А сега накъде с е-цигарите | webcafe.bg
Webcafe

А сега накъде с е-цигарите

Webcafe.bg, по GlobalPost
23.12.2013, 15:31 (обновена 24.12.2013, 08:49)
Е-цигара

Оръжие срещу тютюневия дим или нещо по-опасно и от него?

На димящите фасове се гледа с лошо око на все повече места по света и процесът изглежда практически необратим (даже и в България, за всеобща изненада). Стотици хиляди пушачи само през последните няколко месеца преминаха на електронни цигари и това неизбежно разпалва дебата за ефекта от устройствата в световната борба срещу тютюна.

От една страна, водещата организация на производителите на е-цигари разкритикува Световната здравна организация за липсата на подкрепа. „СЗП води кампания срещу пушенето, която представя като ненормални и самите пушачи, много от които се чувстват отхвърлени от обществото", коментира Катрин Девлин, президент на Търговската асоциация на производителите на е-цигари.

Според нея изпускащите пара електронни устройства са по-чист начин човек да получи своята доза никотин: „Надеждата ни е, че с превръщането на пушенето на е-цигари в нещо нормално, ще подчертаем, че пушачите трябва да спрат да палят тютюна и да вдишват дима от него".

Експертите обаче са категорични, че са необходими още изследвания, преди да се правят каквито и да е заключения. „Не се знае достатъчно за здравословните ефекти от употребата на е-цигари, особено в по-дълъг план. В момента на пазара има стотици подобни продукти, като в много страни регулацията е малка или нулева. Потребителите не винаги знаят какво точно приемат чрез тези устройства", подчертава Анджела Прат от Световната здравна организация.

Регулацията не е толкова лесна

Създаването на разпоредби за електронните цигари се оказа изпитание за законотворците в цял свят. Шефът на френската Служба за превенция на пушенето Бертран Дауценберг смята е-цигарите за „чудесна новина в борбата срещу тютюна" - позиция, която явно не споделят магистратите в Тулуза. Те отсъдиха, че електронните цигари могат да се продават само от лицензирани търговци на тютюневи изделия.

Това означава гибел за над 140 независими магазина из цяла Франция и победа за големите цигарени производители, които навлизат на новия пазар.

В същото време Европейският парламент реши през октомври 2012 г. да не причислява устройствата и течностите за тях към лекарствата - ход, който Девлин приветства. „Пушенето е поведения, а не болест. Потребителите не искат да вземат е-цигарите си от доктора, те трябва да са възможно най-достъпни, за да разберат за тях традиционните пушачи и да имат достъп до тях", смята лобистката.

Въпреки това, Великобритания смята да третира е-цигарите като медикаменти от 2016 г. нататък. Проф. Робърт Уест от Центъра за изследване на здравното поведение към „Юнивърсити Колидж" в Лондон е сред водещите изследователи в областта и смята хода за "проблематичен" - цената при новите условия вероятно ще изхвърли много от играчите от пазара.

Професорът смята, че е-цигарите трябва да бъдат оставени да се развиват - но само при условие, че маркетингът им не е насочен към непушачите и има гаранции, че потребителите няма да бъдат изложени на опасни нива от токсини. „Предизвикателство е да се стигне до такива регулации, които да намалят притесненията, но и да позволят на тези продукти да се развиват, ако са ефективен начин за скъсване с традиционните цигари", обяснява Уест.

Рекламата

Точно начините за привличане на вниманието на пушачите към е-цигарите са сред най-проблематичните аспекти на младата индустрия. Анджела Прат от СЗО посочва, че в някои случаи маркетинг стратегиите на традиционните тютюневи компании от миналото може би се прераждат в нова вискотехнологична форма.

В САЩ и Великобритания бяха свалени няколко реклами, сред които такава, загатваща за орален секс.

Ако по темите „безопасност" и „регулация" все още няма сближаване, то за подобни рекламни практики всички са на едно мнение. Лобистката Катрин Девлин призовава за строги правила и подчертава, че не трябва да се възвеличава действие, което все пак прилича на пушенето.

Проучванията, извършени от проф. Робърт Уест показват, че едва 0.5% от използващите електронни цигари в Англия са непушачи. Той също предупреждава, че някои реклами могат да бъдат погрешно интерпретирани, но все пак се надява, че е-цигарите ще доведат до намаляване на смъртността сред пушачите.

Още е твърде рано да се каже дали ще стане така: „Истината е, че никой не знае как ще се стекат нещата. Затова и най-добрият подход е да ги държим под око и да сме готови да се намесим, ако тръгнат в лоша посока".

Oще: електронни цигари  е-цигари  световна здравна организация  тютюнева индустрия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

3 post deluvian | 29.12.201309:09

малко бебе е трудно да го излъжеш с биберон-залъгалка, умничките бебенца категорично отказват ментето и много се възмущават от измамата, а дърт човек да налапа пластмасов заместител, на мен поне ми изглежда супер смешно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

2 Едисон | 25.12.201319:42

Ей, на вас чекиджиите все не може да ви се угоди!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 25.12.201314:36

друго си е да си удариш чекия с капут... и да мааш пластмасови ябълки muhihihihi
   

оценка

+1 -1