"Модерен" патриотизъм | webcafe.bg
Webcafe

"Модерен" патриотизъм

Стефан Станев
02.08.2012, 14:47 (обновена 04.08.2012, 09:11)
Българи юнаци

Снимка: © Getty Images

Мода или избор е патриотизмът днес

Патриотизмът сред младите хора се превърна в нова мода.

Да мразиш всички етноси, да твърдиш, че България е най-великата страна на света, българите са най-умни, най-красиви, най-силни и най-трудолюбиви си е проява на чиста деградация.

Патриотизмът е пряко свързан с историята. А тя е доста обширна, противоречива и доста често историческата литература ни вкарва в една огромна заблуда.

Например "Време разделно" е роман, написан по поръчка на БКП, за да оправдае насилственото преименуване на българските турци и да насади омраза към тях.

Често срещаме статии и клипчета, целящи пораждане на омраза към дадена нация. Според много автори американците са главни виновници за духовния и културен упадък на българите. Което е твърде невярно.

Хората искат да приемат духовната свобода като даденост и забравят, че всъщност трябва сами да си я извоюват.

Ако вярваш на всичко, което четеш и гледаш, се превръщаш в поредната манипулирана личност. И за един автор става елементарно да си втълпи идеите.

А доколко те са верни ? Ако искаш да се развиваш по всякакъв начин - просто го направи без оправдания, че някой ти пречи.

Книгите са достъпни. Все още американците не са унищожили библиотеките...

Явно виждането, че българите сме най-прецаканият народ във вселената - най-много сме страдали, най-дълго и най-мъчително - е свещено за патриотизма на много хора.

Свещено, защото не подлежи на обмисляне, и всеки, който се осмели да твърди нещо различно - той не просто греши - той осквернява българската национална идентичност!

В държави като Англия, Германия и Турция живеят над 50 етноса.

И въпреки това някакси хората се разбират. Не че няма расизъм, но хората намират начини да живеят заедно.

И изглежда не е толкова сложно. В измисления ни младежки патриотизъм е заложена думата омраза.

А представете си, че циганин или турчин ви помогнат в трудна ситуация, а "братът" българин ви подмине с насмешка?! Тогава?

Да спрем да се оправдаваме с цигани, турци и американци.

Това ли е бъдещето на страната ни - омраза, насилие и чувство, че някой по-голям ни е откраднал вечерята?

Не е ли по-разумно да развиваме потенциала си и да помислим за бъдещето на родината ни.

Какво по-патриотично от това?

Oще: българия  етноси  патриотизъм  родина  турци  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2012, 21:04

167 Ради | 02.09.201221:38

За съжаление ,в последните 20-ина години стана МОДЕРНО да се плюе по БЪЛГАРСКОТО,стана МОДЕРНО да се фалшифицира БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ,стана МОДЕРНО да се съсипва БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ и САМОСЪЗНАНИЕ,стана МОДЕРНО да се асимилира БЪЛГАРСКИЯТ ВКУС с чалга,стана МОДЕРНО да се говори,че БЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ РОБИ по времето на османската империя,стана МОДЕРНО самозвани професорки да установяват,че БАТАК Е МИТ, стана МОДЕРНО да се внушава на БЪЛГАРИНА ЧЕ ТОЙ ЗА НИЩО НЕ СТРУВА............Затова се появиха и хора,който обявиха ,ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИОТИЗЪМ Е МОДЕРЕН...!!!!!!!!!СРАМОТА!!!!!!!!!!САМО ПАТРИОТИЗМЪТ НИ ОСТАНА-ВСИЧКО ДРУГО НИ СЕ ВЗЕ!!!!!!!!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 21:24

166 colobur | 02.09.201221:29

Оставете го тоя боклучец да си пише... С еврейските пари- свещички да си купи! Камък сянка да му варди дано!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 20:41

165 Vladimir Hristov Vlaev | 02.09.201220:47

Поредна поръчкова статия, която има за цел да смачка националното ни съзнание. НЯМА да успеете с този ваш план, мръсно политическо-журналистическо котило !!! България на три планети (моретата не са ни достатъчни) УсмивкаУсмивкаУсмивка Нека младите хора на България, да продължаваме курса на "събуждане" .
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.06.2012, 22:41

164 Аз Съм Българче | 02.09.201220:13

"Модерен" патриотизъм от Стефан Станев , Стефане ти чисто си деградирал с това мислене по анти българска статия не бях чел никъде, редовно следя статиите на Капитал и Дойче Веле - тях няма кой да ги бие по българофобия ама ти се оказа номер едно в класацията..........
"България е най-великата страна на света, българите са най-умни, най-красиви, най-силни и най-трудолюбиви" - това всичко ти го отричаш и го наричаш " проява на чиста деградация" - ти си чист анти българин , ти се нареждаш до Мартина Балева и Андрей Райчев , Дойче Веле ни се смее с израза "България на три морета" , Райчев нарича Апостола "конекрадец" , Мартина кадъната - "Батак е Мит", Харалан Александров /чист българин/ /преподавател в Нов български университет/ е казал "„Контролирайте раята"! - до лидерът Ахмед Доган , - Интервю на Софи Маринова ...."Фенове, приятелчета някакви - „Софи Маринова, много те молим, кандидатирай се за президент на България...” Учителка от гр. Лом - Клара Петкова*, в час по родинознание учела децата, че от "турско робство са ни освободили САЩ"
.......... имам записани хиляди примери такива на ЧИСТА проява на БЪЛГАРОФОБИЯ , всякаква Фобия , анти българщина и всичко свързано с думата "фобия" , защо да не мислим, че "България е най-великата страна на света, българите са най-умни, най-красиви, най-силни и най-трудолюбиви" ????????
Ти какъв си бе Стефан Станев ? Българин ли си , какъв си .......ей вие не заслужавате да се наричате българи , вашето име е Т-О-Л-Е-Р-А-С-Т-И , хора който козируват срещу пари на чужденци - ибрекчии ...!
Ибрикчията е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

