Втората стъпка | webcafe.bg
Webcafe

Втората стъпка

Явор Николов
25.06.2013, 15:59 (обновена 01.07.2013, 09:03)
протест, 16 юни

Снимка: © Явор Николов

Протестните разходки из столичния център са хубаво нещо, но статуквото може да се разбие само с идея какво да дойде след тях.

Случи се. Хиляди недоволни се надигнаха не просто срещу сегашното управление, но и срещу целия модел на властта. Хиляди бродят всяка вечер по столичните улици вече 12-и ден. Невиждано постоянство.

Майки с деца, хора на всякаква възраст и с всякакви възгледи, доходи и професии, интересни лозунги, културно поведение. Ходим заедно по няколко километра, скандираме, танцуваме - спорт и музика. Протестът е красив, да, но това не му пречи да е гневен. А статуквото все още не помръдва...

Само настоящите партии - противници на промяна на модела, биха се радвали на радикализация на протестите - вече видяхме, че това всъщност бетонира зависимостите между власт и олигархия. Единствената промяна след февруари т.г. е в името на управляващата партия.

Така остава по-трудният вариант - вълната от недоволство да се превърне във вълна на подкрепа за определени действия, чрез които да бъде сменена матрицата на държавата България.

Но "за" е много по-трудно от "против". Особено когато политическите играчи се опитват да яхнат недоволството с обещания за "нов морал", "нов модел", "нови изборни правила" в опит да печелят време и разфокусират енергията на протеста.

Идеи за промяна се събират не от вчера - от старта на протестите граждани обсъждат онлайн и офлайн какво да се прави. От ремонт на Изборния кодекс до нова визия за функционирането на държавата чрез нова Конституция.

Разграждане

Една от инициативите, която привлича внимание, е "Хартата за разграждане на плутократския модел на българската държава". За разлика от други, тя не залага конкретни промени от типа на "по-малко депутати", "процедури за отзоваване" и т.н. Идеята на Хартата е да осигури информиран дебат за всички подобни предложения.

Документът предлага създаването на експертни групи с различни ресори (политическа система, икономика, съд, медии и т.н.), които след сериозен анализ на ситуацията да предложат конкретни законодателни промени с общата цел да се намали влиянието на олигархията над държавата. Не е предвиден срок за изпълнението на тези цели.

Същевременно, комисия от юристи и общественици трябва на базата на експертните доклади да проведе свое проучване за състоянието на демокрацията у нас. "Така ще си дадем шанс да научим истинските имена на процесите и лицата, които са ги направлявали в годините на прехода", пишат авторите на Хартата.

Сред първите подписали се има известни юристи, общественици, политолози, социолози и журналисти. Мирослава Тодорова, Еми Барух, Даниела Доковска, Евгений Дайнов, Красимир Кънев, Цветозар Томов, Антоанета Цонева, Атанас Чобанов, Тома Белев и Йонко Грозев са една малка част от личностите със силна позиция, положили своя подпис под документа.

Към тях са се присъединили вече над 4500 души с най-различни професии и броят им расте.

Въпреки това, има и недоволни, които обвиниха авторите на документа, че се опитват да "поведат" протеста; че получават външно финансиране и други. На 25 юни вечерта в Интернет пространството се появи информация и че сайтът на Хартата е бил хакнат от българските "Анонимни".

Не говорим от името на улицата

"По никакъв начин не претендираме да говорим от името на протеста или на протеста, да го водим, да изразяваме исканият на участниците му. Това е нашата реакция на протеста като граждани", коментира юристът Христо Иванов от Български институт за правни инициативи и един от първите, сложили името си под Хартата.

По думите му документът е "резултат от един разговор между мнозина и в различни конфигурации поне от протестите на Орлов мост през 2012 г. На фона на сегашните събития, опитахме да обобщим всичко това и да го споделим с разширяваща се група хора". Хартата е отворена за всички, които припознаят свои мисли в текста, а хората зад нея са готови на всякакво сътрудничество с останалите форуми на недоволните граждани.

