Можем да им помогнем | webcafe.bg
Webcafe

Можем да им помогнем

Георги Ангелов
14.11.2013, 11:30 (обновена 14.11.2013, 17:11)
Сирийски деца в бежански багер

Снимка: © Getty Images

Можем ли да бъдем по-добри към страдащите

През последните месеци в нашата държава влязоха едни хора от съседна на нас държава. Цялата държава е сега с нож в ръка и крещи "ВЪН", защо?

На никого не му е ясно с точност, но "Петко" от първия етаж, каза, че "това ще струва скъпо на българския народ и всичките данъци, които плащаме, ще бъдат изядени от бежанците". Сигурно не е "Петко" и може би не живее на "първия етаж", а и най-вероятно изобщо не си плаща данъците.

Но знаем как става - някой е подметнал на някого докато си изхвърля боклука, разхожда кучето или просто седи пред блока. XXI век може да бъде определен като века на негативизма, а едва е започнал.

Какво имам предвид под "негативизъм"? Ами всъщност ние не обръщаме внимание на добрата новина, а нея я има дори в "кризата", която предизвикаха бежанците. Питате ли се какво са преживели тези хора, за да стигнат до тук? Защо са зарязали граденото с години - и от поколения, имущество, положение, работа? Защо биха искали да живеят като бежанци в чужда държава?

През 2011 г. група тийнейджъри се забавляваха през един мартенски следобед в град Дара, изрисувайки цяла стена с графити. И две фрази: "Хората искат режимът да падне" и "Сега е твой ред, докторе". Реакцията бе светкавична. Тези деца бяха арестувани, измъчвани и бити. Мълвата се разпространи бързо.

Това накара членове на семействата на децата, приятели и съседи да поискат освобождаването им. Президентът Башар ал Асад се опита да отклони вниманието, като издаде заповед за освобождаването им. За съжаление, твърде закъсняла реакция.

Недоволството се разпространи и в крайна сметка прерасна в кървав вътрешен конфликт със сериозен отзвук по света. Стигна се до гражданска война, започнаха престрелки, бомбардировки и вследствие на всичко това са хилядите трупове на невинни сирийски граждани и милионите бежанци по света, включително и в България.

Конфликтът не стихва, а хората, които виждате по българските улици, от които ви е страх, срещу които недоволствате са като теб и мен, само че останали без нищо, взели са само най-ценното - децата си, за да търсят място, на което да не бъдат застреляни. А попаднаха на място, където децата им могат да бъдат пребити, гонени и отритвани с години.

Те не са тук заради помощите от 65 лева на месец - платили са хиляди евро на трафиканти, за да стигнат до тук. Това са хора, които допреди по-малко от 2 години са имали дом, работа, спокойствие.

По време на недоволството срещу режима на Асад едно по едно тези ценности си отиват, изчезват, накрая остава само животът - живот в смисъл на поемане на въздух.

И те поемат по пътя на несгодите, рискувайки живота си, преминавайки нелегално сирийската граница, за да влязат в Турция, оттам плащат на трафиканти да ги вкарат в държава членка на ЕС. И така стигат до България. Иска се огромна смелост, за да вземеш решението да извървиш този път. Дори повече сила, за да го издържиш.

Съдбата им е ударила шамар и ги е съборила на земята, с последни сили са се надигнали и са на колене пред теб, а ти искаш да ги бутнеш отново в калта, защото не можеш да поделиш хляба си с тях, както са направили бабите и дядовците ти с евреите по време на Втората световна война.

Те не заслужават да бъдат убивани без причина на улицата или в дома си, затова са тук и са стигнали до тук. За да продължат живота си в мир и разбирателство с теб.

Това е добрата новина! Волята за живот е победила и те са тук. Не ги карай да съжаляват, че не са били убити в родината си или по пътя до тук. Българино, докажи, че си още онзи добър човек, за когото пише в книгите, че е подал ръка на евреите си и ги е хранил и им е помагал. Запазил е живота им и за това в момента целия цивилизован свят се прекланя пред тази постъпка.

Помогни на сирийските бежанци да се изправят и да отгледат децата си тук, в нашата родина, те имат нужда от рамо, дай им го - и ще видиш резултата от тази си постъпка, когато ги чуеш да казват, че най-хубавото нещо, което им се в случило е, че са попаднали именно тук, в България.

Oще: башар ал асад  бежанци  българия  война  конфликти  сирия  смърт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 19:04

3 vitenu | 14.11.201320:51

Ситуацията с бежанците е като да ти оставят кошница с бебе пред вратата, добре едно ще отгледаш, две ще отгледаш но 100 бебета НЕ МОЖЕШ да отгледаш колкото и да ти се иска, особено ако ти самия едвам свързваш двата края.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 14.11.201319:56

Малко е трудно да си състрадателен, когато живееш в една от най-бедните страни в Европа и собственото ти семейство е принудено да търпи ограничения и даже лишения апък политиците през това време си играят някави техни си игри и нищо друго освен собственото им охолство не ги интересува.
А Пешо може все пак и да си е платил данъците, а? А и да не го е направил, не е Георги Ангелов този, който може да му държи сметка за това...
Когато ти се налага да избираш дали да помогнеш на своите хора или на чуждите, решението рядко може да е в полза на чуждите, неоправдано е и да се очаква подобно нещо.
В същото време далеч по-богати европейски страни някакси продължават да стоят отстрани и "да гледат сеира" с бежанците и в същото време да говорят за ограничаване на достъпа на българи в тях.
Подобни на тази статии могат да предизвикват и обратен ефект на повишаване на състрадателността, особено когато разглеждат нещата едностранчиво и въобще не си правят даже труда да анализират проблема, да не говорим за евентуално предлагане на решение или поне опит за такова, а само ни увещават да бъдем по-добрички /което е скрита форма на обвинение че сме лоши и носим вина/.
Ами всъщност като се замислих за вината и се сетих, че на разните световни политици-задници им трябваха 2 години, зада се споразумеят за унищожаването на едни оръжия за масово поразяване, които въобще не трябваше и да съществуват /да не говорим за това, колко още такива съществуват по света/.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

1 DonTsetsi | 14.11.201315:09

OK, човечно е да се помага на закъсали хора. ОК, ще пренебрегнем това, че те ня идват при нас като бежанци, а като имигранти от страната в която са били бежанци. А какво става с имигрантите, които не са от Сирия? Защо да харчим пари за да ги издържаме, вместо те да кандидатстват по определения ред?
   

оценка

+1 -0