сте сигурни, че виждате нов Google в ембрионален стадий, вероятно ще сметнете и груповото финансиране за нещо много, ама наистина много добро. За пръв път ще можете да се надпреварвате при равни условия с инсайдърите от Силициевата долина.

Нали така? Не.

Не става само с пари - трябва и акъл

Груповото финансиране донася на стартиращите компании капитал, а капиталът е само едно от нещата, от които предприемачът се нуждае. Липсата на мениджърски умения и опит води до лоши бизнес решения, а те затриват много малки компании още в началния етап на съществуването им.

Предприемачите може и да не са щастливи от идеята да качват на борда рискови инвеститори, но те знаят, че получават повече от просто някакво количество пари. Заедно с тях идват още експертиза и достъп до мрежа от поддръжници, които се борят за оцеляването на компанията.

Даже и тогава, поне 40% от захранените с рисков капитал компании не се справят. Чуваме само за тези, които са успели. Като Twitter.

"Не е тайна, че повечето стартъпи, които търсят финансиране, или не са готови, или просто няма начин да го получат", коментира шефът на един от порталите за групово финансиране

Парите все още не растат по дърветата

В този момент мъдрият човек ще се спре. Никъде (нито в западния свят, нито по нашите ширини) не може да се каже, че хората са се погрижили за старините си до степен, в която безгрижно да хвърлят хиляди долари на непроверени компании, които е по-вероятно да фалират, отколкото да повторят успеха на Twitter.

Тук идва и следващият голям въпрос - възможността за измами. Вероятно това ще е проблем само с една малка част от компаниите, потърсили групово финансиране... но какво значение има това, ако изгорят точно вашите пари?

Не всички имат ресурса за задълбочена проверка на миналото на всеки предприемач. А този ресурс е сериозен - специализираните компании искат по няколко хиляди долара за наистина задълбочено разследване. Просто не си струва, ако не инвестирате наистина много.

Не може да се случи точно на вас? Само припомням, че измамниците са в състояние да източат милиарди долари от наивни инвеститори - осъденият на 150 години затвор Бърни Мадоф е пример за един от малкото заловени.

Знаете коя инвестиция си струва? Познавам един инвестиционен банкер, който навремето отбягвал всякакви срещи с момчетата от Google, когато те тъкмо прохождали в бизнеса. Да, правилно предполагате - доста го е яд в момента.

Груповото финансиране може и да е добро за някои компании, но трябва да се подхожда с внимание. И тук важат старите правила за всичко, което е свързано с пари - не се подлъгвайте по бързи и лесни печалби.

Oще: ipo  twitter  акции  бизнес  борса  инвеститори  инвестиция  компания  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.