Тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или не по темата съобщения в Интернет | webcafe.bg
Webcafe

Да разлаем троловете

Лейди Грийн
22.10.2010, 11:00 (обновена 24.10.2010, 10:13)
трол

Снимка: © yoocards.com

По правило те са недобронамерени, а по мое мнение - и неграмотни.

"Посещавам този сайт, за да се:
1. Забавлявам.
2. Запозная с нови и интересни гледни точки.
3. Да обогатя знанията си с нещо сериозно."

Това написа една от потребителките на Webcafe.bg наскоро. Честно казано, моите мотиви са същите, а вероятно и на голямата част от аудиторията на "кафето"...

А с възможността за коментари и авторски статии и комуникация на автори и читатели се получава интересна амалгама от мнения, идеи, съвети и прочее... Тоест - от готино по-готино.

Да де, ама още след първия ми публикуван текст в Webcafe.bg, установих, че и тук се наблюдава едно явление, което е поразило вече почти целия нет - да го наречем "трол в кафето". Което е по-гадно от муха в супата например.

Уеб троловете или хората, които постоянно сипят злобни, обидни коментари, обилно гарнирани с лични нападки към автора, квалификации и обобщения, по правило са недобронамерени, а по мое мнение - и неграмотни.

За първи път се сблъсках с този феномен, когато преди половин година си направих блог и пуснах няколко мои текста. Почти веднага бях нападната от тролове - анонимни, които аз надлежно изтривах, защото не исках да ми замърсяват страничката.

Не след дълго установих, че силите са неравни и направих модерация на коментарите. Но тогава пък някои от интелигентните коментатори разочаровано възкликнаха "О, и ти ли налагаш цензура!"

Не е цензура, но в моя дом (страница) не искам булшитс на килима - защитих се аз, като отлично си спомнях поговорката за момата и хорото.

Някои съблогъри не издържаха на анонимния масиран натиск и си изтриха профилите, други подеха своята малка лична антитролска война, трети намериха средно решение - игнориране и/или окарикатуряване на троловете.

Но как да се бориш срещу анонимен ник? Дори се появиха подозрения, че самите модератори на блога са в заговор с троловете - така се подържаха конфликти, страсти, раздухваха се слухове, пишеха се постинги и вреше и кипеше (а всичко това увеличава кликванията, влизанията, съответно и рекламните приходи).

Подобни "близки срещи от третия вид" имах и във Фейсбук. Тогава, след нещо особено гадно и цинично, публикувано на стената ми, аз я заключих и получих ехидното съобщение: "Аха, добре дошла в клуба на заключените стенички!"

Пиша всичко това, защото и в любимото ми кафе забелязвам наченки на "тролизация" - почти няма статия под която да не се посипят хули и обиди към автора.

Единствената статия, която сякаш сплоти коментиращите, беше срещу пластмасовите бъркалки за кафе и бутилки за вода (без майтап!) И нищо лично!

Обаче, не мога да не попитам ...

Какво мотивира тези хора да сипят жлъч и негативизъм? Само анонимността на нета ли е виновна, че да се отприщва всичко най-долно и жалко? И удовлетворени ли са после, като си излеят псувните? Или са си родени и завършени хейтъри?

Разберете ме правилно - аз съм ЗА критиката, ЗА полемиката, ЗА различните гледни точки - нали в това е смисълът на престоя ни тук, на общуването и т.н. Но критика - интелигентна, добронамерена, която цени достойнството на другия и правото му да има различно мнение. Дори, ако щете, правото му на грешка.

Все пак - преди да критикуваш, трябва да си "обул обувките на другия и да си извървял с тях поне 1 километър".

Питам се и не мога да си отговоря що за същества са троловете. Може би социолози и психолози имат някакви теории за явлението. Вероятно така се отприщва натрупана агресия, избиват се комплекси, получават се някакви дивиденти от това невротично поведение.

А може би това са хора като всички останали, може би костюмираният ми колега се прави на трол и се хили с глас, може би само се правят на неграмотни и злобни...

Или пък са нов модел енергийни вампири? Знам ли... Много бих искала да разбера!

Все пак, докато си пиете сутрешното кафе, разбърквайки го с метална лъжичка и четете новото в уеб-кафето, хвърляйте и по един поглед за тролове - много са изобретателни и цопват точно насред. Предупредени сте - значи наполовина спасени, нали?