Просто инструмент

Христо Иванов смята, че чрез Хартата могат да се постигнат две основни цели - проблемът за срастването на мафия и държава да стане централен за политическия дневен ред (и да не може да бъде пропагандно замъглен) и освен това да се работи по конкретен план за премахването на механизмите, които поддържат олигархичния модел в различните сфери.

Той пояснява, че макар всички да наблюдаваме мафиотизацията от първа ръка и да преживяваме пагубните й ефекти върху живота и страната си, самият процес на освобождаване на държавата от тази тенденция не е толкова прост.

"Целта ни е просто да произведем определен аналитичен продукт, който да може да се ползва от всеки гражданин и всяка партия", категоричен е юристът и споделя, че се е изненадал от търсенето на конспирации, започнало из онлайн пространството след обявяването на Хартата.

Късно се събудихте

"Тази Харта дойде твърде късно. Може би бе нужно да се появи обществено недоволство, за да прерасне то в интелектуална критика. В други времена е било обратното", коментира Ивайло Динев от Движение "Промяна за студентите", участник и организатор на множество прояви през последните месеци.

Макар да признава достойнствата на документа и да не оспорва авторитета на подкрепилите го, Динев е на мнение, че отношението към Хартата може да се окаже следващата ос на раздора сред недоволните след успешно експлоатираното от статуквото разделение на "красиви" и "грозни" протестиращи.

Той подкрепя голяма част от идеите на Хартата, но според него те не отговарят на езика на протестиращия. Студентът има своите съмнения доколко хората около Хартата ще повлияят на мисленето на недоволните граждани: "Протестът и с тях, и без тях има възможност да генерира единствено просто послание - оставка. От гледна точка обаче на менталната си сила, текстът ще бъде разглеждан и препрочитан. Донякъде ще онагледява тежненията на определени българи в това, което живеем".

Неформално

Културен феномен. Така Ивайло Динев описва един друг форум, които привлича вниамнието - Асамблеята, която всяка вечер се провежда на Орлов мост. На нея също се говори за промяна, но под открито небе и, поне на този етап, без основен документ и толкова строга организация.

Форматът е подобен на това, което виждаме през деня в Истанбул, подобни форуми на открито правят и Възмутените в Испания. Не се преговаря с никакви партии, комитети и организации.

Най-просто казано, стотици граждани се събират в кръг и обсъждат протеста и бъдещето на страната. Двама души модерират дискусията, като думата се иска с вдигане на ръка. "В началото имаше проблем с изказванията, защото хората не са свикнали да търпят идеите си в главите и желаят веднага да си кажат това, което мислят", разказва Динев. След като събрали пари за мегафон, положението се подобрило.

Преди дни прочели предложенията за промяна в Изборния кодекс, които събирали в кутия в продължение на седмица. Според Динев, сред тях имало "противоречиви и интересни идеи", много от които се чуват непрекъснато - за мажоритарни избори, падане на прага за влизане в НС, премахване или намаляване на партийните субсидии и т.н. В момента няколко души работят по систематизирането на предложенията, като след това те ще бъдат изпратени до парламента.

"Не вярвам, че от тази Асамблея ще се породи политическото решение, защото българите сме ученици в тази игра, но твърдо застъпвам идеята на този софийски Хайд парк. Време беше български протест да роди нова култура, нещо, което да остане след него", откровен е Ивайло Динев.

А след оставката?

"Романтиката е красива, когато се консумира в норми или когато има работа за вършене. "Летният карнавал трябва да привърши", споменава се все по-често от хората на улицата. Разходките из нощна София са привлекателни, но не за това излязохме. Протестът трябва да дефинира нов метод за натиск", категоричен е студентът.

Той признава, че е възможно този натиск да е свързан с това "родителите да дойдат с точилката, вместо с децата си" заради печалния опит с "окопаването" на БСП на власт.

