Зодиите управляват живота ни | webcafe.bg
Webcafe

Астрологична психоза

Григор Гачев
14.06.2011, 17:08 (обновена 15.06.2011, 11:17)
космос, вселена

Мой познат отказа бизнес-сътрудничество на друг, въпреки очевадната изгода и за двамата,като ми цитира комбинация от няколко различни зодиака.

През последните години наблюдавам да се разрастват най-различни психози, повечето от които биват подценявани като тежест и ефект върху здравето и живота на болния. Това с особена сила важи за т.нар. масови психози. Тъй като са често срещани, те си извоюват статут на "обществено приемливи", и започват да бъдат толерирани от повечето хора. Това обаче само подчертава важността на лечението им. Една от тях е астрологичната.

В повечето случаи увлечението по астрологията е безобидно - губене на времето с хороскопи и подобни. Те могат да бъдат поместени в рамките на обикновено увлечение, дори ако човекът искрено вярва в хороскопите. Ако ги ползва само като психотерапевтична опора, средство за добро настроение и тема за социални контакти и ако не ги оставя да определят реално живота му, нещата са наред.

Понякога обаче наблюдавам случаи на същинска психоза. Най-често те са вземане на житейски или бизнес-решения според астрологични критерии (включително когато разумът и очите на вземащия ясно говорят, че решението не е правилно). Понякога тази психоза засяга дори изключително интелигиентни хора; сред жертвите й съм срещал блестящи в областта си учени. (Което говори, че тя е много сериозна болест с голям потенциал да увреди разсъдъка на човек.)

Наскоро например наблюдавах случай, когато мой познат отказа бизнес-сътрудничество на друг, въпреки очевадната изгода и за двамата. Критерият, който ми цитира за отказа си, беше комбинация от няколко различни зодиака. Не я помня точно, но според нея другият бил човек, вреден за себе си и опасен за околните. (В реалността другият е вреден за себе си единствено с добротата и жертвоготовността си за околните.)

Надали е нужно да пиша, че болните от тази психоза всъщност съответстват много точно на определението "вредни за себе си и опасни за околните". И че имат нужда, понякога належаща и спешна, от подходящо лечение, въпреки че в повечето ситуации са привидно адекватни. Не става дума за странност или глупост - става дума за болест, точно както в случаите на депресия, мания или шизофрения. Необходимо е тя да бъде лекувана.

Да бъде убеден болният, че има нужда от лечение, обикновено е невъзможно. Болните от астрологична психоза като правило смятат себе си за нормални, а останалите за непросветени, глупави или дори луди. (Иначе казано, тя всъщност е по-болестно състояние, отколкото изглежда на пръв поглед. Дори при тежки заболявания като шизофрения или биполярно разстройство процентът болни, които смятат себе си за здрави, а околните за не наред, е много по-нисък.) Ако бъдат притиснати социално (например ако бъдат поставени в среда от психически здрави хора), астропсихотиците обикновено започват активно да се изолират от здравите и да си търсят за компания болни със същото или сходно заболяване.

В тежки случаи това може да доведе до разрушаване на естествените социални връзки на болния (семейство, приятели, колеги). Като правило болните са ориентирани и адекватни в ситуации извън заболяването им (например са ориентирани за датата, месеца и годината дори по-добре от средния здрав човек). Също, за разлика от повечето типични психози те са склонни при преценка на здравето им от лекар или друго овластено лице да прикриват влиянието, което заболяването оказва върху живота им. Това затруднява и възможността за лечение без тяхно доброволно съгласие.

Друга тежка особеност на астрологичната психоза е, че повечето страдащи от нея активно я разпространяват сред околните - иначе казано, тя е високо заразна, далеч повече от класическите "тежки" психиатрични диагнози. Болните от нея обикновено са наизустили широк набор аргументи в нейна полза, някои от които могат да звучат доста убедително за неуверени в себе си и познанията си хора. Те често представят съвпадения на случайности за доказателства за реалността на астрологията (естествен "експлойт" на човешкото мислене е склонността му да открива схеми и връзки, които не съществуват, като отдава свръхмерно значение на някои случайности и игнорира или избутва на заден план други).