Oще: bg  webcafe  злоба. коментари  интернет  трол 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 21:18

38 mercury | 24.10.201021:18

Ето и малка справка от Уики:
"Тролите са свръхестествени същества подобни на великани и обикновено враждебно настроени към хората. Също така се смята, че тролите били от камък, с очи от диаманти, похапващи хора, но основното им меню било също камъни. Тролите са нощни същества, тъй като се раждат от камъка и на слънчева светлина се превръщат отново в камък. Някои троли са толкова големи, че са изобразявани като планини, а косата на главата им е изобразявана като гора
огромните и кръвожадни троли са противоположност на малките гноми, които живеят под земята и пазят несметни богатства. За разлика от тролите, които често ядат малки деца и дори възрастни, гномите могат да дарят човек с богатство и щастие, но също така и да му създадат главоболия, особено ако се е загубил в гъстите и мрачни гори на Скандинавия."

Българските троловете няма нужда да ги викате и те само доносничат кои хора да бъдат изядени всъщност. Трябва ли да ги изброя поименно тук в Уебкафето, без да им светкам АйПи-тата... или да ги ровя по други сайтове... Ами що не се преброите сами ... мили тролчета
Не съм сигурен обаче дали нашите родни български троли, не са с размерите на гноми всъщност, за да не се различават от манталитета и брутния национален продукт на България. Те се показват самички, ако трябва да се изакат върху нещо, което тайно им харесва, но само на тъмно и анонимно, защото завистта и злобата им е по-голяма и от тях самите. Те не са не чак толкова страшни напоследък, по-скоро са смешни. Само на другите де... Иначе те се възприемат много насериозно...
Не съм сигурен още дали трябва да ползваме скандинавски фолклор за чисто нашенски социални продукти ама хайде... Че май имаме и по-добри фолклорни герои от тролите... Някой да знае името им? Иначе никовете се виждат... особено на бездарни простаци като kurvare и някои др.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

37 Крив Макарон | 24.10.201003:14

Тролването не е присъщо само на троловете. Много голяма част от авторските текстове са си тролване. Макар и добре шлифовани. Не целят да дадат информация или да подложат на обсъждане дадан проблем, а целят да омаловажат, осмеят и създатат нетърпимост към противоположното мнение. И разбира се, под трол-статии има най-много трол мнения. Каквото повикало, такова се обадило Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 19:47

36 kurvare | 23.10.201020:33

Звезда, аххаха, кво е тва трол? Мен постоянно ме наричат трол некви хора и аз все си представям, че са разни фентъзи фенове, дето четат "Колелото на времето", обаче много взеха да зачестяват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

35 zvezdha | 23.10.201020:27

Имената са им звучни в повечето случаи - нещо от сорта на курваре Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

34 zvezdha | 23.10.201020:25

като ги познаеш и заговориш с тях по тролски и спреш да им обръщаш внимание стават много дружелюбни. Целта е да подновят комуникацията и да ви се качат отново на главите.

Нещо много важно - трола не се дразни и не изпитва затруднение и не хаби нерви като нормалнте потребители. Голямото количество работа, което върши му носи удоволствие.

Това, че тролите са тъпи е лъжа. Те са доста интелигентни и точно затова дразнят. Съгласете се, че няма как да дразниш някой с директни псувни. Трябва да го "надцакаш" и да се обявиш за победител. Много щастлив


Познавам ги тези животни добре. Имал съм сблъсък с тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

33 zvezdha | 23.10.201020:20

същност троловете се познават и се надушват по коментарите. Вигани могат да се познаят в различните сайтове Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

32 zvezdha | 23.10.201020:18

11 kurvare | 22.10.2010 23:01

добре, дошъл!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 15:50

31 Заяждачката | 23.10.201020:05

Истинско име: Лейди Грийн
Година на раждане: 1980
Пол: Жена

Чуди се
Хахахах старата сврака много се е подмладила, скрила е цели 25 Смее се Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

30 Оня Дето Го Трият | 23.10.201019:50

@LiNa
Слабост си ми....така се получи Намига
Дори сега а-ха да те дам за пример за либералното отношение, нooо.....човек не трябва да изневерява на себе си а, не не не!!

А според мен материала на авторката за изневерите беше блестящ и на мен ми хареса, но с това поучаване тук горе съм категорично несъгласен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 19:47

29 kurvare | 23.10.201019:40

Евалата на всички, които нашиха авторката. Евалата и на тези, които са я нашили под другия й материал (този за връзката с женен мъж). Не, че ми дреме дали се ебе с обвързани мъже, но просто написаното беше адски бездарно. Посредствеността и глупостта трябва да бъдат мачкани най-безпардонно. Още няколко такива публикации и съвсем ще я откажем от писането или поне от публикуването в този сайт. Простаците са адски упорити, така че тя вероятно ще продължи с напъните, но поне ще го прави някъде другаде. Дерзайте, пичове.
   

оценка

+0 -0