Норвежките социални служби - кошмарът на родителите | webcafe.bg
Webcafe

Норвежките социални служби - кошмарът на родителите

Webcafe
01.06.2018, 20:35 (обновена 05.06.2018, 17:56)
Майка и дъщеря

Снимка: © Getty Images

Какво трябва да знаем за Barnevernet

Темата за норвежката служба за защита на децата - Barnevernet далеч не е нова. Barnevernet действа от години насам, налагайки националните правила за защита на децата.

На децата в Скандинавската държава се гледа като на държавен приоритет. Съответно държавните институции са особено стриктни и без притеснения налагат най-строгите възможни санкции. Семейства от редица държави по света търсят правата си, след като норвежката система е отнела децата им.

Как обаче една държава, която е известна с уважението си към човешките права, се въвлича в такива скандали? И още повече - защо продължава да финансира тази програма, когато има толкова много негативни реакции от редица други държави?

Да започнем от самото начало. Barnevernet (буквално "защита на детето" на норвежки език) е обществена агенция, отговаряща за благосъстоянието на децата, и има клон във всяка област на Норвегия. Според норвежкото право Barnevernet има правомощието да действа директно, ако подозира, че дадено дете се намира в застрашаваща го ситуация.

Как?

Като отнеме детето от родителите и го постави в приемно семейство или в някой от институционалните домове за социални грижи в зависимост от конкретната ситуация.

Това не е необичайно само по себе си - реално така действат институциите за закрила на детето в повечето държави по света, включително и в България, макар тук тази крайна мярка да се прилага изключително рядко.

Противоречието започва с това как точно Barnevernet използва дадената й от закона власт и колко често.

Реално проблемите започват през 2008 г., когато при ужасен инцидент баща пребива детето си до смърт. Оттогава насам политиката на Barnevernet става значително по-стриктна, когато става дума за извеждане на дете от семейството му. Понякога това се случва дори и веднага след самото раждане на детето.

Данните на норвежкото правителство показват, че от 2008 г. насам Barnevernet отнема по между 8-9 хил. деца от семействата им годишно.

Това засяга не само семейства на местни норвежци, но и децата на чужденци, които са се преместили да живеят в страната.

В интерес на истината по-голямата част от децата биват отнемани не толкова заради насилие, злоупотреби спрямо тях или пиянство на родителите, колкото заради неподходяща среда на живеене като това често включва случаи на родители с ментални заболявания.

Правилата тук са стриктни, а Barnevernet непоколебимо заявяват, че всички деца, които живеят на територията на страната, независимо дали са граждани на Норвегия или деца на имигранти, се ползват с едни и същи права. И щом родителите им живеят в Норвегия, ще спазват норвежките закони.

Компанията за наемане на чужденци в държави от ЕС публикува няколко препоръки, изготвени въз основа на информация от норвежките институции за закрила на детето, с които чуждите граждани трябва да се съобразяват в Норвегия.

Алкохол и партита:

- Чаша вино на вечеря е приемлива. Постоянното пиене обаче е нещо съвсем различно.

- Късно вечер след парти майка шофира колата, а до нея се возят децата и пияният й, спящ съпруг. Спира я пътна полиция. Ще информират ли те Barnevernet? Не, защото не са нарушени правата на децата. Единият от двамата родители е напълно способен да се грижи за тях. Разбира се, трябва да са спазени всички правила за движение - децата трябва да са с колани, а ако са под определена възраст - в детска седалка.

- Ако правите парти (с алкохол и силна музика) у дома, уверете се, че децата са заспали и нищо не им пречи да си почиват. Децата не трябва да играят наоколо, където има хора, които консумират алкохол и слушат силна музика. Като цяло пиенето пред деца е нежелателно и на него Barnevernet не гледа с добро око. То само би ви донесло черни точки, ако се стигне до тяхна намеса.