Болните искрено вярват в реалността на "механизмите" зад съвпаденията и искреността им придава убедителност. Някои са склонни да фалшифицират съвпаденията за повече убедителност, заради желанието си да "просветят" и "спасят" отсрещния. (Мошениците, които се занимават с астрология, всъщност не са болни - те не й вярват. Почти всички, които печелят пари от нея, спадат в тази категория - за да печелиш пари, трябва ориентираност към задоволяване на фантазиите на клиента, а тя липсва при истинската астрология.) Тази заразност е друга причина да е нужно страдащите от астрологична психоза да бъдат лекувани, по възможност спешно.

Като завършек, един брадатичък, но тематичен и демонстративен виц:

Влиза мъж в сексмагазин:
- Извинявайте, може ли онази секскукла?
- Разбира се, господине.
- Само че... Кога е произведена?
- Тази година, януари месец.
- Козирог?! А, не, благодаря. Отказвам се. Няма да си паснем...

Oще: астрология  зодии  мошеници  психоза 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 19:25

529 Sybil Ramkin | 20.01.201416:42

С каква точно кампетентност в областта на астрологията може да се самоопредели авторът? Никаква, малка (чел хороскопите по списания), малко по-голяма (попрочел някоя книжка), още по-голяма (поучил тук-там), понапреднал (практикувал консултации поне три години и/или задълбочено проучвал хороскопи и следял със статистика за събитийност по тях), напреднал (ползва се с има на добър астролог в средите), многонапреднал (чете и превежда свободно от фарси, поради което е единственият българин прочел Голямото въведение на Абу Машар и поради този факт може да изказва крайниоценки за или против астрологията) или си е чисто и просто комплексиран от отказа на приятеля му да участва в някаква там схема (уж бизнес) уеб-кафе-драскач с ниско чело, мръсна уста и миризлив дъх?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

528 Nikoj Nqkoj1 | 01.07.201109:10

мила , аз повече няма да пиша под тази статия просто защото всичко което можеше и трябваше да бъде казано - се изписа.
И не ви обиждам, а се ебавам с вас и ви се подигравам - има разлика.
Айде бегай да питаш мама, дали ще те пусне да отидеш на тайната сбирка на астролозите шарлатани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2011, 18:26

527 h3b2 | 01.07.201101:54

Алооо неграмотния инженер, не се обаждай повече да не се излагаш, че няма накъде, няма 5 лева да си купи чорапи за другите тръгнал да говори ..ти само от обиди явно разбираш ..мизерна душицо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

526 Астролог | 28.06.201118:28

" тя наукатга ако тръгне да се занимава да доказва или оборва всяка простотия на всеки неграмотен тъпак, за нищо друго нема да и стига времето бе..."
___________________________
аааа, науката да прави "Agent Orange" и снаряди с обогатен уран, то може ли да се живее без това Усмивка (но щом си плащат военните...) Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

525 Nikoj Nqkoj1 | 28.06.201117:19

а ти си доста глупава , дори в собствената си глупост.
Ще ви оставим безработни с тези коментари. Надявам се на което.
Както се видя профи астролога много бързо усети кризата на баламите които се стопиха, след 2 дена коментари под тази статия. И май му взеха компа като обезщетение.
След това кризата усети и програмиста астролог, щото има поне програмиране.
А ти все още се държиш въпреки намаляващият брой балами за хороскопи, щото най-вероятно живееш при мама и тати които ти плащат храната, нета и тревата . И ти нищо че нямаш приходи, но нямаш и разходи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2011, 18:26

524 h3b2 | 28.06.201117:03

Много си умен в собствената си глупост...които е следял коментарите ще разбере за кого и какво се отнася коментара
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

523 Nikoj Nqkoj1 | 28.06.201116:47

Ето че най-накрая си призна че главата ти е гумена. Пляскане Пляскане Пляскане
Браво
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2011, 18:26

522 h3b2 | 28.06.201116:40

Именно , в конкретния случаи обаче главите са гумени
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

521 Nikoj Nqkoj1 | 28.06.201116:13

и по твоята логика, католическата църква е била пълна с неудохотворени лица.
Еха,
Браво , още малко напъни и ще стигнеш и до заключението че и шарлатаните (вкл. астролозите) са неудохотворени лица. Което вече е точно истината.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

520 Nikoj Nqkoj1 | 28.06.201115:35

това ако е добродетел, представям си колко да добродетелни Бруно и Галилей които са се опитвали да обяснят на дървените глави (знаещи божиите,Вселенслите и Великите идеи) , че земята е кръгла а не плоска, а тези Великите през това време са го измъчвали.
Каква добродетел , какво нещо.
   

оценка

+0 -0