Санкциите на Путин срещу Русия | webcafe.bg
Webcafe

Санкциите на Путин срещу Русия

Webcafe.bg по The New Yorker
21.08.2014, 19:50 (обновена 24.08.2014, 09:00)

1 от 6 снимки Назад Напред

владимир путин

Снимка: © Getty Images

Забраната на Владимир Путин за внос на западни стоки припомни вицовете за оскъдицата от съветско време. (Вижте снимките)

След свалянето на Полет 17 на Malaysia Airlines над Източна Украйна, Западът наложи санкции на Русия.

Владимир Путин реагира, като наложи забрана за внос на храни от включилите се в санкциите държави - САЩ, Канада, Австралия, Норвегия и 28-те членки на Европейския съюз.

"Това не е просто насрещна мярка", обяви Путин на срещата на руските парламентаристи миналата седмица. (Срещата се проведе в Крим, нов символ на руския патриотизъм и националната консолидация.)

Путин заяви: "Преди всичко, това е мярка за подкрепа на руските производители, както и за отваряне на пазарите ни за нации и производители, които желаят да си сътрудничат с Русия и са готови за такъв вид сътрудничество".

Предимствата на наложената забрана бяха прилежно рекламирани от множество правителствени функционери и лоялни поддръжници на Путин.

Временно изпълняващият длъжността губернатор на Приволжската република Удмуртия заяви, че тя ще е от полза за руските производители.

"Това е правилно решение", казва той. "Когато се срещам с хората от селата в последните дни, виждам как лицата им сияят и очите им светят от ентусиазъм. Те са готови за работа".

Представител на Южния регион Ставропол заяви, че всъщност забраните за внос на храни създават възможност за руснаците да развиват своите собствени ресурси и заключи: "Това трябваше да бъде направено отдавна".

Дори да оставим настрана проблема, че забраната за внос на храни нарушава задълженията на Русия като членка на Световната търговска организация (Путин отрича да са нарушени каквито и да е правила на СТО), остава въпросът как страната ще съчетае привидния скок на потреблението на храни местно производство с призива да се замени вносът от враждебния Запад с месо, плодове и зеленчуци от Латинска Америка, Китай и други държави.

Решението на Путин гласи, че забраната трае една година.

Дали това е достатъчно време, за да се насърчи местното производство на хранителни продукти?

А ако не е, защо изобщо местните производители да си правят труда?

Масовото одобрение на забраната бе придружено от намеци или директно формулирано заклеймяване на "разглезените" руснаци, които консумират камамбер или гъши дроб.

Забраната отговаря на пропагандните цели на Путин, задълбочавайки разделението между огромното мнозинство патриотично настроени руснаци и скромното малцинство от "упадъчни" прозападно настроени хора.

Засега няма публикувани социологически проучвания за общественото мнение спрямо забраните, но ако съдим по неформално онлайн проучване, проведено от руска информационна агенция,

91% одобряват забраната, а само 7% са против нея.

В малкото медии, които отказват да пригласят на официалните правителствени опорни точки, се вижда по-реалистична оценка на изолационистката политика на Путин.

Като начало, забраната засяга сериозно ядрото на руското общество, а не само богатите почитатели на гурмето, защото Русия е по-зависима от вноса, отколкото подозират повечето руснаци.

"Хранителният патриотизъм е просто куха реторика", казва Дмитрий Потапенко, основател на "Пятьорочка", един от водещите руски търговци на хранителни продукти.

"80% от съставките в нашите хранителни продукти са европейски или американски", обяснява той. "Дори на опаковката на млякото да пише "местен фермер", единственото не-вносно нещо е надписът".

Ако Западът реагира с въвеждането на допълнителни санкции, щетите за руската хранително-вкусова промишленост ще са изключително сериозни

"Обичаме да си казваме, че ако не друго - поне винаги ще имаме достатъчно картофи и селда", казва Потапенко, но същевременно допълва, че 80% от сортовите семена на картофи в Русия са холандски.

Ембарго на вноса на сперма от бикове (от Канада) пък на практика ще унищожи развъждането на едър рогат добитък.

В най-добрия случай ще е необходимо време, за да може алтернативният внос или увеличеното национално производство на селскостопанска продукция да компенсира недостига, а непосредственият резултат със сигурност ще са по-високите цени.

Ръстът в цените на хранителните продукти вече беше регистриран тази седмица, а икономистите очакват регулации на цените и спекула - нещо, което руснаците над една определена възраст помнят твърде добре.

По време на Съветската ера на застой при Брежнев, дългите опашки пред магазините бяха ежедневие.

Думата за пазаруване беше "доставать" ("сдобивам се"), глагол, който загатва за сериозни усилия, понякога граничещи с нарушаване на закона, за да се снабдиш с необходимия продукт.

