Какво превърна Айнщайн и Стив Джобс в гении? | webcafe.bg
Webcafe

Какво превърна Айнщайн и Стив Джобс в гении?

илия лазаров, авторИлия Лазаров
01.07.2017, 19:34 (обновена 05.07.2017, 16:14)
стив джобс, алберт айнщайн, гении

Снимка: © zenith-e.devianart.com

Айнщайн и Джобс притежават интуитивен и пъргав ум, въображение и вяра в собствените идеи

Двама безспорни гении, чиито имена бележат епохата, в която живеят. Най-влиятелният физик на XX век и човекът, измислил устройствата, донесли технологичната революция в края на XX и началото на XXI век. Алберт Айнщайн и Стив Джобс.

Всички знаем кои са те. Но какво ги свързва и на какво дължат успеха си, освен на безспорната си гениалност? Отговорът е много прост - на интуицията.

В автобиографията си Джобс описва силата на интуицията и влиянието й върху работата му на кормилото на Apple. "Интуицията е нещо много мощно, много по-мощно от интелекта", казва той на биографа си Уолтър Исаксън.

И Айнщайн, и Джобс много разчитат на интуицията си и твърдят, че именно тя е в основата на успеха им.

А какво всъщност е интуицията? Един от най-популярните речници, издаден от авторитетното американско издателство Merriam-Webster, определя това качество като "бързо и готово прозрение".

И Айнщайн, и Джобс определено притежават пъргав ум, въображение и достатъчна увереност, за да реализират идеите си.

iPhone e най-популярното и успешно произведение на Стив Джобс (Getty)

Може би най-популярното и със сигурност най-успешното и актуално изобретение на Джобс - iPhone е дългогодишен завет за успех и доказателство за интуитивния характер на основателя на Apple.

Когато пробиват на пазара, конкурентните смартфони като Blackberry използват qwerty клавиатура или стилус. Иновативният дизайн на iPhone с неговия мултитъч дисплей напълно променя концепцията на смартфоните и превръща Apple в лидер в мобилните технологии.

В реч през 2005 г. в Станфорд Джобс признава, че интуитивният му ум има значително влияние върху неговата работа. „Трябва да вярвате в нещо. В инстинктите, живота, кармата, съдбата си, в каквото и да е. Този подход никога не ме е предавал и промени живота ми", споделя той.

Лекция на Айнщайн от 1931 г. (Getty)

Почти един век по-рано Алберт Айнщайн тотално преобръща представите за науката, с което си навлича ужасни критики.

Революционната му Теория на относителността е обект на ожесточени и безпрецедентни спорове през 20-те години на XX век. Но великият физик продължава упорито да следва инстинкта си и да защитава идеите си.

Днес теорията на Айнщайн е върхът на съвременната физика.

Мнозина биха предположили, че великият физик предпочита логиката пред интуицията. Всъщност е точно обратното.

Доказва го една от най-известните му мисли: "Интуитивният ум е свещен дар, а рационалният ум е верен слуга".

Друга от супер популярните крилати фрази на гениалният учен е "Въображението е по-важно от знанието". Не е ли именно въображението символ на интуитивен ум?

„Всички велики постижения на науката трябва да започнат от интуитивното познание. Понякога се чувствам сигурен, че съм прав, дори без да знам причината", споделя Айнщайн пред свой приятел, пише Psychology Today.

За него въображението и любопитството стоят в основата на всичко. „Най-хубавото нещо, което можем да изпитаме, е усещането за мистерия. То е изворът на цялото истинско изкуство и наука", казва той.