Според Динев, Изборният кодекс има нужда от промяна, но протестът не може да генерира конкретика и няма да може да отстоява исканията си до гласуването им. Затова и вероятно ще се стигне до оставка и ново служебно правителство. То ще заработи в момент, когато експертните и граждански групи ще са в състояние да отправят конкретни искания за промени.

"Сега изглежда на пръв поглед, че доста интелигентни българи и професионалисти са се ангажирали с гласа на площада. Може би пък да успеем", опитва се да бъде оптимист той.

В същото време властта се опитва да печели време, манкирайки дейност по подготвяне на изборни правила и впрягайки всичките си мегафони, които да обяснят, че трябва да ги оставим да управляват още една година.

Това означава още една година без правила и с непроменена матрица, в която градивната енергия на протеста просто ще се разсее като метеоритен дъжд. Дали да им го позволим?

Oще: асамблея  бсп  герб  демонстранти  дпс  конституция  олигархия  престъпност  протест  харта 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

11 A4i | 26.06.201323:31

Автоматична система така или иначе записва какво си говорим и обработва гласът в текст. След това анализира казаното и го класифицира, примерно като " X псува правителството, X= неблагонадежден ". След това автоматично добавя анализ на всеки нов разговор или електронна кореспонденция на "X". Защо да не ползваме същата автоматична система за нещо като поход ова стратегия от микро референдуми на пряката демокрация. Може да се реализира не след 50 години, а утре сутринта в 9.00 часа. Стига хората да отвоюват тази свобода от мафията. В момента авточатичната системата се използва за репресия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

10 Vankata_820 | 26.06.201323:24

До Прокопи:
Разбирам колко ти е трудно да приемеш една Лустрация, но това не означава, че няма да се случи в твоя живот!!!Усмивка
Относно Лустрацията има доста по-умни от теб, които особено добре осъзнават силата й и поради тази причина, въпреки че се смята за поотминала във времето си, я отбягват, като вариант за порицаване на Статуквото, най-вече поради собствените си зависимости!!!Усмивка
Направи си една справка, що е Среден ешалон в държавната власт и има ли наследственост в него, а след това се огледай и забележи на твоята мижава възраст, колко знатни калинки са изпълзяли там, където бащите и комунистическите им д'едовци са послали за пет поколения напред!!!Усмивка
При 800 000 държавни служители и около 2.7 милиона заети в държавата и безработни над 300 000 души, по официални данни, една Лустрация ще дойде особено освежаващо при реформи в държавната администрация, да не говорим за порицаващия й ефект и стимулите за самодоказване при лустрираните!!!Усмивка
Явно си червена калинка, щом отбраната ти преминава светкавично в атака!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

9 Bezpartien | 26.06.201323:11

То и на овена мъдете се клатят ама не падат! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

8 pepe | 26.06.201323:11

А4и, идеята ти е интересна, но кой ще отговаря за техниката и ще борави с данните, събрани от нея и как ще се борави с тези данни - по какви правила и кой ще следи спазването им?
"Волята на народа" е опасно нещо - много зависи от това пред кого се изявява и кой говори от нейно име. И "Народния съд" все по "волята на народа" е съдил. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

7 A4i | 26.06.201322:17

Според мен опитите за рестартиране на представителната демокрация са обречени на неуспех. Мафията се е окопала дълбоко и ще стигне много бързо до всеки народен представител.
Мисля че е време да изоставим модела на представителност и да вървим към пряко участие на гражданите в управлението на България, т.е. към ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ. Съществува "техническа" възможност това да се направи веднага . Щом като подслушват всички и всеки, значи е технинчески възможно да се събира ежедневно мнението на ВСЕКИ гражданин по конкретен въпрос. Така поне веднъж ще използваме техниката , която сме си плтили , за благото на хорат , а не на мафията.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.02.2013, 03:04