Желаните продукти не бяха "в продажба" - те бяха "пускани",

което означаваше, че се появяваха внезапно и бяха достъпни само за много малко време. Най-търсените продукти винаги бяха вносните (или контрабандно вкараните) от чужбина, особено от Запада, а сенчестата икономика се превърна в неделима част от съветското потребление.

В 1000-странична колекция от стари съветски политически вицове, публикувана тази година, на недостига на продукти са отредени около 50 страници.

В един от вицовете, купувач влиза в магазина, вижда празни рафтове и пита:

"Нямате ли месо?"

"Не", отговарят му, "Това е рибен магазин. Тук нямаме риба. Месо няма в месарския магазин отсреща"...

В друг, купувачът пита:

"Може ли да ми нарежете на тънко салама, моля?"

"Разбира се, стига да си донесете салама".

Завръщането към оскъдицата от съветската ера все пак не изглежда толкова вероятно.

Руската пазарна икономика може и да си има своите недостатъци, но е изминала доста път от разпада на Съветския съюз, а потребителите също не стоят на място.

С орязването на вноса някои стари вицове отново започват да изглеждат актуални.

Миналата седмица видният политически активист Елена Панфилова написа в публикация във Facebook страницата си за тези, които контролират руската политика:

"Ако не ги надживеем, поне със сигурност ще им се надсмеем".

Oще: беларус  владимир путин  внос  дефицит  ес  забрана  запад  местно производство  москва  произведено в русия  пропаганда  протекционизъм  путин  русия  санкции  сьомга  храни  хранителни стоки 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 24.08.201419:52

... "
--------------------Bichkiiata | 23.08.2014

sim4o

..... такъв глад дето го има в необятната Русия не можеш да го съпоставиш по никакъв начин с този в УСА, най-малкото заради топлият климат
Точно ТОВА бе смисълът и на писаното от Оня Дето Го .. да заостри вниманието, към гладуващите не в Африканския рог, а в уж благополучни страни ..
Любезно допълних, съжденията му с инфо от the United States Department of Agriculture !!!
Нека му викат, че е Тъп Идиот- Спамер .. но Оня Дето Са Го - сложи пръста в раната! ...

Това е смисълът и на СТАТИЯТА!
Всички ние - хората .. да се изправим срещу призрака на Глада ... не, не само в Африка може да има глад ... глад може и да е причинен от санкции на някой президент например .
... ето факти : ... "Икономическата блокада на Куба (при президента Джон Кенеди) е наложена на 7 февруари 1962 ... ... Ембаргото е формализирано със закон през 1992 г. (при президента Джордж Х. У. Буш) с декларираната цел „да се занесе демокрация на кубинския народ“. ... ... Конгресът засилва още повече мерките през 1996 г. Президентът Бил Клинтън разширява ембаргото през 1999 ... ... Най-сериозните социални последици са в сферата на здравеопазването поради .." (край на цитата от Уикипедия)
-----------
Bichkiiata | 23.08.2014 .. най-малкото заради топлият климат .. "
-----------
Абсолютно вярно, приятелю!

При топъл климат така както беше със санкциите в Ирак, и моят пример с Куба - жертвите от епидемии и болести, причинени от липсата на медикаменти, сред децата са повече!

Нека се хилят, като малоумни, хора като Фридушенка, аз , ти, Оня Дето Го .. правим добре, че заостряме вниманието ВЪРХУ ГЛАДА по света - нали??!

Поздрави
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

20 Bichkiiata | 23.08.201423:43

sim4o

откажи се от тези ю-туби , такъв глад дето го има в необятната Русия не можеш да го съпоставиш по никакъв начин с този в УСА, най-малкото заради топлият климат
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 23.08.201419:53

Много кефят, при тебе Фридушенка Рускоговорящая - две неща ...

1. Как обичаш руски език и все намираш повод да го използваш .. вярно - малко неграмотно, ама все пак скалъпваш изречение ....

2. Как намираш повод, да се смееш и веселиш, когато аз и Оня Дето Са Го .. говорим за гладуване на деца .. примерно така ... ... "Hunger in America exists for over 50 million people. That is 1 in 6 of the U.S. population – including more than 1 in 5 children. .."

Не, не си тъпа малоумна идиотка .. нито си гнъсен безморален изрод - просто си си весела жена!!! Много щастлив Много щастлив

Поздрави!