Психологическо и физическо насилие:

- Да разклатиш, шамаросаш, удариш (независимо по главата, дупето или по ръката) дете или да направиш какъвто и да е агресивен физически контакт спрямо него се разглежда от норвежките закони като насилие над дете.

- Насилието между съпрузите. Ако насилието не спира дълго време и се подаде сигнал в Barnevernet, децата могат да бъдат отведени.

- Ако сте новодошли и искате да наемете само стая за цялото си семейства (с деца), хазяинът вероятно ще ви откаже, тъй като по закон на всяко дете трябва да бъде осигурена отделна стая.

- Според Норвежкия наказателен кодекс, ако децата видят или чуят как единият родител упражнява насилие спрямо другия, това се брои и като насилие срещу детето. Така че обърнете внимание на споменатото по-горе, защото едно дете не трябва да бъде свидетел на агресивни кавги между родителите си (например, случаи на развод и протичащи скандали около него).

- Понякога родителите се чувстват безсилни и действат с чувство на неудовлетвореност и гняв, когато тийнейджърът им се прибира у дома късно вечер след вечерния си час, или детето се държи абсолютно невъзпитано и прави противоположното на това, което те му казват. В подобни ситуации майката и/или бащата започва да разтърсва детето, да го бие или да му удря шамари. Това не е приемливо в Норвегия и въобще не се толерира от Barnevernet. Понякога дори вербалната агресия и да се развикаш на детето може да доведе до това съседите да подадат сигнал в социалните служби.

Условия за живот:

- Децата трябва да имат своя собствена стая; за предпочитане е всяко да е с отделна стая.

- Момче и момиче могат да живеят в една стая, но само докато са по-малки. В по-напреднала възраст това не прави добро впечатление на социалните служби.

- Изискванията за жилищните зони зависят от общината. Социалните работници не проверяват условията на място, освен при сигнал.

Други препоръки:

- Ако родителите не искат да ваксинират дете, това е тяхно право. Деца под 7 клас не могат да бъдат ваксинирани без съгласието на родителите.

- Ако детето е само вкъщи и стане злополука, родителите са отговорни. Не се препоръчва да оставяте децата под 8-годишна възраст без надзор за повече от половин-един час.

- Няма точно определена възраст, след която децата да могат да бъдат оставяни сами вкъщи. Това зависи от родителите, от самостоятелността на децата и от това за какъв период от време става въпрос. Например, ако 7-годишно дете се връща от училище в 14.00 ч. и стои само вкъщи до към 20.00 часа, със сигурност ще предизвика вниманието на социалните служби, особено ако ситуацията се повтаря систематично.

В заключение към тези съвети от организацията съветват родителите да поемат пълната грижа за децата си и да не дават повод на властите да им правят проблеми.

Ако бъде подаден сигнал за нещо подозрително, социалните служби задължително ще дойдат да проверят какво се случва. Реално обаче не всеки сигнал, подаден в Barnevernet води до отнемане на децата. Годишно там постъпват около 50 хиляди сигнала, но отнеманията са около между 8-9 хил. като това действително са случаи, в които са нарушени правата на децата, разглеждани през призмата на норвежкото законодателство.

Значително повече са случаите, при които се помага на самите родителите да изчистят проблемите на място. На година такава помощ се оказа на 28-30 хиляди деца.

Големият проблем в случая идва от културните различия. Норвегия действително е място, където правата на децата се спазват изключително стриктно и са далеч по-широки, отколкото на други места по света. В законодателството си страната ги приема като самостоятелни личности, отделни от родителите, докато за повечето хора децата до пълнолетието си са отговорност на родителите и тяхно продължение.

Това води до разминаване в чисто културен план що се отнася до възпитанието на децата.

Така за норвежците е недопустимо да им се крещи, да се прилагат физически наказания или да се действа по какъвто и да е начин, който би могъл да засегна физическото или психическото състояние на децата.