Oще: apple  iphone  алберт айнщайн  въображение  гении  интуиция  критики  любопитство  стив джобс  теория на относителността  физика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

92 vV | 08.07.201701:40

Между другото, човек може наистина да се пръсне от смях от колажа, който @vforVENDETTA е съчленил, но, при едно условие, ако сполучеше да удари в земята черната аргумента даден в timeisabsolute.org В противен случай, както е поднесено, едно такова бледо откъм научен аргумент, какво си бръщолеви, само той си знае. Но, нищо, пробвал се е човекът, отделил е пет минути от живота си, а даже се е и регистрирал за целта. Еваларката, брато.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

91 vV | 08.07.201701:16

@deowin, ако продължаваш да повтаряш като латерна нелепостите си, на които вече съм ти отговорил, даже повече от един път, ще те игнорирам. Иамисли нови аргументи. Не преповтаряй лъжите на някого си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

90 vV | 08.07.201701:13

``Трудно е да се каже - твърде много неизвестни има.''

Много неизвестни има само на пръв поглед. Оня, който е представил аргумента в timeisabsolute.org доста се е потрудил, за да почисти зърното от плявата, така, че многото неизвестни да се стопят и да изкристализира един аргумент, разбираем и за гимназиста, но толкова мощен, че отвява като циклон цялата нелепа``теория''.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

89 deowin | 08.07.201701:13

Изглежда към описанието на особата ти трябва да добавим лека шизофрения, след като почна да говориш сам със себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

88 deowin | 08.07.201701:11

>аргументът демонстрира вътрешна противоречивост

Която, напомням ти за да слезеш обратно на земята, единствен ти виждаш като такава.
След като не можеш да убедиш никой друг в това, че си демонстрирал противоречие, най-логичното би било да конструираш експеримент, който всеки да може да възпроизведе и така сам да се убеди, че противоречие има - в резултатите от експеримента.
Все още упорито отказваш да го направиш, което оставя една единствена възможност човек да се съгласи с теб - да ти повярва, че противоречието, което претендираш да си видял, е наистина противоречие.

>Няма нито един експеримент потвърждаващ каквото и да е, свързано с Айнщайновия абсурд

Фактологически грешно твърдение. Дори лаик на тема физика като мен може да намери куп такива:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tests_of_general_relativity

>Всеки, който твърди, че е извършил експеримент потвърждаващ Айнщайновата относителност, т.е., потвърждаващ, че 1 = 2, е най-долен лъжец и измамник

Което би могъл да докажеш тривиално, като се опиташ сам да повториш някой от всички изброени експерименти, и получиш резултат, различен от този на всички други експериментатори, които според теб явно лъжат и мамят с не особено ясна и прагматична цел. Все пак, първият учен, успял да отхвърли ОТО, би станал поне толкова известен, колкото е в момента Айнщайн. Хайде, ти може да си отвъд тая суета, но от милиони физици все трябва да има поне един, който да е леко суетен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

87 vV | 08.07.201701:08

Не, не смятам, че Коперник и Галилео са глупаци, затова, че са отхвърлили господстваща доктрина. Е, наистина, Птолемей, въпреки че е бил заблуден, поне не е бил мошеник. Заблудата му се е дължала на рудиментарното състояние на прото-науката, която е съществувала по него време, което е напълно извинимо. В случая иде реч за нахално пробутване на тъпизми, а този който ги разкрива, той съвсем не иска да заеме мястото на тъпизмосъчинителя. Има си хас на някого да му се стори привлекателно да бъде за момент велик, пък после да го изобличат като глупак, защото онова, за което станал временно велик, било само по себе си чиста глупост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

86 vV | 08.07.201701:00

``макар и да изисква компетентността на гимназист''

Компетентността на гимназист се изисква единствено след като аргументът е дефиниран, та да може да бъде разбран и от гимназист. Дефинирането на самия аргумент, обаче, изисква далеч по-голяма компетентност и опит от тези, с които разполага гимназистът.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2017, 00:03

85 vforVENDETTA | 08.07.201700:52

Хм... Всичко това несъмнено е доста, доста интересно, господа, и аз с голямо любопитство ще проследя развитието на този случай от своето Подземие; но ето кое също ми се струва любопитно:

Не е ли глупак и онзи, дето опровергавайки един мошеник и глупак(което очевидно счита за изключително научно постижение, та макар и да изисква компетентността на гимназист), се опитва да заеме неговото място и по този начин да добие статут на легендарен гений в очите на едно население от глупаци, които заслепени от невежеството си вече повече от 100 години идеализират и издигат в култ "теорията" на измамилия ги глупак, чрез която на всичкото отгоре системно биват ограбвани от властите, и която опортюнистът се опитва да опровергае под предтекст, че го прави, за да отвори очите на целия человечески род, станал жертва на чудовищната пропаганда, от която страда без да осъзнава, поради което спешно се нуждае от спасителя герой, който да ги освободи от робството, чрез което заслужено да бъде провъзгласен за най-великия гений благодетел в историята на цялото човечество?

Трудно е да се каже - твърде много неизвестни има. Във всеки случай, драмата е пълна, за което несъмнено съм ви благодарен, господа, понеже вече ми се струва крайно време да настъпи новият световен ред, който, както е според "теорията", пък може би е вече факт? Кой знае, господа, кой знае... Нека гениите продължават да ни отварят очите, пък може и да разберем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

84 vV | 08.07.201700:36

Поправка: научния метод, не, маучния метод.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

83 vV | 08.07.201700:32

Нищо подобно. Аргументът лети на собствените си крила. В случая, аргументът е толкова драстичен и финален, че какъвто и шум да се създава около него, той смачква като с парен чук мошеничеството айнщайново.

Представяне на аргумент като този в timeisabsolute.org абсолютно изключва експериментална проверка, защото аргументът демонстрира вътрешна противоречивост на ``теорията'' и като такава, изводите, които следват от нея са очевидно погрешни. Така, заключението от Айнщайновата относителност, че 1 = 2 няма какво да се проверява. Само на определени места, предназначени за лечение, може да се намери пациент, който да очаква, че може да има на света експеримент, който да докаже валидността на равенството 1 = 2.

Съгласно маучния метод, на експериментална проверка подлежат единствено хипотези и теории, които не съдържат в себе си вътрешни противоречия, макар и изводите им да са необичайни, все още непознати на науката. Веднъж обаче установено, вътрешното противоречие приключва всякакво разглеждане на въпроса. Това досега не е било показано на страниците на Айнщайновата ``теория''. Сега вече е налице в timeisabsolute.org и с това приключва по-нататъшното разглеждане на въпросната глупост без да се очакват експериментални подпорки, които допълнително да обосноват, че глупостта е глупост. Намирането на този изключително значим факт, изложен в timeisabsolute.org, доказва, че всичко, което досега се е считало за някакъв експерименталент тест, потвърждаващ ``теорията'' е всъщност една мощна измама. Най-напред, става ясно, че няма нищо смислено, което да произлиза от въпросната ``теория'', за да се проверява експериментално. Също така, би могло да се разгледат самите експерименти и да се установи нелепостта им. Това са експерименти, правени от опортюнисти, готови да се сложат за стотинки на господстващото течение. Аз имам текстове, демонстриращи колко са смехотворни подобни опити за потвърждаване , да речем, на забавяне на времето, например, чрез опити с мю-мезони. Драстична некомпетентност и мърлящина е това, което характеризира въпросните експерименти. За щастие, не е даже необходимо човек да губи време с подобни нагласени статии. Гордиевият възел се разсича с един удар -- timeisabsolute.org (по онова време аргументът още не беше формулиран така стегнато, та си губех време да им анализирам малоумните експерименти с 5145 съавтори и тем подобни). Няма нито един експеримент потвърждаващ каквото и да е, свързано с Айнщайновия абсурд, което е и за очакване -- абсурд няма как да бъде превърнат в истина чрез провеждане на експеримент. Всеки, който твърди, че е извършил експеримент потвърждаващ Айнщайновата относителност, т.е., потвърждаващ, че 1 = 2, е най-долен лъжец и измамник, който краде милиарди от парите на данъкоплатците. На такъв трябва да му се потърси сметка, както се търси сметка от всеки корумпиран тип във всяка цивилизована държава.
   

оценка

+0 -0