А руският ти , като за твоя интелект - направо си е блестящ!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

18 Frida | 23.08.201419:30

как вам, съйммсорак, не стъъйдна объявлять о существавании некава -идиотскава русскава-. нет русских идиотав, нет и нельзя существавать такова идиотскава русскава, на каторам ани как бъй та бъй общались бъй.
расстрелять после полчасавова праслушивания канцерта проф. дугина на гитаре!
немедлена привести пригавор в испалнение

ах, съймсорак сделал мне Шабат muhihihihi
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

17 vanko | 23.08.201419:25

"Предполагам по време на крепостното право руските феодали са казвали точно същото за "ентусиазма" и "готовността за работа" на крепостните си селяни. Аналогично, мнението на селяните по въпроса вероятно е било доста по-различно."

Поредният безценен "бисер" от господина с презокеанската логика! Смее се Смее се Смее се

По абсолютно същия начин може да се каже, че по време на робството в САЩ американските робовладелци са казвали точно същото за "ентусиазма" и "готовността за работа" на своите роби. Аналогично, мнението на тъмнокожите роби по въпроса вероятно е било доста по-различно.

Въобще, каква е целта на подобен плиткоумен (меко казано!) коментар???
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 23.08.201419:13

maleficent | 23.08.201416:56

Без майтап игрите на глада сега се организират в Донецк и Луганск .... "
---------------------------
Едни пичаги, отвреме-навреме си организират Игри на глада ..
и в Германия са ги организирали, ... и в Русия ... , и в Куба - с ембаргото , и в Хаити, и в Ирландия, и в самите САЩ в момента ...
.... па и се кефят на фактите пичовете, че деца гладуват и нямат вода да пият - отдалече .. откъм Мъртво море (справка - Фридушенка Рускоговорящая) ...

Но и тях ги чакат ракети и мехури, от ядрените взривове по кожата на децата им!!!!
А скоро ли, ще е това време?? Не, не скоро!! ..
Да се смеят, че хора гладуват .. да се смеят .. той Господ гледа!

Поздрави
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 23.08.201419:05

Frida | 23.08.2014

для любителей передавой русскай кулинарнай науки и великава русскава информмационнава исскуства - следующая замечательная новасть .... "
----------------------
А по какъв ли повод, се е емнала, уважаваната от всички нас - пословична Малоумница Фридушенка, да премине от неграмотен български на идиотски руски ..???!?
Дали това не е тъпо спамене??

И след като Форумният Идиот - Оня Дето Го .. вдгна така високо летвата - със своите разсъждения за скритият глад .. ... в богатите общества ... (ето по темата , допълвам Идиота - любезно предлагам инфо от мене, Симчо - the United States Department of Agriculture found that 14.9% of American households were food insecure during 2011, with 5.7% suffering from very low food security) ... .... .. дали Русофилката Фридушенка не звучи, някак не на място???

Комай да - що пък бръщолеви идиотщини на руски - не може ли на български???

Да, ама стига са и викали, че е тъпа като гъз .. ЗНАЕ ЛИ РУСКИ ..?? (вярно малко неграмотен Много щастлив ) ама ЗНАЕ и явно си го обича, езика на Пушкин !
Ето как - чупим на Клеветата Зъбът - може постоянно, ни в клин ни в ръкав, да бръщолеви Русофилката Фридушенка - но пък знае, и използва Чужд Език!

Хвала ней!
Поздрави
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

14 янаки | 23.08.201417:13

Ние българите сме много милозливи хора. Най-големият ни дерт е, че руснаците щели да се редят на опашки за да си купуват плодове, зеленчуци, млечни и местни продукти. Ами да вземем да си вържем черно по този повод. Уж сме русофоби, но русофилското явно ни е в гените – кахарим се „за дядо Иван”.

Ако и България забрани вноса на такива продукти от Турция, Македония, Гърция и т. н. и при положение, че сме готови да плащаме по-скъпо за българското производство, това ще е първата крачка към възраждането на националната ни икономика.

Но бедняшката нагласа даже и при тези, които се имат за богати, да обикалят супермаркетите за промоции, та да купят нещо по-еФтинко, си казва думата, така че, защита на българското няма как да се случи.

От друга страна българската земя пустее и с всяка изминала година все повече губи основното си качество – плодородието. Изградената по време на соца система от мелиоративни съоръжения – язовири, напоителни и отводнителни канали.... се занемарява все повече и безвъзвратно се руши......... И служи само да предизвиква карастрофални бедствия
.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 11.08.2014, 17:12

13 maleficent | 23.08.201416:56

Без майтап игрите на глада сега се организират в Донецк и Луганск

http://www.kp.ru/daily/26273.7/3150506/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

12 Frida | 23.08.201409:10

для любителей передавой русскай кулинарнай науки и великава русскава информмационнава исскуства - следующая замечательная новасть

http://www.mignews.com/news/economics/world/220814_142730_13630.html
   

оценка

+0 -1