При много имигрантски семейства това е проблем и повечето сигнали действително идват от именно такова невъзприемане на това отношение към децата, в което викането и шамарите, дори леките, е изключено.

А тогава шансовете скоро да се появи социален работник на вратата след подаден сигнал от съседи е голям. Още повече, че сигнали в социалните служби в Норвегия могат да се подават и анонимно.

Така се получават и множеството случаи на ядосани родители от чуждестранен произход, за които Норвегия е отвлякла децата им без причина. В голямата си част родителите твърдят, че са спазвали законите на Норвегия, но зле изтълкувано поведение и твърде агресивен подход на социалните работници са станали причина за изземането на децата им.

В момента българското посолство работи по 10 подобни случая на взаимодействие между социалните служби на Норвегия и родители от български произход. Не се посочва какви точно са самите случаи.

"Имаме около 10 отворени случая, по които в момента нашето посолство работи. Проблемът идва обаче тогава, когато сме много късно информирани. За съжаление, често гражданите се обръщат към посолството тогава, когато е много късно и възможностите за реакция от наша страна са силно намалени", коментира пред bTV зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

През февруари норвежкото правителство обяви промени в процедурата за отстраняване на деца от семейства на чужденци, работещи в страната.

Сега местните служби на Barnevernet са задължени във всички случаи, когато става въпрос за отстраняване на дете, да се опитат да установят контакт с членовете на неговото семейство в страната на произход.

Социалната служба е задължена да разбере колко силни са семейните връзки на детето в чужбина и да установят, че е в негов интерес да бъде поверено на грижите на роднини или да бъде прехвърлено на приемно семейство в Норвегия.

Но не става дума само за имигрантски семейства или физическо насилие. Има голяма сива зона, когато става въпрос за емоционалното благополучие на дете - например, когато един от родителите има психично заболяване.

На практика от всички отнети от семействата им деца, само около 1/4 са на чужденци. А най-често срещаната причина (в почти 1/3 от случаите) е "липса на родителски възможности" - неглижиране на децата, недостатъчно добри условия за живот, родителска безотговорност и т.н.

Как решавате, че майка, която понастоящем се бори с депресията, например, е неспособна да запази детето си? И какви последствия има това върху живота на детето в дългосрочен план? Наистина ли е за предпочитане децата да бъдат отглеждани в приемни семейства или в институция за социални грижи, отколкото да останат у дома с майка си, докато тя получава помощта, от която се нуждае, за да се подобри? Бихте ли отнели детето, ако баща му е "прекалено стар", или ако детето е родено момченце, но иска да се облича като момиче?

Това са все въпроси, на които Barnevernet трябва да си отговаря. Всички тези примери са напълно реални. Често пъти отговорът е в това детето да бъде изведено от тази среда.

Основната тревога що се отнася до Barnevernet е, че те изглеждат твърде нетърпеливи да приложат крайното решение - в такива ситуации да вземат децата от дома им, вместо да инвестират време, за да работят с всяко семейство отделно, да наблюдават или решат проблема.

Всичко това води до доста протести по целия свят и възникването на множество онлайн общности, които настояват да се закрие тази услуга.

През 2017-а 170 водещи норвежки професионалисти, занимаващи се с въпроси по закрилата на децата, изпратиха отворено писмо до ресорния министър, в което обвиняват Barnevernet, че е "нефункционираща организация, която прави сериозни грешки в преценката със сериозни последици".

А в момента в Европейския съд за правата на човека се водят 8 дела именно заради Barnevernet. Решението по тях тепърва предстои.