163 daysydogy | 20.08.201223:40

Не съм чел написаното дотук, защото многословието досажда...
Само искам да обърна внимение на следното:
глупаво е да се говори руснаците такива, американците онакива, турците..., германците... и т.н.;
говорете за властиците и политиките им... руската политика още от императорите си ене друга, а имперска - някой би ли отрекъл че ленин си е един император, а сталин, а путин... а китайската - мао не е ли император; а съвременната турска политика с какво се отличава от султанската...
не намесвайте обикновените хора от която и да е нация в държавните политики... просто не екоректно, не е справедливо; не че обикновеният човек няма вина гласувайки за един или друг, но просто вината на политиците и нормалните хора е несъизмерима...

И накрая - който е чел Записките на Захари Стоянов обърнал ли е внимание, че етничеси турчин е крил Бенковски, а българин го е предал...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

162 deowin | 08.08.201220:30

Апропо, ти май беше юрист, и надявам се разбираш, че за защитаване на тезата "свинчо е педераст" липсват всякакви обективни факти (никога не съм споменавал да имам хомосексуални наклонности, нито наяве за излизали други факти в подкрепа на подобно твърдение), докато за "Боби от Руси е книжен плъх, без никакви други възможности" има доволно много споделени от самия Боби. Да, вярно, презумпцията ми, че той не лъже, е възможно да е грешна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

161 deowin | 08.08.201220:23

>Означава обаче да приемеш, че човек с такова мислене съществува и че той е българин

Естествено, че приемам, че такъв човек съществува. Ако не бях убеден в съществуването му и това, че мисленето му е точно такова, каквото споделя, не бих могъл изобщо да водя диалог с него.. Нещо ме загуби тук.

>след като приемеш това, да опиташ да го промениш – в добра насока, градивно, без да го обиждаш или пък да принизяваш неговия избор

Изобщо не се стремя да променям когото и да било - в интернет това е загубена кауза.

Също, не обиждам никого, никога не ми е самоцел, както би било, ако нарека някой 'анално податлива курвичка'. Многократно съм искал от обидените от мои думи да цитират обидата, никой досега не го е направил.

Според мен не е лична обида, когато някой твърди А, а аз кажа/покажа/докажа, че А не е вярно. С фактологични грешки тук винаги е пълно.
Не е лична обида когато изтъкна логическа грешка или заблуда като например очевиден ad hominem, non sequitur, апел към авторитет, или неправилно отрицание на импликация. С такива също винаги е пълно.

Разбирам, че за никой не е приятно да му посочат грешка в мисленето, но да приравняваш това с лична обида е просто нелепо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

160 NannyOgg | 07.08.201217:21

@ deowin „Ако означава това, то аз не обичам родината си, защото абсолютно никога няма приема очевидния идиотизъм на даден човек, само защото се е случил да се роди в същата държава като мен. За мен българското гражданство не е нито необходимо, нито достатъчно условие да уважавам някого.
И, след като сме на темата, ще спомена, че да приемаш сънародниците си просто защото за българи, да толерираш и оневиняваш всичките им недостатъци, защото са се родили в България, е пълния антипод на национална гордост - това е по-скоро национално предателство, защото да се правиш, че кандидатът на Атака е съвсем ок, защото е българин, е просто безотговорно спрямо родината."

Да приемаш сънародниците си просто, защото са българи, не означава че трябва да толерираш и оневиняваш недостатъци и никъде в изказването ми не се чете нещо подобно. Не означава и че трябва да приемаш „очевидния идиотизъм на даден човек”. Означава обаче да приемеш, че човек с такова мислене съществува и че той е българин. И точно любовта към родината изисква, след като приемеш това, да опиташ да го промениш – в добра насока, градивно, без да го обиждаш или пък да принизяваш неговия избор, какъвто и да е той. Да го направиш като атакуваш тезите му, не мястото, където е избрал да живее, нито пък къде е учил – образованието не е задължителна предпоставка за любов към родината ти, поне според мен. В противен случай, опасявам се, непредубеденият читател остава с впечатлението, че няма особена разлика между двама ви, независимо от ценз, образование и т.н.

Ако считаш, че твоето мислене е нормално, а неговото – идиотия, ако искаш да промениш нещо, възползвай се от малко по – разумни похвати. Защото ако кандидатът на Атака не е ок, той няма да стане по-ок от това, че ще го обидиш или пък като му говориш по начин, който изключва каквито и да е допирни точки между теб и него, между вижданията ви – провокацията, иронията и т.н. не са най-добрите похвати, мисля си.

И като край, защото нямам място в тази тема – да свеждате всеки разговор тук до простото премятане „свинчо е педераст” /казано по 20-30 различни начина/, а пък „Боби от Руси е книжен плъх, без никакви други възможности” е неприятно за четене, но пък дано ви носи на всички някакво вътрешно удовлетворение.
И, още нещо, Русе е приятен град, с красиви стари сгради, има дух, така че използването на РусИ, по мое скромно мнение, е безкрайно неуместно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

159 Шебек Хасан | 07.08.201216:03

Домузчо, много си зле. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

158 Bobby_gBG | 07.08.201201:07

Минче и ти ли бе мойто момиче, де видя да слагам равенство между цигани и престъпници? Аз слагам равенство между мангал и престъпник. Или за теб всички цигани са мангали?
   

оценка

+0 -0