6 Ima | 26.06.201317:15

Елисавета Домовчийска, за да коментира човек протеста, първо е най-добре да отиде на него, ей така, от любопитство поне. Няма как да гледа късните новини и да прецени колко хора има и е имало на протеста и какви са те. А и това, че хората не се палят, според мен не е лошо. Със самоубийство никой нищо не е успял да промени. То е отказ, а не начало. Казвам го с най-голямо уважение към паметта на тези, които видяха само в него възможен изход. Но, ако беше такъв, да хванем всички да се палим и да се свършва.
Със сигурност, протестът няма да доведе до нищо, ако остане само протест. Но пораждането на гражданско чуство във всички, бедни и не толкова, интелегентни и не толкова, е достатъчна надежда за истинското гражданско общество. Да не забравяме, че макар и стар народ, ние сме много млада нация. Нация, която току виж се оформила и започнала да се държи като такава...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

5 Прокопи | 26.06.201316:31

Ванка,

Спри се и ти с тази лустрация! Ако е трябвало да се прави лустрация, то тя трябвало да стане преди 20 години.

Мен (30 г.) с какво ще ме лустрираш?

Не мога да се сдържа да не ти го кажа: Просто парче си ти Ванка!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

4 Vankata_820 | 26.06.201312:58

Лустрация за вас, Другари!!! И уважение за стореното не заслужавате!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

3 Vankata_820 | 26.06.201312:55

Представяте ли си, вече официално правителствата в България, падат при протести наброяващи до 10 000 души?!Усмивка
Няма такава държава и ако после някой ми каже, че комунистите били храбри хора, ще им кажа: толкова са храбри, колкото Башиците им(бившите Партизани) са били храбри - 1000 шумкари и дупед@вци, които благодарение на СССР яхнаха България, след като се бяха изпокрили по горите, та дори се наложи земляците им да ги търсят, за да си поделят властта с тях, при това след вече осъщественото официално посрещане на войските на СССР, със снето оръжие от тогавашната официална(легитимна) власт в България!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

2 Елисавета Домовчийска | 26.06.201312:31

Статията - тъпо та дрънка, каква втора стъпка, та вие /софиянци имам предвид/ не сте излезли още от панелките. Снобарията се скъса да се саморекламира, че е хубава, умна, интелигентна и прочее, обаче изостави протестите и в момента умните и красивите си чатят от къщи, пият си биричката, отиват на море и скачат по виртуалните форуми, че уж протестите се умножават, когато с просто око е видно, че утихват, може би защото тия умните и младите вече се прибраха у дома и само одумват през интернет....
Разберете, не може 1000 или 10 000 души на жълтите павета да диктуват дневния ред на държавата. През февруари протестираха много от големите градове, не само Варна с най-масовите протести, но и много други. Не става въпрос за морал, защото всички защитници на протестите по форумите, които чета, веднага скачат да защитават ЦвЦв при новината, че е повдигнато ново обвинение, както и при обвинението към ББ за използването на военната авиация като таксиметрова служба. Ако имаха морал, щяха да осъдят и подобно поведение на бъвшите управляващи - от София до Пловдив например да изхарчат 8000 лв само за гориво, пред това да си ползват автомобилите за 200 лв. Другото, което изключително много дразни е, че новинарските емисии всеки ден съобщават, че протестите са " „все по-многобройни", когато с просто око даже от техните репортажи се вижда, че са рехави и не събират повече от 2 000 - 4 000. Третото, което много дразни е, че нападат парламента, който в момента основно приема нови изборни правила, ами какво искат протестиращите, по старите правила ли да се правят изборите?!? Четвърто, видно и от репортажите - измени се профила на протеста, в началото били хубавите, умните, младите, интелигентните. Сега протеста е по-скоро на реститутките седесарски баби и дядовци и техните деца, а пък протеста от интелигентен се превърна във хвърляне на домати и блокади. Е кво ми се превъзнасяха тогава спрямо февруарските протести?! Освен всичко не съм чула тия дни някой да се самозапали от отчаяние... Като обобщение - софийски мекеренца, заблудени седесари и прочее сволоч, от сега нататък България няма и никога няма да зависи от вас. Свиквайте! Или просто почнете да гласувате на избори, вместо да се правите на ЕЛИТ!
   

оценка

+1 -6