Oще: barnevernet  дете  деца  закрила на детето  злоупотреби  насилие над деца  норвегия  норвежки  норвежки социални служби  родители  социални служби  среда 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.06.2018, 04:29

24 heavymetalman | 20.06.201807:38

бах ги в терористите неднийо. Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 05.06.201814:06

.... 22 rare case | 05.06.201812:40

Ти да видиш muhihihihi

Кво да му гледаш, рядко...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

22 rare case | 05.06.201812:40

"....Повечето страни от "Западна" Европа са тръгнали стремглаво надолу, особено Скандинавските..."
Ти да видиш muhihihihi
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2015, 12:53

21 altavista | 04.06.201817:22

Проблемите с прекалените пълномощия на норвежките социални не са от вчера. Чували ли сте такива истории за други западни държави, напр. Германия, Франция, Холандия?
Според мен техния либерализъм откъм имигранти, вкл. и със съвсем различна ценностна система, ги е докарал до другата крайност - да унифицират отглеждането на деца, което е доста тъпо.
Как едновременно да оставиш детето да се развива свободно и да го предпазиш от неизбежните травми, ако е по-буйно? Успокоително ли да му се дава, както казваше една жена по бТВ?

И престанете с глупостите за техния велик стандарт, тип "на богатите всичко е простено". Арабите също имат стандарт по тази логика, но не им се прехласвате толкова.
А има и деца - лъжци, манипулатори, които с удоволствие ще те натопят, без да са наясно какви хубави неща може да им се случат в приемното семейство.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 03.06.201813:57

Kenny McCоrmick | 03.06.201811:57

"Милениум" е художествена литература, а не документална...
------------------------------
Разбира се, че е художествена!

Виж как си разбрал! ..
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

19 Kenny McCоrmick | 03.06.201811:57

"Милениум" е художествена литература, а не документална... Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2010, 21:26

18 zDvera | 03.06.201809:56

Тъй като някои се пишат на много отворени бих им препоръчал трилогията на Стиг Ларшон Милениум и после да ми говори колко е хубаво в Скандинавия !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

17 SilvioGesell | 03.06.201802:14

Повечето страни от "Западна" Европа са тръгнали стремглаво надолу, особено Скандинавските. Какво да кажем за Норвегия, страна с късмет и 50-60% от икономиката се движи от петролния сектор.
Тъй като много се набляга на проучвания, цифрички, числа в кометарите нека видим следната статистика за щастливите Норвежки, който нямат търпение да раждат и за отправна дата ще вземем споменатата 2008:
2008 - коеф. на фертилност 1.96
2017 - 1.62 (най-ниската стойност за страната от както се води статистиката)

Примерно за България стойността е 1.56, доста над рекордно ниското 1.09 измерено 1997 и над измереното за 2008 1.48.

Напълно нормална реакция на норвежците, страната залита по глупави политики и няма човек дето да ражда деца за държавата. Хората раждат деца за да си ги гледат (добре или зле е съвсем друга тема). Колкото повече сила имат такива институции, колкото повече държавата подкопава брака, отношенията мъж-жена и се намесва в отглеждането на децата толкова грубо, толкова по-малко деца ще с раждат.

Последните останали може и да са най-щастливите и умните в целия свят, преди да закрият цирка.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 03.06.201800:58

Чунг, аз само питах, бе бате.
И последно, на кои от цифрите ти да вярвам? А-а, разбрах. 0.7% се отнемат от родителите а на 3% се отпускат помощи за отглеждане като полово неутрални. Че то в България се отпускат помощи за много повече от 3%. Е, вярно, че повечето от тия дечица са опушенички и миризливички и няма нито едно полово неутрално, но това е без значение за световната демокрация, евро толерастията и глобалното затопляне. Цифрите са си цифри. Норвежците ни дишат праха.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

15 cheung | 03.06.201800:23

Идиот си ти, глупав дъртак, чети:
„Roughly 3% of all children in Norway receive some sort of measure from the Child Welfare Services, most of them in the form of relief measures to the child and its parents (such as counselling, advice, external support contacts, access to day care etc.).In about one quarter of the cases, the children are placed outside their homes (mainly in foster families or institutions) after care orders. ”
   

оценка

+0 -4